Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak (ne)začít kouřit

Otázka závislostí je zajímavá sama o sobě, ať se jedná o závislost na nikotinu nebo na jiné, více či méně škodlivé, látce. Lidé si zvyknou na různé neřesti ze spousty důvodů-když se v životě nudí, jsou nešťastní nebo se hledají. Co se kuřáků týče- jako absolutní nekuřák- jsem se nad otázkou závislosti na cigaretách pozastavila několikrát. Proč vlastně člověk začne kouřit? Z hecu, z frajeřiny, kvůli kouřovým přestávkám na pracovišti, na které chudáci nekuřáci nemají nárok, nebo…kvůli svému image.

Na tuhle myšlenku mě přivedl kamarád. Seděli jsme venku u ohně a probírali vše možné. David hodně cestoval. Posledního půl roku se toulal kdesi po Jižní Americe. No a tam si koupil klobouk. A tak to vlastně všechno začalo.

,,Nasadil jsem si ten klobouk a jak se tak procházím s tou parádou na hlavě městem a koukám na sebe do výloh, jak mi to sluší, přišlo mi, že tomu pořád něco chybí. A pak jsem na to přišel….Doutník.“

A tak David začal kouřit doutníky. A protože cigarety jsou levnější, začal kouřit i cigarety. A to i tehdy, když klobouk neměl.

Jsme zkrátka oběti módních trendů a to napříč všemi věkovými i pohlavními skupinami. Lidé si ve jménu image, ve kterém doufají, že najdou svou podstatu a skutečnou osobnost, nechávají propichovat různé části těla, kreslit na sebe obrazce, stříhat a barvit si vlasy do všemožných tvarů i odstínů.

Nejen neřesti a závislosti mají původ v image. Známe to všichni, tedy spíše všechny. Konečně nadejde dlouho očekávané léto, doba, kdy shazujeme zimníky a oblékáme lehké šaty a boty, co jsme si nedočkavě koupily již na podzim. Jenže v kalendáři je sice léto, ale za oknem panuje 12 stupňů a déšť. Přesto nebojácně oblékáme lehké kousky šatstva a vyrážíme na chodníková mola, byť nám rty modrají a zuby drkotají o sebe…je přeci léto.

Ale zpět k problematice kouření a vzniku této závislosti, zlozvyku nebo- pro někoho- zdroje potěšení a chuti. Na jakékoli krabičce od cigaret si nelze nevšimnout varovných nápisů, které kuřáky informují o negativních dopadech jejich počínání. A přitom je to vlastně tak jednoduché… nenoste klobouky.

Autor: Alena Stránská | úterý 12.7.2011 21:12 | karma článku: 9,45 | přečteno: 1237x
  • Další články autora

Alena Stránská

Vulgarita integrita

Je to úděl každého z nás- přijímat kritiku. Ne každý to umí. On taky ne každý umí kritiku podat tak, že si z ní kritizovaný může odnést něco konstruktivního. Většinou, když vyjadřujeme nesouhlas, neděláme to s ohledem na druhou stranu, že bychom jí snad chtěli pomoci, někam posunout, ale většinou jen proto, abychom realizovali potřebu vlastní nadřazenosti nebo vyjádřili čiré rozčarování a dali druhému najevo, jaký je blb.

26.8.2012 v 16:59 | Karma: 10,89 | Přečteno: 665x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Singles- hit moderní doby

Vztahy, zejména mezi mužem a ženou, jsou nevyčerpatelnou studnicí témat. Snad nad ničím člověk netráví tolik času, jako nad přemýšlením o druhém pohlaví a jinými věcmi, s tímto spojenými. Mobilní operátoři vydělávají jmění na provolaných minutách, které kamarádky stráví rozebíráním současné domácí situace, básníci a dramatici z mezilidských vztahů čerpají inspiraci napříč staletími a psychistrie se plní pacienty se zlomeným srdcem. Všichni v tom lítáme a všichni to potřebujeme.

25.8.2012 v 22:03 | Karma: 24,76 | Přečteno: 1937x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Klauni a jiná havěť

Snad každý z nás má z něčeho strach- z pavouků, hadů, výšek, z manželky, mluvení na veřejnosti, daní atd. Já mám strach z klaunů (pak ještě z komárů, vos a ovádů). Začalo to úplně nevinně. Bylo mi tak šest let, hrála jsem si v pokojíčku a najednou mě maminka zavolala, abych se přišla na něco podívat.....

