Co to je celostní medicína?

Pod pojmem celostní medicína chápu vše, co slouží úzdravě člověka a je postaveno striktně na bazi racionální exaktnosti. Ostatek je podvrh hodný ocenění bludným balvanem od Sisyfa.

Byl jsem na přednášce z celostní medicíny. Jakmile přednášející opustila pole exaktnosti a vstoupila na pole vymyšlených, tajemných schémat, stala se pro mne nevěrohodnou.

 

Do celostní medicíny tedy rozhodně nepatří vedlejší cesty medicíny vypomáhající si legendami o mimopřirozených silách, jejichž existence prokázána nebyla.

 

Jako celostní medicínu nechápu ani přístup Jana Hnízdila. Jde pouze o součást celostní medicíny postavené na nevědomých mechanismech. Neupírám mu jeho exaktnost, ale jde jen o výseč z celostní medicíny.

 

Nemoci člověka mají mnoho příčin a do celostní medicíny je nutné zahrnout celý jejich soubor, všechny možné příčiny. Dnes už nikdo nepopírá viry, bakterie a plísně za potenciální příčinu nemoci. Příčinou rakoviny je včas organismem nerozpoznaná a nezlikvidovaná buňka, která se vymkla celotělovému řízení a začala se autonomně šířit bez ohledu na celek. Příčinou naší bezmoci jsou i úrazy.

 

Do celostní medicíny patří i přístup Jana Hnízdila, který svoji diagnostiku staví na podvědomých mechanismech vyrůstajících z porušených mezilidských vztahů. Narovnáním těchto interpersonálních vztahů dochází k úzdavě jedince.

 

Do celostní medicíny patří i porušené intrapersonální vztahy. Jde o přístup Sigmunda Freuda, který vnímá v člověku tři komponenty. Ego, to jsem já neboli moje jájství, Id, to je to všechno tělesné ve mně, a Superego, což je souhrn norem ve mně uložených. Příliš zjednodušuji, ale zbytek si můžete najít u citovaného autora. Svatý Pavel totéž nazývá jen jinými pojmy: duše, tělo a duch. Pokud jsou tyto tři intrapersonální komponenty v tvůrčí rovnováze, ani o nich nevíme. Pokud se dostanou do konfliktu mohou být zdrojem nejrůznějších nemocí.

 

Do celostní medicíny rozhodně nepatří nejrůznější léčebné metody, které jsou v rozporu s našimi současnými exaktními poznatky, i když jsou u některých lidí oblíbené. A že se těch falešných neexaktních metod v současnosti vyrojilo! Někdy je podporují i někteří politici a pojišťovny. Namítnete, že se těmito metodami lidé také uzdravují. Ano, uzdravují. Ale pro mne je žinantní, dělat z pacientů hlupáky a vykládat jim cosi o mimozemských nebo mimopřirozených silách.

 

Do celostní medicíny také nezahrnuji nejrůznější úzdravy zázračnou cestou. Ano, zázraky se dějí. To je nepopíratelné. Některé jsou exaktně zdokumentované. Jsou však mimořádné a s exaktní logikou jsou v rozporu.

 

Jak se postavit k těmto úzdravám postrádajícím exaktnost z pozice celostní medicíny? Mohu zde pronést hypotézu, která se jednou potvrdí nebo vyvrátí. Všichni vnímáme, že v existenci člověka jsou zakódovány síly integrační, konstruktivní, samoúzdavné, které nějakým způsobem musíme vybudit k aktivitě. Cesta vyburcování k životu je rozdílná podle rozdílného našeho vztahu k našemu bytí.

 

Ale jsou v nás i síly desintegrační, destruktivní, jejichž vybuzením dojde ke zničení vcelku i zdravého člověka. Nejspíše jsme se s nimi též každý setkal. Je ještě mnoho tajemství, která čekají na své objevení.

 

A na závěr bych toto zamyšlení chtěl ukončit tím, že celostní medicína v její plné šíři patří do rukou schopného praktického lékaře, který nejen koordinuje léčbu specialistů, pokud mu to pacienti dovolí, ale i dle své medicínské zkušenosti vybírá léčebný postup odpovídající osobnosti pacienta.

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Bohumír Šimek | pondělí 26.10.2015 23:12 | karma článku: 20,31 | přečteno: 494x
  • Další články autora

Bohumír Šimek

Vlastenci a zbabělci

26.4.2024 v 16:25 | Karma: 20,54

Bohumír Šimek

Je Babiš bezpečnostní riziko?

25.3.2024 v 18:15 | Karma: 23,98

Bohumír Šimek

Akce překabátěných komunistů

14.3.2024 v 15:50 | Karma: 38,95

Bohumír Šimek

Co chceš? Anarchii? Totalitu?

1.3.2024 v 23:05 | Karma: 35,19

Bohumír Šimek

Vážení farmáři!

23.2.2024 v 17:24 | Karma: 37,04