Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Světoví lídři vyzývají k legalizaci drog a upuštění od represe

V dnešních novinách se objevila zpráva o tom, že už i významní globální lídři pokazují na nesmyslnost války proti drogám a protidrogové represe. Boj proti drogám je velmi drahý a současně neúčinný. Situace navíc dospěla do bodu, kdy se mafie a protidrogové jednotky navzájem potřebují - protidrogové jednotky by přišly v případě liberalizace o práci, mafie by zase liberalizace a legalizace drog významně finančně poškodila, většina z nich by zcela jistě prodeje drog zanechala a přešla na jiné komodity a trhy.
"Takzvaná Globální komise pro drogovou politiku ve své nové zprávě tvrdí, že současná protidrogová politika ve své podstatě selhala, naopak rozdmýchala organizovaný zločin, stojí daňové poplatníky miliony dolarů a způsobuje smrt tisíců lidí (celou zprávu si v angličtině můžete přečíst zde)". Zdroj iDnes.
Boj proti drogám je zcela zbytečný, počet závislých na tvrdých drogách v ČR osciluje okolo čísla 30,000 osob a výrazněji neroste. Dá se předpokládat, že při legalizaci by jejich počet mírně poklesl a pak se udržoval na stabilní hladině. Vedle likvidace drogových mafií by legalizace měla velmi příznivý dopad na prevenci a osvětu o nebezpečí drog a současně i na lepší možnost kontaktu zdravotníků se závislými. V neposlední řadě by jistě ubyla kriminalita spojená s drogami, protože by drogy stály tolik, že závislý by na ně snadno dosáhl. Drogy nepředstavují ani v ekonomické rovině takové nebezpečí, jak se doposud soudilo. Jak totiž ukázala studie Vládní mezirezortní protidrogové komise, velká část nitrožilních uživatelů drog (tzv. tvrdé drogy) chodí normálně do zaměstnání a takový typický uživatel je zaměstnanec pracující v kanceláři a drobný podnikatel. Není tedy pravda, že všichni drogově závislí jsou lidé povalující se ve squatech a žijící na úkor společnosti. Řada z nich platí nejen daně, ale i zdravotní a sociální pojistku. Jediný problém, který souvisí s legalizací drog, je dopad na zdraví uživatelů a předpokládané vyšší náklady na zdravotní péči. Zde se otevírá širší otázka zdravotní reformy. Pokud by reforma zavedla individuální zdravotní účty u pojišťoven, bylo by možné penalizovat jednotlivce za prokazatelný nezdravý způspb života - tedy nejen uživatele drog, ale i tabáku, alkoholiky, lidi s velkou nadváhou (kteří odmítají hubnout a pohybovat se), lidi s chronickým onemocněním, kteří nedodržují léčebný režim a v neposlední řadě i ty, kteří nechodí na preventivní roční prohlídky. Dnešní systém totiž míru rizika u zdravotní pojistky neřeší a to není dobře. Ale to je už jiný příbeh ... Proč vlastně drogy nezlegalizovat? PS: Informace pro šťouraly - žádné drogy kromě alkoholu a tabáku nepožívám. Jen mi jako daňovému poplatníku přijde zbytečné vyhazovat peníze za Národní protidrogovou centrálu. Když musí stát a vnitro šetřit, tak tady je například docela slušný prostor.

Můj starší článek na toto téma si můžete přečíst ZDE .

 

Autor: Petr Voříšek | čtvrtek 2.6.2011 12:30 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1894x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:15

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

„Mimořádně trapné“. Akademici a ekonomové kritizují úroveň Tulejových publikací

3. května 2024  14:09

Kandidát na ministra pro vědu, výzkum a inovace Pavel Tuleja publikoval své práce v potenciálně...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.