Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Dobrý člověk ještě žije

Historie se opravdu může opakovat, a to za docela zajímavých okolností. Jimmy Floyd Hasselbaink byl ikonou Chelsea FC, byť tam působil relativně krátce. Nicméně když pak nastoupil za Charlton Athletics, a jeho první gól padl, co čert nechtěl, na Stamford Bridge, vyrovnával, tuším, na 1:1. Následovalo gesto, které vzalo u srdce asi každého fotbalového fanouška. Rozpačité pokrčení rameny a smutný úšklebek, směřovaný k domácím fanouškům.

Hasselbaink možná někdy navštěvoval dramatický kroužek na škole, ale troufám si s jistotou tvrdit, že určitě nebyl vystudovaný herec. Nicméně z jeho výrazu doslova sálal vzkaz: „Sorry, hoši, ale co jsem měl dělat? Přece to schválně nezahodím.“ Stadion asi poprvé v historii aplaudoval hráči soupeře, navíc městského rivala (i když při počtu londýnských klubů je tento pojem dost devalvovaný).

Přesuňme se teď v čase a prostoru. Místo teplého zářijového odpoledne studený listopad. Místo prosluněného Stamford Bridge promrzlý Eden. Něco je však stejné. Také probíhá malý návrat ikony. Štěpán Vachoušek sice strávil ve Slavii jen 1,5 roku, ale zapsal se nesmazatelně jako gólový hráč, a oblíbenec tribun. Ze Slavie odešel (za slušný peníz pro sebe i Slavii) v roce 2003 do zahraničí, aby se po pěti letech vrátil na české trávníky. Avšak ne do Slavie, takže nastalo nevyhnutelné, a nastoupil v dresu soupeře proti sešívaným. Ba co hůř, po deseti minutách se dostal k odraženému míči, a dokázal to, co se mu nepodařilo celý podzim - nekompromisně uklidil míč kolem klubka hráčů k tyči Vaniakovy brány, přímo pod tisícihlavým kotlem nejvěrnějších slávistů.

Už chápu, jak se mohli cítit před dvěma lety fanoušci Chelsea. Váš oblíbený hráč právě deset metrů od vás vstřelil gól vašemu týmu. Navíc gól vedoucí, takže všem bylo jasné, že se Teplice zatáhnou v deseti lidech na své vápno, a ze zápasu bude bramboračka. Tuhle rozpolcenost evidentně cítili všichni kolem: všechno ztichlo, nikdo nenadává, ozývá se jen pár pískajících jednotlivců, kteří nejspíš netuší nic o historii; netuší, kdo to je Štěpán Vachoušek, a kolik krásných fotbalových momentů slávistům minulosti připravil. Sám hráč je na tom evidentně podobně, a předvádí, byť v menší míře, podobné gesto, jako Jimmy Floyd Hasselbaink. Pohled na Štěpána Vachouška, jak stojí se skoro až smutným výrazem ve tváři pod kotlem slávistů a náznakem omluvně roztahuje dlaně, mi téměř vynahrazuje zklamání z obdržené branky.

Abych nevyvolal špatný výklad – fanoušci Teplic se nemusí bát, že by Štěpán Vachoušek nepodával v jejich dresu stoprocentní výkony, že by na něj nebylo spolehnutí. K Teplicím určitě nemá nijak záporný vztah, to by se tam nevracel za jakékoliv peníze. I včera byl jedním z nejlepších hráčů Teplic na hřišti, a jeho talent i fotbalové zkušenosti byly vidět na každém kroku.

Možná jsem příliš patetický, nebo nostalgický, a přeceňuji jedno malé gesto. Ale v době, kdy je fotbal ovládán agenty a přestupními částkami, člověka potěší fakt, že přes to všechno zůstává v některých hráčích úcta k tradici a minulosti, a že i fotbalový profesionál má lidskou duši.

Jediné, co mne mrzí, že jsme ani já, ani nikdo jiný nezačali vyvolávat jeho jméno, ta paralela by pak byla dokonalá. Martin Vaniak by určitě pochopil, že to nebylo nijak mířeno proti němu. Nicméně nestalo se, takže aspoň takhle – Štěpáne, díky!

