Děkujeme za pochopení.
A78n54n76a 47H66u72s45a38r97o50v65á
Celou ideu spropitného považuji za neuodůvodněný nesmysl a za ustálený kulturní zvyk, který mě vždy ke konci pobytu v resturaci dloubne do žeber, to uvažování, kolik tam vlastně mám nechat. Zvlášť při krátké návštěvě. Z hlediska logiky věci, nejen že platím za poskytnutou službu, čili není třeba dávat už nic navíc, ale hlavně nevidím smysl v představě, že bych měla nějak číselně vyjadřovat svům momentální psychický stav pesronálu restaurace. Co to má za smys,l připlácet za to, že se momentálně cítím spokojena? Buď jsem spokojená, či nejsem, to může být z mnoha důvodů - třeba mě tam rušilo rádio nebo televize, nebo tam neměli pivo co ráda piju, nebo se mi nelíbilo místo, kde sedím... proč bych ale toto měla nějak finančně vyjadřovat? To je přece má věc a nemusí to být chyba provozovny. No a když jsem spokojená, protože si dám pivo, oni mi to pivo donesou, já ho vypiju, tak proč bych zase měla připlácet jen za to, že vše proběhlo podle očekávání a nic zvláštního se nestalo? Nevidím v tom smysl. Je to totéž, jako by bylo zvykem před placením vždy vyplňovat před personálem nějaký krátký dotazník spokojenosti.
K29a15r21e94l 13K55o89l89a48ř19í97k
Proč to rozebírat. Spropitné je věc svobodné volby. Nechcete dát, nemusíte (jinak to není spropitné, ale přirážka k ceně). Každý to máme jinak
J18a45k29u81b 80K73n45e49c44h97t15o77v15s62k98ý
Dýško by se mělo dávat podle toho, kolik člověk vydělává. Nezlobte se, ale nebudu dáváat stejné dýško, jako někdo kdo bere průměrnou mzdu v zemi a já zhruba její polovinu. Takže udávaných min. 10% ode mě neuvidíte. Max 5% Před 11 lety jsem pracoval na stavbě (byla ekonomická krize a nějkaou přechodnou práci jsem potřeboval) často výkopové práce v létě na přímám slunci. Mzda 10000 hrubého bez prémií a benefitů. Min. mzda byla tehdy 8000 kč. A nikdo mi nabíc za tu šílenou dřinu nedal. Takže tolik k realitě ostatních profesí.
J41a39r33o42m38í67r 56K59r57á19l
A platí to oboustranně ? Nevím, že by nějaký hospodský dával dýško našim servisákům. A to vydělává víc, než oni.
K16a30r71e57l 11J35e24l82í80n46e40k
Dřív jsem při placení zaokrouhloval nahoru vždy, tedy i při placení obědových menu, ale to je minulost. Vím, že je to ode mě vůči personálu velmi škaredé, ale v posledních asi dvou-třech letech při placení pípnu na korunu přesně a jdu. Výjimky jsou, ale jsou to fakt výjimky.
Proč? Pokud si vezmu nárůst cen pod vlivem nejprve EET, pak po zdražení vstupů a inflačního apetýtu tvůrců cen v restauraci, tak se mi zdá, že už je to drahý i tak dost.
Co se týče zdanění, záleží na tom, jak je spropitné poskytnuto (hotovost/karta) a u koho skončí (zaměstnanec/OSVČ/právnická osoba). Pokud u zaměstnance, tak se má zahrnout do základu daně se všemi důsledky (zdravotní/sociální/daň z příjmu). Sorry.
Zde zmiňované osvobození od daně "ze zákona" se vztahuje na ostatní příležitostné příjmy, které nesouvisejí s výkonem práce nebo činnosti (u OSVČ). Slovo "příležitostné" neznamená, že je ten příjem při každé příležitosti, ale opravdu jen občas a náhodně. Sorry podruhé.
Že se to v praxi dělá jinak je všem jasné a vzhledem k pracnosti a obtížné prokazatelnosti to nikdo moc řešit nebude.
K27a83r91e70l 92K58o15l66a24ř36í16k
Spropitné je osobní dar marginální výšky. Takže bez daně. Sorry potřetí
J42a14n 23R60á66ž
Vnuk pracuje jako vedoucí kuchař v jedné z "lepších " restaurací. Jestli je to tím, že vlastník není občan ČR, ale dostává slušnou mzdu a je z ní odvádění vše, co stát požaduje nevím, ale že je to obrovská výhoda vnuk ocenil , když se nešťastně v práci popálil a byl delší čas na nemocenské. Vzhledem k tomu, že dobří spolehliví kuchaři jsou dnes kriticky nedostatkovým "zbožím" na pracovním trhu, měli by kuchaři ve vlastním zájmu totéž požadovat jako podmínku zaměstnání i od českých restauratérů.
PS. Dávat spropitné, považuji za slušnost a za výraz spokojenosti se službami. Dávám ho automaticky a v hotovosti mimo účet když platím v restauraci kartou.
J16i79ř40í 60J85e71d72l73i52č72k91a
Dýško je ale vlastně dárek majiteli restaurace, který umožňuje dávat zaměstnanci nízkou výplatu. Je to tak velmi sporný, netržní prvek.
I43v72o 90L94y34č26k67a
Taky platím kartou a cca 10% z ceny dávám v hotovosti.
P18e51t92r 43H81o10l87e67č43e49k
Ale ono je to vážně divné, že by host měl platit dvakrát, jednou oficiálně, jednou neoficiálně.
Prostě každá věc, nebo služba má svojí cenu, spropitné mi přijde prostě divné
J68a17r12o50m84í54r 55K21r28á27l
Pokud pro mne personál udělá něco navíc, nebo jsem opravdu spokojen, proč dýško nedat ? Ale pokud ho někde vyžadují, je to pro mne znamení, že si neváží své práce a nedokáží ji ocenit.
J30a66r70o93s33l41a80v 26D45u10n15d35a
Nelíbí se mi, že majitelé podniků nechávají personál v nejistotě ohledně jejich příjmu a nechávají je částečně závislé na spropitném.
Říkám si co se s tím dá dělat. Tak třeba to spropitné přestat platit.
Jak k tomu přijde třeba prodavačka v obchodě? Pár drobných jí nechá málokdo a to i přesto, že mu odborně pomáhá vybrat vhodné zboží a dobře poradí...
Sorry, ale dýška v pohostinství jsou špatný zvyk.
M44a44r31i19e 91J37a89n72d64o14v58á
Dýška se dávala i za komoušů. Ti také nechávali zaměstnance v nejistotě?
P92e13t82r 91Š83i40n23d66e43l22á53ř
Při platbě kartou je doporučováno, zaprvé v případě pana vrchního položit minci dýška na stůl a nebo ji, zadruhé v případě slečny či paní vrchní vložit (či vhodit) rovnou do výstřihu (=záňadří)
F24r51a80n97t20i49š29e70k 32K42š44í43r
Pokud by se mělo dýško zdaňovat, nebudu ho dávat.
J72a66n 28R75á61ž
Že by si měli číšníci vést finanční deník, aby vedli požadovanou daňovou evidenci mimo mzdových příjmů, a platili z toho daně, tak taková stupidita doufám nenapadne ani této, ani žádné příští vládě! I když o příčetnosti českých vlád mám silné pochybnosti.
- Počet článků 707
- Celková karma 24,12
- Průměrná čtenost 2116x
Jak jde čas, stal se ze mne spolutvůrce dvou kuchařek, učitel a výrobce sušených, či fermentovanýchj lahůdek...