Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Obama: cesta do pekel

Volby amerického prezidenta jsem vždy sledoval tak nějak s odstupem, když nic jiného, tak se mne to příliš netýkalo. Zajímalo mne to spíš tak nějak z principu, ze zájmu o věci veřejné. Ty loňské se do médií dostaly ještě více, než všechny předešlé, a tedy i k mojí osobě se dostaly větší objemy informací.

Asi budu označen za zapšklého příznivce poraženého, ale předem přiznávám, už jsem od začátku měl ve svých preferencích jasno – volit mezi zasloužilým bojovníkem proti komunismu a neznámým regionálním politikem z Illinois nebylo těžké. Dokud byl v primárkách na nože s paní Clintonovou, tak jsem byl ještě ochoten brát ho opravdu jako možnost „změny“, protože Clintonovu éru (jejíž je Hillary logickým pokračováním) beru jako nejhorší v dějinách USA. Od nastartování „sociální“ politiky nekrytých hypoték pro všechny, až po následky jeho „umírněné zahraniční politiky“ a „snahy se všemi komunikovat, a preferovat diplomacii“ - kromě mnoha jiných teroristických útoků i ty z 11.září 2001…

Jenže netrvalo dlouho, a ze zapřísáhlých nepřátel, dštících na sebe skrz média oheň a síru, se stali nerozborní spojenci. Pan Obama tím dal najevo, že jeho kandidatura je jen mediální produkt, ve kterém hraje důležitou roli mj. i jeho etnická příslušnost, a že skutečným cílem je vydláždit budoucí cestičku do Bílého Domu paní Clintonové.

Další a další střípky mozaiky do sebe začaly zapadat. Prozatím posledním je pohled na návrh rozpočtu; ten mne opravdu dostal do kolen. Schodek nějakých 50%, to je sen tak možná kavárenského levicového intelektuála, ale těžko někoho, kdo má všech pět pohromadě. Ona vůbec představa, že krizi spotřeby vyřeší další a další regulace a zásahy státu je dost mimo mísu, ale to už je druhá věc.

A na závěr - jaké překvapení, do svého týmu jmenoval jedince z Clintonovy administrativy. K tomu pár bojovníků proti globálnímu oteplování (asi jako úlitbu všemocnému bohu Alu Goreovi), a jako třešničku na vrchol, jaká náhoda, samotnou Hillary Clintonovou do čela zahraniční politiky… A do čela CIA pak loutky bez jakýchkoliv zkušeností z oboru, aby dal extra najevo, jak moc se odstřihuje od minulosti. Že tím razantně podváže jejich schopnost dodávat už tak těžko získatelné informace, to už ho evidentně netrápí. Má přece svoji diplomacii, že? Bude s každým především mluvit. S Ruskem, Íránem, Talibanem… Líbivá to slova, krásně se to poslouchá. Make love not war… Horší je ale vzpomínka na další takové pány, kteří se také chtěli s každým domluvit. Hned jako první mi v hlavě vyskočí obrázek jistého pána v buřince, jak vystupuje z letadla, a nadšenému davu sděluje, že jeho politika slavila úspěch, a že jim přivezl trvalý mír. Jak se jen jmenoval… Už vím: Chamberlain…

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | pondělí 9.3.2009 12:43 | karma článku: 26,65 | přečteno: 1720x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

„Jen jsem bral peníze. Na loď chtěli oni.“ Jak BBC našlo iráckého pašeráka lidí

11. května 2024  19:08

Sedím v iráckém nákupním středisku tváří v tvář jednomu z nejnechvalněji proslulých pašeráků lidí v...

Rumunsko vozí gastarbeitery z Asie, lepí tak díry po vlastní migraci

11. května 2024

Premium Východobalkánská země to dělá chytřeji než západ Evropy: jde o gastarbeitery na smlouvy, nikoliv o...

Polární záře, potíže s komunikací. Zemi zasáhla obří geomagnetická bouře

11. května 2024  10:15,  aktualizováno  18:50

Zemi zasáhla v pátek geomagnetická bouře nejvyššího stupně, uvedl americký Národní úřad pro oceán a...

V kulturistice jsem srdcařka. Hejtři mi pomohli k popularitě, říká Mikulcová

11. května 2024  17:56

Seriál Ke kulturistice se Věra Mikulcová dostala náhodou, když jí lékař řekl, že je obézní a musí...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik