Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Milosrdný Bůh na mě seslal nemilosrdnou nemoc

Jak je možné ctít a milovat Boha, který dopouští zlo? Bůh není zlý a není v jeho moci konat zlo, to pramení z jiného, kterého nazýváme zlým, když se modlíme modlitbu Páně. Bůh dopustil, abych onemocněla nevyléčitelnou, smrtelnou nemocí. Předtím mě však přivedl k sobě.

Když mi bylo osmnáct, bylo to období antipatie vůči církvi, nemám křesťanskou výchovu a domácí prostředí bylo spíše plné obav ze sektářství než nějakého vztahu Bohem nebo církví. Studovala jsem denní formou studia a pracovala na celý úvazek v jednom hotelu. Byla jsem orientovaná na výkon, věděla jsem, že dokážu všechno na světě a že se o sebe postarám. Brala jsem hlavně noční, ostatním kolegům to docela vyhovovalo. Po pár měsících mě Bůh dost brutálně vyhnal do kostela, v práci byly vidět přízraky.

            Záměrně nejmenuji hotel, kde jsem pracovala… Vedle recepce byla uzavřená restaurace, byla tam pohybová čidla, která by se spustila, kdyby přišel nějaký zloděj. Kolem druhé hodiny ráno se začínaly z restaurace ozývat kroky, pohyb židlí a nádobí, tahání břemena po podlaze… Ozývaly se zvuky z patra nade mnou i ze záchodků, hlasy, pláč, křik. Potom přišly vlny ledového vzduchu, ne vítr, nehybný ledový vzduch člověka obklopil a ochromil hrůzou. Nakonec se objevil přízrak, černý stín, který obcházel kolem. Procházel pod světly, půl metru nad zemí, jenom tam byl, nic nedělal. Byla to největší hrůza mého života.

            Nedělo se to jen mě, ale i ostatním. Ráno, po otevření restaurace nebylo často nádobí ani židle na svých místech. Čidla se nikdy nespustila. Několik z nás zavolalo v noci policii, museli si myslet, že jsme buď blázni, nebo si děláme legraci. Báli jsme se o tom mezi sebou mluvit, abychom nevypadali jako šílenci… Někdo to řešil návštěvami kamarádů a partnerů, někdo alkoholem. Já jsem se začala modlit a chodit do kostela. Když jsem se v noci, uprostřed všech hrůz modlila, tak nezmizely, ale jako by nade mnou byla ochranná ruka, já věděla, že jsem v bezpečí. Ve chvíli, kdy jsem začala být vděčná za to, co se mi v práci v noci děje, všechno zmizelo. Tak mě Bůh vyhnal do kostela, dopustil, abych měla veliký strach, ale vzešla z toho víra.

            Ta víra byla na počátku slabá a chození do kostela nepravidelné, občas zvítězila lenost… Více než rok trvalo moje přemýšlení, duchovní rozhovory a četba bible, resp. nového zákona. Po roce jsem se rozhodla a přistoupila ke křtu. Od té doby jsem zvýšila pravidelnost – modlitby, účasti na bohoslužbách, duchovních rozhovorů. Za zhruba rok jsme měli naplánovanou svatbu, měla být po čtyřech letech vztahu. Měli jsme mnoho příprav, já měla novou práci a velké plány, začala jsem studovat jiný obor a vše vypadalo skvěle.

            Asi půl roku po křtu, ve chvíli, kdy byla moje víra již docela pevná, přišla rána. Nevyléčitelná, smrtelná diagnóza. Svět se zhroutil, bylo mi 22, znělo to jako ortel smrti. Nechtěla jsem, aby si mě někdo bral z lítosti a dala jsem možnost k rozchodu a přestala jsem asi na měsíc s partnerem komunikovat. Litovala jsem, že odchází fyzické schopnosti, najednou se zhroutil svět, studium bylo utlumeno, začátek léčby nebyl jednoduchý. Z práce jsem odešla na nemocenskou – kde jsem byla rok a už jsem se nevrátila a byla to ta nejlepší práce, kterou jsem kdy měla a hluboce lituji, že se asi nikdy nevrátím. Zůstala jsem v nemocnici já a Bůh.

