Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Rozhodoval skutečně talent, nebo to byla pouhá hra na city?

Před týdnem na jedné ze soukromých televizních stanic skončila další řada soutěže, ve které se prý hledaly talenty. Byla ale tato soutěž skutečně o talentu, nebo spíše o hraní na city diváků?

V naší zemi už bylo několik soutěží, kde se hledali nejlepší zpěváci, zpěvačky i skupiny. V současné době uběhl týden od poměrně dost diskutovaného finále už třetí řady soutěže, která si aspoň podle svého názvu kladla za cíl najít největší talent v kterékoliv oblasti činnosti. Jako vždy bylo i zde velké zastoupení zpívajících soutěžících, objevili se zde ale i tanečníci všech stylů, žongléři, hráči na hudební nástroje a představitelé dalších, těžko specifikovatelných, kategorií. Už v castingových kolech jsme ale mohli pozorovat, že kromě talentu ovlivňuje rozhodování poroty (a následně i diváků) i něco jiného: hra na city.

Ta v podstatě začíná už jenom tím, že se do této soutěže mohou přihlásit i děti.* A říct dětem, že nemají dostatečné dovednosti a um na to, aby postoupily z divadelních kol dál, když se na vás ty děti dívají očima plnými naděje? Kdo soutěž sledoval, tak sám ví, jak to porotci museli často tak zaobalit, aby se ono nepostupující dítě nerozbrečelo hned na pódiu. A nebo aby na druhou stranu i sami sobě „vyargumentovali“, proč je vůbec do dalšího kola posílají, když je na 99% jisté, že ono postupující dítě pouze zabere v tzv. vellkém třesku místo někomu lepšímu, kdo by na rozdíl od mnohých z nich hned v tom dalším kole nevypadl.

Další „kategorií“ hraní na city jsou příbuzenské vztahy soutěžících se slavnými osobnostmi. Pravda, není to tak časté, ale je to. Loni to byla dcera slavného brankáře, letos sestra jedné z vítězek světové Miss. To se pak nabízí otázka: Skutečně postoupil/a pouze na základě svého talentu, svého umění, nebo tu sehrály roli i rodinné vazby a možná i obavy o to, co by tomu diváci řekli, kdyby nepostoupil/a aspoň z divadla?

Nejokatější hrou na city porotců i diváků jsou však osobní a/nebo rodinné tragédie. Buďto se o nich soutěžící z nějakého důvodu zmíní už při castingu, nebo v medailoncích, prostřednictvím kterých jsou představováni v některém z dalších kol. Chápu, že ony tragédie je velmi těžké překonat a „dostat“ se z nich bývá skutečně náročné a na dlouhou dobu, na druhou stranu mi však u 99,99% soutěžících uniká spojitost mezi těžkostmi v dětství či před x lety a současnými výkony při vystoupeních. 

 Letošní finále pak bylo značně shozeno a (s největší pravděpodobností znatelně) zmanipulováno poněkud nepochopitelným návrhem na změnu pravidel. Pro ty, co to neviděli či o tom ještě neslyšeli/nečetli: soutěžícím bylo nabídnuto, že hlavní výhra 2,5 minionu kourn (100 000 EUR) si můžou rozdělit mezi sebe podle toho, kolik který z nich dostane od diváků procent hlasů. Podmínkou bylo, že by s tím museli souhlasit všichni, nikdo by nesměl říct ne. Soutěžící měli chvíli na rozmyšlenou a své rozhodnutí sdělovali ještě v době, kdy diváci mohli posílat hlasy. Od osmi finalistů zaznělo "ANO", jen Alex (malíř světlem) řekl "NE", za což byl paní Bílou okamžitě nazván volem a značně sepsut (a omluva od ní pak zazněla až po ukončení diváckého hlasování). Naopak od pana Slávika zaznělo něco v tom smyslu, že to jeho "NE" je zcela pochopitelné, protože od prvotních upoutávek byla deklarována určitá výhra a nevidí důvod, proč by se to mělo na poslední chvíli měnit. Přestože byl Alex nespíše adeptem na výhru (podle výroků moderátorů byly výsledky dlouhou dobu poměrně hodně vyrovnané), nakonec vyhrál operní zpěvák Jozef Pavlusík. Nabízí se zde tedy několik otázek: Proč byla soutěžícím nabídnuta (poněkud nefér) možnost rozdělení finanční výhry? A proč své rozhodnutí museli sdělit ještě před ukončením hlasování? A proč televize nezveřejnila výsledky hlasování s procentuálními zisky hlasů (a ideálně i graf průběhu hlasování před Alexovým "NE" a po něm)? 

Je mi celkem jedno, kdo nakonec vyhrál. Jozef talent má, zpívat umí, když na sobě bude dál pracovat, tak to může někam dotáhnout. Vadí mi ale, že i když se soutěž tváří, že hledá skutečný talent, tak o (ne)postupu v případě rozhodování poroty a o (ne)výhře v případě rozhodování prostřednictvím diváckých hlasů rozhodovalo něco úplně jiného...

 

 

* S tím, že se do ní mohou přihlásit i děti, osobně zásadně nesouhlasím. A to především kvůli stresu a psychickému tlaku, který je na ně vyvíjen ať ze strany rodičů a/nebo televize. Nemluvě o tom, že kvůli soutěži jistě musejí vynechat několik dní ve škole. Osobně bych tedy byla pro to, aby se soutěž podmínila věkem (aspoň 15 let) a ukončenou docházkou do ZŠ.

Autor: Zdeňka Zamazalová | neděle 2.12.2012 12:27 | karma článku: 23,51 | přečteno: 1436x
  • Další články autora

Zdeňka Zamazalová

... a pěší se prostě naučí létat...

Opakuje se to vždycky, když napadne sníh. Prakticky jediný rozdíl je v tom, kolik ho napadne...

24.2.2013 v 20:38 | Karma: 7,42 | Přečteno: 514x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Zamazalová

První přímou volbu prezidenta budu mít spojenou s ...

... několika níže uvedenými body, z nichž mnohé snad utkví v paměti i jiným lidem a při další volbě si na ně při výběru, komu ten hlas hodí, vzpomenou.

28.1.2013 v 19:52 | Karma: 14,72 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Zdeňka Zamazalová

Kdy už někdo napíše, proč bude volit Zemana, místo...

... toho, proč nebude volit Schwarzenberga? Původně jsem na téma voleb prezidenta ani psát nechtěla, ale okolnosti mě přiměly změnit názor. Proč?

17.1.2013 v 12:16 | Karma: 27,20 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Politika

Zdeňka Zamazalová

Měli jsme šanci se o fúzi dozvědět dřív a jinak, než z TV reklamy?

Je to něco přes týden, kdy jsem ve večerních hodinách viděla tu reklamu a zůstala sedět málem s pusou otevřenou samým překvapením dokořán. Proč?

23.9.2012 v 17:44 | Karma: 20,00 | Přečteno: 2374x | Diskuse| Společnost

Zdeňka Zamazalová

Je vlastně ještě zapotřebí kalendář?

Tak si říkám, jestli nám ten kalendář v pokojích nevisí tak nějak zbytečně. Na denní záznamy a poznámky, co je třeba udělat, máme diář a na určení ročního období? Reklamy.

23.3.2012 v 22:31 | Karma: 7,29 | Přečteno: 667x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Moskva se chlubí kořistí z Ukrajiny: Abramsy, Leopardy i českým BVP

1. května 2024  15:38

V Moskvě ve středu začala výstava západní vojenské techniky, kterou používá ukrajinská armáda a...

Podporujeme kulturu nahoty. Obec na Sardinii jako první umožní nudistické sňatky

3. května 2024  7:26

Obec San Vero Milis na severu středomořského ostrova Sardinie jako první v Itálii umožní sňatky...

Demonstrace v Tbilisi pokračují. Premiér odvolal návštěvu Spojených států

3. května 2024  7:08

Gruzínská policie začala zatýkat demonstranty, kteří i ve čtvrtek pokračovali v metropoli Tbilisi v...

Izrael zasáhl budovu bezpečnostních sil v Damašku, osm vojáků utrpělo zranění

3. května 2024  6:43

Při izraelském vzdušném úderu byla ve čtvrtek večer zasažena budova syrských bezpečnostních sil na...

Záplavy na jihu Brazílie si vyžádaly desítky obětí, přehradám hrozí kolaps

3. května 2024  6:23

Rozsáhlé záplavy, které v těchto dnech sužují jih Brazílie, mají nejméně 29 obětí. Dalších 60 lidí...

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1915x
Jsem normální studentka, kterou někdy něco potěší a jindy naopak poněkud rozladí. Na svět se snažím dívat optimisticky, i když je to někdy těžké.

Seznam rubrik