Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Volby nezmění Váš mizernej život

Tak volby do městských a obecních zastupitelstev máme za sebou a hned se našla spousta rozumbradů, kteří si myslí, že nyní bude ráj na zemi, že přišel mesiáš, který je spasí. Nikoliv, skutečný Mesiáš přišel na svět už před dvěma tisíci lety a rozhodně to nehodlá opakovat. Každý si svůj osud určuje sám a po žádných volbách nebudou pečení holubi lítat sami do úst.

Je jasné, že vítězi komunálních voleb jsou ve městech hnutí ANO a na venkově nezávislí kandidáti.

Můžeme si o hnutí ANO myslet, co chceme, ale je potřeba se poctivě zamyslet na jeho úspěchy Určitě je to také o tom, že neudělalo v kampani vážnější chybu a i nepříjemnost v Táboře, kde jeden z čelných představitelů hnutí zabil v opilosti autem starou ženu, dokázalo zvládnout. To proto, že bleskově zareagovalo, dotyčného okamžitě vyloučilo a rodině té paní nabídlo pomoc.

Mezi výrazně poražené patří hnutí Úsvit a Strana svobodných občanů, které se většinou nedostaly za onu magickou pětiprocentní hranici a tak městská a obecní zastupitelstva budou bez nich. Myslím si, že chybět nebudou. Třeba svobodní neměli pro České Budějovice dobrý program. Nabízeli řešení ve stylu, necháme to být a ono to nějak dopadne.

Nezářili ani komunisté, kteří si určitě představovali víc, než celostátně pouhých 7,8% hlasů. Ztratila rovněž sociální demokracie, která nevyhrála v jediném krajském městě a bude mít o 800 zastupitelů méně, než tomu bylo dosud. V Brně a Ostravě ČSSD dokonce nebude ve vedení radnic. Upřímně řečeno, ale v Brně bych přes všechny výhrady raději viděl v radě Romana Onderku než ekofanatiky ze strany Zelených či jakési pochybné populistické hnutí Žít Brno.  

Z vládních stran uspěla KDU-ČSL, což vzhledem k jejímu silnému postavení zvláště na moravském venkově, není zase takové překvapení.

ODS nepropadla, mnozí čekali, že ztratí daleko víc. Tato strana přesto dokázala vyhrát volby v metropoli ve velkých městských částech, jako jsou Praha 2 a 13 a v Praze 16, což je Radotín, dokonce zvítězila se ziskem 69,5% hlasů. Modří ptáci vyhráli rovněž ve velkých městech v Mladé Boleslavi, Teplicích, Jablonci nad Nisou, takže i mezi lidmi, slyším názory, že nakonec nedopadla tak špatně.

Horší to je z TOP 09, i když ta získala 8,4% hlasů, tedy víc než komunisté. Jelikož je však spíše městskou stranou, tak má logicky méně mandátů, protože ve městech je potřeba více hlasů k zisku jednoho zastupitelského postu než na vesnicích. Ublížil ji hodně pražský primátor Tomáš Hudeček se svým neomaleným a hloupým výrokem, kterým urazil všechny mimopražské. Sice se za svá slova později omluvil, ale úplně je vzít zpátky nešlo. Navíc není pravdou, že stát se posuzuje podle hlavního města. Nikoliv, já vždy říkám, že až bude ta poslední česká vesnice na úrovni té německé, pak můžeme mluvit o srovnatelné úrovni. Typickým příkladem nesmyslnosti Hudečkova výroku je Rusko, jehož metropole Moskva vypadá celkem solidně, za to ruský venkov je jednou velkou katastrofou. Nicméně ani TOP 09 nepropadla úplně a počítá se s ní v radničních koalicích mnoha měst.