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Jan Čekal | pondělí 24.11.2008 10:23 | karma článku: 12,52 | přečteno: 1606x
  • Další články autora

Jan Čekal

Červené úterý

Není to tak dávno, co psala Iva Pekárková o solidaritě, a o obdobném stylu oblékání na protest proti televiznímu hlasateli. (http://pekarkova.blog.idnes.cz/c/126074/O-kozackach-kratkych-suknich-a-solidarite.html). Londýňané, resp. Londýňanky tak daly jednak najevo, co si o dotyčném myslí, ale především daly najevo solidaritu, daly najevo fakt, že vnímají, co se děje, a že jim to není jedno.

19.4.2010 v 10:06 | Karma: 16,31 | Přečteno: 1313x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Béme, jdi už konečně do...

Pražští měšťané mají hezkou tradici, a to čas od času vtrhnout na magistrát, a osazenstvo vyházet z okna na ulici. Defenestrace je krajním, avšak občas evidentně nezbytným krokem, jak připomenout „panstvu“, že za okny limuzín existuje reálný svět. Možná by nebylo od věci tuto tradici oživit.

3.1.2010 v 15:02 | Karma: 23,97 | Přečteno: 1489x | Diskuse| Politika

Jan Čekal

Překvapivě rozumný územní plán

Na iDNESu proběhl článek o návrhu územního plánu Prahy z pohledu dopravy. Rozhořela se diskuse, která se ale většinou přesunula do roviny MHD vs. auta. I o tom územní plán samozřejmě je, ale všichni víme, že je nutno hledat kompromis. Oba protipóly - rušit MHD, anebo naopak všude vystavět značky zákazu vjezdu a z magistrály udělat cyklostezku – nejsou samozřejmě reálné. Zkusil jsem se tím plánem prohrabat, a nalézt ty zásadní věci sám.

24.11.2009 v 14:25 | Karma: 10,22 | Přečteno: 1542x | Diskuse| Ostatní

Jan Čekal

Zrušte Český rozhlas!

Česká mediální scéna je zahlcena bulvárními novinami. Trvalo mi dlouho, než jsem skousnul fakt, že mají větší náklad, než noviny, které přinášejí opravdu nějaké informace. Fakt, že si nadpoloviční většina národa raději přečte dvoustránkovou reportáž o údajném opilství cojávím Martina Maxy, založenou na fotce pořízené tzv. novinářem pode dveřmi WC... Nedivil bych se, kdyby se objevily „zaručené“ informace, že si Karel Gott nechal přioperovat prsa, nebo že u Strakonic přistáli mimozemšťani. Trvalo mi ještě déle skousnout, že takovým zprávám někdo dokonce i věří.

16.11.2009 v 14:13 | Karma: 21,92 | Přečteno: 1563x | Diskuse| Média

Jan Čekal

Jsou zemědělci nadlidé?

Většina, nebo alespoň velká část z nás, má v sobě jistou profesionální čest, hrdost na svůj obor. Kdysi existovalo zprofanované heslo: „Já jsem havíř, kdo je víc?“. Když pominu politické zneužití této fráze, je to do jisté míry asi i dobrá věta - práce by neměla být jen a pouze o penězích, a zrovna havířina určitě není žádná sranda, a její vykonavatelé mají být na co hrdí.

28.6.2009 v 22:31 | Karma: 46,07 | Přečteno: 12834x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Hrad začal platit cesty prezidenta. Za Zemana je celé musely financovat kraje

12. května 2024

Premium Když prezident přijede do krajů, nemá kolem toho být obrovská pompa, která stojí nejen hodně...

Pomohli její zemi bránit proti Japoncům. Filipínka teď o Češích vydává knihu

12. května 2024

Premium Měli to být spojenci nepřítele, ale namísto toho čtrnáct statečných Čechů nasadilo život, aby...

Úlet novin pečetil Trumanův triumf, lovec gangsterů už šok nerozdýchal

12. května 2024

Seriál Americké prezidentské volby dokážou překvapit, i když si všichni myslí, že dopředu vědí, jak...

Napadení a hajlování. Policisté v rámci derby pražských S zadrželi šest lidí

11. května 2024  22:15

Po skončení dnešního utkání fotbalistů Sparty a Slavie na stadionu na pražské Letné museli...

Dům 2+kk, pozemek 1800m2
Dům 2+kk, pozemek 1800m2

Santa Cruz de Tenerife, Provincie Santa Cruz de Tenerife, Španělsko
3 027 109 Kč

  • Počet článků 35
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2557x
Obyčejný občan s obyčejnými zájmy a obyčejnými problémy.

Seznam rubrik