Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zaměstnavatelé, volte odboráře!

Přečíst si rozhovor s odborářským šéfem Dufkem vydaný v dnešním Reflexu je dokonalá léčba nízkého tlaku. O živnostnících pravil tato moudra: „Vláda jen řekla, že už nebudou vyžírat státní rozpočet. Zaměstnanec s průměrnou mzdou v ČR 25 tisíc korun zaplatí na dani 4500 korun, OSVČ se stejným příjmem a výdajovým paušálem neplatí daň žádnou. To je nelogické, nemorální.“ Pokud se někdo dostane na tak vysoký (a jistě dobře placený) post, nebude hloupý. Tuto možnost jsem vyloučila. Pan Dufek tedy záměrně lže. Tvrdí, že se zastává zaměstnanců, přitom jim věší na nos bulíky jak Brno.

Přátelé, pokud si myslíte, že vám odboráři někdy pomůžou, dovolte mi vyjádřit vážnou pochybnost. Vykašlou se na vás, vždyť vám lžou už teď. Třeba si řeknete, že je to nevýznamná lež? Je lživé podněcování sociální nenávisti maličkost? Já osobně už ho mám dost. Jednou jsou za parazity vydáváni živnostníci, jindy studenti, příště učitelé a doktoři. Věří tomu zaměstnanci? Všimne si široká veřejnost svého omylu dřív, než podniky odejdou podnikat do jiných zemí a živnostníci se přihlásí na úřadu práce? Kdyby zbyli jen úředníci, asi by si časem museli všimnout, že překládáním papírů peníze nevznikají, ale to by bylo kapku pozdě, a přestože by možná využili nějaký tvůrčí přístup ke státním financím, jak je dnes ve světě v módě, nic dobrého od toho nečekám.

A teď zas vážně: Našla jsem si na Internetu mzdové a odvodové kalkulačky pro rok 2012. A zadala do nich tu podle Dufka průměrnou mzdu. Výsledek:

Zaměstnanec měsíčně odvede (soc. pojištění, ZP, daň) 5705 Kč a má ročně čistého 231.540,- Kč.

OSVČ ročně odvede 42396 Kč (vychází to na 3533 Kč měsíčně) a má ročně „čistého“ 257.604,- Kč (počítám absolutního šťastlivce s 50% nákladovým paušálem). Zdá se, že si oproti zaměstnanci polepšil.

Jenže tím pro mě počty nekončí: Rok 2012 má 252 pracovních dnů. A 9 placených svátků. Placených? Jak pro koho. Živnostník není placen za dobu, kdy nepracuje. Nemá také dovolenou, což je myslím v této zemi 20 placených dnů. Dovolila jsem si tedy odečíst zaměstnancům 29 dnů, za které jsou sice placeni, ale nepracují. Výsledek? Zaměstnanec dostává čistého za den, kdy skutečně pracuje, 1038,- Kč čistého, ale živnostník jen 1022,- Kč. Čistě v řeči čísel je tedy prohlášení pana Dufka zhovadilé. Lež jako věž mu ale nestačila, pro jistotu v tomto rozhovoru ještě navrhl mírné srovnání údajné „nespravedlnosti“ vůči zaměstnancům – novou roční daň 12000 pro živnostníky. Když jsem to započítala, dostal by živnostník za den práce jen 974 korun čistého. Celé je to od velkého ekonoma Dufka pochopitelně jen vrtění psem, ale obávám se, že spousta zaměstnanců se nechá zlákat k pohodlnému, závistivě-nenávistnému postoji vůči živnostníkům, protože si na rozdíl ode mě kalkulačku do ruky nevezmou.

Musím podotýkat, že na případné nemocenské pojištění si musí živnostník ještě připlatit, a nepoměr v jeho neprospěch by ještě vzrostl? Že nedostane zaplaceno automaticky za to, že se dostaví do práce, protože si ji musí napřed sehnat? Že si musí najít sám zákazníky? Vést účty? Jednat s úřady? Že ne každý může uplatnit náklady paušálem 50%, zato každý má nějaké skutečné náklady? I ten největší šťastlivec nejspíš potřebuje aspoň telefon, aby se mu zákazníci dovolali, dost možná auto, benzín, pracovní nástroje, počítač, Internet, platit inzerci, pronájem prostor, a doufat, že sežene zakázky, aby to všechno zaplatil, což nikdy nemá jisté?

V čem je nepoměr a proč chce stát od živnostníků vybrat víc, je zjevné, ale není to nespravedlnost vůči zaměstnancům, ti se totiž proti nim mají královsky. Jde o zaměstnavatele, kteří mají na takovouto srandu (zaměstnanec s hrubou mzdou 25 tisíc) mzdové náklady 33.500,- měsíčně, ročně fantastických 402.000,- Kč. Celý systém je tedy kdyžtak nespravedlivý k zaměstnavatelům, největšími výherci jsou naopak zaměstnanci.

Mám tedy pro zaměstnavatele radostnou zprávu: Volte a podporujte odboráře, bojují za vás do morku kostí a snaží se nespravedlnost vůči vám napravit likvidací živnostenské konkurence, to vše pod záminkou eliminace třídního nepřítele (jinak váš překladatel, pekař, cukrář, kuchař, číšník, zedník či instalatér). Nechám stranou, že za svého třídního nepřítele jsem ochotná považovat svého instalatéra, zejména pro nepoměr hodinové odměny mě, překladatelky s vysokoškolským vzděláním, a jeho.

Tímto bych ráda vzkázala vládě, že jsem vyřešila otázku školného vysokoškoláků. Klidně jim školné napařte, když jim na ně zajistíte bezúročné půjčky, které budou povinni splácet, až budou mít hodinovou odměnu odpovídající sazbě instalatéra v místě jejich bydliště. To je fér, ne?

Pro zaměstnance s průměrnou mzdou mám jiný vzkaz: Přestaňte si nechávat věšet nenávistné bulíky na nos. Nezkoumejte fiktivní pečené holuby, co létají živnostníkům do huby, a raději si všímejte, co stát provádí s fantastickými sto sedmdesáti tisíci ročně odvedených státu z vašeho zaměstnání vámi a vaším zaměstnavatelem. Pevně doufám, že z toho nepodporuje odbory.

A na závěr bych se ráda zeptala, poučte mě: Kde jsou ty davy zaměstnanců, co houfně podávají výpovědi, aby se do toho výhodného živnostenského zlatokopectví mohli pustit? Soudila bych, že posluchači pana Dufka naplní frontami chodby živnostenských úřadů, a ono nic… Pojďte k nám do daňového ráje a vyzkoušejte si ho sami!

Autor: Markéta Brožová Hanelová | pátek 4.5.2012 1:32 | karma článku: 43,98 | přečteno: 6935x
  • Další články autora

Markéta Brožová Hanelová

Válečný outsourcing aneb kam se poděl selský rozum?

Zdá se, že přidělení zakázky Ministerstva obrany na ostrahu muničních skladů společnosti Trade Fides vzbudilo značnou nedůvěru a nevoli, ba i jistá podezření. Přiznám se, že mně osobně spadla brada, ale z úplně jiných důvodů. V životě mě nenapadlo, že něco tak nebezpečného a strategického střeží soukromá bezpečnostní služba. Nemá Ministerstvo obrany náhodou k dispozici armádu? „V 6 objektech se nachází 30 tisíc tun munice a tomu musí odpovídat i zabezpečení objektů.“ Tolik vyjádření Ministerstva. Aha. To bylo tak...

12.4.2013 v 7:45 | Karma: 17,52 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Markéta Brožová Hanelová

Perete se o kost, která není!

Otevřené dopisy našim odborářům a vládě ČR Milí odboráři, máte vůbec jasno, čeho chcete svým protestem dosáhnout? Taky si nemyslím, že můj syn by měl jít do důchodu po sedmdesátce. Taky se mi nelíbí navyšování našich rodinných nákladů na zdravotní péči, vzdělání dětí, bydlení, potraviny a už vůbec se mi nezamlouvá špatná vymahatelnost práv v naší zemi, korupce a rozhazovačnost státních úředníků a politiků, když dojde na státní zakázky. Jenže také se mi nelíbí účetní bilance naší země, která už delší dobu rozdává, co nemá. To prostě nejde dělat donekonečna. Měli bychom se včas zarazit a doufat, že nedojdeme až do Řecka či Španělska, ale uvědomte si, že tam míříme. Vadí vám zvyšování věku pro odchod do důchodu? Já se spíše bojím, aby nějaké důchody byly! Bez nadsázky.

12.6.2011 v 21:22 | Karma: 28,44 | Přečteno: 1379x | Diskuse| Politika

Markéta Brožová Hanelová

Chrastítka, hrkátka, štěrchátka

Přiznejte se, kdo štěrcháte? Nebo nevíte, co to znamená? Každý jsme ovlivněni svým domovským městem a krajem, o zemích nemluvě. Tak například u nás doma se používala štěrchátka. Po letech v Praze se mi narodil syn a štěrchání mi ani na um nepřišlo. Člověk taková slova zapomene (řekněme si upřímně, zrovna štěrchátko člověk od určitého věku do určitého věku nijak nevyužije) a potom, pod vlivem nového okolí, třeba začne používat nový, místní výraz. Praha pro mě byla bohatým pramenem nezvyklých, mnohdy velmi zábavných slov, a tak se štěrchátko, i když bylo potřeba, odnikud z hlubin šedé kůry nevynořilo, protože ho vytěsnila chrastítka. To vše, dokud nás nenavštívil můj bratr, který mimochodem taky žije v Čechách, a mému synkovi nezaštěrchal.

14.3.2011 v 22:33 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Ostatní

Markéta Brožová Hanelová

Paralelní svět

Jen si to představte. Svět, který vyvažuje ten náš tak, aby bylo dosaženo harmonie celku. Co tady chybí, najdete tam, a naopak. Jak se tam asi žije? V každé kapse najdete klíče od bytu. Mobil vyštracháte v kabelce vždy na první pokus. V kanceláři se brodíte hromadami píšících propisek. Tiskárny mají plné tonery a počítače prázdné disky. Ponožky se vyskytují jen v párech a košile jsou vždy vyžehlené. Podrážky bot odsávají nečistoty z podlahy. Hrnečky s čajem nelze převrhnout a v každé hospodě dostanete vynikající kávu. Blíží se Vánoce, a tak tam mají teplíčko. Ideální k tomu, aby šli v rámci vánočních oslav zasadit stromek do lesa a půjčit bance nějaké peníze na lichvářský úrok. V ledničce nikdy nechybí uherský salám, rajčátka voní sluncem a chléb se druhý den nemění v drobivou cupaninu. Ve městech je nedostatek sněhu a plno parkovacích míst, ale aut jezdí málo. Veřejná doprava vás vždy pohodlně dopraví, kam potřebujete.

4.12.2010 v 16:06 | Karma: 11,68 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní

Markéta Brožová Hanelová

Haló? Můj kadeřník? Možná se nechám ostříhat, můžete mi zaplatit?

Myslíte, že jsem se zbláznila? Jak byste takovou poruchu označili? Můžete jí říkat e-sourcing a patří k nejnovějším výdobytkům moderní doby. Tedy, abych vám nevěšela bulíky na nos. Není nic špatného na tom, když velké firmy vedou webové portály s databází dodavatelů, kde se musíte registrovat. Není to špatná myšlenka. Všichni z korporace mají přístup ke kompletním kontaktům, dodavatelé se sami starají o aktuálnost svých údajů a podobně. Proč ne? Ten nápad má i zvrhlou formu...

17.11.2010 v 17:06 | Karma: 20,87 | Přečteno: 1674x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

U nás cyklostezky, v Polsku dálnice. Využít dotace EU jsme vždy nezvládli, říká expert

4. května 2024

Premium Od vstupu Česka do Evropské unie uplynulo 1. května 20 let. Jak tu dobu zhodnotit? Podle politologa...

Alijev má majetek i u vás, EU zavírá oči, říká novinářka o korupci v Ázerbájdžánu

4. května 2024

Premium Leyla Mustafajeva je prozatímní šéfredaktorkou ázerbájdžánského protikorupčního serveru Abzas...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  19:54

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Lepru mezi sebou ve středověku šířili lidé a veverky, tvrdí studie

4. května 2024  19:40

Lepra se ve středověké Anglii přenášela mezi lidmi a veverkami. Zjištění podporuje teorii, že při...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2330x
Překladatelka, absolventka anglistiky a amerikanistiky na FF UK. Mým koníčkem je (mimo psaní) také cestování a focení. Fandím slušným a pracovitým lidem. Spolumajitelka překladatelské agentury Quick! Translations a spolupracovnice centra kurzů Riegrovy sady Centre.