Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dýško ano, nebo ne ... Zdanit, či nezdanit ?

Tringelt, spropitné, tipy, diškréce ... Nastal čas výletů, dovolených, letního toulání. Zkrátka čas, kdy se skoro každý na cestách nechá obsloužit...

Na konci každé služby dochází na placení.

Tradiční součástí placení účtů pro většinu z nás, je spropitné. Jeho výše se odvíjí především od subjektivního pocitu hosta. Byl spokojen, nechává slušné dýško. Nebyl ... Nechá si vrátit do koruny.

Často se propírají témata jako kolik procent z částky personálu nechat. Případně je li to vůbec nutné, nebo ne ... Vždyť zaměstnanci přeci pobírají plat...

Chtěl bych se tedy věnovat právě bodům „ze zákulisí“ v kterých se host úplně nemusí orientovat...

1) Proč dávat spropitné , vždyť číšník (kuchař) má plat.

Platy v gastronomii všeobecně, jsou v porovnání s řadou dalších řemesel a výdělečných činností bídné. Se skutečností odměn za dobrou práci... právě v podobě tringeltu se zkrátka počítá. Prosím, neobviňujte hned majitele restaurací z vyčůranosti. Ti normální tuto „výhodu“ samozřejmě promítají do konečných cen pro zákazníka. Boji o ně, totiž na řadě míst dominuje právě cenová politika. Jestli je to v pořádku, není tématem tohoto blogu.

2) Hotově či kartou (Danit, či nedanit)

Pokud necháváte všimné kartou, počítejte s tím, že k té milé slečně (pánovi) se často dostane jen zlomek, pokud vůbec něco. To i přesto, že pokud není zahrnuto třeba přímo v nabídce jakou součást ceny nepodléhá u nás zdanění. Na tom, zda spropitné necháváte hotově, či kartou nezáleží. Daň se z nich odvádí jen v případě, ponechává-li si je majitel. Je celá situace u nás nastavená dobře, nebo stojí za bačkoru ? To není tématem dnešního článku. Nejspíš, pokud bude v diskuzi nějaký ohlas, rozeberu to někdy příště. Vám milým hostům, pokud chcete obsluhující personál odměnit... můžu doporučit jediné. Tržbu zaplaťte kartou a na spropitné si vezměte hotovost. Tím podstatně zvýšíte pravděpodobnost, že doputuje do té kapsy, které ho chcete věnovat. Zákon, nezákon...

Odkaz

3) Samozřejmě. Vím, že existují i protivní číšníci a mizerní kuchaři

Nicméně. Věřte, že ty normální potěšíte i úsměvem a příjemným chováním. Pracujeme sice ve službách, ale nejsme sluhové :)

Autor: Filip Vracovský | sobota 25.5.2024 8:55 | karma článku: 30,32 | přečteno: 4114x
  • Další články autora

Filip Vracovský

Newesternové westerny...

V neděli půjde v televizi jeden z mých oblíbených bijáků. Tak mě napadlo, že jako milovník filmového žánru jménem Western ...

12.9.2024 v 19:05 | Karma: 18,09 | Přečteno: 656x | Diskuse | Ostatní

Filip Vracovský

Hvězdy svítí živým za mrtvé

Nedělní malování slovem pro stálé hosty i náhodné kolemjdoucí. Není nic cennějšího co si můžeme dát, než čas... A nic cennějšího ani nedostáváme.

8.9.2024 v 3:43 | Karma: 13,30 | Přečteno: 408x | Diskuse | Poezie a próza

Filip Vracovský

Nejen co nejmíň pobodaných. To bych v novém školním roce přál nám všem...

Chystal jsem se ... Inspirován včerejší diskuzí zase napsat pár slov o školství (Především odborném.) ..... O tom co bych v počátku školního roku 24/24 přál nejen nám na školách, ale celé společnosti...

3.9.2024 v 11:04 | Karma: 24,40 | Přečteno: 1490x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Náš odkaz generaci Z ? Prošustrovali jsme vám to a teď z vás děláme lemply... Lžeme!

Dneska to nebude úplně veselé povídání, ale poslední dva dny mě nejde z hlavy rozhovor na který jsem narazil...

24.8.2024 v 11:09 | Karma: 38,22 | Přečteno: 8037x | Diskuse | Společnost

Filip Vracovský

Okamura zachrání České ryby a Zítkův klon je v ČR. Mejnstrým se pokouší pravdu umlčet...

Máte ale štěstí. Jdu právě kolem a můžu vám pravdu zvěstovat... Nemáte zač. A víte co je zajímavé ? Že selského rozumu se často dovolávají i pitomci ...

22.8.2024 v 6:08 | Karma: 13,63 | Přečteno: 666x | Diskuse | Společnost
  • Nejčtenější

Tisíce lidí v Opavě opouští domovy. Voda odřízla i sever Olomouckého kraje

14. září 2024  7:45,  aktualizováno  15.9 2:20

Sledujeme online Velká část Česka čelí kvůli extrémním srážkám záplavám. Moravskoslezský a Olomoucký kraj vyhlásily...

Druhý den povodní: voda řádila v 11 krajích, lidé prchali, katastrofa na Jesenicku

15. září 2024  3:31,  aktualizováno  23:41

Velká voda v neděli zasáhla většinu Česka. Nejhorší situace byla na Jesenicku, řeka tam smetla domy...

Extrémní deště, silný vítr, na jihu Čech až stoletá voda. Řeky začaly stoupat

12. září 2024  9:57,  aktualizováno  22:36

Sledujeme online Meteorologové v novém modelu potvrdili vysoké srážkové úhrny na českém území v nejbližších třech...

Zpřesněná výstraha: naprší až 250 mm, v Jeseníkách i víc. Upouštějí se přehrady

11. září 2024  11:26,  aktualizováno  13:32

Meteorologové upravili výstrahu před extrémními srážkami. Platí od čtvrtka minimálně do neděle....

Česko od čtvrtka zasáhnou extrémní srážky. Záplav se obávají také Němci

10. září 2024  12:11

Česko zasáhnou od čtvrtka do neděle mohutné srážky. Na velké části území může napršet přes 100...

V Rakousku si záplavy vyžádaly už tři životy. V Polsku mimořádně zasedá vláda

16. září 2024  6:17,  aktualizováno  11:06

Dva muži zemřeli ve svých domech při záplavách v Dolních Rakousích, uvádí policie. Počet obětí...

Bez elektřiny je v Česku 110 tisíc domácností, většina z Moravskoslezského kraje

16. září 2024  10:10,  aktualizováno 

Sledujeme online V Česku zůstávalo v pondělí ráno bez elektřiny zhruba 110 tisíc domácností. V porovnání s nedělním...

Dolní toky budou na vzestupu, míní meteorologové. Extrémní stav hlásí čtyři místa

16. září 2024  8:26,  aktualizováno  10:57

Na 207 místech v Česku platily v pondělí ráno povodňové stavy. Na čtyřech z nich byl extrémní...

V Ostravě se zřejmě protrhla hráz, řekl ministr Hladík. Monitoruje to dron

16. září 2024  6:07,  aktualizováno  10:56

Přímý přenos V několika městských částech Ostravy se zřejmě protrhla ochranná hráz, řekl ministr životního...

  • Počet článků 691
  • Celková karma 23,46
  • Průměrná čtenost 2115x
Šéfkuchař na cestách a básník ve výslužbě.Dnes už spíš natvrdlý než tvrdý rocker , milovník dobrých věcí a časů.

Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...

 

Seznam rubrik