Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Co to je celostní medicína?

Pod pojmem celostní medicína chápu vše, co slouží úzdravě člověka a je postaveno striktně na bazi racionální exaktnosti. Ostatek je podvrh hodný ocenění bludným balvanem od Sisyfa.

Byl jsem na přednášce z celostní medicíny. Jakmile přednášející opustila pole exaktnosti a vstoupila na pole vymyšlených, tajemných schémat, stala se pro mne nevěrohodnou.

 

Do celostní medicíny tedy rozhodně nepatří vedlejší cesty medicíny vypomáhající si legendami o mimopřirozených silách, jejichž existence prokázána nebyla.

 

Jako celostní medicínu nechápu ani přístup Jana Hnízdila. Jde pouze o součást celostní medicíny postavené na nevědomých mechanismech. Neupírám mu jeho exaktnost, ale jde jen o výseč z celostní medicíny.

 

Nemoci člověka mají mnoho příčin a do celostní medicíny je nutné zahrnout celý jejich soubor, všechny možné příčiny. Dnes už nikdo nepopírá viry, bakterie a plísně za potenciální příčinu nemoci. Příčinou rakoviny je včas organismem nerozpoznaná a nezlikvidovaná buňka, která se vymkla celotělovému řízení a začala se autonomně šířit bez ohledu na celek. Příčinou naší bezmoci jsou i úrazy.

 

Do celostní medicíny patří i přístup Jana Hnízdila, který svoji diagnostiku staví na podvědomých mechanismech vyrůstajících z porušených mezilidských vztahů. Narovnáním těchto interpersonálních vztahů dochází k úzdavě jedince.

 

Do celostní medicíny patří i porušené intrapersonální vztahy. Jde o přístup Sigmunda Freuda, který vnímá v člověku tři komponenty. Ego, to jsem já neboli moje jájství, Id, to je to všechno tělesné ve mně, a Superego, což je souhrn norem ve mně uložených. Příliš zjednodušuji, ale zbytek si můžete najít u citovaného autora. Svatý Pavel totéž nazývá jen jinými pojmy: duše, tělo a duch. Pokud jsou tyto tři intrapersonální komponenty v tvůrčí rovnováze, ani o nich nevíme. Pokud se dostanou do konfliktu mohou být zdrojem nejrůznějších nemocí.

 

Do celostní medicíny rozhodně nepatří nejrůznější léčebné metody, které jsou v rozporu s našimi současnými exaktními poznatky, i když jsou u některých lidí oblíbené. A že se těch falešných neexaktních metod v současnosti vyrojilo! Někdy je podporují i někteří politici a pojišťovny. Namítnete, že se těmito metodami lidé také uzdravují. Ano, uzdravují. Ale pro mne je žinantní, dělat z pacientů hlupáky a vykládat jim cosi o mimozemských nebo mimopřirozených silách.

 

Do celostní medicíny také nezahrnuji nejrůznější úzdravy zázračnou cestou. Ano, zázraky se dějí. To je nepopíratelné. Některé jsou exaktně zdokumentované. Jsou však mimořádné a s exaktní logikou jsou v rozporu.

 

Jak se postavit k těmto úzdravám postrádajícím exaktnost z pozice celostní medicíny? Mohu zde pronést hypotézu, která se jednou potvrdí nebo vyvrátí. Všichni vnímáme, že v existenci člověka jsou zakódovány síly integrační, konstruktivní, samoúzdavné, které nějakým způsobem musíme vybudit k aktivitě. Cesta vyburcování k životu je rozdílná podle rozdílného našeho vztahu k našemu bytí.

 

Ale jsou v nás i síly desintegrační, destruktivní, jejichž vybuzením dojde ke zničení vcelku i zdravého člověka. Nejspíše jsme se s nimi též každý setkal. Je ještě mnoho tajemství, která čekají na své objevení.

 

A na závěr bych toto zamyšlení chtěl ukončit tím, že celostní medicína v její plné šíři patří do rukou schopného praktického lékaře, který nejen koordinuje léčbu specialistů, pokud mu to pacienti dovolí, ale i dle své medicínské zkušenosti vybírá léčebný postup odpovídající osobnosti pacienta.

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 26.10.2015 23:12 | karma článku: 20,31 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Politika a politikaření

Stát má budoucnost, pokud na tvorbě zákonů spolupracuje vláda s opozicí. Pokud se politici jen perou o moc, takový stát snadno přijde o svoji státní svrchovanost. Položme si otázku, jak jsme na tom u nás.

17.5.2024 v 11:23 | Karma: 12,54 | Přečteno: 243x | Politika

Bohumír Šimek

Ruská sekyra štěpí Česko

Jen slepý a hluchý ještě nevnímá aktivity ruských agentů u nás po otočení kormidla na Slovensku od směřování k liberální demokracii, občanským svobodám a právnímu státu přímo k obrazu ruské totality.

10.5.2024 v 21:13 | Karma: 31,06 | Přečteno: 1764x | Politika

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

Žijeme v postfaktické době, kdy pravdu proměňujeme v lež a lež proměňujeme v pravdu, kdy úmyslně klameme společnost, aby volila naše populistické až anarchistické strany.

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 21,46 | Přečteno: 557x | Politika

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

Mimořádná schůze sněmovny, tentokrát svolaná vládní pětikoalicí, které přetekl kalich trpělivosti, a která zvažuje riziková chování opozice, a opozice obviňující z bezpečnostního rizika vládu. Kdo má pravdu?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 24,55 | Přečteno: 753x | Diskuse| Politika

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

Nabízím zcela subjektivní pohled na příčiny naší současné politiky, bez nichž nejsem schopen pochopit současnou politiku. Nabízím k osobnímu přemýšlení a nenabízím k tupému věření.

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 39,01 | Přečteno: 5010x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v horské mlze, Raísí je v ohrožení

19. května 2024,  aktualizováno  21:15

Aktualizujeme Na severu Íránu v neděli zřejmě havaroval vrtulník s íránským prezidentem Ebrahímem Raísím, jehož...

V Maďarsku havaroval na Dunaji motorový člun. Dva lidé zemřeli, pět se pohřešuje

19. května 2024  14:38,  aktualizováno  20:42

Dva lidé zemřeli při lodní nehodě na řece Dunaj severně od maďarské metropole Budapešti, uvedla v...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 639
  • Celková karma 28,71
  • Průměrná čtenost 1077x
Celý život jsem studoval medicínu a pracoval jako klíč ke zdravotní péči, jako venkovský praktický lékař. Po Listopadu jsem se zabýval organizací zdravotní péče a diskutoval v různých odborných časopisech. Po Listopadu jsem se účastnil politiky zakládáním Občanského fóra a Občanské demokratické strany v jedné pohraniční obci. Pak jsem postrádal u ODS nejprve konservativismus, ale posléze i pravicovost. Tak jsem vystoupil. Celý život od dětství jsem se snažil řešit vztah mezi determinismem a svobodnou vůlí. Zajímavé jsou konsekvence v teologii a justici. Celý život jsem řešil problémy věřících Bohu a atheistů. Klíčovým je, že Bůh není součástí tohoto světa. Sleduji polistopadový vývoj politiky a obávám se o naši liberální demokracii, naše občanské svobody a o právní stát, protože na můj vkus zde příliš mnoho občanů podléhá alternativnímu myšlení, jehož zdrojem je již desetiletí trvající ruská hybridní válka v Evropě, v Americe i v Africe. Pokud si chceme uchovat demokratické hodnoty, musíme se navrátit k Václavu Havlovi, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. Bez těchto hodnot nefunguje demokracie, občanské svobody ani právní stát!