Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Perete se o kost, která není!

Otevřené dopisy našim odborářům a vládě ČR   Milí odboráři, máte vůbec jasno, čeho chcete svým protestem dosáhnout? Taky si nemyslím, že můj syn by měl jít do důchodu po sedmdesátce. Taky se mi nelíbí navyšování našich rodinných nákladů na zdravotní péči, vzdělání dětí, bydlení, potraviny a už vůbec se mi nezamlouvá špatná vymahatelnost práv v naší zemi, korupce a rozhazovačnost státních úředníků a politiků, když dojde na státní zakázky. Jenže také se mi nelíbí účetní bilance naší země, která už delší dobu rozdává, co nemá. To prostě nejde dělat donekonečna. Měli bychom se včas zarazit a doufat, že nedojdeme až do Řecka či Španělska, ale uvědomte si, že tam míříme. Vadí vám zvyšování věku pro odchod do důchodu? Já se spíše bojím, aby nějaké důchody byly! Bez nadsázky.

Proč si nepřiznáte, že žádná vláda nechce dělat nepopulární reformy a že současné nepopulární kroky jsou tedy i projevem určité odvahy a snahy zlepšit vývoj země, která se očividně žene do katastrofy? Souhlasím s vámi, že tato vláda nám doteď nepředložila opravdovou reformu. Nemá vizi, jenom škrtá. Jenže ty škrty jsou první, co se musí udělat. Nejsou peníze, není, z čeho dávat. Rozpočet by se měl dělat jen z peněz, které máme. A tak daleko ani tato vláda nezašla. Je však první, která si přiznala, že vyfasovala černého Petra, a nesnaží se ho přehodit na své nástupce v cynické víře, že v jejích rukou to nebouchne nebo že se celosvětově zlepší hospodářská situace a oni se na tom svezou. Snaží se nepokračovat v dalším zadlužování země, nebo je aspoň zpomalit. Čeho tedy chcete dosáhnout, když její rozhodnutí zablokujete?

Nechci se zabývat stravenkami ani plombami. Ale k penzím: máte úplně pravdu, že odchod do důchodu po sedmdesátce je evidentní blbost. Na to stačí selský rozum, nemusíme být žádní experti, abychom tohle prokoukli. Působení v tomto věku ve většině povolání je buďto obtížné nebo nemožné. Na pracovním trhu budou takoví lidé v závěsu za mladými a zdravými. Pokud by pro mladé byli skutečnou konkurencí, povede to k vyšší nezaměstnanosti v řadách mladých, kteří přitom mají získávat praxi, zabezpečit se, zajistit si bydlení, založit rodiny a ještě vydělat na svůj důchod. Nikdo nechce, aby to u nás bylo jako ve Španělsku, kde je téměř polovina lidí ve věku mezi 25-35 lety nezaměstnaná. Na vysokoškoláka, který dostudoval před dvanácti lety, a od té doby nepracoval, svět nečeká. Na jejich stáří raději nemyslet. Tento návrh „penzijní reformy“ nepovažuji za skutečnou reformu, ale za pouhé přiznání, že na důchody lidí ve věku do 70 let při současném hospodaření prostě nejsou a nebudou peníze a tato vláda neučinila nic horšího, než že to otevřeně přiznala a chce tuto skutečnost legalizovat. Ano, můžete dosáhnout toho, že se to legalizovat nebude, ale samotný fakt, že na důchody pro mladší nebude, tím nezměníte. Nebo ano? A jak si to tedy představujete?

Myslíte si, že se vládě do těchto kroků chce? Populární je rozdávat a oni to dobře vědí. Proto nemusíte pochybovat – pokud někdy bude z čeho, jistě se najde strana, která nástup do důchodu zase upraví ve prospěch voličů. Možná dokonce i v případě, že na to nebude, ale to už je jiná písnička. Teď se starejme, aby bylo z čeho.

A poslední poznámka, nebo spíš otázka. Bydlím v Praze, a tak by mě zajímalo, čemu prospějete tím, že se nedostanu do práce, která mě živí, nebo že moje kamarádka nebude moci odvézt děti do školy, když může předpokládat zablokovanou Jižní spojku, a tím pádem bude její výplata taky o jeden den kratší – vaším rozhodnutím. Čekáte, že se k vám budou rozjásaní řidiči přidávat? Chcete tím někoho strhnout na svou stranu? Upozornit na sebe? No, to se asi povede, ale já vám kafe na barikády nosit nebudu.

