Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Vidíme vás, rozumíme a děkujeme.

Kdyby si lidé uvědomovali, kolik toho na sebe prozrazují, když hodnotí druhé, možná by byli ve svých projevech umírněnější. Dle indiánského přísloví je slepý ten, kdo nevidí svět jiných a němý ten, kdo neumí říct nic příjemného.

My lidé už to tak prostě máme, že všechno máme tendenci hodnotit. Upoutá-li něco naši pozornost, pak nám to zpravidla přijde buď ohromné a nebo naopak zkritizování hodné. Vynášíme pak soudy o věcech i o lidech, o kterých nic nevíme a všechno jsou to jen naše domněnky, které nevypovídají zhola nic o předmětu našich hodnocení, za to velmi mnoho o nás samotných. Možná kdyby si to lidé uvědomovali, kolik toho na sebe prozrazují, když hodnotí druhé, byli by ve svých projevech mnohem umírněnější. 

Vidět druhého člověka znamená vnímat ho s porozuměním, což není o tom, že musíme přesně do detailu chápat to, proč se chová, tak jak se chová, ale že rozumíme tomu, že každý jsme se sem narodili s nějakou genetickou výbavou, do nějakého prostředí, ve kterém jsme si cosi prožili a to nás dovedlo až sem na toto místo do tohoto času, kde plníme své současné role. A tou rolí s trochou nadsázky může být třeba to, že máme svým chováním přivádět sousedy k šílenství, čímž jim dáváme možnost dojít bohorovné vyrovnanosti. ;-)

Každý se nějakým způsobem realizujeme, každý máme ke způsobu naší seberealizace nějaký ať už vědomý či nevědomý důvod, každý zde sehráváme nějakou roli a všichni způsobem své seberealizace nejspíš vyvoláváme ve druhých lidech nějaké dojmy pozitivní nebo negativní. 

To, že ve mně druhý člověk vyvolal nějaký dojem, ale vůbec nemusí vypovídat o tom, jaký ten člověk je, ale rozhodně to svědčí o tom, jaká jsem já. Respektive já druhého člověka nezměním ani na to nemám právo, tudíž nemá smysl řešit jeho, ale mám se zabývat tím, kdo jsem já, jak hodnotné je moje chování. On jen ve mně zabrnkal na nějaké struny, čímž ve mně spustil nějaké emoce, a já pokud se chci zachovat správně, se mám ztišit, jít do sebe a ty emoce si zpracovat. Proč? Protože to je jediná cesta, jak jednou dosáhnout klidu a vyrovnanosti. To je jediný způsob, jak vybrousit své chování, protože pod vlivem emocí zpravidla všichni reagujeme jinak než bychom reagovali, kdybychom byli v klidu.

Většina lidí to ale nedělá. Většina lidí, když začne cítit emoce, namísto toho, aby si je v tichosti zpracovala, začne tropit hlasitý humbuk a ukazovat na lidi a hodnotit je a moralizovat. Nevidí, že ten, kdo je pobouřil, jim dává skvělou příležitost zapracovat na sobě samých. Jsou tedy slepí a slepí zůstanou, neboť neumějí využít potenciál lekcí, které jim život přináší jako příležitost ke svému růstu. Nejspíš navždy zůstanou po kolena v bahně svých vlastních předsudků, domněnek a soudů.

Omezuje-li se člověk ve svých sděleních pouze na hodnocení, jako by byl němý, neboť hodnocení není nic než zrcadlo duše toho, jenž hodnotí. Přináší potravu jen těm, kteří jsou naladění na stejnou hodnotící notu společně si na něco zanadávat, na někom si smlsnout. Svůj smysl to ale samozřejmě má, neboť nám ostatním to dává příležitost nad tyto projevy se povznést, zpracovat si tu hořkou pachuť, kterou můžeme díky těmto projevům pocítit, a posunout se zase o kousek dál až tam, kde už s námi tyto výlevy nepohnou. ;-)

Takže i všem kritikům, škarohlídům a moralistům se patří poděkovat, neboť nám dávají příležitost denně posilovat svého ducha a získávat nadhled. Mnozí z nich mají těžký život. Zkuste se na okamžik podívat na svět jejich očima a porozumíte, že jejich role není ale vůbec lehká. 

