Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Singles- hit moderní doby

Vztahy, zejména mezi mužem a ženou, jsou nevyčerpatelnou studnicí témat. Snad nad ničím člověk netráví tolik času, jako nad přemýšlením o druhém pohlaví a jinými věcmi, s tímto spojenými. Mobilní operátoři vydělávají jmění na provolaných minutách, které kamarádky stráví rozebíráním současné domácí situace, básníci a dramatici z mezilidských vztahů čerpají inspiraci napříč staletími a psychistrie se plní pacienty se zlomeným srdcem. Všichni v tom lítáme a všichni to potřebujeme.

Poslední dobou se dostávají do popředí tzv. ,,singles". Termín označuje skupinu lidí, svobodných, nezadaných a nespoutaných, prostě ,,free".To, čemu naše babičky říkávaly ,,na ocet" je dnes vcelku lukrativní nálepka.

,,Máš někoho?"

,,Ne, jsem single. Nikoho nehledám a nechci se vázat. Mám spoustu kamarádu, koníčků a především svou kariéru."

Nedosažitelní a nespoutaní, úspěšní, ničím neomezení.

Co vede lidi k tomu, že si ve stavu svobodném a nezadaném tak libují? Každý je nerad sám, resp. osamělý. Za tímto faktem můžeme najít řadu příčin. Tak především je to současné tempo světa, které příliš nepřeje poklidným rodinným atmosférám a podporuje ambicioznost žen, kterým se otevírají obzory neslýchané šíře. Můžeme mít děti a rodinu a starat se o domácnost ale také se naplno věnovat kariéře, kandidovat do poarlamanetu, zachraňovat velryby, cestovat kolem světa, studovat třeba dvě školy najednou a stýkat se s kým a kdy budeme chtít....

Pak je tu také všeobecně klesající chuť přijímat odpovvědnost a tvořit závazky. Je to příliš svazující. Sobectví je přirozená lidská vlastnost ale pokud se dostane do popředí a člověk si zvykne na to, že se nemusí s nikým dohadovat a ustupovat ale prostě si udělá to, co teď a tady chce, těžko se mu pak žiije v dlouhodobém vztahu, kde po pár měsících zamilovatnosti prostě přijde čas, kdy je potřeba domluvit se na plánu na víkkend či na bydlení nebo jiných věcěch a naše názory se rozejdou. Pokud každý půjdmeme splepě za svým a neustoupíme v ničem, je tu rozchod, chvíle pro singles stav a opětovné krásné zamilování...a tak pořád dokola.

Nedávno jsem si všimla jedné zajímavé věci. Spousta mých kamarádek (shodou okolností těch, co ve vztazích neustále naráží a jak se říká ,,mají smůlu na chlapy") si tvrdohlavě stojí za svým a neustoupí ani o píď ale ne z důvodu, že by jim na dané věci tak moc záleželo ale už z principu, že si chtějí prosadit svou.

Mně se osvědčil jednoduchý způsob. Vždy si nejprve položím otázku: Skutečně mi na tom tak záleží? Je pro mě víkendový výlet do technického muzea vážně takový problém? Opravdu si chci prosadit svou a vymalovat ještě letos? Nebo to počká až na příští rok?

Možná, stejně jako já, dospějete k závěru, že polovinu konfrontací lze ušetřit jedinou myšlenkou- skutečně to chci nebo je mi to vlastně jedno ale pouze chci prosadit svůj názor?

Pak si totiž užijete jak výlet do technického muzea (přestože nemáte páru ani o tom, jak funguje žehlička), tak v klidu vymalujete na přesrok a až vám skutečně o něco půjde a opravdu vám na tom bude záležet, vaše prosazování bude mít větší váhu. Když se totiž nebudete pouštět do sporu a oponentury pokaždé a přijde chvíle, kdy skutečně budete chtít jít do kina na ten jeden konkrétní film, tak pak věta: ,,Já bych ale oravdu chtěla..." nabyde větší váhy a tudíž i větší nadějě na úspěch.

