Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
EH

Cenzura už od starověku chrání vládnoucí vrstvy před změnou režimu.

Pokud se to vymkne kontrole, jako u popravy Husa, teče krev.

1 0
možnosti
ZH

když nic jiného, je to seriózně a slušně podloženo, má smysl nad tím uvažovat bez předsudků.

5 0
možnosti
Foto

Ja sa Vás vždy chcem spýtať, Vy Ste tu odfotený s tým chlebom. To Ste piekli? A je kváskový? Lebo vyzrá super.

0 0
možnosti
LB

Dobrý den paní Melišová,

jde o doma upečený pšenično-žitný pivní chléb.

Ten chléb na snímku jsem ovšem jako těsto nevyválel a neupekl v troubě, nýbrž je z domácí pekárny na chleba. Není to z žádné směsi, která se pro tyto pekárny prodává. Je z žitné a pšeničné mouky, z kvalitního černého piva (používám to nejlepší možné z malých pivovarů), ze soli, drceného kmínu, trošky koriandru a dalšího vhodného koření. Chlebový kvásek nepoužívám a zjistil jsem, že pro takto pečený chléb nejsou vhodné ani ty klasické kvasnice coby živé těstíčko. Používám kvasnice sušené v podobě prášku. Do těsta dále přidávám oříšky nebo posledně třeba dýňová semínka, pokud dělám chléb s větším přídavkem černého piva, jsou velmi vhodné i pražené mandle a troška hnědého cukru - ať už řepného, nebo třtinového.

0 0
možnosti
VF

Dobrý den. Veškerá známá historie lidstva, jako nekonečná, krvavá řeka masakrů o zdroje, území, moc a majetky, je současně historií převlékačů kabátů a oportunistických podrazáků všeho druhu. O to víc se v dnešní době, ve zdejší neokoloniální vazalské gubernii, v klanových válkách satrapů o vládní koryta vůbec není čemu divit.

1 0
možnosti
Foto

Na novináře, kteří jsou vždy poplatni aktuálnímu režimu a náladě ve společnosti, je dobré poukázat.

Ale vůbec nechápu, co jste chtěl říci s tím VK. Klause jsem slyšela mockrát odpovídat v tom smyslu, že rozhovory proruským médiím nedává a nedával ani v minulosti, protože ví, že by to zneužili a překroutili. Mluví zcela jasně o tom, že Putinův režim má svoji propagandu. To nic nemění na tom, že se mu nelíbí cenzura v ČR a v EU. Nerozumím tomu, co jste chtěl naznačit v tomto případě.

Přijde mi dost škoda házet všechny do jednoho pytle. At je Klaus jaký je (nemusím s ním ve všem souhlasit a chyby taky udělal), je poměrně dost konzistentní a moc nikoho nikdy neposlouchal, nemá tu náturu.

Škoda.

4 0
možnosti
LB

Je možné, že Klaus se ohledně "proruských médií" takto vyjádřil. Nevím o tom, ale možné to je.

Nicméně poté, co tedy, jak bylo sděleno jeho spolupracovníkem, odpovídal "proruskému médiu", pak bych právě v duchu Vašeho sdělení očekával, že sdělí, zda a jak bylo jeho vyjádření zneužito a překrouceno. Neučinil tak. Proto předpokládám, že ono "proruské médium" s ním provedlo standardní rozhovor. Nevyžaduje-li autorizace rozhovorů, je to jeho věc. Ale ať tedy na jedné straně nehájí svobodu slova a na druhé straně se neomlouvá, že to, co by řekl kterémukoli "hodnému" médiu náhodou řekl médiu špatnému. Nebo si vybírá, co komu řekne? Neměl by vždy hovořit stejně a neměl by naopak pro své přesvědčení o svobodě slova být rád, že web, který je propagandistický, udělal rozhovor i s ním, publikoval ho v nepřekroucené podobě a tedy by Klaus mohl být hrdý, že se mezi tou proruskou propagandou objeví také jeho rozumná slova?

0 0
možnosti
Foto

Myslím, že autor směšuje a zaměňuje tři rozdílné přístupy:

1. Doublething v orwellovském smyslu, jakžto vnitřní souběžné přijímání dvojice vzájemně rozporných pohledů na skutečnost (kolik prstů vidíte, Winstone Smithi?)

2. Pokrytectví ("kázat vodu a pít víno")

3. změnu názoru na základě zkušeností("Kdo není ve dvaceti levičák, nemá srdce, kdo je levičák ve čtyřiceti, nemá rozum.“ - Winston Churchill.)

0 0
možnosti
LB

Váš názor Vám neberu a je podnětný, leč nesouhlasím s ním.

1. Píšu o doublethinku v širším významu, což sděluji hned v úvodu.

2. Pokrytectví je přece součástí onoho doublethinku v onom širším významu. Ovšem i sám Orwell ten pojem přece užívá právě jako opis pokrytectví, jako způsob, kterým ta totalitní společnost ono pokrytectví obrací v jedinou schválenou cestu, jak se vyrovnat s diktaturou jediné pravdy a rozpory s ní v reálném životě (viz ta pasáž, kdy se například pro námořní navigaci využívá hvězd jakožto těles nekonečně vzdálených, ovšem oficiální propaganda je popisuje jako objekty relativně nedaleko od nás zavěšené na obloze). Pokrytectví je inherentní částí doublethinku i u Orwellova původního pojmu.

3. O tom píšu na konci blogu: Doublethink v onom širším významu není neznalostí či berličkou jak se vyrovnat s neznámem, je to metoda, pokřivená životní a kariérní strategie.

0 0
možnosti
PB

..... minulost Mitrofanova je obecně známa, ale nad "výstřižkem z novin" sem fakt upustil slzu ....... jak sem sa rezchechtal!

3 0
možnosti
LP

A komu tím prospějete, co ?

0 0
možnosti
JB

J58i85r15i 90B41o66r

3. 4. 2024 17:23

No, vám.

1 0
možnosti
  • Počet článků 238
  • Celková karma 29,38
  • Průměrná čtenost 2677x
Přicházím za Vámi jako ten, kdo se rád dívá při procházkách po kopcích i ulicích, jako ten, kdo rád čte beletrii i zprávy a jako ten, kdo rád poslouchá hudbu, ač zahrát ji neumí.

O tom a třeba i lecčem jiném sem občas napíšu a bude mi potěšením přečíst si vzápětí i něco od Vás.

Seznam rubrik