Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Boje na potápějící se lodi Řecka

Moře kolem řeckých ostrovů se rozbouřilo a samotné Řecko s ním. Krize, zatajování a plýtvání státních prostředků potápí dříve prosperující jižní stát milovaný turisty ke dnu, kde se tyčí hrůzostrašný fakt – bankrot. Lidé na palubě děravou loď nevidí, ačkoliv evropské společenství už splétá záchranné lano.

Bude to už pár týdnů, co se na dosud stabilní lodi Řecka objevily první trhliny. Přímořský stát byl v očích jeho partnerských evropských kolegů chápán jako solidní partner. Důvěra byla porušena, když vyšlo najevo, že ne všechny výroční zprávy o ekonomické situaci státu byly zcela ‚košér‘. Fixlování na nejvyšších místech dovedlo stát rájů letních dovolených k hranici, jíž se děsí celý svět. Možnost státního bankrotu si nemohli připustit ani na Islandu, v Pobaltí či Maďarsku, dokud na onom horizontu nestanuli.

Občané Řecka se pustili do boje. Do bitvy nikoliv snažící se zalepit díry dosud pevné a lehce plující lodi, ale bitvy na palubě. Ovšem potápí-li se podpalubí, půjde ke dnu i paluba, ať je sebevíc pevná. Takže honosné a pohodlné křesla na palubě nepomůžou vyplnit trhliny vespod. Gravitace je zde víc než jistá.

Mohutné vlny se blíží, Evropa, která boj na lodi z povzdálí pozoruje, dává do kupy záchranou misi, aniž by o to byla požádána. Přesto si diktuje podmínky. Pěsti a křik plujících musí skončit a musí být nastolen správný plavební řád. Řekové zatím stávkují, ačkoliv už kapitán veřejně prohlásil, že on a jeho velitelé udělali chybu, kterou je potřeba rychle a efektivně vyřešit.

Řekové utahování opasků odmítají. Zeštíhlení vždy doprovází pot, slzy a vztek na rozdíl od jednoznačného přibírání. Jít zpět a napravit chyby se vždy příčí, zatímco vstříc novému a bohatšímu zítřku je lákavé.  Řekové se nesmířili s myšlenkou, že blahobytné časy skončily. Ačkoliv pětapadesát procent plujících si začíná uvědomovat, že loď se přece jen potápí a křičení, zdvižené pěsti a postávání na palubě jen těžko toto mohou překonat.

Čím dříve si posádka uvědomí, že projídat chleba, který v rukou nemáme, nás nenasytí. Stávkovat za minimálně stejné platy jako dosud je zbytečné, když v truhle není žádné zlato, možná jen dluhopisy, jež bijí svým datem splatnosti. Možná chybu a je zřejmé, že nebyla jen jedna, udělalo vedení lodi, zaplatí ho ovšem všichni na palubě.

Tak už to bývá, že provinění vlivných lidí zaplatí ti nevinní. Rozdíl mezi totalitou a demokracií je alespoň v tom, že ve svobodné společnosti máme možnost hodit přes palubu vedení, které vede loď do záhuby. Což také Řekové využili. Po dosazení nové vládnoucí elity upínali prosebné oči k vytáhnutí řecké lodě z bouřlivých vln na klidné moře. Po zjištění, že stejně musí pádlovat lid sám a za horších podmínek, vyšli na palubu a začali křičet za lepší časy. Ovšem ty nepřijdou bez uskrovňování, neboť bez něho zůstanou trhliny jen trhlinami.

Ačkoliv jižní stát oficiálně nevyvěsil bílou vlajku a nečeká netečně na pomoc Evropy, ta už se štrychuje do řad. Je si totiž vědoma provázanosti trhů, což reálně ukázala hospodářská krize, jejíž důsledky pociťujeme dodnes. Evropská unie nemá zájem na prohloubení krize, která se svou silou přiblížila k roku 1929. Tentokrát bychom jen vyměnili počáteční stát, v němž začala, za Řecko místo Spojených států.

V době, kdy národ už dávno projedl všechno, co měl i to, na co si půjčil, je potřeba provést razantní změny. Evropa nemá chuť na potopenou loď, jejíž vrak by poté tahala z moře. Raději ji zachránit teď, když ještě na moři pluje, ač s obtížemi. Peněz na to bude vyloženo nespočet, stejně jako tomu bylo u jiných zemí, které se ocitly na oné osudové hranici státního bankrotu. Řecké obyvatelstvo si ovšem musí uvědomit, že pomocná ruka nepřichází bez určitých podmínek. Potopit se na mořské dno lze rychlostí světla, vytahování vraku, z něhož by se zase mohla stát prosperující loď, je mnohem obtížné a zdlouhavé.

V současnosti je moře rozbouřené nejenom kolem řeckých ostrovů, ale neustále naráží na celou Evropu, vnitrostátní Českou republiku nevyjímaje. Proto by nebylo od věci, aby si i naši velitelé u kormidla uvědomili závažnost státního dluhu a následného bankrotu…

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Klára Zelenková | středa 17.3.2010 20:05 | karma článku: 16,00 | přečteno: 1094x
  • Další články autora

Klára Zelenková

S rozhodování, koho volit, pomůže Volební kalkulačka

Sdružení Kohovolit.eu nabízí pomoc při rozhodování, koho volit v krajských a senátních volbách. A to bez čtení dlouhých volebních programů. Stačí jen vyplnit Volební kalkulačku.

9.10.2012 v 7:12 | Karma: 8,23 | Přečteno: 935x | Politika

Klára Zelenková

Egypt míří vlastní cestou, lehce protizápadní

Po třídenním čekání egyptská volební komise oznámila výsledky prezidentských voleb. Vítězem se s 51,73 % stal kandidát Muslimského bratrstva Mohammed Morsi. Vítěz ve svém interview pro íránskou tiskovou agenturu Fars uvedl, že hodlá obnovit vztahy s Teheránem, které se západ snaží všemožně utlumit.

25.6.2012 v 14:23 | Karma: 10,24 | Přečteno: 696x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

Blahoslavené i mnohými zatracované video Kony 2012

Dokument organizace Invisible Children, vyzývající k zadržení vůdce Armády božího odporu, rozpoutal emoční vlnu ve společnosti – od dojímavé a slzy zatlačující reakce počínaje přes rozhořčené odsouzení konče. Jen na odezvu země Velkých jezer se zapomíná, přestože jí se to primárně týká.

27.3.2012 v 14:45 | Karma: 7,11 | Přečteno: 502x | Diskuse| Společnost

Klára Zelenková

Konec Týdne neklidu aneb proč jsem se do protestů nezapojila

Poslední únorový týden se stal symbolem nevole studentů k chystané vysokoškolské reformě. Tisíce studentů se do protestu zapojilo v podobě přednášek, promítání dokumentů, tzv. obsazení aul na jednu noc či vrcholícím pochodem. Univerzity protest studentů přivítaly. A mě jejich vlna nadšení stejně nestrhla.

2.3.2012 v 18:10 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1326x | Diskuse| Politika

Klára Zelenková

TI: Média jako pes, který štěká, ale (většinou) nekouše

„Veřejnoprávní média jsou vystavena politickému vlivu, byť pouze nepřímému. Prostředí médií ovládají komerční tlaky, veřejnoprávní média nevyjímaje. Korupci a korupčním kauzám se média věnují, ve většině případů se ovšem nejedná o hlubší investigativní žurnalistiku.“

9.1.2012 v 15:28 | Karma: 10,12 | Přečteno: 571x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Americký voják dezertoval za láskou do Ruska, po pár týdnech skončil ve vazbě

9. května 2024  21:09

Soud v ruském Vladivostoku poslal v úterý do vazby amerického vojáka, který čelí obvinění z...

Ženíšek může být novým ministrem pro vědu, kývlo i širší vedení TOP 09

9. května 2024,  aktualizováno  20:25

Marek Ženíšek má být podle TOP 09 novým ministrem pro vědu, výzkum a inovace. Schválilo to širší...

Čína je pilířem nového světového řádu, řekl Orbán a kývl na její mírový plán

9. května 2024  20:05

Čína je jedním z pilířů nového světového řádu a Maďarsko podporuje její mírový plán pro Ukrajinu,...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  20:05

Přímý přenos Poslanci se přou o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu opět...

Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?
Jak předejít syndromu náhlého úmrtí kojence?

Syndrom náhlého úmrtí kojence (SIDS – sudden infant death syndrome) je doslova noční můrou všech rodičů. V současné době lze tomuto zbytečnému...

  • Počet článků 62
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1274x