Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Mé skotské těhotenství – IX. Předporodní kurzy závěr

V dnešním blogu bych ráda shrnula obsah posledních hodin předporodních kurzů, a to jak partnerských, tak jen pro nastávající maminky.

Předposlední hodina partnerského kurzu byla asi tou „nejstrašidelnější“. Hovořili jsme především o porodních komplikacích, císařských řezech a nástrojích typu porodních kleští či porodního zvonu. Pro většinu dámské části publika nebyly tyto informace až tak ničím novým, neboť jsme daná témata již řešily na maminkovských hodinách, ale nastávající tatínky evidentně tyto informace zastihly ve většině případů poněkud nepřipravené. Myslím si, že je dobré být informován, ale všeho moc škodí. Když se nás tedy porodní asistentka zeptala, zda chceme vidět, jak vypadají porodní kleště, tak jsem zcela spontánně vyhrkla, že ani náhodou. Mám takový pocit, že když dojde na nejhorší a tyto nástroje musejí být použity, je to pro dobro věci a na základě vyhodnocení určité situace. Osobně necítím potřebu se pět týdnů před porodem budit s vidinou porodních kleští či háčku na protrhnutí plodových obalů. Nepovažuji se za nikterak slabou povahu, ale vcelku jsem chápala, že jsme si s manželem po této hodině tiskli ruce poněkud silněji než normálně.

Poslední hodina partnerského kurzu byla asi nejzajímavější a nejužitečnější ze všech. Tolik jsme dosud mluvili o porodu a všech souvisejících záležitostech, ale když se nad tím člověk vlastně zamyslí, je porod v zásadě jen prchavým okamžikem v životě rodičů i dítěte. Ty nejcennější rady se bezpochyby vztahují k otázce, jak se vyrovnat s prvními týdny této převratné životní změny. Na poslední hodině jsme se věnovali právě tomuto tématu změny životního rytmu, krmení, spaní, koupání, přebalování, denní rutiny dítěte, roli otce a celkově prvním týdnům života nové rodiny. Zkušenosti porodní asistentky byly v tomto ohledu k nezaplacení a její typy tak zajímavé a praktické, že jsem se o nich nedočetla v žádné chytré knížce. Na hodině se zdálo, že všechno dává perfektní smysl a že každý problém se dá řešit. Ani jeden nejsme natolik naivní, abychom si mysleli, že první týdny života našeho potomka budou procházkou růžovým sadem, ale poslechnout si z úst někoho s 30 lety zkušeností s péčí o novorozence, jak se stoickým klidem popisuje různé obtížné situace a jejich možná řešení, působilo velice uklidňujícím dojmem. Cílem porodní asistentky nebylo nás vystrašit nedostatkem spánku, nezvládáním běžných denních prací a popisem jiných krizových scénářů, ale spíš poskytnout pár chytrých typů o tom, jak se vyhnout některým chybám hned na začátku, jak zůstat v klidu, a jak k miminku přistupovat jako k jedinečnému tvorovi a nechat se vést vlastním instinktem spíše než spoustou dobře míněných rad. To asi považuji za nejcennější radu, kterou jsme si s manželem z této hodiny odnesli. A potom také tu to s péčí o novorozence nepřehánět. Zkrátka se postarat o to základní ke spokojenosti dítěte i rodičů a vyhnout se potřebě kolem miminka neustále pobíhat a cosi vymýšlet.   

Předposlední hodina dámských kurzů byla o tom, co potom. Veškeré ty „krásné“ věci, které se dějí v těle a s tělem novopečené maminky, co očekávat, jak se připravit a jak toto období přežít. Ačkoliv se nejedná o žádné okouzlující téma, bylo dobré otevřeně si popovídat o všech tělesných i psychických změnách a dozvědět se, jaké výzvy nás v prvních týdnech života našich dětí očekávají. Šlo o pár užitečných rad o tom, co mít při ruce, a pár tipů ze života, jak se s určitými situacemi nejlépe poprat. Jednalo se hlavně o praktické věci a bylo moc příjemné je řešit s takovou mírou otevřenosti, že žádná otázka nebyla problém. Přiznám se, že mě tento přístup velmi mile překvapil, protože kdybych měla popsat skotskou společnost, otevřenost by rozhodně nebyla jedním z atributů, po kterém bych sáhla.

Závěrečná hodina byla čistě o krmení dětí – ať už z lahve, nebo o kojení. Začaly jsme malým cvičením, kdy jsme k titulku kojení a krmení z lahve přiřazovaly kartičky s různými charakteristikami typické pro tu kterou metodu nebo společné pro obě dvě. Zdá se to jako triviální záležitost, ale člověk si u takového cvičení uvědomí, že vše není černobílé a že jisté atributy zdánlivě související s jednou metodou jsou společné oběma druhům výživy dítěte. Samozřejmě, že kojení svými benefity výrazně převýšilo umělou výživu, ale stejný prostor byl věnován oběma způsobům krmení bez jakéhokoliv soudícího přístupu porodní asistentky. Hodina se nesla v duchu filozofie, že v porodnici chtějí vidět spokojenou matku i dítě, a toho je možné dosáhnout jen tehdy, pokud se matka cítí spokojená se zvoleným způsobem výživy svého dítěte. Následně nám byly rozdány modely novorozených miminek a měly jsme možnost si vyzkoušet různé způsoby jejich držení při kojení i krmení z lahve. Také jsme se dozvěděly o frekvenci krmení a mimořádně zajímavé bylo vidět model velikosti žaludku miminka v prvních dnech a týdnech života, a tak daleko lépe pochopit, kolik potravy může najednou přijmout a proč je nezbytné krmit na začátku často. Tady ve Skotsku zastávají filozofii tzv. „baby-led feeding“, tj. krmit v prvních týdnech života vždy, když se dítě přihlásí, a teprve poté a na základě vypozorovaných vzorů se ustálit na určité rutině.

