Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Kdo chce čaj, pomozme mu tam

Jak krásné a velmi anglické. Jen hrstka cizokrajných zvyklostí se zabydlela i v českém jazyce, ale čaj o páté se mezi ně probojoval. A o co se ve skutečnosti jedná? Na své první cestě do Británie jsem odmítla pozvání na čaj, protože jsem se domnívala, že hostitelka mi opět nabízí onen výtečný horký nápoj, na který jsem zrovna neměla chuť. Ta dobrá žena však cosi vytušila a taktně mi vysvětlila, že slovem „tea“ zdaleka nemíní jen čaj, že nás zve na odpolední občerstvení. To je ovšem jiná!

Snad jsem jen výjimečný bláhovec, který to vůbec netušil, ale třeba se takových najde víc a malé ponoření do čajových dýchánků snad bude nejen osvěžující, ale i užitečné. Tea, u nás proslulý jako čaj o páté, je svačina podávaná od čtvrté či páté hodiny odpoledne. Plné anglické označení je „afternoon tea“ (odpolední čaj). Podle toho, co se k čaji podává, se rozlišuje Cream Tea, Light Tea a Full Tea. Ve všech případech se můžete těšit nejrůznější sladkosti, sušenky, dezerty, a v případě Full Tea také o sendviče a všelijaké chuťovky. V běžném životě můžete dnes dostat i kousek ohřáté pizzy nebo všudypřítomné toasty s arašídovým máslem. Odpolední čaj se podává v čajovém salónku či v obývacím pokoji, sedí se na pohovkách a používají se kávové stolky. Zajímavé, že i angličtina pro tento nábytek používá výraz „coffee table“. Není to pro čaj nedůstojné?

 

Pozor, tím jsme s čajem ještě zdaleka neskončili. Existuje ještě High Tea neboli meat tea (masový čaj?!), což je ve skutečnosti večeře, i když může být lehčí. Ani tady si ale nemůžeme být ničím jisti. Američané, zjevně taktéž málo zběhlí ve zvyklostech Angličanů, si to prý pletou. Zatímco v Británii se dočkáte klidně i steaku, je možné, že v americkém hotelu se vydáte natěšení na High Tea a dostanete „jen“ něco jako odpolední čaj – čili čaj a sušenky. S globalizací to nakonec až tak žhavé není...

 

A jak „afternoon tea“ překládat? Čaj či odpolední čaj zní velmi britsky a velmi krásně a navíc je to již tradiční překlad. Určitě bych neměnila, i když bohužel českého čtenáře či posluchače neinformuje o rozsahu občerstvení. Podle kontextu se ale můžeme přiklonit k jinému řešení, například Petr Palouš v Životě Briana vtipně překládá dataci „JUDEA A.D. 33 SATURDAY AFTERNOON ABOUT TEA TIME“ slovy „Judea roku 33, sobota odpoledne, okolo svačiny“. Je to dokonalé. Když jsem to viděla poprvé, smála jsem se, až jsem slzela.

 

V našich českých podmínkách se odpoledne podává spíše káva, ale snad budete souhlasit, že překládat odpolední čaj jako kávu by byl hřích. Výraz „odpolední čaj“ s sebou nese atmosféru. Představíme si anglické ladies usazené pohodlně na roztomilém, květovaném sofa, jak si nalévají do porcelánových šálků. Káva by nám tak bohaté doprovodné představy asi nepřinesla. Rozhodně ne posazené do Anglie, a to by bylo škoda. A pokud jde o občerstvení, jak to s tou kávou máme my? Doufám, že s pozváním na „kávičku“ se snad i v našich krajích rozumí, že bude i nějaký ten „zákuseček“. Aspoň já bych se za něj přimlouvala.

Autor: Markéta Brožová Hanelová | středa 21.7.2010 19:00 | karma článku: 18,48 | přečteno: 1739x
  • Další články autora

Markéta Brožová Hanelová

Válečný outsourcing aneb kam se poděl selský rozum?

Zdá se, že přidělení zakázky Ministerstva obrany na ostrahu muničních skladů společnosti Trade Fides vzbudilo značnou nedůvěru a nevoli, ba i jistá podezření. Přiznám se, že mně osobně spadla brada, ale z úplně jiných důvodů. V životě mě nenapadlo, že něco tak nebezpečného a strategického střeží soukromá bezpečnostní služba. Nemá Ministerstvo obrany náhodou k dispozici armádu? „V 6 objektech se nachází 30 tisíc tun munice a tomu musí odpovídat i zabezpečení objektů.“ Tolik vyjádření Ministerstva. Aha. To bylo tak...

12.4.2013 v 7:45 | Karma: 17,52 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Markéta Brožová Hanelová

Zaměstnavatelé, volte odboráře!

Přečíst si rozhovor s odborářským šéfem Dufkem vydaný v dnešním Reflexu je dokonalá léčba nízkého tlaku. O živnostnících pravil tato moudra: „Vláda jen řekla, že už nebudou vyžírat státní rozpočet. Zaměstnanec s průměrnou mzdou v ČR 25 tisíc korun zaplatí na dani 4500 korun, OSVČ se stejným příjmem a výdajovým paušálem neplatí daň žádnou. To je nelogické, nemorální.“ Pokud se někdo dostane na tak vysoký (a jistě dobře placený) post, nebude hloupý. Tuto možnost jsem vyloučila. Pan Dufek tedy záměrně lže. Tvrdí, že se zastává zaměstnanců, přitom jim věší na nos bulíky jak Brno.

4.5.2012 v 1:32 | Karma: 43,98 | Přečteno: 6935x | Diskuse| Ostatní

Markéta Brožová Hanelová

Perete se o kost, která není!

Otevřené dopisy našim odborářům a vládě ČR Milí odboráři, máte vůbec jasno, čeho chcete svým protestem dosáhnout? Taky si nemyslím, že můj syn by měl jít do důchodu po sedmdesátce. Taky se mi nelíbí navyšování našich rodinných nákladů na zdravotní péči, vzdělání dětí, bydlení, potraviny a už vůbec se mi nezamlouvá špatná vymahatelnost práv v naší zemi, korupce a rozhazovačnost státních úředníků a politiků, když dojde na státní zakázky. Jenže také se mi nelíbí účetní bilance naší země, která už delší dobu rozdává, co nemá. To prostě nejde dělat donekonečna. Měli bychom se včas zarazit a doufat, že nedojdeme až do Řecka či Španělska, ale uvědomte si, že tam míříme. Vadí vám zvyšování věku pro odchod do důchodu? Já se spíše bojím, aby nějaké důchody byly! Bez nadsázky.

12.6.2011 v 21:22 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Politika

Markéta Brožová Hanelová

Chrastítka, hrkátka, štěrchátka

Přiznejte se, kdo štěrcháte? Nebo nevíte, co to znamená? Každý jsme ovlivněni svým domovským městem a krajem, o zemích nemluvě. Tak například u nás doma se používala štěrchátka. Po letech v Praze se mi narodil syn a štěrchání mi ani na um nepřišlo. Člověk taková slova zapomene (řekněme si upřímně, zrovna štěrchátko člověk od určitého věku do určitého věku nijak nevyužije) a potom, pod vlivem nového okolí, třeba začne používat nový, místní výraz. Praha pro mě byla bohatým pramenem nezvyklých, mnohdy velmi zábavných slov, a tak se štěrchátko, i když bylo potřeba, odnikud z hlubin šedé kůry nevynořilo, protože ho vytěsnila chrastítka. To vše, dokud nás nenavštívil můj bratr, který mimochodem taky žije v Čechách, a mému synkovi nezaštěrchal.

14.3.2011 v 22:33 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Ostatní

Markéta Brožová Hanelová

Paralelní svět

Jen si to představte. Svět, který vyvažuje ten náš tak, aby bylo dosaženo harmonie celku. Co tady chybí, najdete tam, a naopak. Jak se tam asi žije? V každé kapse najdete klíče od bytu. Mobil vyštracháte v kabelce vždy na první pokus. V kanceláři se brodíte hromadami píšících propisek. Tiskárny mají plné tonery a počítače prázdné disky. Ponožky se vyskytují jen v párech a košile jsou vždy vyžehlené. Podrážky bot odsávají nečistoty z podlahy. Hrnečky s čajem nelze převrhnout a v každé hospodě dostanete vynikající kávu. Blíží se Vánoce, a tak tam mají teplíčko. Ideální k tomu, aby šli v rámci vánočních oslav zasadit stromek do lesa a půjčit bance nějaké peníze na lichvářský úrok. V ledničce nikdy nechybí uherský salám, rajčátka voní sluncem a chléb se druhý den nemění v drobivou cupaninu. Ve městech je nedostatek sněhu a plno parkovacích míst, ale aut jezdí málo. Veřejná doprava vás vždy pohodlně dopraví, kam potřebujete.

4.12.2010 v 16:06 | Karma: 11,68 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusko do konce srpna zakázalo vývoz cukru, chce zajistit stabilitu na trhu

4. května 2024  7:16

Rusko přechodně zakázalo vývoz cukru ze země. S odkazem na vládní nařízení o tom píší ruské tiskové...

Španělské ministerstvo se rozhodlo zrušit cenu býčích zápasů. Vyvolalo kritiku

4. května 2024  7:05

Španělské ministerstvo kultury se rozhodlo zrušit národní cenu býčích zápasů. Informoval o tom...

Do konce roku by se mohlo konat další jednání české a ukrajinské vlády, řekl Fiala

4. května 2024  6:48

Do konce letošního roku by se podle premiéra Petra Fialy mohlo konat další společné jednání české a...

Ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Díky čínské pomoci výroba dramaticky roste

4. května 2024

Premium Přes citelné západní sankce ruský zbrojní průmysl vzkvétá. Tamní produkce zbraní se dramaticky...

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau
Ärztin/Arzt für Innere Medizin

Allgemein öffentliches Krankenhaus Spittal/Drau

nabízený plat: 172 000 - 273 000 Kč

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2330x
Překladatelka, absolventka anglistiky a amerikanistiky na FF UK. Mým koníčkem je (mimo psaní) také cestování a focení. Fandím slušným a pracovitým lidem. Spolumajitelka překladatelské agentury Quick! Translations a spolupracovnice centra kurzů Riegrovy sady Centre.