24.7.2011 v 9:38 | Karma: 9,03 | Přečteno: 1062x | Diskuse| Společnost

Alena Stránská

Quick and furious po česku

Ten, kdo někdy jel autobusem se společností, jejíž jméno je obsaženo v názvu, rozumí zcela výrazu quick-rychle, aniž by kdy prošel kurzem anglického jazyka. Řidiči této společnosti dělají jménu čest a dost možná, že v rámci přijímacího pohovoru absolvují kurzy rychlé jízdy. Pokud jsou příliš pomalí a rozvážní, nemají šanci uspět.

22.7.2011 v 16:38 | Karma: 9,64 | Přečteno: 833x | Diskuse| Ostatní

Alena Stránská

Facebook aneb jak se rodí přátelství

Je to fenomén dnešní doby- sociální sítě. Možnosti ,,setkávání“ a ,,poznávání“ lidí se rozšiřují. Vlastně se už ani nemusíme scházet. Vše o sobě napíšeme na internet, přidáme obrázky z dovolené, přestavby bytu, svatby atd. a všichni hned vidí, jak se nám žije. Napíšeme si, s kým ,,jsme ve vztahu“ a můžeme průběžně informovat, jakou máme náladu a co zrovna děláme. Zrovna dnes jsem seděla v čekárně u doktora a nemohl mi ujít rozhovor dvou paní, sedících naproti mně. Když se loučily, řekla jedna té druhé: ,,Tak snad se ještě někdy uvidíme.“ A druhá na to: ,,Snad. Já se podívám na ten facebook, jo?“ ,,Jo, a dej si mně do přátel!“

21.7.2011 v 16:27 | Karma: 11,29 | Přečteno: 920x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Brutální útok nožem v Mannheimu, policista po něm bojuje o život

31. května 2024  13:12,  aktualizováno  18:49

Šest lidí v pátek utrpělo zranění při útoku nožem na náměstí v centru německého Mannheimu, uvedla...

Policie zabavila 300 milionů na nákup vojenského materiálu pro Ukrajinu

5. června 2024

Premium Česká policie v tichosti řeší třaskavý případ, který může mít negativní dopad na zbrojní obchody...

Povodně zpustošily západní Čechy. Zasahovaly vrtulníky, sesuv zastavil trať

2. června 2024  12:06,  aktualizováno  21:58

Části Česka o víkendu zasáhly bouřky provázené místy silným deštěm. Zejména na jihozápadě Čech...

Turek pod tlakem. Promazal sítě, ruší debaty. Zdviženou pravici řeší policie

6. června 2024  14:28,  aktualizováno  16:45

Lídr kandidátky Přísahy a Motoristů sobě Filip Turek se nezúčastní posledních debat před...

Zelenskému se hroutí mírový summit. Spojenectví s USA dostává trhliny

3. června 2024  17:52,  aktualizováno  20:53

Nedorazí ani Číňané, ani Saúdové. Z očekávaného mírového summitu ve Švýcarsku se omluvilo několik...

Pomoc krajní pravici. Rusko k EU před eurovolbami nahnalo davy migrantů

8. června 2024  18:24

Skupinka somálských imigrantů, pod dohledem polské pohraniční stráže, hledí směrem k Evropské unii....

Češi si zvolili nové europoslance, sčítají se hlasy. Výsledky budou v neděli večer

8. června 2024  6:52,  aktualizováno  18:23

Sledujeme online Hlasování v českých volbách do Evropského parlamentu, které byly v pořadí páté, skončilo v sobotu...

„Mafiánská dvojka“ na tahu. Bulhaři trnou z plánů oligarchy a expremiéra

8. června 2024  18:08

V USA na něj uvalili sankce pro korupci, doma má vliv na média i reklamní byznys a když šéfoval...

Při izraelských operacích v Gaze zemřelo nejméně 200 Palestinců, tvrdí místní úřady

8. června 2024  13:25,  aktualizováno  17:07

Při vojenských operacích izraelské armády v oblasti uprchlického tábora Nusajrát ve střední části...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1111x
Jsem v prvé řadě člověk, žena, partnerka, dcera, vnučka a kamarádka. Učím angličtinu, učím se francoužštinu, ráda sportuji, cestuji, hraji na kytaru, vařím a dívám se kolem sebe. Jsem obyčejný člověk, smrtelník, kterého občas děsí pomíjivost okamžiku a baví vzrušení z nich. Člověk žije pro okamžiky...