Souhlasím s vámi, že stát toho žere víc, než si zaslouží. Ale co když začne opravdu šetřit? Co když optimalizuje státní správu a vyhodí všechny ty úředníky, na jejichž živení nemáme a kteří vymýšlejí jen koniny zatěžující administrativou lidi z praxe? Nebo České dráhy, které se také nevyznačují vysokou efektivitou práce a jsou stále ztrátové? Na toto všechno doplácíme a neměli bychom. Ale co když to někdo zarazí? Nemají také odbory? Nepodpoříte je také stávkou, která úsilí o nápravu zmaří? Budete s nimi stavět zátarasy? Obávám se, že ano.

Chcete, aby stát méně bral a více platil? Ale z čeho? Z dluhů? Perete se o kost, jenže ta už byla dávno sežraná.

 

Milá vládo,

považuji se za pravicového voliče. A vaše působení je pro mě obrovským zklamáním. Teď vidím, že stínové vlády jsou jen tiskoví mluvčí. Kdo si myslel, že po svém nástupu budou ministři jednotlivých stran připraveni pro svou roli, budou velmi rychle předkládat již dříve (ve stínové vládě) zpracované rozumné a reformní návrhy zákonů, je zklamán. Kdo si myslel, že budou vůbec nějaké reformy, je zklamán dvojnásob.

Buďte upřímní a neoznačujte rozpočtové škrty za reformy. Udivuje vás pobouření občanů, jimž stále něco berete, aniž byste předložili nějakou vizi? Skutečný plán? Ukažte mi plán dlouhodobého snižování zadluženosti státu. Když ho uvidím, ráda si utáhnu opasek.

Ukažte mi návrh reforem. Skutečného šetření. Navrhujete odchod do důchodu snad až v 73 letech. Ukažte mi studii o využitelnosti lidí po šedesátce na trhu práce a o dopadu jejich uplatnění na pracovním trhu na zaměstnanost mladých. Existuje vůbec?

Uvědomujete si, co jste zatím za svého působení předvedli? ODS je synonymem bezradnosti a korupce. TOP 09 reprezentovaná panem Kalouskem, jehož působení jako lidoveckého náměstka na ministerstvu obrany vyvolává otazníky, se intenzivně zabývá šťouráním ve finanční situaci protivníků, zejména těch, kteří by se rádi šťourali ve starých zakázkách právě na dlouhodobě lidovci spravovaném ministerstvu obrany. My jsme nezapomněli na slavné padáky, které stály nejen peníze, ale také život několika lidí. A VV? Dámy a pánové z „véček“, dosud jsme nepochopili, co jste zač. Jste levice, chcete sociální stát? Jste pravice, chcete podporovat podnikání? Jste skupina občanů, kteří jen chtějí bojovat proti nepravostem? To asi těžko, vždyť korupce je vaše druhé jméno, a demokracie ve vašem podání je výsměch.

Milá pravice, jako vašeho voliče mě něco tíží. Mnoho let čekám na reformy a stále jsou v nedohlednu. Když už zvolím pravicovou vládu, ta nastoupí a nic se neděje. Když vyhraje levicová, nic se neděje také, nebo je všechno naruby. Levicové vlády snižují daně, pravicové je zvyšují. Pravicová vláda právě nadělila firmám další administrativní povinnost, jen aby si zas přilepšila do rozpočtu drobnou změnou data zaúčtování nákladových faktur s DPH. A co děláte pro své občany?

