Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přikázání lásky, ne sexuální zdrženlivosti

Ježíš mluvil o lásce, lásce k bližnímu i k nepřátelům. Odpouštěl a uzdravoval. Nestál na nároží a neprosazoval sexuální zdrženlivost. Proč my, pokud se podíváme na církev dnes, máme na mysli v prvé řadě katolickou církev a pokud se o ní bavíme, napadne nás sex. Padají slova jako celibát, antikoncepce, homosexualita. Definuje dnešní církev to, o čem Ježíš nikdy nemluvil? Je církev determinovaná víc sexem než vírou?

Běhá mi mráz po zádech, když slyším, že se katolická rodina přestala stýkat s jedním jejím členem, protože se přihlásil k homosexualitě, je to nepochopitelné a odporné v dnešní době. Neměli by snad věřící být tolerantnější a lepší lidé než ostatní? Ať chceme či ne, členové církve jsou lidé, stejní lidé jako my, mají stejné problémy a dokonce i stejné předsudky, jako ostatní. Jako se ateista dívá skrze prsty na katolíka, stejně se katolík dívá i na něj, někdy je to až úsměvné a někdy je to úplně jinak.

Opravdu ta otázka zní souložit či nesouložit? Opravdu nemá tento svět víc problému než pohlavní styk? Je to otázka kterou budeme hodnotit druhé? Souložíš? A s kým? A jsi v manželském svazku? A nelíbí se ti to až příliš? Ježíš přece nepřišel pečovat o naše pohlavní orgány, on přišel pečovat o naše duše! Ptá se snad Ježíš u posledního soudu, kolikrát jsi souložil a za jakých podmínek? Ptá se snad Ježíš, kolik jsi přivedl na svět dětí? Zkoumá Bůh orientaci, antikoncepci či celibát? Ježíš se ptá: kolikrát jsi nakrmil hladového, kolikrát jsi navštívil nemocného, vězněného, trpícího, kolikrát jsi pomohl bližnímu? Pokud se Ježíš nestará o sexualitu lidí, proč by se o ni měla starat církev?

Církev a zejména ta největší, ta katolická by zde měla stát jako pevný pilíř. Měla by tu být jako stabilní jistota, o kterou se můžeme opřít, neměla by podléhat módním vlnám, ani zůstat neměnná a vhodná tak akorát jako exponát do muzea. Na druhou stranu musí trochu reagovat na změny ve společnosti. Nesmí ale nikdy zapomínat na přikázání lásky: Miluj Boha a miluj bližního svého jako sebe sama. Pokud miluji bližního, respektuji ho s jako klady i zápory. Pokud opravdově miluji bližního, pak mi nesmí vadit, že je homosexuál, pokud miluji bližního, jak by mi mohlo vadit, že šel na potrat? Pokud miluji bližního, musím tu být, když mě potřebuje, bezpodmínečně a nutně, musím mu pomoci bez výhrad po vzoru Ježíše. Můžeme být při tom pohnuti emocemi, ale nesmí mezi nimi být odpor, odsouzení a nenávist.

Nevěřím, že mezi církví a bigotností je rovnítko, věřím, že mnoho křesťanů sdílí mé názory. Naše nazírání na katolíky je mnohdy ovlivněno předsudky a mnoho katolíků má předsudky vůči všemu, co stojí mimo církev. Trvám na tom, že svět má daleko větší problémy a nepomůžeme mu, ať už budeme kopat za jakýkoliv tábor, pokud budeme současně kopat do tábora druhého. Sexualita je pro člověka důležitá, ale neodsuzujme ty, kteří se jí zřekli, stejně jako oni nesmí odsuzovat ty, kteří se jí nezříkají.

Mějme otevřené oči i srdce, hleďme na činy a do duší a ne do kalhot. Milujme své bližní a respektujme přikázání lásky. Vstupujeme do období půstu, období zpytování svědomí, modliteb a odpuštění. Přeji katolické církvi, aby s příchodem nového papeže změnila optiku, kterou nahlíží na svět, aby se jediným kritériem stala láska, bezvýhradná láska a aby napříště církevní názory nezasévali nenávist ve společnosti, v rodinách ani v duších křesťanů. Kéž si i my uvědomíme, že církev dělají pouze lidé, stejně chybující jako kdokoliv jiný a najdeme v srdcích toleranci a smířlivost.

Autor: Barbora Žilková | čtvrtek 14.2.2013 8:40 | karma článku: 16,19 | přečteno: 955x
  • Další články autora

Barbora Žilková

Jak vypadá fanatik – rozhovor se šílencem

V zásadě nečtu reakce pod články na svém blogu, je to většinou jen pro vztek, čtu pouze takové reakce, které mi přijdou mejlem a na ty také odpovídám. Řada rozhovorů však nikam nevede, a protože jsem teď vedla jeden naprosto absurdní a nechutný, zveřejňuji jej, je v neupravené podobě a vypovídá o svém. Vypovídá o vulgaritě a hlouposti komunistů. Nikdy jsem nechtěla zveřejňovat to, koho volím, v rozhovoru to zaznělo, takže ano, nechala jsem se okouzlit knížetem, stejně jako mnoho dalších lidí, ale článek, který způsobil tuto debatu, se nezní: VOLTE TOP 09, ale NEVOLTE KOMUNISTY! Je milé, že pán odhalil, že jsem volič TOP 09, pokud nechci, aby někdo volil nedemokratickou stranu, to o lecčems vypovídá. Takže jsem evidentně nemravná a jsem na to hrdá, uvidíte dále. Znovu zdůrazňuji: volte a volte demokratické strany, podle uvážení, o nic jiného mi nejde. A tady je slibovaná úroveň našeho komunisty, udělejte si obrázek sami, nic není upraveno, kopíruji jen to, co mám uloženo v mejlu (občas tam mám překlepy z rozčilení a i rétorice je moje emoce znát, je férové to neopravovat), zároveň jsem vycenzurovala jednu větu z mé reakce, která měla říkat, že nacismus jako režim, měl méně obětí než komunismus, napsala jsem to zavádějícím způsobem a na žádost to každému pošlu i v originálním znění – s mým komentářem, jen předcházím nedorozumění ze špatné interpretace mých slov. :

