Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Student-nestudent

Znáte tu pohádku o chytré horákyni, případně populárnější televizní verzi o královně Koloběžce první - ke králi měla přijet-nepřijet, měla být oblečená-neoblečená, učesaná-neučesaná, obutá-neobutá a měla mu přinést dar-nedar. Proto se mi jako výstižné označení člověka studujícího zejména na vysoké škole jevilo student-nestudent. Proč?

Důvodů je několik. Prvním je skutečnost, že i když jsme držiteli platné ISIC karty, třeba v dopravě je nám prakticky na nic. Jeden dopravce ji akceptuje sice i pro jednotlivé jízdy, ale pouze na vybrané trase, jiný dopravce na ISICa poskytuje pouze slevu na měsíční/čtvrtletní jízdenky na určitou trasu, přičemž ISICa v tomto případě v pohodě nahradí papírové potvrzení o studiu. Stejně tak při vyřizování šalinkarty. Cestujeme-li však třeba v neděli na koleje/privát a v pátek domů, jsme odkázaní výhradně na oranžový "Žákovský průkaz 15 - 26 let", který ale platí pouze od 1. 9. do 30. 6.. a to pouze z místa trvalého bydliště do místa školy a zpět. Přes prázdniny si můžeme akorát tak trhnout nohou.

Důvod druhý: Chceme studovat na vysoké škole? Pak vězme, že do tzv. náhradní doby pojištění (mj. pro výpočet roku, kdy budeme moct jít do důchodu, ehm...) se započítává maximálně 6 let studia po dovršení 18 roku. Takže pokud má někdo tu smůlu a jeho rodiče mu zařídí odklad nástupu do 1. třídy ZŠ, tak dítě nastoupí do školy skoro v 8 letech, pak půjde studovat na 4 roky na střední, ze které vyjde přibližně ve dvaceti. Pokud se zákon nezmění, poslední rok magisterského studia se mu už tedy do náhradní doby pojištění počítat nebude. A to i v případě, že žádný ročník v bakaláři (3 roky) či magistru (5 let či 2 roky navazující) neopakuje ani nerozvolňuje. O tom, že by mezi střední a vysokou studoval ještě 3 roky vyšší odbrnou školu, ani nemluvím...

Třetím důvodem označení student-nestudent je i samotná hranice 26 let. Jakmile oslavíme 26. narozeniny, ztrácíme veškeré výhody, které nám status studenta přináší - levnější jízdné, vstupné, slevy na dani i platbu zdravotního pojištění od státu. Chápu, že stanovení této věkové hranice je určitým prostředkem, jak minimalizovat počet tzv. věčných studentů, a že většina lidí toho Mgr. či Ing. do 26 let vystuduje Ale podívejme se na to i z jiné stránky: pro studium na VŠ je stanovena nějaká doba, po kterou studujete "beztrestně"- pro Bc. studium je to 3+1 rok (nebo např. na VUT v Brně 4+1), na Mgr. studiu obvykle 5+1, na navazujícím Mgr. 2+1. Jakmile danou dobu překročíte, platíte školné. A ne malé. Kdo tedy vystuduje v řádné době, ve 26 letech už většinou pracuje a platí si zdravotní pojištění sám. Kdo přetahuje, platí školné a tudíž se snaží dokončit studium co nejdříve. To, že mnoho studentů mezi střední a vysokou vystuduje ještě vyšší odbornou školu, pročež nemá šanci Mgr. studium do 26 let dokončit, protože do 26 let stihne akorát bakaláře (protože VŠ školy v naprosté většině neuznávají diplom z VOŠ a neumožňují studentům získat Bc. titul ve zkrácené lhůtě), zde více rozepisovat nebudu. Abych to zkrátila - osobně si myslím, že ona hranice 26 let je již přežitkem a mrzí mě, že se o jejím vymazání ze zákona už nespočet let pouze mluví, ale zatím se nic nestalo.

Čtvrtý důvod ale vnímám jako nejzávažnější. Už nějakou dobu platí zákon, podle kterého nemá čerstvý absolvent nárok na podporu v nezaměstnanosti, pokud za posledních několik let studia nenasbírá alespoň rok sociálního pojištění. Jenže jak má student (zejména SŠ) zároveň studovat a zároveň mít práci, kde bude odvádět sociální pojištění? Student je přece od slova "studovat". Pominu-li tedy tento "drobný" fakt, další otázkou jsou časové možnosti studenta. Pokud chce řádně studovat, chodí na přednášky a semináře/cvičení. Jak se vrátí ze školy, tak píše eseje, čte povinnou literaturu, rýsuje výkresy, učí se na testy a tak dál. Kromě toho potřebuje i nějakou tu chvíli na jídlo, nějakou tu hygienu, relaxaci a pár hodin na spánek. Existuje však nějaký zaměstnavatel, který jej zaměstná na pár hodin týdně a navíc za něj bude platit sociální? Kdepak.