Udělali jste audit předraženosti státních zakázek na svých ministerstvech? Řešíte to? Rozumíte svým resortům? Jste schopni optimalizovat nefunkční byrokratický aparát tak, aby produkoval jen to, co je potřeba, a z  tolik, kolik máte? Jsem hluboce přesvědčená, že obrovské procento byrokratické práce je zcela zbytečné. Jen se podívejte, co my občané slyšíme: máme mocný a drahý statistický úřad, ale ministerstva nemají data. Ministerstva dokonce dokáží být zaskočena takovými věcmi, jako je počet dětí ve školkách (jako by se pár let předtím nenarodily), na základních školách a nejspíš na školách středních (před několika lety je zaskočilo, že dětí tam bylo málo, patrně jich předtím bylo na základních mnoho a pak se vypařily). Zeptejte se, kolik učitelů si v našem zadluženém státě myslí, že bylo nutné investovat miliardu do jednotných maturit? Kolik policistů, hasičů, vojáků nebo lékařů má za to, že z ministerstva přicházejí nápady a pravidla, které potřebují a které prospívají jejich práci? Kdy jste se byli naposledy podívat na policejní služebně? Já před pěti lety. Policista psal na psacím stroji, zdi byly nemalované aspoň deset let a policistka si mi stěžovala, že mají jednu společnou toaletu pro sebe a pro „návštěvníky“ – tj. pro zadržené opilce či narkomany, často nemocné žloutenkou, kteří by si zasloužili karanténu. Čekárna pro poškozené přímo sousedila s celou pro zadržené, tak jsem si mohla užít neuvěřitelného zápachu i slovních výpadů zrovna zadržené naspeedované narkomanky. V tomto kontextu mi přišlo dost exotické, že tehdejší ministr investoval tolik peněz do přemalování aut a výměny vozového parku. Od nové – vaší vlády – jsem si slibovala změnu, jenže podle všeho nejste lepší.

Hospodářství nevzkvétá a vy jste pro to také nic neudělali – nejlukrativnějším zaměstnavatelem je stále stát, což není normální. Navíc to zasahuje i do soukromého sektoru. Firmy se dělí na ty se státními zakázkami, kde tečou miliony, a na ty ostatní. Občané vidí, že stát touto cestou rozhazuje peníze, a nemají chuť to dále financovat. Mnoho lidí dokáže akceptovat, že musí připlácet například na zdravotní péči, ale proč je tedy stát za ni kasíruje na odvodech z příjmů? A nijak málo! Platíme dvakrát, a to je nehorázné. Platíme vysoké odvody na zdravotní pojištění, přičemž péče není zdarma. Platíme sociální pojištění, ale ideální by patrně bylo důchodu se nedožít. Vydáváte za reformu možnost spořit částečně v privátní sféře. Proč? Penzijní připojištění tu už máme i s daňovými úlevami. Není to špatný systém, proč převádět do privátní sféry další peníze? A kam mají podle vás penzijní fondy tyto soukromé prostředky investovat? Snad ne do státních dluhopisů?

Nevidíme opravdové reformy, dlouhodobé plány, dokonce ani vize, žádnou jednotnou politiku. Nevíme, zda si můžeme vzít hypotéku na 30 let, když vlády si po každých volbách hrají s myšlenkou, zda na hypotéku budou daňové úlevy, nebo ne. Nevíme, zda si spořit na důchod mimo státní sektor. Příliš peněz nám na to nezbývá, někomu vůbec žádné. A když už ušetří, až doteď byly údajně nejbezpečnější investicí státní dluhopisy, kdo občanům zaručí, že se jejich peníze nerozplynou někde v Řecku?

Kromě výše uvedeného platíme daně z příjmů. Proč platíme silniční daň, když máme spotřební daň z benzínu? A proč je k tomu ještě mýtné? Je vůbec efektivní vybírat troje poplatky za jedinou věc – že mám auto a jezdím nebo podnikám s ním? Kolik dalších věcí si stát vymyslel zbytečně nebo se dělají dvojmo či trojmo a stojí to peníze? Naše peníze? Vždyť platíme nemalou DPH z veškerého spotřebního zboží. Dvacet procent prakticky ze všeho, co si koupíme, je sakra hodně. A stát? S prominutím žere a žere. Nenasytně hltá a ještě mu to nestačí. I když – nějaké přebytky asi jsou, evidentně zbývá na úplatky, na příspěvky na vaše volební kampaně, na předražené státní zakázky, přepychové kanceláře a nehorázné odměny špičkových úředníků a správců mnohdy ztrátových polostátních firem.

Mám takový návrh – začněte šetřit. Opravdu. A u sebe. Milí vládní představitelé, poslanci, senátoři. Požaduji, aby ministerstva zveřejňovala seznamy zboží, které odebírá, jméno dodavatele a prodejní cenu. Nestálo by to moc, stačí, když to bude na Internetu. Když bude dodavatel internetových stránek také mezi zveřejněnými, věřte, že ten portál nebude nijak drahý. Požaduji, aby takové úřady měly povinnost akceptovat nabídku stejného zboží za nižší cenu.

