Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Ve státním rozpočtu a školství zase chybí peníze. Jak na to?

Takové krátké zamyšlení se nad tím, jak by se daly ušetřit nějaké peníze ve školství a ve státním rozpočtu obecně...

Je to už takový zvyk v naší zemi - na nic nejsou peníze, pořád někde nějaká ta miliarda na potřebné oblasti chybí, ale než aby se pořádně hledala a následně vyřešila příčina plýtvání, hledá se, kde by šlo ještě nějakou tu tisícovku (nebo několik set tisíc či rovnou milionů) škrtnout.

Jednou z možností, jak dostat do systému zpátky peníze (resp. jak finanční prostředky přesunout tam, kde jsou potřeba), ale nemuset zavádět na vysokých školách školné nebo zápisné, je garance poskytnutí jednomu žákovi/studentovi jednoho bezplatného studia jednoho oboru (příp. dvouoboru, pokud škola tuto možnost nabízí/vede jako jedinou pro studium v prezenční formě) v rámci každého vzdělávacího stupně.

Tedy: po absolvování základní školy by mohl žák/student absolvovat za státní peníze pouze jednu střední školu, učiliště či učiliště s nástavbou, příp. po absolvování učiliště ještě vystudovat bezplatně střední školu. Poté by měl nárok na jedno "státní" studium na nesoukromé vyšší odborné a na veřejných vysokých školách na jedno bakalářské, magisterské a doktorandské studium. Na každé studium je už nyní vymezena standardní doba, za kterou se dá daná škola zvládnout (např. Bc. stupeň obvykle za 3+1, u některých technických oborů za 4+1 let), přičemž za překročení oné stanovené lhůty (i toho +1) jsou vybírány poměrně vysoké částky, v tomto bych tedy zásadní problém neviděla.

Pokud by však měl žák/student zájem studovat třeba druhou státní střední školu (učiliště), i když na jedné už maturitu (výuční list) získal, bylo by mu toto další studium zcela automaticky zpoplatněno, navíc by si musel už sám hradit i zdravotní pojištění. To samé by platilo pro Bc., Mgr./NMgr. a PhDr.* stupeň veřejných vysokých škol (i když některé už v současnosti přistupují k tomu, že pokud student nastoupil k druhému či dalšímu studiu v rámci například Bc. stupně - např. rok studuje filozofii a rozhodne se ještě o rok později přibrat si psychologii - jsou mu vyměřovány poplatky za další studium). Stejný postup by se aplikoval i v případě, kdy by se člověk již mající nějaké vysokoškolské vzdělání (např. Mgr., JUDr. apod.) rozhodl vystudovat další obor, protože o něj má zkrátka zájem.

Proč toto vlastně píšu? Neustále se na nás z médií valí zprávy o tom, že ve státním rozpočtu chybějí peníze, takže ani do školství se nedostane tolik financí, kolik by bylo potřeba, pročež se nejspíš bude muset ubrat kuchařkám, školníkům, uklizečkám a veškerému dalšímu nepedagogickému personálu + propustit nějaké ty úředníky. Současně ale vidím, jak někteří jedinci chodí už na třetí učiliště (už má tedy 2 výuční listy a třetí brzy získá) jen proto, aby neztratil status studenta a s ním spojené výhody, ale na maturitní obor (pro získání vyššího vzdělání) se nepřihlásí, protože maturity se bojí, že by ji neudělal. Nebo tu si někdo k jednomu studiu na řekněme přírodovědecké fakultě přibere od 3. semestru ještě studium třeba na právech, nebo si k JUDr. udělá aspoň bakaláře na sociologii. A v tom je právě ten háček.

Kromě toho, že stát poskytuje školám dotaci za žáka/studenta, tak za žáky/studenty do 26 let platí i zdravotní pojištění. Takže v případě opakovaného studia třeba na učňácích se peníze „ztrácejí“ hned 2x - v podobě dotace na žáka a zdravotního pojištění. Nemluvě o dotacích na ubytování, pokud je potřeba bydlet na intru, nebo o doplatcích dopravcům za ztráty kvůli sníženému jízdnému.

Naopak však byla přesně vymezena věková hranice, po jejímž dosažení studující jedinec status studenta prostě nenávratně ztrácí. Touto hranicí jsou u nás 26. narozeniny. Takže v momentě, kdy student dosáhne 26. narozenin, musí si začít sám platit zdravotní pojištění bez ohledu na to, že stále studuje a žádné z předchozích studií ani neopakoval ani neprotahoval nad stanovenou standardní dobu. Když mu k tomuto pojištění pak přidají ještě třeba školné, pak se mnozí studenti mohou ocitnout před problémem: studovat dál za cenu toho, že kvůli brigádám nebudu mít na učení tolik čas a podpora ze strany rodiny půjde na úkor třeba jediné dovolené za celý rok, nebo se studiem prostě budu muset skončit a půjdu pracovat, i když mě studium baví, mám k danému oboru vztah a i prospěch mám celkem dobrý?

 

Myslím si, že po zavedení systému „jedno bezplatné studium jednoho oboru/dvouoboru v rámci jednoho vzdělávacího stupně“ by se nejen ušetřily nějaké peníze, ale pravděpodobně by se nějaké i do systému mohly dostat a třeba by se mohla díky tomu zrušit i ona řekněme diskutabilní věková hranice, která stejně už dnešní struktuře vzdělávání právě dvakrát neodpovídá...

 

Jak se na to díváte Vy?

 

* Zkratky:

Bc. - bakalář/bakalářský stupeň

Mgr. - magistr/magisterský stupeň

PhDr. - doktor (např. filozofie, sociální antropologie, archeologie apod.)/doktorandské studium

Autor: Zdeňka Zamazalová | pondělí 15.8.2011 17:20 | karma článku: 10,07 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Zdeňka Zamazalová

... a pěší se prostě naučí létat...

Opakuje se to vždycky, když napadne sníh. Prakticky jediný rozdíl je v tom, kolik ho napadne...

24.2.2013 v 20:38 | Karma: 7,42 | Přečteno: 514x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Zamazalová

První přímou volbu prezidenta budu mít spojenou s ...

... několika níže uvedenými body, z nichž mnohé snad utkví v paměti i jiným lidem a při další volbě si na ně při výběru, komu ten hlas hodí, vzpomenou.

28.1.2013 v 19:52 | Karma: 14,72 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Zdeňka Zamazalová

Kdy už někdo napíše, proč bude volit Zemana, místo...

... toho, proč nebude volit Schwarzenberga? Původně jsem na téma voleb prezidenta ani psát nechtěla, ale okolnosti mě přiměly změnit názor. Proč?

17.1.2013 v 12:16 | Karma: 27,20 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Politika

Zdeňka Zamazalová

Rozhodoval skutečně talent, nebo to byla pouhá hra na city?

Před týdnem na jedné ze soukromých televizních stanic skončila další řada soutěže, ve které se prý hledaly talenty. Byla ale tato soutěž skutečně o talentu, nebo spíše o hraní na city diváků?

2.12.2012 v 12:27 | Karma: 23,51 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Zamazalová

Měli jsme šanci se o fúzi dozvědět dřív a jinak, než z TV reklamy?

Je to něco přes týden, kdy jsem ve večerních hodinách viděla tu reklamu a zůstala sedět málem s pusou otevřenou samým překvapením dokořán. Proč?

23.9.2012 v 17:44 | Karma: 20,00 | Přečteno: 2374x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Auto vjelo na chodník a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  18:53

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslanci rozhodují o podmínkách prodeje některých lehčích drog

3. května 2024  10:38,  aktualizováno  10:54

Přímý přenos Politici rozhodují o tom, zda umožní za pevně daných podmínek prodej některých lehčích drog jako je...

Zkouška z češtiny? Proti dřívějšku to byla dávačka, hodnotí maturanti

3. května 2024  8:24,  aktualizováno  10:46

Studenti posledních ročníků maturitních oborů v pátek ráno znovu usedli k písemné části společné...

Poslanci kývli na zákaz prodeje zemědělské půdy cizincům ze třetích zemí

3. května 2024  5:16,  aktualizováno  10:30

Vyšší ochranu nejkvalitnější zemědělské půdy schválila Sněmovna. Nemají na ní do budoucna vznikat...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  10:27

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1915x
Jsem normální studentka, kterou někdy něco potěší a jindy naopak poněkud rozladí. Na svět se snažím dívat optimisticky, i když je to někdy těžké.

Seznam rubrik