Do termínu nyní zbývají necelé čtyři týdny, tak doufám, že ještě jeden předporodní příspěvek tu ode mne najdete :-).

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Helena Woodcock | středa 24.4.2013 16:50 | karma článku: 10,66 | přečteno: 822x
  • Další články autora

Helena Woodcock

Den D moderní skotské historie je tady

Dnes ráno jsem byla volit. Nic výjimečného, řeknete si, ale já jsem byla (coby cizinec, byť s druhým domovem ve Skotsku) volit v referendu o skotské nezávislosti, které zásadním způsobem ovlivní budoucnost této pětimilionové země i mé zdejší skotské rodiny.

18.9.2014 v 8:29 | Karma: 20,68 | Přečteno: 1637x | Diskuse| Politika

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XII. První dny doma

Návrat domů z porodnice je nádherným okamžikem v životě každé maminky. Nicméně je to také moment naplněný jistou mírou obav. Asi každá novopečená maminka se sama sebe ptá, jak vše zvládne, jestli to bude s prckem umět a jestli bude dobrou mámou. Pro mne byl tento okamžik o to horší, že žiju v cizí zemi a dobře jsem věděla, že člověk, kterého bych si v tu chvíli přála mít nejblíž, totiž moje maminka, bude v tu chvíli daleko. Tady ve Skotsku ovšem péče o matku a novorozeně propuštěním z nemocnice nekončí. Deset dní po návratu domů docházejí za maminkou a miminkem porodní asistentky, které dohlížejí, aby bylo vše v pořádku. Kontrolují váhu miminka, hojení pupíku, stolici a celou řadu dalších věcí, které se mohou u novorozence vyskytnout. Zároveň se také starají o matku a dozírají, aby její rekonvalescence po porodu probíhala tak, jak má, a proces hojení byl, pokud možno, nekomplikovaný.

19.7.2013 v 12:31 | Karma: 18,27 | Přečteno: 959x | Diskuse| Ostatní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – XI. Pobyt v nemocnici

V minulém blogu jsem se s vámi podělila o zkušenost se svým skotským porodem. Ač se má dcerka Anička narodila neplánovaným císařským řezem, byl pro mne porod a související péče jednoznačně pozitivní zkušeností. Na následný pobyt v nemocnici jsem se nikterak netěšila, ale přesto, že je zde ve Skotsku běžné do 48 hodin po císařském řezu jít domů, já jsem nikam nepospíchala. Přece jen jsem prodělala velkou operaci a na pomoc rodiny jsem se po návratu domů spoléhat nemohla. Manžel již má jen tatínka a má rodina je samozřejmě v ČR. Příjezd babičky a dědy z Čech byl naplánován až na 6. června.

15.7.2013 v 18:10 | Karma: 34,31 | Přečteno: 7682x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – X. Porod

Po delší odmlce se vracím ke svému, nyní již ne těhotenskému blogu. Poslušně hlásím, že se nám 25. května narodila dcerka Anička vážící 4,20kg a měřící 51cm. Z blogu těhotenského je tedy nyní blog novorozenecký. Než jsem otěhotněla, byla pro mne myšlenka porodu ve Skotsku nepředstavitelná. Bohaté negativní zkušenosti se zdejším zdravotnictvím mne odrazovaly na něco takového jen pomyslet. Průběh prenatální péče mne však mile překvapil, a proto se i myšlenka porodu ve zdejší mega nemocnici Ninewells stala přijatelnou. No, ono mi taky konec konců nic jiného nezbývalo, že?

25.6.2013 v 16:40 | Karma: 19,95 | Přečteno: 1929x | Diskuse| Osobní

Helena Woodcock

Mé skotské těhotenství – VIII. Předporodní kurzy - pokračování

Skoro se tomu nechce věřit, ale do termínu narození mého prvního potomka zbývá už jen šest týdnů. Vůbec nechápu, jak je možné, že to tak rychle uteklo. Přípravné kurzy nabraly na obrátkách a zdá se, že snaha připravit nastávající rodiče na zážitek porodu je tady skutečně intenzivní.

5.4.2013 v 13:07 | Karma: 15,25 | Přečteno: 1165x | Diskuse| Ona
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

V Petrohradě autobus s dvacítkou lidí divoce kličkoval a pak se zřítil do řeky

10. května 2024  14:27,  aktualizováno  22:30

V centru Petrohradu v pátek přišlo o život nejméně sedm lidí, když z mostu do řeky Mojky spadl...

QR kód vedl k zubaři. Policie v první den MS řeší falešné lístky za 400 tisíc

10. května 2024  17:56,  aktualizováno  22:24

S pátečním začátkem hokejového šampionátu přicházejí i první podvedení fanoušci, kteří si zakoupili...

Pivo za stovku a žádný kravský zvonec! Hokejové fanzóny před stadiony ožily

10. května 2024  19:27,  aktualizováno  21:42

Fanzóny zaplnily stovky fanoušků oblečených do národních dresů, s pomalovanými tvářemi a...

Studenty zatčené na protestech pošleme do Gazy, navrhuje kongresman

10. května 2024  20:45

Zatýkat studenty protestující proti Izraeli na amerických univerzitách je málo, rozhodl se...

  • Počet článků 23
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1669x
Helena Woodcock, nezávislá novinářka a PR specialistka žijící v současnosti ve Skotsku