Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vulgarita integrita

Je to úděl každého z nás- přijímat kritiku. Ne každý to umí. On taky ne každý umí kritiku podat tak, že si z ní kritizovaný může odnést něco konstruktivního. Většinou, když vyjadřujeme nesouhlas, neděláme to s ohledem na druhou stranu, že bychom jí snad chtěli pomoci, někam posunout, ale většinou jen proto, abychom realizovali potřebu vlastní nadřazenosti nebo vyjádřili čiré rozčarování a dali druhému najevo, jaký je blb.

Ovšem jen na neúspěchu člověk roste. Jen nepřítel a nesnáze nás zocelí a posunou zase o kousek dopředu, i když se nám to nelíbí. Že je to bolestivé víme všichni.

Kritiku jsem poznala už v dětství, kdy se mi tatínek ,,dobře míněnými radami“ snažil nastínit, jak a co bych měla a mohla dělat lépe (dělá to dodnes, jen si to už tak neberu). Na střední škole pak, když mi vysvětloval matematické úlohy, to také jistě to nemyslel zle, když po třetím pokusu po mně hodil sešit a rozkřikl, že jsem blbá a že už to jinak podat neumí.

 Kritika není nikdy příjemná, i když je vyřčena s citem. Nedobře se nám poslouchají vlastní chyby, o kterých si myslíme, že je vlastně nemáme. Obrana pak bývá nikoli zamyšlení se, zda přeci jen druhý nemá pravdu, ale usilovné přemýšlení nad tím, jak mu ukázat, že ani on není bez chyb.

Poslední dobou se mi ale zdá, že kritice (a nejen té) vévodí vulgarita. Kdo umí pořádně od plic  říci, co si myslí, s náležitým slovníkem, cítí se být jako vítěz. To jsem mu to natřel. Zkrátka takt a umění rétoriky jako takové zcela vymizelo. Společenská komunikace na úrovni již není dost in. Stačí, když projdu kolem základní školy, kde děti ve věku kolem třetí třídy prchají domů a cestou po sobě povykují Nějaké výrazy ani neznám. Ale otázka je: Kdepak se je učí?....

Stejně tak, když se tak probírám blogy a čtu různé příspěvky do diskuze, někdy se až nestačím divit, jak odstře různí čtenáři reagují na názory jiných. A přitom jde jen o to, že někdo má potřebu svobodně sdělit svůj názor na věc a co udělá ten, co si to přečte a nesouhlasí? Pěkně mu to dá znát!

Jen si tedy myslím, že by bylo dobře, kdyby se lidé více respektovali a uznávali své názory, i když se neshodují s jejich….A taky světový mír..:)

A vůbec, že bych se na to ……….:)

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Stránská | neděle 26.8.2012 16:59 | karma článku: 10,89 | přečteno: 665x
  • Další články autora

Alena Stránská

Singles- hit moderní doby

Vztahy, zejména mezi mužem a ženou, jsou nevyčerpatelnou studnicí témat. Snad nad ničím člověk netráví tolik času, jako nad přemýšlením o druhém pohlaví a jinými věcmi, s tímto spojenými. Mobilní operátoři vydělávají jmění na provolaných minutách, které kamarádky stráví rozebíráním současné domácí situace, básníci a dramatici z mezilidských vztahů čerpají inspiraci napříč staletími a psychistrie se plní pacienty se zlomeným srdcem. Všichni v tom lítáme a všichni to potřebujeme.

25.8.2012 v 22:03 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Klauni a jiná havěť

Snad každý z nás má z něčeho strach- z pavouků, hadů, výšek, z manželky, mluvení na veřejnosti, daní atd. Já mám strach z klaunů (pak ještě z komárů, vos a ovádů). Začalo to úplně nevinně. Bylo mi tak šest let, hrála jsem si v pokojíčku a najednou mě maminka zavolala, abych se přišla na něco podívat.....

