Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tolerance 0,5 promile za volantem je prospěšná a bezpečná

Vláda dneska protlačila a prezident podepsal zmírnění sankcí za jízdu pod vlivem alkoholu – nově se nebudou u hladin do 0,3 promile zapisovat trestné body. Je to vítězství rozumu? Jak se to vezme.

V Evropě jsou v této rovině praktikovány dva zcela různé přístupy – absolutní zákaz alkoholu za volantem a na druhé straně tolerance alkoholu do jisté hladiny, zpravidla 0,5 promile alkoholu v krvi. Osobně je mi bližší ten liberálnější model a povím Vám proč.

První model – nulová tolerance – trestá alkohol u řidiče poměrně tvrdě od jakékoliv hranice a rozdíl mezi trestem za „jedno pivo“ a opilým pod obraz je minimální. V zemích, kde se alkohol za volantem netoleruje, se víceméně nerozlišuje nejen stupeň opilosti hříšníka, ale nezkoumá se ani vliv alkoholu na schopnosti řidiče (přestože je to tak řečeno v zákoně – nesmí se jezdit pod vlivem alkoholu). Zákon předpokládá, že vliv má na řidiče jakákoliv hladina alkoholu v krvi.

V zemích, kde alkohol za volantem v nějaké míře tolerují, naopak přistupují k hříšníkům rozdílně - podle hladiny, kterou si ten který řidič přivodil. Lehké překročení dovolené hranice znamená pokutu, větší překročení velkou pokutu a krátkodobou ztrátu řidičského průkazu a pokud se opravdu zmažete a sednete si za volant, dostanete flastr jako blázen, přijdete cca na rok o řidičák a ještě si půjdete sednout na nějakou dobu do lochu. Zákon zde naopak předpokládá, že přítomnost alkoholu v tolerované hranici - 0,5 promile (2 piva) nebo 0,8 promile (3 piva) – nemá na řidičovy schopnosti výraznější vliv. Pokud však s dovoleným alkoholem způsobíte dopravní nehodu, je to přitěžující okolnost.

Tolerance jisté hladiny alkoholu za volantem má ještě jedu rovinu a to je obecná úcta a respekt lidí k zákonům a právu. Šikanování lidí a zbytečně (preventivně) tvrdé normy totiž vychovávají občany k tomu, že si práva neváží a zákony buď obchází nebo je rovnou nerespektují. Tolerance jisté hladiny alkoholu za volantem tedy není jen o pití nebo nepití. Je to o chování a přístupu státu k občanovi.

Norma postihující pouze skutečně nebezpečné chování - a ještě rozlišující míru nebezpečí, tedy počet desetinek promile – vychovává řidiče a nechává mu maximální míru osobní svobody. Přenesení kontroly na stranu občana totiž nutí lidi k osobní zodpovědnosti. Když se podíváte na přiloženou mapku, je zjevné, že liberální přístup k problému mají ve vyspělé Evropě, zatímco nulová tolerance je praktikována v guberniích postkomunistického bloku. Kde myslíte, že to funguje lépe?

 

Tolerance jisté hladiny alkoholu za volantem tedy není jen o pití nebo nepití. Je to o chování státu k občanovi. Musíme se rozhodnout, zda chceme, aby se k nám stát choval paternalisticky, vodil nás za ručičku, nutil chodit spát po večerníčku, nařídil nám, co je správné a dovolené, a všechno nám zařídil a strčil pod nos. A nebo stát, který důsledně postihuje pouze chování, které je skutečně nebezpečné a ohrožuje někoho dalšího? Pokud chceme, aby u nás fungovaly věci jako „na západě“, tak také musíme mít odvahu dát lidem volnost a svobodu volby.

Co se týče diferenciace trestu, existují různé modely a přístupy. Osobně se mi líbí praxe v Belgii nebo Dánsku (viz tabulka). Rychlý nárůst výše pokuty se zvyšující se hladinou alkoholu nad tolerovanou mez, spolu s krátkodobým vězením, je myslím dobré řešení. Ona taková šatlava na 15 dní člověka přivede k rozumu.

PŘÍSTUPY K ALKOHOLU ZA VOLANTEM V EVROPĚ A ZPŮSOBY PENALIZACE

BULHARSKO:

ČESKO:

DÁNSKO:

ESTONSKO:

FINSKO:

FRANCIE:

CHORVATSKO:

IRSKO:

ISLAND:

ITÁLIE:

LITVA:

LOTYŠSKO:

LUCEMBURSKO:

MAĎARSKO:

MAKEDONIE:

NIZOZEMÍ:

NORSKO:

PORTUGALSKO:

RAKOUSKO:

RUMUNSKO:

RUSKO:

ŘECKO:

SLOVENSKO:

SLOVINSKO:

SRBSKO:

ŠPANĚLSKO:

ŠVÉDSKO:

ŠVÝCARSKO:

UKRAJINA:

Zdroj: Generali

Samozřejmě čekám, že mi zde bude spílat spousta lidí do hazardérů a nezodpovědných liberálů. Argumenty proti povolení nějaké hladiny alkoholu za volantem jsou dva.

1) Pokud dovolíme 0,5 promile, všichni lidi budou jezdit ožralý jak dobytek

Toto je v zásadě nesmysl. Nezodpovědní lidé jezdí hrubě opilí už dnes, zákony jsou však nastavené tak, že takový člověk necítí nebezpečí trestu (např. vězení není v těchto případech povinné, zpravidla dostane provinilec podmínku). Zákony naopak zbytečně postihují řadu lidí, kteří nepředstavují pro silniční provoz žádnou hrozbu. Jsem přesvědčený, že ve velmi krátké době by se situace uklidnila a většina běžné populace by se touto normou naučila žít. Policie by se pak mohla efektivně zaměřit na ten zbytek.

2) Nebezpečnost alkoholu prokazují policejní statistiky

Policejní „statistika“ je disciplína sama o sobě. V podstatě jde o velmi zkreslenou realitu, jednak díky špatné metodice sběru, jednak záměrně – se zmanipulovanou statistikou se lépe vykazují úspěchy a výsledky práce policie. V praxi policie nezaznamenává u nehod do statistik skutečnou příčinu nehody (ani ji často nevyšetřuje), pouze zaznamená přítomnost dokázaných přestupků řidiče (tedy přítomnost alkoholu v dechu ano/ne, bez záznamu naměřené hladiny). Při nehodách i běžných kontrolách policie nezkoumá, zda je řidič skutečně pod vlivem nebo jen s přítomností alkoholu v dechu (to Dánsko!) – toto policejní statistiky vůbec neobsahují. Nezkoumá se rovněž, do jaké míry jsou řidičovy schopnosti (motorika, postřeh, reakce) ovlivněny naměřeným alkoholem. Cviky, které vám nařídí jakákoliv hlídka v USA jsou myslím dosti průkazné.

Více o tématu naleznete také zde.

Autor: Petr Voříšek | pátek 13.5.2011 14:54 | karma článku: 30,07 | přečteno: 27150x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene
Získejte ZDARMA dětskou opalovací kosmetiku Lirene

S příjemnými hřejivými pocity ze slunečních paprsků k nám ale míří i nebezpečné UV záření. To na nás působí celoročně, a proto je důležité sebe i...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.