Když se na to tak dívám, dospívám k závěru, že se na studenty kladou stále vyšší nároky, které ovšem nesouvisejí s jejich studiem. Studenti jsou pak nuceni všelijak brigádničit, aby tyto nároky a požadavky dokázali alespoň z části naplnit, čímž ovšem trpí jejich studium. A právě v tomto momentě se dostáváme na křižovatku: buď situaci nějak "přežvejkat" a být tak student-nestudent, nebo se snažit o změny. Osobně bych volila změny. Co vy?

Autor: Zdeňka Zamazalová | neděle 30.1.2011 14:34 | karma článku: 14,83 | přečteno: 1638x
  • Další články autora

Zdeňka Zamazalová

... a pěší se prostě naučí létat...

Opakuje se to vždycky, když napadne sníh. Prakticky jediný rozdíl je v tom, kolik ho napadne...

24.2.2013 v 20:38 | Karma: 7,42 | Přečteno: 514x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Zamazalová

První přímou volbu prezidenta budu mít spojenou s ...

... několika níže uvedenými body, z nichž mnohé snad utkví v paměti i jiným lidem a při další volbě si na ně při výběru, komu ten hlas hodí, vzpomenou.

28.1.2013 v 19:52 | Karma: 14,72 | Přečteno: 725x | Diskuse| Politika

Zdeňka Zamazalová

Kdy už někdo napíše, proč bude volit Zemana, místo...

... toho, proč nebude volit Schwarzenberga? Původně jsem na téma voleb prezidenta ani psát nechtěla, ale okolnosti mě přiměly změnit názor. Proč?

17.1.2013 v 12:16 | Karma: 27,20 | Přečteno: 1644x | Diskuse| Politika

Zdeňka Zamazalová

Rozhodoval skutečně talent, nebo to byla pouhá hra na city?

Před týdnem na jedné ze soukromých televizních stanic skončila další řada soutěže, ve které se prý hledaly talenty. Byla ale tato soutěž skutečně o talentu, nebo spíše o hraní na city diváků?

2.12.2012 v 12:27 | Karma: 23,51 | Přečteno: 1436x | Diskuse| Ostatní

Zdeňka Zamazalová

Měli jsme šanci se o fúzi dozvědět dřív a jinak, než z TV reklamy?

Je to něco přes týden, kdy jsem ve večerních hodinách viděla tu reklamu a zůstala sedět málem s pusou otevřenou samým překvapením dokořán. Proč?

23.9.2012 v 17:44 | Karma: 20,00 | Přečteno: 2374x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Silné bouřky se přihnaly do Čech, pak řádily na Moravě. Hasiči odklízejí škody

30. června 2024  12:17,  aktualizováno  23:06

Přímý přenos Meteorologové varovali, že se v neděli objeví velmi silné bouřky s přívalovým deštěm a krupobitím,...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Plameny, střety s policií. Davy v Paříži bouřily proti krajní pravici

1. července 2024  10:06

Ve francouzské metropoli se v neděli večer shromáždily tisíce lidí, aby protestovaly proti výsledku...

Kriminalisté šetří násilné úmrtí ženy na Šumpersku, zadrželi jejího expartnera

1. července 2024  10:03

Olomoučtí kriminalisté se od neděle zabývají násilným úmrtím sedmatřicetileté ženy v bytě v...

Muž se uvěznil v rozpáleném autě a zkolaboval. Vytáhnout ho museli hasiči

1. července 2024  10:03

Neobvyklý případ řešili v neděli hasiči ve Frýdku-Místku. Zatímco záchrana dětí a zvířat z útrob...

Safari, Alpy, Jadran, ale i techno. Politici prozradili, kam vyrazí na dovolenou

1. července 2024

Premium Člověk by odhadoval, že když jste ministr, tak se rekreujete minimálně na Bali, ale opak je pravda....

  • Počet článků 41
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1915x
Jsem normální studentka, kterou někdy něco potěší a jindy naopak poněkud rozladí. Na svět se snažím dívat optimisticky, i když je to někdy těžké.

Seznam rubrik