A proto- být singles možná není tak špatné (když je vám dvacet) ale čím dřív se naučíme vycházet s těmi vetřelci z Marsu (a oni  s námi) a nebudme hned od každého problému utíkat ke kamarádce nebo mamince a stěžovat si a to, jak jsou ti chlapi hrozní, budeme ve finále určitě spokojenější a vyrovnanější, než kamarádka, která mi v rámci jedné hodiny posezení nad kávou třikrát křečovitě zopakjuje, jak je šťastná a že si může dělat co chce.

No to já vlastně taky...o víkendu jdmeme s manželem do kina na báječný film :)

Autor: Alena Stránská | sobota 25.8.2012 22:03 | karma článku: 24,76 | přečteno: 1937x
  • Další články autora

Alena Stránská

Vulgarita integrita

Je to úděl každého z nás- přijímat kritiku. Ne každý to umí. On taky ne každý umí kritiku podat tak, že si z ní kritizovaný může odnést něco konstruktivního. Většinou, když vyjadřujeme nesouhlas, neděláme to s ohledem na druhou stranu, že bychom jí snad chtěli pomoci, někam posunout, ale většinou jen proto, abychom realizovali potřebu vlastní nadřazenosti nebo vyjádřili čiré rozčarování a dali druhému najevo, jaký je blb.

26.8.2012 v 16:59 | Karma: 10,89 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Klauni a jiná havěť

Snad každý z nás má z něčeho strach- z pavouků, hadů, výšek, z manželky, mluvení na veřejnosti, daní atd. Já mám strach z klaunů (pak ještě z komárů, vos a ovádů). Začalo to úplně nevinně. Bylo mi tak šest let, hrála jsem si v pokojíčku a najednou mě maminka zavolala, abych se přišla na něco podívat.....

24.7.2011 v 9:38 | Karma: 9,03 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Společnost

Alena Stránská

Quick and furious po česku

Ten, kdo někdy jel autobusem se společností, jejíž jméno je obsaženo v názvu, rozumí zcela výrazu quick-rychle, aniž by kdy prošel kurzem anglického jazyka. Řidiči této společnosti dělají jménu čest a dost možná, že v rámci přijímacího pohovoru absolvují kurzy rychlé jízdy. Pokud jsou příliš pomalí a rozvážní, nemají šanci uspět.

22.7.2011 v 16:38 | Karma: 9,64 | Přečteno: 833x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Facebook aneb jak se rodí přátelství

Je to fenomén dnešní doby- sociální sítě. Možnosti ,,setkávání“ a ,,poznávání“ lidí se rozšiřují. Vlastně se už ani nemusíme scházet. Vše o sobě napíšeme na internet, přidáme obrázky z dovolené, přestavby bytu, svatby atd. a všichni hned vidí, jak se nám žije. Napíšeme si, s kým ,,jsme ve vztahu“ a můžeme průběžně informovat, jakou máme náladu a co zrovna děláme. Zrovna dnes jsem seděla v čekárně u doktora a nemohl mi ujít rozhovor dvou paní, sedících naproti mně. Když se loučily, řekla jedna té druhé: ,,Tak snad se ještě někdy uvidíme.“ A druhá na to: ,,Snad. Já se podívám na ten facebook, jo?“ ,,Jo, a dej si mně do přátel!“

21.7.2011 v 16:27 | Karma: 11,29 | Přečteno: 920x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Karmický úkol

Je léto a období výletů. Rozhodli jsme se tedy vystoupat na hrad Bezděz. Už po cestě ke hradu jsme objevili nenápadnou cedulku: Astrolog dnes na hradě. Ne snad, že bych horoskopům dávala přílišnou váhu, nicméně nikdy není na škodu něco se o sobě dozvědět a udělat si na věc vlastní názor.....

19.7.2011 v 21:57 | Karma: 8,64 | Přečteno: 1022x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1110x
Jsem v prvé řadě člověk, žena, partnerka, dcera, vnučka a kamarádka. Učím angličtinu, učím se francoužštinu, ráda sportuji, cestuji, hraji na kytaru, vařím a dívám se kolem sebe. Jsem obyčejný člověk, smrtelník, kterého občas děsí pomíjivost okamžiku a baví vzrušení z nich. Člověk žije pro okamžiky...