            Člověk se zlobí, přijde o to, díky čemu si ho jiní vážili. Najednou ví, že se o sebe nedokáže postarat. Nemá příjem. Chce se vzepřít statistice, která říká, že se nedožije vysokého věku, že deset procent lidí raději páchá sebevraždu, že přijde o fyzické schopnosti, bez kterých si život nedovede představit. Zároveň ho všechno toto drtí. Člověk má vztek, rád by si vyměnil chorobu za nějakou jinou, smrtelnou, u které však existuje léčba. Má vztek, protože vidí kolem sebe lidi, kteří promarnili svůj život a měli ho dlouhý, ale on sám nemá tu šanci, ačkoli by žil správněji, užitečněji, lépe. A vedle na stolku leží bible…

            Bylo to mé nejvíce duchovní období v životě. Nejdůvěrnější vztah s Bohem. Četla jsem v té době knihu Job. Dodnes známe výraz jobovka. Job byl zbožný člověk, který vše dělal správně, ale stihly ho kruté rány, nemoc, chudoba, smrt blízkých. Job nezatrpkl. Bůh mu nedal odpověď na otázku proč, ale ukázal mu velikost svého stvoření. Stejně tak Bůh mě nedal odpověď na mé trápení, nevím nic o jeho smyslu, nevím, proč nesu tento kříž. Ale vím, že jsem to já, kdo jej má nést, že jej Bůh přichystal pro mě a měl k tomu svůj důvod.

            Můj kříž byl přichystán dávno před mým narozením. Předtím, než ho na mě Bůh vložil, mě k tomu připravil. Dal mi nějak vyrůst v nesnadném dospívání, přivedl mě k víře, která mi dává sílu a až poté naložil nemoc. Pochybuji o tom, že je to jediný kříž, který na mě vložil, ale nepochybuji o tom, že milosrdný Bůh mi s křížem do rukou vloží také schopnost ho nést.

            Partner měl možnost si důkladně rozmyslet, jestli se mnou chce žít, věděl, co to může znamenat, že možná nebudeme mít rodinu, že se velmi rychle můj zdravotní stav může změnit a bude se o mě muset starat. Chtěli jsme církevní svatbu, takový svazek nejde rozvést, byla to veliká zodpovědnost. Partner se rozhodl, téhož roku jsme se vzali. Já dnes vím, že ať se nám v životě již přihodí cokoliv, tak to spolu zvládneme. Náš vztah se s postupem času stále pevnější, s každou krizí roste. Hluboce ho respektuji a velmi si ho vážím, ne proto, že si vzal nemocného, ale pro to, kým je, protože bych za něj dýchala, protože neznám lepšího muže.

            Stále přichází další rány, když dostanete plný invalidní důchod, tak vidíte, že vás stát odepsal, že stát, který nikomu nic „nedaruje“ je najednou štědrý a pochybujete o sobě a o hodnotě svého života. Otcovská náruč milosrdného Boha těší všechny smutky. Čím slabší je tělo, tím více sílí duch. Neznám odpověď na všechny otázky, kolísám a volám k Bohu, ale krása stvoření přesahuje všechny otázky i pochybnosti.

Autor: Barbora Žilková | pátek 22.2.2013 15:25 | karma článku: 23,17 | přečteno: 1304x
  • Další články autora

Barbora Žilková

Jak vypadá fanatik – rozhovor se šílencem

V zásadě nečtu reakce pod články na svém blogu, je to většinou jen pro vztek, čtu pouze takové reakce, které mi přijdou mejlem a na ty také odpovídám. Řada rozhovorů však nikam nevede, a protože jsem teď vedla jeden naprosto absurdní a nechutný, zveřejňuji jej, je v neupravené podobě a vypovídá o svém. Vypovídá o vulgaritě a hlouposti komunistů. Nikdy jsem nechtěla zveřejňovat to, koho volím, v rozhovoru to zaznělo, takže ano, nechala jsem se okouzlit knížetem, stejně jako mnoho dalších lidí, ale článek, který způsobil tuto debatu, se nezní: VOLTE TOP 09, ale NEVOLTE KOMUNISTY! Je milé, že pán odhalil, že jsem volič TOP 09, pokud nechci, aby někdo volil nedemokratickou stranu, to o lecčems vypovídá. Takže jsem evidentně nemravná a jsem na to hrdá, uvidíte dále. Znovu zdůrazňuji: volte a volte demokratické strany, podle uvážení, o nic jiného mi nejde. A tady je slibovaná úroveň našeho komunisty, udělejte si obrázek sami, nic není upraveno, kopíruji jen to, co mám uloženo v mejlu (občas tam mám překlepy z rozčilení a i rétorice je moje emoce znát, je férové to neopravovat), zároveň jsem vycenzurovala jednu větu z mé reakce, která měla říkat, že nacismus jako režim, měl méně obětí než komunismus, napsala jsem to zavádějícím způsobem a na žádost to každému pošlu i v originálním znění – s mým komentářem, jen předcházím nedorozumění ze špatné interpretace mých slov. :