K smíchu jsou ovšem šašci, kteří tvrdií že za propad TOP 09 může jeho postoj k Ukrajině. Jenomže ostře protirusky vystupovali také mnozí ministři a poslanci hnutí ANO, které volby vyhrálo. V Českém Krumlově zvítězila ČSSD a nejvíc preferenčních hlasů dostal její starosta Dalibor Carda, který nechal na radnici vyvěsit ukrajinskou volbu. Na základě těchto nezpochybnitelných faktů bych tedy mohl napsat, Češi dali stopku ruským agresorům. Ale to je hloupost, o tom komunální volby vážně nebyly.

Naopak hnutí ANO už poznává, že samotné vítězství ve volbách ještě neznamená být ve vedení měst. Stalo se to v Olomouci i jinde, a je možné, že stejně to dopadne i v Českých Budějovicích. Nejčastější výhrady vůči jeho lidem jsou ve stylu, „jsou nezkušení, nevíme, co od nich můžeme čekat. A radnici by měli řídit osvědčení a zkušení lidé.“

Co se týče Senátu, tak se může stát, že v druhém kole potká ČSSD takzvaný syndrom ODS, která dříve tak mohutně vítězila v prvních kolech senátních voleb, kdežto v druhých to bylo podstatně horší.

V jedné skupině na Facebooku máme heslo, Církve, sudeťáci a Američané nemůžou za Tvůj pos..nej život a já to samé říkám o komunálních volbách. Pos..anej život Těm, kteří umí jenom nadávat na poměry, nezmění, každý si musí umět pomoci sám. Naopak Ti, kteří spoléhají na to, že je druzí musí živit, by měli být zbaveni volebního práva.   

  

Autor: Jan Ziegler | pátek 17.10.2014 13:57 | karma článku: 19,32 | přečteno: 946x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Učitelka šířila třídní nenávist a nakonec skončila

Můj známý úspěšný podnikatel se rozčílil nad jistou učitelkou, která na základce zavinila šikanu jeho syna. Je fakt, že bývalá komunistka měla postupovat citlivějším způsobem a jejího konce není škoda.

3.4.2024 v 14:29 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bojovníci za svobodu projevu jako její úhlavní nepřátelé

Už dlouho se bavím nad tím, co si jisté lidé, hlavně stoupenci SPD, PRO a podobných obskurních spolků představují pod svobodou projevu. Asi takto. My smíme říkat, co chceme, ale vy buďte zticha.

2.4.2024 v 15:31 | Karma: 34,29 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Třeboňští studenti na Orwellovi, poučení z hrůz totality i zdokonalení angličtiny

Všechny střední školy by měly následovat příklad třeboňských studentů, kteří v Praze shlédli anglické divadelní představení známého protitotalitního díla „1984“ od spisovatele George Orwella.

2.4.2024 v 11:22 | Karma: 17,67 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma: 21,21 | Přečteno: 497x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma: 21,08 | Přečteno: 714x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Vláda schválila důchodovou reformu. Do penze má pustit mladší lidi později

30. dubna 2024  6:09,  aktualizováno  12:43

Přímý přenos Vláda Petra Fialy schválila svůj návrh důchodové reformy. Bez reformy by nebyl systém udržitelný,...

V Londýně útočil muž s mečem, napadl kolemjdoucí a policisty

30. dubna 2024  11:25,  aktualizováno  12:19

Britská policie dnes zadržela muže s mečem, který v severovýchodním Londýně zřejmě zaútočil na lidi...

Kamion na Rozvadovské spojce skončil ve svodidlech, vyprošťovali ho jeřábem

30. dubna 2024  11:59

Pražští hasiči v úterý v noci vyprošťovali kamion, který na Rozvadovské spojce na západě Prahy...

Měl jsem dát do stanov TOP 09 právo zakladatele ji rozpustit, píše Kalousek

30. dubna 2024  11:12,  aktualizováno  11:57

Zakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek tvrdě zkritizoval vedení strany a na sociální síti X dokonce...

AURES Holdings a.s.
PRACOVNÍK PODPORY PRODEJE (A12500)

AURES Holdings a.s.
Olomoucký kraj
nabízený plat: 30 000 - 32 000 Kč

  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,01
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz