Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Epilepsie u lidí a u psů

Pes byl na stole ani ne pět minut, když se najednou v silných křečích svalil na bok. Cukal sebou, mlátil o střihačský stůl a postupně mu začínal modrat jazyk. Říkala jsem si, že to snad není možné, ještě aby mi tu na stole umřel.

Držela jsem ho po celou dobu, aby se nezranil. Vše trvalo tak maximálně tři minuty, než nastalo opětovné zklidnění. Čas v takových chvílích ubíhá velmi, ale velmi pomalu. Pejsek byl potom unavený, špatně stál na nohou, motal se, a nakonec se i pozvracel. Toto bylo moje úplně první setkání s epilepsií u psího zákazníka.

U lidí jsem se s epilepsií setkala častokrát, například když jeden můj spolupracovník míval časté epileptické záchvaty. Většinou se na něm poznalo, kdy to nastane, ale vše šlo tak rychle, že v dané chvíli nestačíte ani nijak zareagovat. Já měla 18 let a pomoci stokilovému muži bylo pro mě velmi obtížné. Takový člověk vás může v křeči nevědomky lehce zranit, aniž by o tom sám věděl. Kolegovi jsem byla vždy v danou chvíli nablízku, dostal studený obklad a musela jsem mu držet ruce, aby se ještě více nezranil, dále kontrolovat jazyk, aby mu nezapadl, nebo aby si ho neprokousl. I to se někdy stalo, že si prokousl ret či jazyk. Pak se mi vždy s pláčem omlouval za to, co vlastně nemohl ovlivnit. Mně toto setkání s nemocí ovlivnilo jako mladou holku celkem hodně. Dostala jsem lekci, kterou vám nikdo nezaplatí a která může i někdy zachránit život. Ať lidský, nebo ten psí.

Paní majitelce od pejska jsem řekla, co se stalo. Oznámila jsem jí, že její pejsek trpí pravděpodobně epilepsií, a zda o tom ví. Říkala, že se mu to už sem tam stalo. Vždy si myslela, že má křeče z nějakého jídla, které snědl. Doporučila jsem jí návštěvu u veterináře. Na příští návštěvě měl pejsek naordinované už léky, protože záchvaty byly poměrně časté.

Epilepsii u psů znám, a to velmi dobře. U mého psa se první epileptický záchvat projevil ve čtyřech letech, a nyní má už osm roků. Jednoho dne jsem s ním šla na procházku, když tu najednou začal kulhat a svalil se na zem. Strašně jsem se lekla, že má snad infarkt. Rychle jsem ho vzala do náručí a běžela domů, jak nejrychleji jsem dokázala. Hlava mu lítala ze strany na stranu a já přemýšlela, kam ho co nejrychleji dopravím k veterináři.

Cestou jsem snad poztrácela vše, co se dalo. Od kapesníků až po mobilní telefon. Přibíhám k domovu, když tu najednou pudlík zvedá hlavu a dožaduje se, abych ho položila zpět na zem. Vůbec jsem to v daný moment nechápala, co se mu vlastně stalo. Opatrně jsem ho postavila na zem vedle sebe. Chodil nejistě a trošku se i motal. Za chvilku jsem na to přišla, že měl asi svůj první epileptický záchvat.

Ještě ten den jsem se šla za veterinářem, abych se poradila o tom, co se stalo, a hlavně co bude dál. Řekl mi, že se epilepsie u psů nedá vyléčit, pouze se dá zmírnit léky. Léky mají ale i vedlejší účinky. Při podávání tablet se poškozují játra, někdy ledviny. Záleží na druhu léku. Připadala v úvahu ještě jedna varianta, a to ta, že najdu zdroj, který by mohl záchvat spouštět.

Rozhodla jsem se, že nejdříve zkusím odstranit možnou příčinu, než nasazovat léky. Veterinář byl také pro tento postup. Odhalila jsem, že příčinou bývá speciální zubní krém, kterým jsem mu natírala zuby místo zubní pasty. Od té doby jsem ho přestala používat a zuby čistila jen kartáčkem s dětskou zubní pastou Perličkou.

