Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Syndrom vyhoření

Syndrom vyhoření vzniká důsledkem chronického stresu. Tento termín se sice používá především v souvislosti s pracovním životem, ale existuje i vyhoření v osobním životě. Stresory můžeme obecně rozdělit na fyzické, psychické a sociální, ale to, jestli stres vyvolají, nezáleží jen na podnětech samotných, ale také na schopnostech jedince se s danou situací vypořádat, na jeho zhodnocení situace a na délce působení stresoru.

Příznaky a vývoj syndromu vyhoření

Hlavními příznaky syndromu vyhoření je vyčerpání, odcizení a pokles výkonnosti. Vyčerpání je jak fyzické, tak emoční. Projevuje se nedostatkem energie, slabostí, chronickou únavou, objevují se bolesti hlavy, zad, kloubů, svalů a funkční poruchy (především kardiovaskulární a zažívací), které nemají žádnou organickou příčinu. Člověk rovněž mívá potíže s pamětí a soustředěním a je tedy i náchylnější k nehodám. Také je typická sklíčenost, pocity bezmoci, beznaděje, strachu, osamocení a prázdnoty. Vyhořelý člověk rovněž snadno ztrácí sebeovládání a často nepřiměřeně reaguje i na nepatrné podněty.

Odcizení je charakterizováno odosobněným až lhostejným postojem k sobě, okolí a práci. Člověk postupně ztrácí počáteční idealismus, cílevědomost a zájem a stává se cynickým. Klienti jej „obtěžují“, nadřízení jsou jeho nepřátelé a kolegové jsou jen otravná zátěž. Má negativní postoje k práci, okolí, životu i sobě samému, což se projevuje mimo pracovní sféru i v té osobní. Nemocný ztrácí sebeúctu, má pocit vlastní nedostatečnosti a ztrácí schopnost navázat a udržet společenské vztahy.

Syndrom vyhoření se typicky vyvíjí tak, že zaměstnanec nastupuje do práce plný nadšení a ideálů. Časem ale zjišťuje, že realita je jiná, než očekával, nadšení se začne vytrácet a pracovník začne stagnovat. Pokud tuto situaci nijak neřeší, přechází z fáze stagnace do fáze frustrace a z ní do fáze apatie.  

Příčiny

Rizikovými faktory pro vznik syndromu vyhoření je nejistota pracovních poměrů, dlouhá pracovní doba a rostoucí intenzita práce, rušení pracovních pozic, rostoucí emocionální náročnost práce a obtíže skloubení pracovního života s tím osobním. Dále nepříznivě působí nedostatek samostatnosti v práci, nedostatek ocenění, pocity nespravedlnosti, špatný pracovní kolektiv a konflikty hodnot. Z hlediska osobnosti pracovníka je riziková cholerická povaha, perfekcionismus, nadměrné sebevědomí a upozaďování vlastních zájmů. 

Prevence a léčba   

Jako prevence syndromu vyhoření se doporučuje věnovat se i vlastním zájmům, relaxaci a pohybu, udržovat si osobní hranice, pozitivní sociální vztahy, efektivní plánování času, respektování vlastního tempa a umění odpustit si chyby.

Autor: Alexandra Bobelová | sobota 20.10.2012 23:44 | karma článku: 13,67 | přečteno: 1407x
  • Další články autora

Alexandra Bobelová

Proč se bojíme jít k psychologovi

Přestože v některých zemích už je celkem běžné mít svého psychologa, stejně jako zubaře, kadeřníka a fitness trenéra, u nás tomu tak ještě není. Důvody, proč lidé nechodí k psychologovi, jsou různé. Buď nemají žádné vážnější problémy nebo pokud je mají, poradí si s nimi sami. Případně mají dobré kamarády, kteří jim psychologa nahradí (kamarádská pomoc se ale od té odborné liší). Často však lidem brání v návštěvě psychologa různé obavy nebo předsudky. A jaké jsou ty nejčastější?

18.1.2013 v 15:00 | Karma: 9,53 | Přečteno: 1631x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Musíme si vybírat mezi rodinou a kariérou?

Před sto lety tuto otázku zpravidla nikdo řešit nemusel. Převládal tradiční model rodiny, kdy muž vydělával a žena se starala o domácnost a děti. Dnes tomu už tak není. Ženy se mohu realizovat i v profesní oblasti a v zaměstnání mají šanci zastávat stejné pozice jako muži. A i kdyby toužily zůstat doma, vařit, uklízet a věnovat se dětem, ve většině případů by to nebylo možné. Obvykle totiž jeden plat na uživení rodiny nestačí.

12.12.2012 v 18:33 | Karma: 7,83 | Přečteno: 898x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 3

Toto je poslední část typologie babiček. Je dost možné, že ta vaše do žádného z uvedených typů nepasuje. Jak jsem psala již v úvodu prvního dílu, tak nevycházím z ničeho vědeckého, ale jen z osobních zkušeností. Takže pokud tu svou babičku nenajdete, tak je to proto, že jsem ji pravděpodobně nikdy nepotkala.

19.11.2012 v 17:45 | Karma: 7,47 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Jaké je být operátorem call centra

Zřejmě každému z vás se už někdy stalo, že se vám rozezvonil mobil, na němž se zobrazilo neznámé číslo. Vy jste nic zlého netušili (aspoň poprvé) a hovor jste tedy přijali. A v telefonu se ozval více nebo méně podbízivý hlas, který vám začal nabízet (nebo spíš vnucovat) něco úžasného, co prostě musíte mít (hrnce, deky, internet, tarif, kapsle na praní, finančního poradce, televizi, kreditní kartu, ponožky...). Ve většině případů člověk po chvilce šokovaného mlčení vysvětlí (nebo se o to pokusí), že nic takového nepotřebuje a tím hovor skončí. Prodejci mívají různě dobrou vytrvalost a od toho se také odvíjí to, jak moc rozladění po telefonátu budete.

17.11.2012 v 18:26 | Karma: 40,46 | Přečteno: 18173x | Diskuse| Ostatní

Alexandra Bobelová

Typologie babiček a jak s nimi vyjít 2

Pro babičky je zpravidla charakteristický vyšší věk a k tomu už obvykle patří také větší množství zdravotních problémů. Babičky už na ně prostě mají nárok a je potřeba to tak brát.

17.11.2012 v 14:59 | Karma: 7,95 | Přečteno: 1188x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Izrael zavřel hraniční přechod do Pásma Gazy. Humanitární pomoc tam končí

5. května 2024  14:36,  aktualizováno  22:53

Izraelská armáda v neděli oznámila, že po ostřelování uzavírá hraniční přechod Kerem Šalom, určený...

Příměří v nedohlednu. Jednání Izraele s Hamásem v Káhiře ztroskotala

5. května 2024  18:31,  aktualizováno  22:26

V Káhiře v neděli skončila jednání o příměří mezi radikálním palestinským hnutím Hamás a Izraelem,...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3216x
Psycholog působící ve společnosti EBLO (www.eblo.cz). Pokud Vás některé téma mých článků zaujme, můžete mě kontaktovat buď v diskuzi pod článkem, nebo přímo na e-mail. Těším se na Vaše reakce, náměty, připomínky a dotazy.