Tedy vy, jenž se denně potýkáte s nepřizpůsobivostí, hloupostí, netolerancí a špatností světa, vězte, že vás vidíme, rozumíme tomu, že je těžké, co prožíváte, a děkujeme vám. 

Autor: Iva Votočková | sobota 25.3.2023 18:23 | karma článku: 11,93 | přečteno: 343x
  • Další články autora

Iva Votočková

Za čas a prostor

Žijeme v klamu, ve kterém nás udržuje naše mysl. Ve skutečnosti je tady na světě klid a jednota stejně jako uvnitř v nás, když se dokážeme dostat za myšlenky a za city. Jednota je naším domovem. Tam všichni směřujeme.

20.4.2024 v 6:00 | Karma: 9,86 | Přečteno: 272x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Spoutaní přesvědčeními o světě a o sobě samých

Uvěřili jsme, že svět je nějaký a my jsme nějací, a tím jsme si vykolíkovali prostor, ve kterém se můžeme pohybovat. Dál ani ťuk. Nepustí nás to. Nikdo nás nemusí zavírat do ohrady, všichni jsme si své vězení vystavěli sami.

11.4.2024 v 17:00 | Karma: 9,81 | Přečteno: 261x | Diskuse| Osobní

Iva Votočková

Zatoužila jsem po jarním sestřihu a nebe mi seslalo traktor

Když požádáme o pomoc Vesmír, udělá skutečně vše, co je v jeho silách, aby se to povedlo. Pošle i těžkou techniku, když sezná, že je toho zapotřebí. ;-)

16.3.2024 v 9:38 | Karma: 16,62 | Přečteno: 396x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Být šťastným popelářem! Co víc si přát? ;-)

Nejde o to mít hodně, ale o to dokázat zahrát skvělou hru s kartami, které jsme dostali. A šťastný popelář ve finále může prožít mnohem spokojenější život než frustrovaný manažer.

14.3.2024 v 17:00 | Karma: 13,78 | Přečteno: 277x | Diskuse| Společnost

Iva Votočková

Proč se stylizujeme do oběti? Co nám to přináší?

Nikdy se nic neděje jen tak. A ani my lidé nikdy nic neděláme jen tak. Ke všemu máme nějaký důvod, ač je mnohdy skrytý tak dobře, že na něj ani sami nedohlédneme.

7.3.2024 v 17:00 | Karma: 10,84 | Přečteno: 313x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Šli do stanu zjistit, zda nemají nádor. Krutou odpověď jich slyšelo 170

3. května 2024  18:30

Preventivní akce Stan proti melanomu se v Praze, Brně a Ostravě zúčastnilo přes 3800 lidí. Lékaři...

Maláčová o důchodech: Nad 60 let jsou lidé bez šance. Rekvalifikují se, věří Pertold

3. května 2024  18:15

Podcast Vláda v úterý schválila návrh důchodové reformy. Počítá se zvyšováním důchodového věku nad 65 let...

V Berlíně hoří výrobní hala firmy produkující zbraně poskytnuté Ukrajině

3. května 2024  15:44,  aktualizováno  18:11

Hasiči na jihozápadě Berlína likvidují rozsáhlý požár výrobní haly, ve které jsou uskladněny...

Ukrajině nastává „nejtemnější hodina“. Začíná mluvit o jednání s Rusy

3. května 2024

Premium Ukrajinské armádě se stále nedaří stabilizovat situaci na frontě a nálada v Kyjevě je čím dál...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 113
  • Celková karma 13,43
  • Průměrná čtenost 639x
JednoDuše jsem.