Zdálo se, že epilepsie je již zažehnána a můj pes bude mít vyhráno. Za nějaký čas se objevila opět. Tentokrát byla příčinou velká radost. Pejsek měl tak velikou radost z mého příchod, že dostal epilepsii. Byla jsem z toho velmi smutná, že já jsem ta příčina. Jindy to bylo, že uviděl fenečku z okna. Aby dostával z radosti epilepsii, to byla opravdu hrozná představa.

V současné době pudlík nedostává žádné léky. Někdy má epilepsii dvakrát do měsíce. Jindy je období, že ji nemá půl roku. Žije si svůj šťastný psí život.

Pudlík a hlavně já jsme se museli naučit žít s jeho epilepsií. Často si říkám, že je plno horších věcí, které nám přináší život. Toto je proti tomu všemu procházka růžovým sadem, která mě ale pokaždé srazí na kolena. Poznám na něm, kdy přichází záchvat. Jde za mnou, z tlamy mu kapou sliny, ztěžka dýchá a začíná se motat. Já si k němu sednu na zem a položím ho vedle sebe. Dívá se na mě tím smutným psím pohledem. Já ho hladím po jeho chundelaté hlavě a slzy mi stékají po tváři jak malé holce. 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Jana Aulehlová | pondělí 16.11.2015 15:20 | karma článku: 19,36 | přečteno: 689x
  • Další články autora

Jana Aulehlová

Mejšle, avšak u nás jen bandory

To byla panečku chůze. Nabalené bláto ze dvorku a našlapané slepičince mi cestou domů vždy odpadávaly. Babička to pokaždé nerada viděla.

16.2.2024 v 17:58 | Karma: 17,62 | Přečteno: 348x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 13. díl - Další člen rodiny

Hrob se stal předmětem dědického řízení, jakož i starý budík, sluchátka do uší, seniorský mobil a nefunkční holicí strojek.

6.2.2024 v 20:50 | Karma: 21,61 | Přečteno: 538x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Značkování lidí i patníků

Některý pes čůrá úmyslně po lidech a jiný klidně po všem ve svém dosahu. Je mu jedno koho ocejchuje, hlavní je, že to udělal a hotovo.

28.1.2024 v 18:23 | Karma: 11,16 | Přečteno: 286x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 12. díl - Další člen rodiny

Milenka se na staříka prakticky vykašlala, neboť z něj už nic nemá. Žádné peníze, nákupy, ani popíjení vínka, natož braní věcí z jeho bytu. To my ho máme stejně rádi i po tom všem co nám udělal, neboť jsme rodina.

24.1.2024 v 11:15 | Karma: 19,49 | Přečteno: 612x | Diskuse| Osobní

Jana Aulehlová

Alzheimer – 11. díl - Další člen rodiny

Já jsem nebezpečný špion, který se bojí o svůj život. A z našeho staříka se stane na sklonku babího léta zámecký pán, kde mají potom přístup jen vyvolení.

19.1.2024 v 14:20 | Karma: 21,11 | Přečteno: 557x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Mají rakovinu, metastázy a nic nezabírá. Léčba je, ale pacienty by stála miliony

22. května 2024

Premium Muži s metastazující rakovinou prostaty, na kterou už nezabírá jiná léčba, se upínají k poslední...

Zvedneme minimální mzdu o tisíce, drtí predikce Zaorálek

22. května 2024

Sociální demokracie, kdysi nejsilnější strana, vypadla ze Sněmovny a teď se snaží proniknout...

Proč se malým Němcům nedaří v matematice. Ve školství nefunguje integrace

22. května 2024

Premium Vypadá to, jako by němečtí žáci najednou ztratili schopnost počítat. Podle nové studie německé...

Vyhrajte vstupenky na finále MS v hokeji. Máte jedinečnou šanci s iDNES Premium

22. května 2024

Je tady ještě jedna šance, jak získat vstupenky na finále hokejového mistrovství světa! Dvě místa v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 955x
Cesta ke šťastnému životu vede přes vědomé prožívání. Stačí se dívat okolo, užívat si příjemné aktivity a ty špatné chvilky je nutné filtrovat ven. Jsem už babičkou, studuji na universitě, věnuji se své práci, také bylinkařím, píši do časopisů...

Seznam rubrik

Oblíbené stránky