22.10.2013 v 20:10 | Karma: 17,05 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Osobní

Barbora Žilková

Komunisté všech zemí, vycestujte do severní Koreje

Bylo za komunismu lépe? Uvědomují si milovníci starých pořádků, že komunismus nejsou osmdesátá léta, ale také léta padesátá? Zapomněli jsme na měnovou reformu, na politické procesy, na zabavování majetku, mizení lidí, strach a nedostatek? Voláme po levném rohlíku a vyměníme ho za cenu svobodného myšlení a jednání? Pamatujeme si jako národ fronty v obchodech, nedostatek toaletního papíru a udavačství? Komunismus neskončil, protože by si komunisté řekli tak pánové, stačilo, ale protože se zhroutil, ekonomicky, politicky. Přestal být schopen nadále fungovat. Majetky, které byly před válkou funkční a po válce připadly režimu, jsou dnes zchátralé, polorozpadlé. Stát nebyl schopen se postarat o to, co nakradl, zdevastoval velké hodnoty, zdevastoval odkaz našich předků. Chceme znovu volit ty, kteří měli šanci, za 40 let mohli cokoliv a dnes chtějí zase pokračovat? Selhali lidsky, politicky i ekonomicky, proč je chceme volit? Komu se stýská, jeďte prosím do severní Koreje, tam je ten režim skvěle zachován a určitě si užijete.

19.10.2013 v 12:45 | Karma: 36,32 | Přečteno: 2433x | Diskuse| Politika

Barbora Žilková

Cesta do pekla je široká, rovná a mírně z kopce

Vyžaduje to velkou sílu a odvahu, zůstat pokorný, nepovyšovat se nad druhé a žít spravedlivý život ve světě, který zdánlivě upřednostňuje dravost a asertivitu. Jistě, každý chce být úspěšný, ale dobrý život se neměří výší sumy na kontě, ani nemovitostmi a ani počtem dětí. Měří se tím, kolik lidí člověk zranil, kolika lidem nepomohl, v kolika případech upřednostnil své sobectví před láskou k druhému člověku. Věřím, že jednou se nás na to budou ptát. Nechci chodit po rovných cestách života, když vím, kam vedou. Nechci být sobecká a dravá, ačkoli vidím, že to ostatním přináší okamžitý úspěch. Daleko podstatnější než výsledek – to jestli něco mám nebo ne, jsou cesty k němu. Je báječné mít svůj dům, své auto, oblečení či jídlo, moci jet na dovolenou, nebo si pořídit mazlíčka, ale má to cenu jen pokud je to dosaženo poctivou prací, bez korupce, beze lsti, zpronevěry nebo ubližování. Je mi jedno, kolik si nakradli druzí, mrzí mě to, ale není to motivací pro mě, abych řešila svůj nedostatek takto.

3.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 978x | Diskuse| Osobní

Barbora Žilková

Křesťanství nejvíš škodí fanatičtí křesťané

Taky se bojíte mluvit s nějakým věřícím ze strachu, že se ho nezbavíte, že do vás bude lít propagandu z toho jejich školícího střediska? Že někomu dáte telefon nebo email a už se ho nezbavíte? Jsou to fanatici, kteří si myslí, že jsou jediní, kdo znají Boha a neposlouchají jiné názory, musíte jedině přijmout ten jejich. Taky se jedné takové fanatičky nemohu zbavit a naprosto chápu všechny ateisty, kteří by si o křesťana neopřeli ani kolo. My všichni ale nejsme takoví. Prosím neházejte nás do jednoho pytle.

26.2.2013 v 21:15 | Karma: 16,96 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost

Barbora Žilková

Zpověď

Zpověď je do jisté míry tajemná věc, kdo by nechtěl vědět, co se v těch zpovědních budkách děje, jaké skandály se tam vypráví a z čeho se ti zbožní lidé pořád zpovídají, jak špatní musejí být, když se tak často musí zpovídat. Oproti vžité představě, se zpovídají nejen katolíci. Pokud se bavíme o zpovědi, která probíhá mezi farářem a věřícím, probíhá to v církvi evangelické i katolické podobně. Desatero je nám osnovou.

26.2.2013 v 13:30 | Karma: 7,86 | Přečteno: 489x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

O menopauze musíme mluvit, burácela herečka Halle Berry před Kapitolem

2. května 2024  21:41

Slavná herečka Halle Berry se zapojila do americké politiky, když podpořila senátorky snažící se o...

Sluší se, aby zaměstnanec věděl, proč je propouštěn, řekl Juchelka

2. května 2024  5:42,  aktualizováno  20:58

Poslanci se přeli o změnu zákoníku práce. Opozici se ho nepodařilo vrátit vládě k přepracování....

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1115x
Jsem naivní idealista, který stále věří, že pravda a láska musí zvítězit a kterého okolnosti ještě nezlomily.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy