Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Desatero nejsou jen příkazy a zákazy

Jak by se na první pohled mohlo možná zdát, desatero není souborem příkazů a zákazů. Křesťané nemají svůj život postavený tak, že teď se budeme omezovat, nedělat spoustu věcí a pak, po smrti si to užijeme, dostaneme svoji odměnu. Desatero je cesta, jsou to směrovky ke svobodě, protože křesťan svoji odměnu začíná žít již tady na tomto světě.

Desatero je deset, doporučení. Pokud se rozhodneme desatero nerespektovat, Bůh nesestoupí a nevyřídí si to s námi. Zároveň toto není důkazem jeho neexistence. Desatero není nic, co by Bůh svévolně přikazoval, jen protože může a protože je Pánem. On si to nepotřebuje dokazovat. Ale Bůh z nějakého mně neznámého důvodu miluje člověka. „Neboť Bůh tak miloval svět, že dal svého jednorozeného Syna, aby žádný, kdo v něj věří, nezahynul, ale měl život věčný.“ Jan (3;16) A stejný Bůh pohnut citem k člověku dává rady, jak žít, co je důležité, abychom byli spokojení.

            Desatero je cesta ke svobodě. Je řazeno od nejpodstatnějšího k méně důležitému. Mezi lidmi je obecně známá spíše druhá část, druhá deska desatera – cti otce svého i matku svou, abys dlouho živ byl a dobře se ti vedlo na zemi. Nezabiješ. Nezcizoložíš. Nepokradeš. Nelži. Nezáviď. Pokud by všichni dodržovali, pak by se nám nádherně žilo na zemi. První deska desatera má větší význam, jak pro život na zemi, tak pro život věčný. Úcta k jedinému Bohu, žádná modloslužba, nezneužívání Božího jména a svěcení neděle. Znění desatera záleží na překladu, ale smysl zůstává stejný. Křesťan není chudáček, který si život nemůže užít, křesťan není puritán. Křesťan je člověk, který svojí duší volá k Bohu, snaží se žít v souladu s ním a také se snaží vidět Boha v každém člověku.

            Představa zpovědi je v široké společnosti zkreslená. Nejde o to, že kašleme na přikázání, že se chováme jako prasata, pak jdeme ke zpovědi a máme zase čistý list. Zpověď funguje, jen pokud si uvědomujeme vlastní slabost a selhání, jen pokud pokorně přicházíme obtížení hříchem, s pevným odhodláním již nehřešit a s uvědoměním si, že Kristova krev smývá i naše vinny. Jedině tak lze člověka s Bohem usmířit. Je laskavý a milosrdný a na upřímnou prosbu o odpuštění upřímně odpovídá. Ačkoli počítá s tím, že ho opět zklameme. Ne, není hloupý, ani slaboch, chová se jako každý dobrý rodič. Ve vztahu k široké veřejnosti je třeba si uvědomit, že jako křesťané se snažíme nezklamat Boha, ne představy lidí o tom kdo Bůh je a co po věřícím chce. Hluboce mě mrzí, že víra se ostatním lidem hodí jako zbraň, kolikrát jsme slyšeli: „A to jsi křesťan?“ od lidí, kteří Krista neznají a mají o něm dost zkreslenou představu. Jako věřící máme na sebe vysoké nároky, vidíme vlastní nedokonalost a upřímně se snažíme o nápravu a to, že se nám to dlouze nedaří, není důkazem o ničem, není to důkaz o nesmyslnosti víry, o malé víře, nebo o slabosti ducha. Odpouštění, milosrdenství, nastavení druhé tváře, řekněme humanita, je ideál, ke kterému se snažíme přiblížit. Někdo to dělá snáze a rychleji, jiný pomaleji a obtížněji. Nepodléháme lidským soudům, jen Božímu, který je i tak dost přísný. Ráda bych, abychom si lépe rozuměli, protože žijeme spolu, vedle sebe a měli bychom se, když nic jiného, tak tolerovat.

            Postní období je čas k přemýšlení a vděčnosti. Domnívám se, že jsme, jako křesťané jame příliš uzavření do sebe. Víra je intimní, je intimnější než sex. Obtížně se o ní hovoří i s manželem nebo s farářem. Neexistují dva světy – bez Boha a s Bohem. Řada lidí, kteří tvrdí, že jsou nevěřící, vlastně o Bohu hovoří, jen ho nazývá jinými jmény. Chci vést dialog, nedělám misii, jen chci přiblížit svět těch, kteří činí pokání a těch, kteří mají dojem, že jej nepotřebují. Nechci vést teologickou debatu. Ráda bych objasnila věci, kterým asi tzv. nevěřící nerozumí. Z vlastní zkušenosti vím, že o Bohu s ostatními lidmi nejčastěji mluví ti členové církve, jejichž vidění Boha ostatním v církvi připadá nejvíce zkreslené. Na druhou stranu velká většina v církvi se bojí o Bohu mluvit, bojí se odmítnutí, bojí se, že budou vyčleněni ze společnosti. Proto mlčíme.

            Nechci mlčet o Bohu a nabízím debatu o čemkoli z víry, co kohokoliv zajímá. Prosím jen o slušnost, žádné emocionální výpady, žádné nadávky. Je mnoho populárních témat jako potraty, homosexualita, celibát, exorcismus a podobně. Možná vás to překvapí, ale v kostelích toto skutečně neřešíme. Doufám, že to není jediné, co člověka na křesťanovi zajímá. Jsem příznivcem katolické tradice v evangelické církvi. Hluboce ctím Boha a o totéž se snažím ve vztahu ke člověku. Nejsem teolog a mohu se mýlit, ale ráda vstoupím do dialogu.

Autor: Barbora Žilková | pátek 22.2.2013 13:30 | karma článku: 17,36 | přečteno: 903x
  • Další články autora

Barbora Žilková

Jak vypadá fanatik – rozhovor se šílencem

V zásadě nečtu reakce pod články na svém blogu, je to většinou jen pro vztek, čtu pouze takové reakce, které mi přijdou mejlem a na ty také odpovídám. Řada rozhovorů však nikam nevede, a protože jsem teď vedla jeden naprosto absurdní a nechutný, zveřejňuji jej, je v neupravené podobě a vypovídá o svém. Vypovídá o vulgaritě a hlouposti komunistů. Nikdy jsem nechtěla zveřejňovat to, koho volím, v rozhovoru to zaznělo, takže ano, nechala jsem se okouzlit knížetem, stejně jako mnoho dalších lidí, ale článek, který způsobil tuto debatu, se nezní: VOLTE TOP 09, ale NEVOLTE KOMUNISTY! Je milé, že pán odhalil, že jsem volič TOP 09, pokud nechci, aby někdo volil nedemokratickou stranu, to o lecčems vypovídá. Takže jsem evidentně nemravná a jsem na to hrdá, uvidíte dále. Znovu zdůrazňuji: volte a volte demokratické strany, podle uvážení, o nic jiného mi nejde. A tady je slibovaná úroveň našeho komunisty, udělejte si obrázek sami, nic není upraveno, kopíruji jen to, co mám uloženo v mejlu (občas tam mám překlepy z rozčilení a i rétorice je moje emoce znát, je férové to neopravovat), zároveň jsem vycenzurovala jednu větu z mé reakce, která měla říkat, že nacismus jako režim, měl méně obětí než komunismus, napsala jsem to zavádějícím způsobem a na žádost to každému pošlu i v originálním znění – s mým komentářem, jen předcházím nedorozumění ze špatné interpretace mých slov. :

22.10.2013 v 20:10 | Karma: 17,05 | Přečteno: 1384x | Diskuse| Osobní

Barbora Žilková

Komunisté všech zemí, vycestujte do severní Koreje

Bylo za komunismu lépe? Uvědomují si milovníci starých pořádků, že komunismus nejsou osmdesátá léta, ale také léta padesátá? Zapomněli jsme na měnovou reformu, na politické procesy, na zabavování majetku, mizení lidí, strach a nedostatek? Voláme po levném rohlíku a vyměníme ho za cenu svobodného myšlení a jednání? Pamatujeme si jako národ fronty v obchodech, nedostatek toaletního papíru a udavačství? Komunismus neskončil, protože by si komunisté řekli tak pánové, stačilo, ale protože se zhroutil, ekonomicky, politicky. Přestal být schopen nadále fungovat. Majetky, které byly před válkou funkční a po válce připadly režimu, jsou dnes zchátralé, polorozpadlé. Stát nebyl schopen se postarat o to, co nakradl, zdevastoval velké hodnoty, zdevastoval odkaz našich předků. Chceme znovu volit ty, kteří měli šanci, za 40 let mohli cokoliv a dnes chtějí zase pokračovat? Selhali lidsky, politicky i ekonomicky, proč je chceme volit? Komu se stýská, jeďte prosím do severní Koreje, tam je ten režim skvěle zachován a určitě si užijete.

19.10.2013 v 12:45 | Karma: 36,32 | Přečteno: 2433x | Diskuse| Politika

Barbora Žilková

Cesta do pekla je široká, rovná a mírně z kopce

Vyžaduje to velkou sílu a odvahu, zůstat pokorný, nepovyšovat se nad druhé a žít spravedlivý život ve světě, který zdánlivě upřednostňuje dravost a asertivitu. Jistě, každý chce být úspěšný, ale dobrý život se neměří výší sumy na kontě, ani nemovitostmi a ani počtem dětí. Měří se tím, kolik lidí člověk zranil, kolika lidem nepomohl, v kolika případech upřednostnil své sobectví před láskou k druhému člověku. Věřím, že jednou se nás na to budou ptát. Nechci chodit po rovných cestách života, když vím, kam vedou. Nechci být sobecká a dravá, ačkoli vidím, že to ostatním přináší okamžitý úspěch. Daleko podstatnější než výsledek – to jestli něco mám nebo ne, jsou cesty k němu. Je báječné mít svůj dům, své auto, oblečení či jídlo, moci jet na dovolenou, nebo si pořídit mazlíčka, ale má to cenu jen pokud je to dosaženo poctivou prací, bez korupce, beze lsti, zpronevěry nebo ubližování. Je mi jedno, kolik si nakradli druzí, mrzí mě to, ale není to motivací pro mě, abych řešila svůj nedostatek takto.

3.9.2013 v 10:00 | Karma: 15,12 | Přečteno: 978x | Diskuse| Osobní

Barbora Žilková

Křesťanství nejvíš škodí fanatičtí křesťané

Taky se bojíte mluvit s nějakým věřícím ze strachu, že se ho nezbavíte, že do vás bude lít propagandu z toho jejich školícího střediska? Že někomu dáte telefon nebo email a už se ho nezbavíte? Jsou to fanatici, kteří si myslí, že jsou jediní, kdo znají Boha a neposlouchají jiné názory, musíte jedině přijmout ten jejich. Taky se jedné takové fanatičky nemohu zbavit a naprosto chápu všechny ateisty, kteří by si o křesťana neopřeli ani kolo. My všichni ale nejsme takoví. Prosím neházejte nás do jednoho pytle.

26.2.2013 v 21:15 | Karma: 16,96 | Přečteno: 1094x | Diskuse| Společnost

Barbora Žilková

Zpověď

Zpověď je do jisté míry tajemná věc, kdo by nechtěl vědět, co se v těch zpovědních budkách děje, jaké skandály se tam vypráví a z čeho se ti zbožní lidé pořád zpovídají, jak špatní musejí být, když se tak často musí zpovídat. Oproti vžité představě, se zpovídají nejen katolíci. Pokud se bavíme o zpovědi, která probíhá mezi farářem a věřícím, probíhá to v církvi evangelické i katolické podobně. Desatero je nám osnovou.

26.2.2013 v 13:30 | Karma: 7,86 | Přečteno: 489x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Nová odhalení z fakulty: studenti viděli vraha dřív, policie byla v budově víckrát

3. května 2024

Premium Masový vrah David K., který v prosinci při střelbě na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v...

Na důchodce zaklekli, chalífát neřeší. Němce děsí mdlé reakce jejich politiků

3. května 2024

Premium Snímky stovek radikálních islamistů demonstrujících v ulicích severoněmeckého Hamburku, kteří...

Na jednání o míru nepřijdeme, vzkázali Rusové. Švýcaři je ani nezvali

2. května 2024  22:11

Švýcarsko iniciuje vlastní mírovou konferenci o Ukrajině. S pozváním Ruska na setkání, které se má...

Pavel zkritizoval všechny. Nefér jsou Babišova slova i kampaň SPOLU, míní

2. května 2024  21:36,  aktualizováno  21:50

Kampaň, která dělá z hnutí ANO zastánce ruských zájmů, je podle prezidenta Petra Pavla stejně nefér...

Prodej bytu 2+kk 61 m, Benátky nad Jizerou
Prodej bytu 2+kk 61 m, Benátky nad Jizerou

Marie Krupičkové, Benátky nad Jizerou - Benátky nad Jizerou II, okres Mladá Boleslav
4 390 000 Kč

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1115x
Jsem naivní idealista, který stále věří, že pravda a láska musí zvítězit a kterého okolnosti ještě nezlomily.

Seznam rubrik

Oblíbené blogy