A pokud jde o vás osobně - proč by se neměla část vašich platů odvíjet od stavu naší země? Proč by neměly mít klesající tendenci, když roste státní zadluženost ? Je to přece známkou, že špatně hospodaříte! A pokud se vám to zdá nefér vůči těm, kdo se ke korýtkům dostanou v dobách hospodářských krizí a podobně, věřte, že není. My v komerčním sektoru také máme v dobách menší prosperity méně peněz. Bude jen logické, když se to projeví i ve státním sektoru – v takových dobách soukromý sektor přece odvede méně peněz na daních a ve státním rozpočtu budou chybět – jak jinak byste chtěli postupovat, než šetřit?

Milá vládo, chcete podporu od svých občanů? Přijďte už konečně s něčím hodnotným. Přineste skutečné reformy, opravdový boj proti korupci, opravdovou demokracii.

Uvědomte si, že jste nedůvěryhodní a nemůžete pokračovat ve stejném duchu. ODS má své kmotry a ProMoPro, TOP 09 dosadila do státní pokladny Kalouska, který se svou padákovou minulostí dnes šetří nakládání se špinavými penězi u politické konkurence, VV své Johny, Bárty, Babáky, odposlechy a zdánlivá blonďatá neviňátka, z nichž padají věty jako: „Necháme regulérní výsledky...“ Aspoň víme, že regulérnost výsledků demokratických voleb pro ně není samozřejmostí, ale předmětem demokratických (?) rozhodnutí v demokraticky (?) zvolených vedeních stran, které jsme naivně demokraticky (?) volili.

Pamatujte si, nemáte důvěru občanů. Těm už došla trpělivost a jsou připraveni pokud ne k defenestraci, pak k dalšímu masivnímu kroužkování v příštích volbách, protože mají jasno, koho dalšího už nechtějí ve státních strukturách vidět. Udělejte aspoň něco pořádného, ať z toho vyjdete trochu se ctí.

Vím, že vláda musí škrtat v rozpočtu a brát, kde se dá. Předpokládám, že odbory se perou o kost, která už byla patrně dávno sežrána. Ale nedivte se odborářům, že vám to nevěří – historická zkušenost jim napovídá, že jste si tu kostičku nejspíš někam schovali, abyste si ji později sežrali v ústraní sami.

A že už teď mlaskáte.

 

Autor: Markéta Brožová Hanelová | neděle 12.6.2011 21:22 | karma článku: 28,44 | přečteno: 1379x
  • Další články autora

Markéta Brožová Hanelová

Válečný outsourcing aneb kam se poděl selský rozum?

Zdá se, že přidělení zakázky Ministerstva obrany na ostrahu muničních skladů společnosti Trade Fides vzbudilo značnou nedůvěru a nevoli, ba i jistá podezření. Přiznám se, že mně osobně spadla brada, ale z úplně jiných důvodů. V životě mě nenapadlo, že něco tak nebezpečného a strategického střeží soukromá bezpečnostní služba. Nemá Ministerstvo obrany náhodou k dispozici armádu? „V 6 objektech se nachází 30 tisíc tun munice a tomu musí odpovídat i zabezpečení objektů.“ Tolik vyjádření Ministerstva. Aha. To bylo tak...

12.4.2013 v 7:45 | Karma: 17,52 | Přečteno: 792x | Diskuse| Politika

Markéta Brožová Hanelová

Zaměstnavatelé, volte odboráře!

Přečíst si rozhovor s odborářským šéfem Dufkem vydaný v dnešním Reflexu je dokonalá léčba nízkého tlaku. O živnostnících pravil tato moudra: „Vláda jen řekla, že už nebudou vyžírat státní rozpočet. Zaměstnanec s průměrnou mzdou v ČR 25 tisíc korun zaplatí na dani 4500 korun, OSVČ se stejným příjmem a výdajovým paušálem neplatí daň žádnou. To je nelogické, nemorální.“ Pokud se někdo dostane na tak vysoký (a jistě dobře placený) post, nebude hloupý. Tuto možnost jsem vyloučila. Pan Dufek tedy záměrně lže. Tvrdí, že se zastává zaměstnanců, přitom jim věší na nos bulíky jak Brno.

4.5.2012 v 1:32 | Karma: 43,98 | Přečteno: 6935x | Diskuse| Ostatní

Markéta Brožová Hanelová

Chrastítka, hrkátka, štěrchátka

Přiznejte se, kdo štěrcháte? Nebo nevíte, co to znamená? Každý jsme ovlivněni svým domovským městem a krajem, o zemích nemluvě. Tak například u nás doma se používala štěrchátka. Po letech v Praze se mi narodil syn a štěrchání mi ani na um nepřišlo. Člověk taková slova zapomene (řekněme si upřímně, zrovna štěrchátko člověk od určitého věku do určitého věku nijak nevyužije) a potom, pod vlivem nového okolí, třeba začne používat nový, místní výraz. Praha pro mě byla bohatým pramenem nezvyklých, mnohdy velmi zábavných slov, a tak se štěrchátko, i když bylo potřeba, odnikud z hlubin šedé kůry nevynořilo, protože ho vytěsnila chrastítka. To vše, dokud nás nenavštívil můj bratr, který mimochodem taky žije v Čechách, a mému synkovi nezaštěrchal.

14.3.2011 v 22:33 | Karma: 12,59 | Přečteno: 2343x | Diskuse| Ostatní

Markéta Brožová Hanelová

Paralelní svět

Jen si to představte. Svět, který vyvažuje ten náš tak, aby bylo dosaženo harmonie celku. Co tady chybí, najdete tam, a naopak. Jak se tam asi žije? V každé kapse najdete klíče od bytu. Mobil vyštracháte v kabelce vždy na první pokus. V kanceláři se brodíte hromadami píšících propisek. Tiskárny mají plné tonery a počítače prázdné disky. Ponožky se vyskytují jen v párech a košile jsou vždy vyžehlené. Podrážky bot odsávají nečistoty z podlahy. Hrnečky s čajem nelze převrhnout a v každé hospodě dostanete vynikající kávu. Blíží se Vánoce, a tak tam mají teplíčko. Ideální k tomu, aby šli v rámci vánočních oslav zasadit stromek do lesa a půjčit bance nějaké peníze na lichvářský úrok. V ledničce nikdy nechybí uherský salám, rajčátka voní sluncem a chléb se druhý den nemění v drobivou cupaninu. Ve městech je nedostatek sněhu a plno parkovacích míst, ale aut jezdí málo. Veřejná doprava vás vždy pohodlně dopraví, kam potřebujete.

4.12.2010 v 16:06 | Karma: 11,68 | Přečteno: 882x | Diskuse| Ostatní

Markéta Brožová Hanelová

Haló? Můj kadeřník? Možná se nechám ostříhat, můžete mi zaplatit?

Myslíte, že jsem se zbláznila? Jak byste takovou poruchu označili? Můžete jí říkat e-sourcing a patří k nejnovějším výdobytkům moderní doby. Tedy, abych vám nevěšela bulíky na nos. Není nic špatného na tom, když velké firmy vedou webové portály s databází dodavatelů, kde se musíte registrovat. Není to špatná myšlenka. Všichni z korporace mají přístup ke kompletním kontaktům, dodavatelé se sami starají o aktuálnost svých údajů a podobně. Proč ne? Ten nápad má i zvrhlou formu...

17.11.2010 v 17:06 | Karma: 20,87 | Přečteno: 1674x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Požár vyhnal z domu v Mostě dvě desítky lidí, někteří museli po žebříku

4. května 2024  16:35

Nejméně 20 lidí muselo odpoledne opustit čtyřpodlažní dům na třídě Budovatelů v Mostě kvůli požáru...

Po Kallasové přišla řada na Zelenského, Rusko na něj vydalo zatykač

4. května 2024  16:30

Ruské úřady zahájily trestní řízení proti ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému a...

Inzerát na nového ministra pro vědu a výzkum si utahuje z tápající TOP 09

4. května 2024  16:15

Z potíží vládní TOP 09 při výměně ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové si...

Brazílii po silných deštích zalilo bahno, obětí záplav je už přes 50

4. května 2024  16:12

Počet obětí záplav způsobených silnými dešti na jihu Brazílie se zvýšil na 56. Dalších 67 lidí se...

  • Počet článků 16
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2330x
Překladatelka, absolventka anglistiky a amerikanistiky na FF UK. Mým koníčkem je (mimo psaní) také cestování a focení. Fandím slušným a pracovitým lidem. Spolumajitelka překladatelské agentury Quick! Translations a spolupracovnice centra kurzů Riegrovy sady Centre.