22.10.2013 v 20:10 | Karma: 17,05 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Osobní

Barbora Žilková

Komunisté všech zemí, vycestujte do severní Koreje

Bylo za komunismu lépe? Uvědomují si milovníci starých pořádků, že komunismus nejsou osmdesátá léta, ale také léta padesátá? Zapomněli jsme na měnovou reformu, na politické procesy, na zabavování majetku, mizení lidí, strach a nedostatek? Voláme po levném rohlíku a vyměníme ho za cenu svobodného myšlení a jednání? Pamatujeme si jako národ fronty v obchodech, nedostatek toaletního papíru a udavačství? Komunismus neskončil, protože by si komunisté řekli tak pánové, stačilo, ale protože se zhroutil, ekonomicky, politicky. Přestal být schopen nadále fungovat. Majetky, které byly před válkou funkční a po válce připadly režimu, jsou dnes zchátralé, polorozpadlé. Stát nebyl schopen se postarat o to, co nakradl, zdevastoval velké hodnoty, zdevastoval odkaz našich předků. Chceme znovu volit ty, kteří měli šanci, za 40 let mohli cokoliv a dnes chtějí zase pokračovat? Selhali lidsky, politicky i ekonomicky, proč je chceme volit? Komu se stýská, jeďte prosím do severní Koreje, tam je ten režim skvěle zachován a určitě si užijete.

19.10.2013 v 12:45 | Karma: 36,32 | Přečteno: 2433x | Diskuse| Politika

Barbora Žilková

Cesta do pekla je široká, rovná a mírně z kopce

Vyžaduje to velkou sílu a odvahu, zůstat pokorný, nepovyšovat se nad druhé a žít spravedlivý život ve světě, který zdánlivě upřednostňuje dravost a asertivitu. Jistě, každý chce být úspěšný, ale dobrý život se neměří výší sumy na kontě, ani nemovitostmi a ani počtem dětí. Měří se tím, kolik lidí člověk zranil, kolika lidem nepomohl, v kolika případech upřednostnil své sobectví před láskou k druhému člověku. Věřím, že jednou se nás na to budou ptát. Nechci chodit po rovných cestách života, když vím, kam vedou. Nechci být sobecká a dravá, ačkoli vidím, že to ostatním přináší okamžitý úspěch. Daleko podstatnější než výsledek – to jestli něco mám nebo ne, jsou cesty k němu. Je báječné mít svůj dům, své auto, oblečení či jídlo, moci jet na dovolenou, nebo si pořídit mazlíčka, ale má to cenu jen pokud je to dosaženo poctivou prací, bez korupce, beze lsti, zpronevěry nebo ubližování. Je mi jedno, kolik si nakradli druzí, mrzí mě to, ale není to motivací pro mě, abych řešila svůj nedostatek takto.

3.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 978x | Diskuse| Osobní

Barbora Žilková

Křesťanství nejvíš škodí fanatičtí křesťané

Taky se bojíte mluvit s nějakým věřícím ze strachu, že se ho nezbavíte, že do vás bude lít propagandu z toho jejich školícího střediska? Že někomu dáte telefon nebo email a už se ho nezbavíte? Jsou to fanatici, kteří si myslí, že jsou jediní, kdo znají Boha a neposlouchají jiné názory, musíte jedině přijmout ten jejich. Taky se jedné takové fanatičky nemohu zbavit a naprosto chápu všechny ateisty, kteří by si o křesťana neopřeli ani kolo. My všichni ale nejsme takoví. Prosím neházejte nás do jednoho pytle.

26.2.2013 v 21:15 | Karma: 16,96 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost

Barbora Žilková

Zpověď

Zpověď je do jisté míry tajemná věc, kdo by nechtěl vědět, co se v těch zpovědních budkách děje, jaké skandály se tam vypráví a z čeho se ti zbožní lidé pořád zpovídají, jak špatní musejí být, když se tak často musí zpovídat. Oproti vžité představě, se zpovídají nejen katolíci. Pokud se bavíme o zpovědi, která probíhá mezi farářem a věřícím, probíhá to v církvi evangelické i katolické podobně. Desatero je nám osnovou.

26.2.2013 v 13:30 | Karma: 7,86 | Přečteno: 489x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1115x
Jsem naivní idealista, který stále věří, že pravda a láska musí zvítězit a kterého okolnosti ještě nezlomily.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy