To je moc nóbl, toho se nenajím....a ty prachy bych za to taky nedal.

Malá sonda do definice snobství, pinzetového vaření a toho, jak se nechat vystřelit z trenek, i když je nenosíte.

Gastronomie se vrací zpátky ke kořenům a to je jedině dobře.  Navíc,  jídlo je tématem nespočty debat jak v kruzích profíků,  tak v řadách široké veřejnosti,  neboť jíst musí až na pár jogínů, úplně všichni.

Naštěstí ten návrat ke kořenům, neznamená v našem případě jen fláknout na talíř pár knedlíků a kydnout na ně naběračku nějaké vazké hmoty.

Ani kuchařina se nevyhne trendům.  Není to tak dávno co frčela a vlastně ještě pořád frčí"severská škola".  I začal každý zvesela fermentovat a sušit až to nebylo hezké.  Já sám si myslím, že všeho moc na talíři škodí. Ne, že by se mi nic ze zmíněné módní vlny nelíbilo, ale s rozumem.  Nejšťastnější jsem, když se mi povede uvařit, nebo sníst jídlo, které je prostě dobře odvařené od základu a doplněné o nějakou tu "trendy" součástku. Pokud to všechno navíc ještě dává i chuťově smysl, jsem na vrcholu blaha nejen jako strávník, ale i jako kuchař. Prosté skloubení některé ze základních kuchařských technik doplněné klidně i molekulární kuchyní. Ale každé sousto musí chutnat tak, aby vás vždycky" vystřelilo z trenek."  Jen výtvarné umění, nebo marinovaný mech mi na talíři nestačí.

Na druhou stranu ta práce s pinzetou a pěkný servis, přeci nemusí být snobárna. Často slýchám názor, že v "takovém" podniku bych se nenajedl, to skočím k nám a Franta mi dá guláš se šesti za stokorunu.. .Inu i já sám, když "skočím" někam na oběd tak nevyhledávám nic přemrštěně složitého, chci se jen prostě dobře najíst.  Ale každému fanouškovi dobrého jídla mohu jen doporučit najít si "svůj" podnik s nějakou formou vyšší gastronomie a čas od času si tam dopřát. A že to něco stojí?  Ale to mě stojí i návštěva fotbalu, kina... dovolená. A nikdo neřeší, že by byla snobárna na ten fotbal jít.  Ač jsem na fotbale strávil a ještě snad strávím hodně času, tak někdy je fajn nechat se pohladit po jazyku nějakou dobrou vychucenou espumou místo zírání na polehávajícího lempla, kterému se zrovna nechce.

Takže je lepší, se oprostit od předsudků, že je pro mne něco moc nóbl. Naopak, každý si přeci zasloužíme jen to nejlepší. Co říct závěrem?  Snad jen to, že ten kdo dává nejvíc na odiv,  že není snob, může být právě proto snobem největším.

Dobrou chuť a někdy ahoj Filip.

 

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Filip Vracovský | čtvrtek 27.2.2020 14:54 | karma článku: 26,74 | přečteno: 1542x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Krásný holky nejen na deštivej den ...

Už jsem dlouho „nedal“ blog s další „várkou“ hereček u kterých se dobře dívá nejen na jejich herecké umění ...

26.5.2024 v 9:12 | Karma: 14,27 | Přečteno: 350x | Diskuse| Ostatní

Filip Vracovský

Dýško ano, nebo ne ... Zdanit, či nezdanit ?

Tringelt, spropitné, tipy, diškréce ... Nastal čas výletů, dovolených, letního toulání. Zkrátka čas, kdy se skoro každý na cestách nechá obsloužit...

25.5.2024 v 8:55 | Karma: 27,67 | Přečteno: 2910x | Diskuse| Ostatní

Filip Vracovský

Amputovali vám mozek ? Ještě pořád, se můžete jít poprat na fotbal ...

Maminka mě vždycky říkala, že člověk se radši nemá na věci moc těšit, aby nebyl zklamanej. Dneska už vím, že měla zase pravdu ...

23.5.2024 v 7:42 | Karma: 18,45 | Přečteno: 586x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Potrhá mráz Magdě Vášáryové její pozadí ?

Nebo zase jen řada z nás naskočila na překrucování reality ? Tentokrát v podání Xavera ? A možná... Možná se mi to všechno jen zdá !

22.5.2024 v 6:42 | Karma: 25,85 | Přečteno: 1358x | Diskuse| Společnost

Filip Vracovský

Šťastnej parchant ...

Bez nějakýho vokecávání a snad ne moc sentimentálně... A kdyby náhodou, tak snad se zase tak moc nestalo :)

21.5.2024 v 7:03 | Karma: 13,15 | Přečteno: 490x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Královna fetiše rozdráždila Ameriku. Její fotografce se klaní i feministky

22. května 2024

Seriál „Nejkrásnější fotografka“ či „nejlepší pin-up fotografka na světě“. Taková čestná přízviska si...

„Krok ke třetí světové.“ Ukrajinci zasáhli klíčovou ruskou radarovou stanici

25. května 2024  12:55

Ukrajinská armáda zřejmě tento týden zasáhla významnou ruskou radarovou stanici, která je součástí...

Turek: Z Nerudové mi bývá špatně, o hlasy komoušů a progresivistů nestojím

24. května 2024

Bývalý automobilový závodník a lídr Přísahy s Motoristy Filip Turek patří mezi černé koně...

Vrtulník íránského prezidenta havaroval v mlze, záchranáři po něm pátrají

19. května 2024,  aktualizováno  22:16

Aktualizujeme Na severozápadě Íránu pokračuje rozsáhlá záchranná operace poté, co zde zmizel vrtulník s íránským...

Srovnání průzkumů: Lidovcům umřeli voliči, Konečná v eurovolbách sráží ANO

19. května 2024  19:34

Volební modely českých agentur, srovnané redakcí iDNES.cz za celý rok, mají jasno. Hnutí ANO si od...

V Česku mizí vesnické obchody. Změní trend chytré prodejny bez prodavaček?

27. května 2024

Premium Za poslední čtyři roky zmizelo téměř čtyři sta vesnických obchodů. Jejich aktuální počet je 11 701,...

Radši Okamura než Fiala, říká Konečná a hájí, proč schovala KSČM do koalice

27. května 2024

„Když se mě zeptáte, jestli Fiala, nebo Babiš, tak prostě Babiš,“ uvedla v rozhovoru pro iDNES.cz...

Nejen Batman zklamal, Bulhaři znovu volí. Hledají mesiáše, tvrdí analytici

27. května 2024

Premium Bulhaři chodí k volbám každou chvíli a pořád žádný výsledek. Na začátku června se v Bulharsku budou...

Hoši, děkujem! Jsme nesmírně hrdí! Pavel a další politici gratulují hokejistům

26. května 2024  23:51

K vítězství českého týmu na mistrovství světa v hokeji gratulují na sociálních sítích také čeští...

Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA
Rozdáváme tělové mléko Kind od Mádara ZDARMA

Kosmetiku Mádara určitě od nás už znáte – potkat jste je mohli veletrhu FOR KIDS v Praze nebo také v nedávném v uživatelském testování, kde jsme...

  • Počet článků 660
  • Celková karma 22,93
  • Průměrná čtenost 2136x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik