Premium

Získejte všechny články
jen za 49  Kč / 1. měsíc

Dýško ano, nebo ne ... Zdanit, či nezdanit ?

Tringelt, spropitné, tipy, diškréce ... Nastal čas výletů, dovolených, letního toulání. Zkrátka čas, kdy se skoro každý na cestách nechá obsloužit...

Na konci každé služby dochází na placení.

Tradiční součástí placení účtů pro většinu z nás, je spropitné. Jeho výše se odvíjí především od subjektivního pocitu hosta. Byl spokojen, nechává slušné dýško. Nebyl ... Nechá si vrátit do koruny.

Často se propírají témata jako kolik procent z částky personálu nechat. Případně je li to vůbec nutné, nebo ne ... Vždyť zaměstnanci přeci pobírají plat...

Chtěl bych se tedy věnovat právě bodům „ze zákulisí“ v kterých se host úplně nemusí orientovat...

1) Proč dávat spropitné , vždyť číšník (kuchař) má plat.

Platy v gastronomii všeobecně, jsou v porovnání s řadou dalších řemesel a výdělečných činností bídné. Se skutečností odměn za dobrou práci... právě v podobě tringeltu se zkrátka počítá. Prosím, neobviňujte hned majitele restaurací z vyčůranosti. Ti normální tuto „výhodu“ samozřejmě promítají do konečných cen pro zákazníka. Boji o ně, totiž na řadě míst dominuje právě cenová politika. Jestli je to v pořádku, není tématem tohoto blogu.

2) Hotově či kartou (Danit, či nedanit)

Pokud necháváte všimné kartou, počítejte s tím, že k té milé slečně (pánovi) se často dostane jen zlomek, pokud vůbec něco. To i přesto, že pokud není zahrnuto třeba přímo v nabídce jakou součást ceny nepodléhá u nás zdanění. Na tom, zda spropitné necháváte hotově, či kartou nezáleží. Daň se z nich odvádí jen v případě, ponechává-li si je majitel. Je celá situace u nás nastavená dobře, nebo stojí za bačkoru ? To není tématem dnešního článku. Nejspíš, pokud bude v diskuzi nějaký ohlas, rozeberu to někdy příště. Vám milým hostům, pokud chcete obsluhující personál odměnit... můžu doporučit jediné. Tržbu zaplaťte kartou a na spropitné si vezměte hotovost. Tím podstatně zvýšíte pravděpodobnost, že doputuje do té kapsy, které ho chcete věnovat. Zákon, nezákon...

Odkaz

3) Samozřejmě. Vím, že existují i protivní číšníci a mizerní kuchaři

Nicméně. Věřte, že ty normální potěšíte i úsměvem a příjemným chováním. Pracujeme sice ve službách, ale nejsme sluhové :)

Autor: Filip Vracovský | sobota 25.5.2024 8:55 | karma článku: 30,32 | přečteno: 4098x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Budeme jíst burgery bez masa nebo ne ?

Udržitelný životní styl jako kšeft, politika, nutnost ? Co myslíte ? Já mám celkem jasno... Nějak to dopadne :)

18.7.2024 v 19:15 | Karma: 13,22 | Přečteno: 539x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Vzpomínky na letní touhy... Panenská kurtizána.

Nedělní malování slovem pro stálé hosty i náhodné kolemjdoucí... Trocha poezie (snad) nikoho nezabije...

14.7.2024 v 19:41 | Karma: 9,70 | Přečteno: 329x | Diskuse | Poezie a próza

Filip Vracovský

Bára Krejčíková vítězkou Wimbledonu 2024

Už se mi povedlo vydýchat ten poslední game, tak je prostor napsat pár slov.... Letošní ročník dámské dvouhry, byl pro naše fanoušky opět výživný :)

14.7.2024 v 7:36 | Karma: 20,56 | Přečteno: 423x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Babiš se za nás obětoval...

Zamyšlení k dramatům, které přináší „okurka“ na naší domácí politické scéně. Já bych ale řekl, že z okurek je lepší udělat dobrej salát. Co vy na to ?

11.7.2024 v 14:42 | Karma: 18,66 | Přečteno: 588x | Diskuse | Politika

Filip Vracovský

Francouzské volby. Zamyšlení laického komentátora.

Sladká Francie zdá se poslední roky nějak hořkne. Nemáte ten dojem ? Je to nejen škoda, ale určitě to ovlivní i naše životy...

8.7.2024 v 8:23 | Karma: 29,57 | Přečteno: 3117x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč

15. července 2024,  aktualizováno  22.7 8:34

Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...

Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“

24. července 2024  11:37

Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...

IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě

19. července 2024  9:25,  aktualizováno  22:33

Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...

Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě

22. července 2024  14:31

Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...

VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho

23. července 2024  9:29

Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...

Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová

26. července 2024  18:35,  aktualizováno  27.7

Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....

Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie

27. července 2024

Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...

Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu

27. července 2024

Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...

Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce

27. července 2024

Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...

  • Počet článků 683
  • Celková karma 21,25
  • Průměrná čtenost 2113x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik