Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Pečení po skotském způsobu aneb trable s angličtinou

Anglicky jsem se začala učit, když mi bylo deset let a v okamžiku, kdy jsem se na začátku roku 2008 přistěhovala do Skotska, jsem se tímto báječným jazykem dorozumívala a jeho studiem zabývala téměř osmnáct let. Tady ve Skotsku jsem odhalila zcela novou dimenzi angličtiny, ať už se to týká slovní zásoby, frazeologie či pro někoho nelibozvučného hrčivého skotského přízvuku. S obrovskou chutí vystudovaného lingvisty jsem do sebe nasávala nová slova a spojení, která se v mé hlavě zabydlovala snáze a rychleji než kdy před tím. A ačkoliv se člověku někdy zasteskne po bohatém výrazivu naší mateřštiny, přiznám se, že jsem nikdy neměla problém příslušně barvitě vyjádřit jakékoliv své myšlenkové pochody. Až na jedno obyčejné, každodenní, takřka nenápadné slovo. Totiž slovo „cake“. Poslouchejte proč. Jako správná česká hospodyňka při každé cestě domů nakoupím a dovezu v místních podmínkách neexistující polohrubou mouku, abych posléze svému skotskému manželovi mohla napéci některé naše vynikající české moučníky. Jak frustrující je to ovšem zážitek, když, ať už u trouby strávím půl hodinu přípravou rychlé bábovky nebo dva dny kuchtěním narozeninového dortu, na konci vždycky získám jediné – totiž „cake“.

Vdolky

A nyní se dostáváme k významu tohoto „zákeřného“ slova. Wikipedie definuje cake jako druh chleba nebo potraviny chlebového typu, který je v současnosti obvykle sladký, případně jinými přísadami obohacený dezert. A tak se ptám, kde jsou všechny naše buchty, koláče, placky, řezy, dorty, zákusky, vdolky, vánočky, mazance, frgály, bábovky, bublaniny, rolády a cukroví? Proč já, zoufalka, ať se snažím, jak se snažím, svému manželovi při sebelepší vůli vždycky naservíruju „jen“ cake? Ano, je to moc milé a krásné, když z úst své polovičky slyšíte větu: „Miláčku, I love your cakes.“ Ale jaký by to byl ráj na zemi, kdyby jen tušil, že není cake jako cake a že tvarohová bábovka se zákonitě nemůže titulovat stejným názvem jako tříposchoďový svatební dort! Ostatně závažnost celé situace v kauze „cake“ mému manželovi došla před naší českou svatbou, kdy jsem mu sdělila, že budeme obcházet sousedy a dávat jim svatební koláčky. Ano, naše malé, roztomilé, české svatební koláčky. Jenže angličtina zná jen jeden „wedding cake“, a tak se můj Skot překvapeně zeptal, jestli je to zdejší tradice dávat každému ze sousedů celý svatební dort.

Ale abych nebyla k angličtině nespravedlivá, tak se tu přece jen nějaká ta slova popisující sladké pečivo najdou. Tak třeba tu znají slovo „scone“, což je pečivo asi nejvíce podobné naší vánočce. Tady ve Skotsku mají shortbread (doslova krátký chleba) – obdoba našich máslových sušenek. Další populární formou sladkého pečiva je „tart“, což je moučník se základem z tuhého těsta, náplní a s otevřeným vrchem. Opakem tart je pak „pie“, což je v těstě uzavřená náplň, která může být jak slaná, tak sladká. A pak tu máme „brownie“, který je blízko naší placce nicméně pouze v čokoládové formě. Nezapomínám ani na slovo „pastry“, které popisuje drobnější sladké pečivo, ani na „cookies“ – asi nejblíže našemu cukroví, případně „muffin“ – piškotové pečivo. Nakonec mne ještě napadají slova „slice“ – to by mohl být náš řez a pak snad ještě „biscuit“ popisující sladké pečivo sušenkového typu.

Nejsem žádný odborník na anglickou cukrářskou slovní zásobu, ale teď už opravdu nevím. Uznávám, že pár slov jsem tady vyštrachala a pravda je, že skotské a české pečení se výrazně liší, ale přece jen si nemůžu pomoci a nepostesknout si, jak je ta anglická pečící slovní zásoba pro našince nedostačující. A tak jediné řešení, které mne napadá, je naučit toho mého Skota česky. Takže koláčky nejen papat, ale také umět pojmenovat :-).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | středa 29.2.2012 15:00 | karma článku: 21,38 | přečteno: 1453x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

24.4.2013 v 16:50 | Karma: 10,66 | Přečteno: 822x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Žena žila tajně rok uvnitř vývěsního štítu obchodu. Pojmenovali ji střešní ninja

10. května 2024  7:29

V americkém státě Michigan 34letá žena skoro rok tajně bydlela uvnitř vývěsního štítu na střeše...

Vyslýchaný v Paříži sebral policistům zbraň a začal střílet, dva těžce zranil

10. května 2024  6:36

Muž předvedený k výslechu na pařížskou policejní stanici ve čtvrtek večer vážně zranil dva...

Nestačilo ani 14 hodin, ve Sněmovně pokračuje boj o možnost volit poštou

10. května 2024  5:43

Parlamentní bitva o korespondenční volbu pokračuje i v pátek. Ani 14 hodin jednání ve čtvrtek totiž...

ANO chce odložit korespondenční volbu na dobu po volbách v příštím roce

9. května 2024  5:15,  aktualizováno  10.5 1:15

Poslanci se přeli o zavedení korespondenční volby pro české občany v zahraničí. Sněmovnu ve čtvrtek...

Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA
Rozdáváme kojenecké mléko Hipp ZDARMA

HiPP rozšiřuje své portfolio kojeneckého mléka o nový typ obalu. Novinka přichází ve formě HiPP COMBIOTIK® v plechové dóze, 800 g, která nabízí...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku