Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Doublethink kvete všude aneb jarní převlékání kabátů

Z návalu protichůdných vyjádření, která se toto jaro práší od úst obzvláště trapným způsobem tolika médiím i politikům mě přepadá taková pylová alergie, až mi očí slzí. I dovolím si pár příkladů pro zvýšení imunity našich čtenářů.

"Doublethink", čili "podvojné myšlení", přivedl jako pojem na svět George Orwell při popisu totalitní společnosti, kde je tato schopnost přijetí dvou protikladných pohledů na realitu nezbytností k přežití. Ovšemže "doublethink" je tu s námi odjakživa a tu a tam si jím udělá zkratku ve spletitosti světa každý. Jestliže však tvrdíme, že žijeme ve svobodné a demokratické společnosti, je velmi znepokojivé, pokud se podvojné myšlení tolik šíří, ba stává se normou. 

Nejprve si vezmu na paškál novináře. Jsou zkrátka první na ráně, protože dílka těch samých lze najít v dnešních stejně jako v loňských i starších novinách. Na začátek se přímo nabízí jeden Rus, ze kterého se stal abych tak řekl "profesionální Čech", tedy dokonale si osvojil nejen náš jazyk, nýbrž i národní zvyk převlékání kabátů. Proto už nejezdí s prorežimními besedami (neověřený zdroj 3) nepíše do Socialistického Československa či Rudého práva /2/, ani nechválí ČSSD a pana Sobotku, nýbrž přesedlal na tvrdě liberálně - pravicovou stranu své dvojité židle a srdnatě bojuje za premiéra Fialu /4/ a až komicky vztekle uráží jeho politické rivaly /5/.

Dalším zajímavým příkladem novináře dokonale ovládajícího strategii "kam vítr, tam plášť" může být pan Ondřej Houska, jehož kariérní čidla patrně zmerčila obracející se vítr společenské nálady a tak z kritiky české "apokalyptické rétoriky ohrožení automobilového průmyslu" /6/ normou Euro 7  přesedlal naopak na kritiku EU, že normuje příliš /7/.

Protichůdné ideologické pohledy za hranicí absurdity však nenacházíme jen u jednotlivých novinářů, ale i u celých médií. Tak například Novinky.cz včera zveřejnily zprávu s titulkem

"Pellegrini před prezidentskými volbami straší válkou" /8/

a jen o pár dní předtím zprávu s titulkem 

"Že nezaútočí na Česko? Putinovi nelze věřit, varuje vláda" /9/. 

Mediálnímu mainstreamu nesympatický politik tedy toutéž válkou straší, politik sympatický před ní zodpovědně varuje. Ostatně, pan premiér to s tím válčením v rétorické rovině rozehrával už před současnou rusko-ukrajinskou tragédií, kdy kupříkladu tvrdil, že jsme ve válce s islámským terorismem a horoval za odmítání nelegálních migrantů /10/, cituji:

"Pokud dovolíme, aby se tu pohybovaly statisíce lidí, o kterých nic nevíme, to kontrolovat nejsme schopni. Pokud si můžeme vybírat z tisíců lidí, kteří sem přicházejí na základě nějakého prověření, to se kontrolovat dá. Ve chvíli, kdy evropská řešení selhávají a selžou, národní stát má povinnost chránit svoji bezpečnost jinými prostředky."

Ovšem tehdy ještě pan Fiala nebyl premiér a neposlal ministra Rakušana schválit migrační pakt, a navíc k tomu netvrdil, jak je pro Českou republiku výhodný /11, 12/. 

Zajímavý způsob podvojného myšlení vykazují politici současní i bývalí, i pokud nejde jen o to co řeknou, ale komu to řeknou. Tak například bývalý prezident Václav Klaus, jenž opakovaně zdůrazňuje aktuální ohrožení svobody slova /13/ se nyní prostřednictvím pracovníka svého institutu kaje za to, že nedávno dal rozhovor médiu "Voice of Europe", že prý netušil, že se jedná o ruskou propagandu, ten pan redaktor byl Belgičan a vůbec... /14/. O tom, že sankce proti onomu spolku a vypnutí jejich webu je útokem na svobodu slova neřekl ani hlásku. Velmi podobně mluvil další slavný vysloužilý politik Cyril Svoboda, jenž pomocí doublethinku našel geniální únik z trapné situace konstatováním /14/, že ve chvíli, kdy s "Voice of Europe" mluvil, tak web ještě na žádném sankčním seznamu nebyl, heč!"

Osobně mě mrzí, že jsem dosud o existenci smrtelně nebezpečného "Voice of Europe" nic netušil  a poté, co mě vláda od té zkušenosti moudře ochránila, si už z toho webu nic nepřečtu. Přitom bych to nesmírně potřeboval - a teď budu parafrázovat jedno nezapomenutelné vyprávění herce Menšíka - abych věděl, čím mám pohrdat.

Je tedy opět dokonalým příkladem doublethinku, který užívá naše pravicově-liberální vláda, když prý k ochraně svobody a demokracie užívá cenzury, která jakoby z oka vypadla komunistické totalitní diktatuře. I ti diktátoři považují své obyvatelstvo za nemyslící masu, kterou je třeba usměrňovat a nedovolit jí přístup ke konkurenčním myšlenkám a názorům.

Mnohem více mě ale mrzí, jak se ten doublethink stává standardem. Ne, nejde o omyl a o nové pochopení dříve nechápaného, nebo o nový názor na základě nových informací. V případě doublethinku nikoli v onom románu, nýbrž v živé skutečnosti jde vždy o jedno a to stejné: O bezpáteřní oportunistické chování, které ignoruje osobní i obecné principy morálky výměnou za tu byť nejnepatrnější osobní výhodu.

 

Zdroje:

 

1) https://www.novinky.cz/clanek/komentare-ocima-sasi-mitrofanova-koblihy-v-ohrozeni-40456451

2) https://dspace.cuni.cz/bitstream/handle/20.500.11956/79966/BPTX_2014_2_11230_0_417104_0_155897.pdf?sequence=1&isAllowed=y

3) - neověřený zdroj, bude-li někdo mít bližší informaci, uvítám:

Výstrižek_z_novin

4) https://www.novinky.cz/clanek/komentare-ocima-sasi-mitrofanova-profesor-mezi-alfa-samci-40449913

5) https://www.novinky.cz/clanek/komentare-ocima-sasi-mitrofanova-koblihy-v-ohrozeni-40456451

6) https://plus.rozhlas.cz/ondrej-houska-nauci-se-cesko-srozumitelne-vysvetlovat-v-bruselu-co-vlastne-chce-8939427

7) https://archiv.hn.cz/c1-67309670-s-regulaci-jsme-to-v-eu-prehnali-ted-musi-byt-prioritou-rust-a-politici-to-zacinaji-chapat

8) https://www.novinky.cz/clanek/volby-pellegrini-pred-prezidentskymi-volbami-strasi-valkou-40466117

9) https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ze-nezautoci-na-cesko-putinovi-nelze-verit-varuje-vlada-40465860

10) https://www.novinky.cz/clanek/domaci-fiala-jsme-ve-valce-ktera-se-vede-i-v-nasich-ulicich-40006011

11) https://cnn.iprima.cz/migracni-pakt-je-odpovedi-na-dlouhodobe-neucinnou-evropskou-politiku-rika-fiala-373086?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu

12) https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/migrace-migracni-pakt-rakusan-eu-eurovolby-2024-kvoty.A240327_164824_domaci_vals

13) https://cnn.iprima.cz/exkluzivni-esej-vaclava-klause-svoboda-slova-je-v-soucasnosti-pod-velkym-atakem-421414

14) https://www.novinky.cz/clanek/domaci-nevedeli-jsme-ze-jde-o-ruskou-propagandu-haji-se-politici-co-mluvili-s-voice-of-europe-40466211

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Lukáš Burget | středa 3.4.2024 15:30 | karma článku: 29,66 | přečteno: 730x
  • Další články autora

Lukáš Burget

Nemo je jen demo. Bude hůř!

Vítězem Eurovize je nebinární rapper Nemo v sukni, verdiktem Ústavního soudu je, že ke změně pohlaví není třeba změna pohlaví a přesto Česko obtěžuje LGBT+ komunitu nejvíce v Evropě. Co bude dál?

14.5.2024 v 15:30 | Karma: 27,77 | Přečteno: 452x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Fotoblog: Porta Bohemica v saharském prachu a Milešovka ve večerním slunci

Milí přátelé, neobvyklé meteorologické podmínky jsou pro fotografy vždy výzvou - a já jako fotograf ryze amatérský Vám nyní nabízím večerní procházku krajem důvěrně známým za počasí zvláštního a inspirativního.

2.5.2024 v 21:45 | Karma: 20,35 | Přečteno: 228x | Diskuse| Cestování

Lukáš Burget

Smí se už psát pravda o důsledcích migrace?

Fakta o problémech s osobami „s migračním pozadím“ se konečně dostávají do popředí - upravená a doplněná verze blogového příspěvku.

26.4.2024 v 12:00 | Karma: 0 | Přečteno: 35x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Muslimská migrace ničí Německo a zničí i Česko, dovolíme-li to!

Tvrdá fakta o průšvihu, do kterého nás současná vláda namočila migračním paktem, ukazují výzkumy z Německa. Jakékoli otevření naší země této migraci je zradou na našich lidech a celé České republice.

23.4.2024 v 15:45 | Karma: 8,74 | Přečteno: 103x | Diskuse| Společnost

Lukáš Burget

Významný zákon o významném dni vstupu do EU schválen!

Den vstupu do EU bude v ČR oficiálně dnem významným, kterýmžto schválením příslušného zákona koalice SPOLU evidentně spustila tak říkajíc horkou fázi kampaně před volbami do Evropského parlamentu.

17.4.2024 v 15:30 | Karma: 22,66 | Přečteno: 387x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

ANALÝZA: Smutný Den nezávislosti Izraele. Ve válce, opuštěn a rozhlodáván zevnitř

15. května 2024

Premium Od spolupracovnice MF DNES v Izraeli „Měli bychom to oslavit. Určitě půjdu na hřbitov s kyticí květin a každému padlému dám na hrob...

Česká stopa zatčených oligarchů vede nejspíš k luxusním bytům v Praze

15. května 2024

Premium Ukrajina by mohla poprvé usilovat o zablokování nemovitostí, které její občan vlastní v Praze. Jak...

„Podívejte, vychází Země!“ Fotografie z Apolla 8 změnila lidstvu pohled na svět

15. května 2024

Seriál Země jako nádherné a životem překypující umělecké dílo uprostřed nicoty. Přesně tak zachytili naši...

Kočka, Rittig a další. Projekt mapuje, kdo ukrývá peníze v dubajských bytech

14. května 2024  22:46

Mezinárodní investigativní projekt Dubai Unlocked zmapoval, jak se dubajské nemovitosti staly...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 233
  • Celková karma 29,71
  • Průměrná čtenost 2695x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik