Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Karmický úkol

Je léto a období výletů. Rozhodli jsme se tedy vystoupat na hrad Bezděz. Už po cestě ke hradu jsme objevili nenápadnou cedulku: Astrolog dnes na hradě. Ne snad, že bych horoskopům dávala přílišnou váhu, nicméně nikdy není na škodu něco se o sobě dozvědět a udělat si na věc vlastní názor.....

Seděl v kapli a nebýt moderního počítače před ním, skoro bych si myslela, že přišel z dob dávno minulých. Jen ten havran na rameni a svíce na stole chyběli. Z pod kulatých brýlí se dívala malá očka, vlasy šedivé, na ramena a přes sebe černý hábit. Když jsem mu sdělila datum a čas narození, objevil se mu na monitoru kruh a v něm spousta barevných čar. Začal výklad, na můj vkus možná až příliš ze široka, rozumněla jsem tak polovinu z toho, co mi říkal. Pak to ale začalo...Dozvěděla jsem se například, že budu mít problémy s mužskou energií a vůdcovské sklony (vzhledem k tomu, že mám doma dominantnějšího muže, to je důležitá informace k zamyšlení). Ale co mi z celého výkladu  zůstalo v hlavě nejvíce, byl můj karmický úkol. Podle astrologa (a horoskopu) je to- naučit se komunikovat. Jistě neměl na mysli jen známé rčení, že ,,kolik řečí umíš, tolikrát jsi člověkem." Najednou jsem si uvědomila, že na tom skutečně něco bude.

Komunikovat umíme všichni. Už odmalička komunikujeme s maminkou, kamarády na písku, ve škole, v zaměstnání, s prodavači nebo úředníky. V zásadě si rozumíme, co se obsahu slov týče. Ale ten zbytek? Kdo z nás může skutečně říct- umím s druhými komunikovat. Naslouchám, neskáču do řeči, rozvíjím debatu konstruktivními otázkami, zbytečně nekritizuji a neshazuji druhého a respektuji jeho názor, i když se neshoduje s mým? Kdo z nás je skutečně empatický a co víc, kdo se o to i snaží?

Ženy jsou v komunikaci obecně čilejší než muži. Při komunikaci (té verbální) se uvolňují a řeší své problémy. Na rozdíl od nich muži spíše mlčí, zvláště pokud mají problém. Zalezou si do své jeskyně a vylezou až když mají jasno.

Můj úkol pro tento život tedy bude naučit se mluvit s druhými, chápat jejich postoje, dekódovat postoje, pohyby, vycítit situaci a jejich energii a náladu. Není to vůbec lehký úkol, ale já se pokusím.

Slovo je mocný nástroj, kvůli němu vznikají války a neshody, slovo konejší, povzbuzuje a zraňuje. Přesto s ním neumíme nakládat s úctou. Plácáme páte přes deváté, bojíme se ticha a tak radši mluvíme a často mluvíme dřív, než myslíme (jak se říká- jako první jsme se naučili mluvit a pak myslet a toto zpoždění jsme již nedohnali).

Slova jsou důležitá...Jsou slova důležitá? Hálo, rozumíte mi?

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Alena Stránská | úterý 19.7.2011 21:57 | karma článku: 8,64 | přečteno: 1022x
  • Další články autora

Alena Stránská

Vulgarita integrita

Je to úděl každého z nás- přijímat kritiku. Ne každý to umí. On taky ne každý umí kritiku podat tak, že si z ní kritizovaný může odnést něco konstruktivního. Většinou, když vyjadřujeme nesouhlas, neděláme to s ohledem na druhou stranu, že bychom jí snad chtěli pomoci, někam posunout, ale většinou jen proto, abychom realizovali potřebu vlastní nadřazenosti nebo vyjádřili čiré rozčarování a dali druhému najevo, jaký je blb.

26.8.2012 v 16:59 | Karma: 10,89 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Singles- hit moderní doby

Vztahy, zejména mezi mužem a ženou, jsou nevyčerpatelnou studnicí témat. Snad nad ničím člověk netráví tolik času, jako nad přemýšlením o druhém pohlaví a jinými věcmi, s tímto spojenými. Mobilní operátoři vydělávají jmění na provolaných minutách, které kamarádky stráví rozebíráním současné domácí situace, básníci a dramatici z mezilidských vztahů čerpají inspiraci napříč staletími a psychistrie se plní pacienty se zlomeným srdcem. Všichni v tom lítáme a všichni to potřebujeme.

25.8.2012 v 22:03 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Klauni a jiná havěť

Snad každý z nás má z něčeho strach- z pavouků, hadů, výšek, z manželky, mluvení na veřejnosti, daní atd. Já mám strach z klaunů (pak ještě z komárů, vos a ovádů). Začalo to úplně nevinně. Bylo mi tak šest let, hrála jsem si v pokojíčku a najednou mě maminka zavolala, abych se přišla na něco podívat.....

24.7.2011 v 9:38 | Karma: 9,03 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Společnost

Alena Stránská

Quick and furious po česku

Ten, kdo někdy jel autobusem se společností, jejíž jméno je obsaženo v názvu, rozumí zcela výrazu quick-rychle, aniž by kdy prošel kurzem anglického jazyka. Řidiči této společnosti dělají jménu čest a dost možná, že v rámci přijímacího pohovoru absolvují kurzy rychlé jízdy. Pokud jsou příliš pomalí a rozvážní, nemají šanci uspět.

22.7.2011 v 16:38 | Karma: 9,64 | Přečteno: 833x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Facebook aneb jak se rodí přátelství

Je to fenomén dnešní doby- sociální sítě. Možnosti ,,setkávání“ a ,,poznávání“ lidí se rozšiřují. Vlastně se už ani nemusíme scházet. Vše o sobě napíšeme na internet, přidáme obrázky z dovolené, přestavby bytu, svatby atd. a všichni hned vidí, jak se nám žije. Napíšeme si, s kým ,,jsme ve vztahu“ a můžeme průběžně informovat, jakou máme náladu a co zrovna děláme. Zrovna dnes jsem seděla v čekárně u doktora a nemohl mi ujít rozhovor dvou paní, sedících naproti mně. Když se loučily, řekla jedna té druhé: ,,Tak snad se ještě někdy uvidíme.“ A druhá na to: ,,Snad. Já se podívám na ten facebook, jo?“ ,,Jo, a dej si mně do přátel!“

21.7.2011 v 16:27 | Karma: 11,29 | Přečteno: 920x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Experta Antoše srazilo auto. Je mimo ohrožení života, MS komentovat nebude

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  19:07

Hokejový expert České televize Milan Antoš už na domácím světovém šampionátu komentovat nebude. V...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Aktivisté žádají konec pedagožky Univerzity Karlovy a přednášky o „genocidě v Gaze“

6. května 2024  12:46,  aktualizováno  7.5 9:13

Karlova univerzita by měla přehodnotit zaměstnávání osob jako je doktorka Irena Kalhousová, uvádí...

Důchod daleko, ale práci nedostanou. Nezaměstnaných šedesátníků přibývá

11. května 2024

Premium Lidé kolem šedesátky při hledání zaměstnání narážejí na zeď. Zaměstnavatelé o ně nestojí, preferují...

Resort kultury navrhl menší zvýšení televizního poplatku, než zamýšlel

14. května 2024  17:28

Ministerstvo kultury navrhuje zvýšit televizní poplatek o 15 korun na 150 Kč měsíčně a rozhlasový o...

Špičky ODS řeší, jak naloží s Novotným. Ve hře je výzva k odchodu ze strany

14. května 2024  16:10,  aktualizováno  16:59

Pro starostu pražských Řeporyjí za ODS Pavla Novotného to není úplně dobrý den. Nejprve mu ráno...

Studentka v New Yorku roztrhala svůj diplom na protest proti válce v Gaze

14. května 2024  16:30

Studenti Kolumbijské univerzity v New Yorku nadále dávají najevo svůj odpor k válce v Pásmu Gazy....

Vojenská pomoc USA už přijíždí, bude mít vliv na boje, ujistil Blinken v Kyjevě

14. května 2024  6:32,  aktualizováno  16:27

Vojenská pomoc z nedávno schváleného amerického balíku pomoci už přijíždí na Ukrajinu, část...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1110x
Jsem v prvé řadě člověk, žena, partnerka, dcera, vnučka a kamarádka. Učím angličtinu, učím se francoužštinu, ráda sportuji, cestuji, hraji na kytaru, vařím a dívám se kolem sebe. Jsem obyčejný člověk, smrtelník, kterého občas děsí pomíjivost okamžiku a baví vzrušení z nich. Člověk žije pro okamžiky...