Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Muslim = terorista? Ne, ale: terorista = muslim.

Že ta věta nedává matematicky smysl? Máte pravdu. Avšak češtinsky dává. Ne každý jednotlivý muslim je samozřejmě terorista. Korán sice nabádá (tak jako snad každé náboženství) k potírání nevěřících, dokonce ohněm a mečem, a zabití nemuslima je (krásný to rasismus) menším zločinem, než zabití muslima, nicméně je každému jasné, že ne všichni jsou ochotni se ověšet šiškami dynamitu a taškou hřebíků, a na poslední vycházce vzít s sebou pár nevěřících ďáblů, kteří měli tu drzost a nakupovali na tržišti, nebo dělali něco podobně urážlivého.

Nepopiratelný fakt je však také to, že většina teroristických organizací světa má muslimský podtext. A to je na pováženou, když je muslimů na světě nějakých 20%. Zkusil jsem si sepsat známé teroristické organizace, a došel k počtu 97. Některé z nich, jako třeba německou skupinu ultrakomunistů Baader-Meinhof, již nelze považovat za aktivní, takže se dostáváme k číslu 86.

Na světě jsou, až na vzácné výjimky, v zásadě tři druhy teroristických skupin. Komunistické, separatistické a muslimské. To je v abecedním pořadí, protože v pořadí důležitosti by bylo 1. muslimské (51 teroristických skupin), pak dlouho dlouho nic, pak komunisté (17), a teprve pak separatisté (12). Teprve za další dlouho dlouho nic by se umístili katolíci (2ks, obě v Africe), 2 severoirské royalistické skupiny, obě mírovým procesem již téměř utlumené, pak je tu japonská sekta Óm-šinrikjó, nezařaditelná do asi žádné kategorie, a startovní pole uzavírá židovská skupina, která se „proslavila“ vraždou Jicchaka Rabina. Je samozřejmě spousta dalších náboženských fanatiků, všude možně po světě. Ti se však vyznačují většinou tím, že se považují za natolik vyvolené, že se buď rovnou zabijí, nebo čekají na soudný den někde na statku. A zabijí se, až když dojdou jejich tzv.spasiteli peníze, které jim nakradl, načež datum soudného dne prostě vyhlásí a zmizí.

Nicméně zpět k těm aktivním vůči okolí, a tudíž nebezpečnějším. U separatistických často těžko soudit, kdo je v právu. Velké státy většinou nejsou historicky známy nějakým skvělým zacházením s menšinami, nicméně v těch demokratických jsou hranice stejně již takřka neznatelné, takže třeba Baskové mají čím dál větší problém sehnat finance jinak než vydíráním malých obchodníků, a to jim těžko přinese politické body, tedy kromě příznivců komunistů.

Komunistické organizace měly svých 15 let slávy za studené války, kdy se mohly spolehnout na štědré zdroje ze států Varšavské smlouvy. Ano, i Československa. Ať již na podporu studentských nepokojů v Paříži či jinde, anebo přímo skupinám typu Brigate Rosse, Baader-Meinhof alias Rote Armee Fraktion, a podobným. Podotýkám, že tyto zmíněné v těch 17ti kusech započítány nejsou. Zdroje z Východu po roce 1989 vyschly, a s tím vyschlo i revoluční odhodlání. Možná se dočkáme jejich renesance v jiné podobě, až bude zase Moskva potřebovat zahrát nějaké vysoké hry, ale to je otázka spíš budoucnosti. Špičky těch bývalých skupin byly mezitím průběžně pozavírány, aktivní členové hrají mrtvé brouky, a ti pasivnější, zlákaní pouze ideologií, zjistili, že je lepší pracovat v bance, a trávit léto u moře, než věčně kouřit trávu u někoho ve sklepě a zpívat u toho Internacionálu. Aktivní skupiny komunistů tedy zůstávají v méně rozvinutých krajích, jako je drogami rozvrácená Kolumbie, chudý Nepál, a podobně. Prý je opět na vzestupu peruánská Světlá stezka, tvrdě potlačená prezidentem Fujimorim. Údajně jsou v tom arabské peníze, ale kdo ví.

No a zbývá nám ten hlavní problém, a tím jsou muslimské teroristické organizace. Až na výjimky mají tyto skupiny kořeny v 60.-70.letech v rámci snahy vymazat z mapy Izrael. Jelikož se to nepovedlo, a jelikož ten je vyzbrojen z velké části americkými zbraněmi, zaměřila se tato nenávist i na Ameriku. 51 z 86, to je nějakých 60%. Na mírumilovné náboženství, které je následováno necelými 20ti procenty obyvatel Země, je to docela dost, nemyslíte? A to se ještě nebavíme o „kvalitě“ jejich činů - dokonce ani komunisté v době největší „slávy“ neprováděli něco tak odporného, jako jsou sebevražedné atentáty. Ale jak z toho? Nechat Izrael Izraelem, nechat ho převálcovat, zadupat do země, vymazat z mapy, jak veřejně plánuje největší sponzor teroristů Írán? Vážně myslíte, že tím by to skončilo?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | pondělí 9.2.2009 13:21 | karma článku: 28,62 | přečteno: 1911x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik