Dýško ano, nebo ne ... Zdanit, či nezdanit ?
Na konci každé služby dochází na placení.
Tradiční součástí placení účtů pro většinu z nás, je spropitné. Jeho výše se odvíjí především od subjektivního pocitu hosta. Byl spokojen, nechává slušné dýško. Nebyl ... Nechá si vrátit do koruny.
Často se propírají témata jako kolik procent z částky personálu nechat. Případně je li to vůbec nutné, nebo ne ... Vždyť zaměstnanci přeci pobírají plat...
Chtěl bych se tedy věnovat právě bodům „ze zákulisí“ v kterých se host úplně nemusí orientovat...
1) Proč dávat spropitné , vždyť číšník (kuchař) má plat.
Platy v gastronomii všeobecně, jsou v porovnání s řadou dalších řemesel a výdělečných činností bídné. Se skutečností odměn za dobrou práci... právě v podobě tringeltu se zkrátka počítá. Prosím, neobviňujte hned majitele restaurací z vyčůranosti. Ti normální tuto „výhodu“ samozřejmě promítají do konečných cen pro zákazníka. Boji o ně, totiž na řadě míst dominuje právě cenová politika. Jestli je to v pořádku, není tématem tohoto blogu.
2) Hotově či kartou (Danit, či nedanit)
Pokud necháváte všimné kartou, počítejte s tím, že k té milé slečně (pánovi) se často dostane jen zlomek, pokud vůbec něco. To i přesto, že pokud není zahrnuto třeba přímo v nabídce jakou součást ceny nepodléhá u nás zdanění. Na tom, zda spropitné necháváte hotově, či kartou nezáleží. Daň se z nich odvádí jen v případě, ponechává-li si je majitel. Je celá situace u nás nastavená dobře, nebo stojí za bačkoru ? To není tématem dnešního článku. Nejspíš, pokud bude v diskuzi nějaký ohlas, rozeberu to někdy příště. Vám milým hostům, pokud chcete obsluhující personál odměnit... můžu doporučit jediné. Tržbu zaplaťte kartou a na spropitné si vezměte hotovost. Tím podstatně zvýšíte pravděpodobnost, že doputuje do té kapsy, které ho chcete věnovat. Zákon, nezákon...
3) Samozřejmě. Vím, že existují i protivní číšníci a mizerní kuchaři
Nicméně. Věřte, že ty normální potěšíte i úsměvem a příjemným chováním. Pracujeme sice ve službách, ale nejsme sluhové :)
Filip Vracovský
Budeme jíst burgery bez masa nebo ne ?
Udržitelný životní styl jako kšeft, politika, nutnost ? Co myslíte ? Já mám celkem jasno... Nějak to dopadne :)
Filip Vracovský
Vzpomínky na letní touhy... Panenská kurtizána.
Nedělní malování slovem pro stálé hosty i náhodné kolemjdoucí... Trocha poezie (snad) nikoho nezabije...
Filip Vracovský
Bára Krejčíková vítězkou Wimbledonu 2024
Už se mi povedlo vydýchat ten poslední game, tak je prostor napsat pár slov.... Letošní ročník dámské dvouhry, byl pro naše fanoušky opět výživný :)
Filip Vracovský
Babiš se za nás obětoval...
Zamyšlení k dramatům, které přináší „okurka“ na naší domácí politické scéně. Já bych ale řekl, že z okurek je lepší udělat dobrej salát. Co vy na to ?
Filip Vracovský
Francouzské volby. Zamyšlení laického komentátora.
Sladká Francie zdá se poslední roky nějak hořkne. Nemáte ten dojem ? Je to nejen škoda, ale určitě to ovlivní i naše životy...
Další články autora |
Novinky na iDNES Premium: Každý den rozdáváme bazény za 100 tisíc Kč
Léto je v plném proudu, teploty pravidelně stoupají nad 30 stupňů a schladit se ve vodě je jistě...
Můj syn Xavier zemřel, říká Musk o transgender dceři. A chce zničit „virus woke“
Miliardář Elon Musk tvrdí, že byl podveden, když dovolil svému synovi stát se transgender ženou. V...
IT problémy způsobily kolaps bank i letišť. V Evropě i jinde ve světě
Řadu zemí v pátek zasáhly problémy s počítačovými systémy. Letiště kvůli výpadku čelila potížím s...
Sto tun obilí za hodinu. Na Hané mají výjimečný kombajn, jeden z patnácti na světě
Až sto tun obilí dokáže za hodinu sklidit nový kombajn CR11 firmy New Holland, který vyjel do...
VIDEO: Kapitán výletní lodi v Řecku spláchl vlnou turisty na pláži. Vyšetřují ho
Nevyžádané dobrodružství na jinak poklidné dovolené zažili v sobotu turisté na pláži Agios Stefanos...
Zahájení na lodích a v kapkách deště. Olympiádu zažehli Riner a Pérecová
Zahájení, které nemá obdoby. Poprvé v historii se slavnostní ceremoniál přesunul mimo stadion....
Rozvojové země se topí v rekordních dluzích, odnášejí to nejchudší, říká studie
Většina států po celém světě dlouhodobě bojuje s vysokými dluhy. V případě rozvojových států ale...
Pověst jejich zmrzliny překročila hranice. Vsadili na řemeslnou výrobu
Za tři dekády se z malé cukrárny na konci světa stalo zmrzlinářské impérium Adria Gold. Vyrábí...
Prsty už slábnou, hlásí Petr Janda. Na pódiu chce ale zůstat až do konce
Letošní červencová party na zahradě Petra Jandy se nesla v havajském duchu. A její nejzářivější...
- Počet článků 683
- Celková karma 21,25
- Průměrná čtenost 2113x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...