24.7.2011 v 9:38 | Karma: 9,03 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Společnost

Alena Stránská

Quick and furious po česku

Ten, kdo někdy jel autobusem se společností, jejíž jméno je obsaženo v názvu, rozumí zcela výrazu quick-rychle, aniž by kdy prošel kurzem anglického jazyka. Řidiči této společnosti dělají jménu čest a dost možná, že v rámci přijímacího pohovoru absolvují kurzy rychlé jízdy. Pokud jsou příliš pomalí a rozvážní, nemají šanci uspět.

22.7.2011 v 16:38 | Karma: 9,64 | Přečteno: 833x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Facebook aneb jak se rodí přátelství

Je to fenomén dnešní doby- sociální sítě. Možnosti ,,setkávání“ a ,,poznávání“ lidí se rozšiřují. Vlastně se už ani nemusíme scházet. Vše o sobě napíšeme na internet, přidáme obrázky z dovolené, přestavby bytu, svatby atd. a všichni hned vidí, jak se nám žije. Napíšeme si, s kým ,,jsme ve vztahu“ a můžeme průběžně informovat, jakou máme náladu a co zrovna děláme. Zrovna dnes jsem seděla v čekárně u doktora a nemohl mi ujít rozhovor dvou paní, sedících naproti mně. Když se loučily, řekla jedna té druhé: ,,Tak snad se ještě někdy uvidíme.“ A druhá na to: ,,Snad. Já se podívám na ten facebook, jo?“ ,,Jo, a dej si mně do přátel!“

21.7.2011 v 16:27 | Karma: 11,29 | Přečteno: 920x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Karmický úkol

Je léto a období výletů. Rozhodli jsme se tedy vystoupat na hrad Bezděz. Už po cestě ke hradu jsme objevili nenápadnou cedulku: Astrolog dnes na hradě. Ne snad, že bych horoskopům dávala přílišnou váhu, nicméně nikdy není na škodu něco se o sobě dozvědět a udělat si na věc vlastní názor.....

19.7.2011 v 21:57 | Karma: 8,64 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

NATO určilo červené linie. Má dva scénáře zásahu proti Rusku, píší média

6. května 2024  12:35

Premium Severoatlantická aliance připravila krizové scénáře „červených linií“, při jejichž překročení...

S babičkou nepřežila nehodu ani vnučka. Její orgány zachránily tři jiné děti

6. května 2024  12:02,  aktualizováno  13:46

Nehoda z Čáslavic na Třebíčsku si vyžádala druhou oběť. Auto tam minulý čtvrtek zatím z...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Na jihu Ruska vykolejil nákladní vlak. Po útoku zvenčí, tvrdí Moskva

14. května 2024  8:14

Sledujeme online V jihoruské Volgogradské oblasti v úterý vykolejil nákladní vlak, podle ruských železnic je na vině...

Dárek pro starostu Řeporyjí. Před úřad mu aktivisté vysypali kupu hnoje

14. května 2024  7:27,  aktualizováno  7:39

Aktualizujeme Před městským úřadem v pražských Řeporyjích se v úterý ráno objevila hromada hnoje. Starostovi...

V Česku se loni s obtěžováním setkalo 63 procent LGBT+ komunity, nejvíc z EU

14. května 2024  7:06

V Česku se loni s nějakou formou obtěžování včetně výhrůžek násilím nebo urážlivých komentářů kvůli...

Šéf americké diplomacie dorazil do Kyjeva. Blinken chce ujistit Ukrajince o podpoře

14. května 2024  6:32

Americký ministr zahraničí Antony Blinken v úterý dorazil na neohlášenou návštěvu Ukrajiny. V...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1110x
Jsem v prvé řadě člověk, žena, partnerka, dcera, vnučka a kamarádka. Učím angličtinu, učím se francoužštinu, ráda sportuji, cestuji, hraji na kytaru, vařím a dívám se kolem sebe. Jsem obyčejný člověk, smrtelník, kterého občas děsí pomíjivost okamžiku a baví vzrušení z nich. Člověk žije pro okamžiky...