Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Karel a František Schwarzenbergové – hrdinové květnového povstání

Náš národ by si měl vážit lidí, kteří se statečně postavili na odpor hitlerovským okupantům. K ním patřili i představitelé významného českého šlechtického rodu, kteří byli aktivními členy protinacistického odboje

Karel VI. Schwarzenberg (otec současného Karla Schwarzenberga) a jeho o dva roky mladší bratr František z orlické větve rodu se v době, kdy české země obsadilo nacistické Německo, chovali jako stateční lidé a odvážně čelili okupantům.

Již před Mnichovem předložil kníže Karel Schwarzenberg prezidentu Edvardu Benešovi „Prohlášení příslušníků historické šlechty“ (autorem byl jako právník jeho mladší bratr František). V něm členové deseti šlechtických rodů požadovali, aby se Československá republika nevzdala svých pohraničních oblastí a neustupovala brutálnímu nacistickému nátlaku.

To později nezůstalo bez následků a říšský protektor Reinhard Heydrich uvalil v květnu 1942 na majetky všech šlechticů, kteří dotyčný text podepsali, nucenou správu. Schwarzenbergové tak museli opustit své hlavní sídlo zámek Orlík a k pobytu jim byl vyhrazen jejich další zámek v městečku Čimelice.

Velmi aktivním odbojářem byl František Schwarzenberg. Ten již od počátku války zajišťoval zprávy pro zahraniční vysílání čs. rozhlasu v Londýně, které také rozšiřoval. Dále pomáhal lidem v odchodu za hranice, vyvíjel velké úsilí na záchranu Židů, varoval ohrožené lidi a přispíval penězi na obživu rodinám, jejíž členové byli zatčeni nebo popraveni kvůli protinacistickému odboji. Občas se mu také povedlo zajistit zmizení některých důležitých spisů gestapa a zabránit tak zatčení ohrožených odbojářů.

Na konci II. světové války založil Karel Schwarzenberg v Čimelicích spolu s několika dalšími místními obyvateli ilegální národní výbor a stal se jeho předsedou. V květnu pětačtyřicátého roku Karel VI. jako nadporučík v záloze velel protinacistickému povstání v Čimelicích. Se svými lidmi odzbrojil a zajal posádku německého obrněného vlaku na čimelickém nádraží. Mezi místními se traduje historka, že někdo z horlivých Čechů zbil jednoho německého zajatce. Kníže pak dorazil na místo v sedle na bělouši v důstojnické uniformě a důrazně dal najevo, že váleční zajatci se nemlátí. „A kdo by tomu nechtěl rozumět, tomu dám osobně přes hubu,“ vzkázal svým bojovníkům. Povstání velel až do doby, kdy havaroval na motorce a musel být s těžký zraněním převezen do písecké nemocnice.

Po válce prezident republiky Edvard Beneš vyznamenal Karla Schwarzenberga za jeho statečnost v boji proti nacismu vysokým vojenským vyznamenáním - Československým válečným křížem.

Pozadu nezůstal ani František Schwarzenberg, který se v uniformě poručíka československé armády zapojil do květnového pražského povstání a bojoval na barikádách. V biografii Český šlechtic-František Schwarzenberg, kterou napsal spisovatel Vladimír Škutina, vzpomíná, že se jednou na krátkou dobu ukryl do sklepa jednoho z domů na Starém Městě, v němž měl jistý člověk zásobu vína, a kde narazil na spisovatele Jana Drdu. Zatímco Schwarzenberg se vrátil do boje, pozdější významný komunista Drda zůstal až do konce povstání schovaný u vína, po celou dobu se udržoval v alkoholickém opojení, aby po válce napsal svoji Němou barikádu.

Mladší z bratrů Schwarzenbergů také 8. května převzal kapitulaci německé posádky na pražském Wilsonově (nyní hlavní) nádraží. Původně se mu tam jít nechtělo, protože velitel jednotky Wehrmachtu - major, se chtěl vzdát pouze srovnatelnému protějšku, kdežto poručík je hodnost o několik stupňů nižší. František Schwarzenberg proto namítal, že se mu se stejně nevzdá a navíc on železnici vůbec nerozumí. Nakonec ho přemluvil člen České národní rady sociální demokrat Josef Kotrlý. „Půjdeš tam Franto, řekneš mu, že jsi princ Franz von zu Schwarzenberg a uvidíš jak se přetrhne. Nádraží pak předáš železničářům,“ poradil Františkovi a nakonec to tak přesně dopadlo.

Tuto pravdu je třeba si připomínat už kvůli tomu, že proti dřívějšímu socialistickému přepisování historie ve skutečnosti hráli komunisté v květnovém povstání v roce 1945 jen druhořadou úlohu a jejich odboj nedosahoval významu toho nekomunistického.

 

 

Autor: Jan Ziegler | úterý 12.5.2020 10:56 | karma článku: 31,49 | přečteno: 1623x
  • Další články autora

Jan Ziegler

Učitelka šířila třídní nenávist a nakonec skončila

Můj známý úspěšný podnikatel se rozčílil nad jistou učitelkou, která na základce zavinila šikanu jeho syna. Je fakt, že bývalá komunistka měla postupovat citlivějším způsobem a jejího konce není škoda.

3.4.2024 v 14:29 | Karma: 28,92 | Přečteno: 1364x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Bojovníci za svobodu projevu jako její úhlavní nepřátelé

Už dlouho se bavím nad tím, co si jisté lidé, hlavně stoupenci SPD, PRO a podobných obskurních spolků představují pod svobodou projevu. Asi takto. My smíme říkat, co chceme, ale vy buďte zticha.

2.4.2024 v 15:31 | Karma: 34,29 | Přečteno: 1322x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Třeboňští studenti na Orwellovi, poučení z hrůz totality i zdokonalení angličtiny

Všechny střední školy by měly následovat příklad třeboňských studentů, kteří v Praze shlédli anglické divadelní představení známého protitotalitního díla „1984“ od spisovatele George Orwella.

2.4.2024 v 11:22 | Karma: 17,67 | Přečteno: 482x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma: 21,21 | Přečteno: 497x | Diskuse| Společnost

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma: 21,08 | Přečteno: 714x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Počkej na mě! Vyprovodil tátu do války, jeho fotka otevírala peněženky

1. května 2024

Seriál Jeho rozzářená tvář bývala za druhé světové války vystavena v každé třídě a kanadským žáčkům...

Bijec migrantů živoří. Salvini zamrzl v minulosti, spásu hledá v bájném mostu

1. května 2024

Premium Někdejší hvězda italské krajní pravice Matteo Salvini politicky živoří. Jeho strana Liga před...

Strach z problémového nájmu? Majitelé bytů mají získat garanci za nájemníky

1. května 2024

Premium Stát chce motivovat majitele nemovitostí k poskytování bydlení i rizikovým nájemcům. Pronajímatelé...

Dvacet let v Unii řečí čísel. Češi dominují v kaprech, letí také Erasmus

1. května 2024

Dvě dekády po vstupu do Evropské unie je co se týče peněz Česko více než bilion korun v plusu. Z...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 3318
  • Celková karma 26,19
  • Průměrná čtenost 1809x
Jsem publicista, žiji v Českých Budějovicích, mám rád historii i jižní Čechy. Jsem rád za rody vladařů z Rožmberka a knížat Schwarzenberských, které mají zásluhu na zvelebení této půvabné krajiny.

Kontakt: jan.ziegler@seznam.cz