Světoví lídři vyzývají k legalizaci drog a upuštění od represe

V dnešních novinách se objevila zpráva o tom, že už i významní globální lídři pokazují na nesmyslnost války proti drogám a protidrogové represe. Boj proti drogám je velmi drahý a současně neúčinný. Situace navíc dospěla do bodu, kdy se mafie a protidrogové jednotky navzájem potřebují - protidrogové jednotky by přišly v případě liberalizace o práci, mafie by zase liberalizace a legalizace drog významně finančně poškodila, většina z nich by zcela jistě prodeje drog zanechala a přešla na jiné komodity a trhy.
"Takzvaná Globální komise pro drogovou politiku ve své nové zprávě tvrdí, že současná protidrogová politika ve své podstatě selhala, naopak rozdmýchala organizovaný zločin, stojí daňové poplatníky miliony dolarů a způsobuje smrt tisíců lidí (celou zprávu si v angličtině můžete přečíst zde)". Zdroj iDnes.
Boj proti drogám je zcela zbytečný, počet závislých na tvrdých drogách v ČR osciluje okolo čísla 30,000 osob a výrazněji neroste. Dá se předpokládat, že při legalizaci by jejich počet mírně poklesl a pak se udržoval na stabilní hladině. Vedle likvidace drogových mafií by legalizace měla velmi příznivý dopad na prevenci a osvětu o nebezpečí drog a současně i na lepší možnost kontaktu zdravotníků se závislými. V neposlední řadě by jistě ubyla kriminalita spojená s drogami, protože by drogy stály tolik, že závislý by na ně snadno dosáhl. Drogy nepředstavují ani v ekonomické rovině takové nebezpečí, jak se doposud soudilo. Jak totiž ukázala studie Vládní mezirezortní protidrogové komise, velká část nitrožilních uživatelů drog (tzv. tvrdé drogy) chodí normálně do zaměstnání a takový typický uživatel je zaměstnanec pracující v kanceláři a drobný podnikatel. Není tedy pravda, že všichni drogově závislí jsou lidé povalující se ve squatech a žijící na úkor společnosti. Řada z nich platí nejen daně, ale i zdravotní a sociální pojistku. Jediný problém, který souvisí s legalizací drog, je dopad na zdraví uživatelů a předpokládané vyšší náklady na zdravotní péči. Zde se otevírá širší otázka zdravotní reformy. Pokud by reforma zavedla individuální zdravotní účty u pojišťoven, bylo by možné penalizovat jednotlivce za prokazatelný nezdravý způspb života - tedy nejen uživatele drog, ale i tabáku, alkoholiky, lidi s velkou nadváhou (kteří odmítají hubnout a pohybovat se), lidi s chronickým onemocněním, kteří nedodržují léčebný režim a v neposlední řadě i ty, kteří nechodí na preventivní roční prohlídky. Dnešní systém totiž míru rizika u zdravotní pojistky neřeší a to není dobře. Ale to je už jiný příbeh ... Proč vlastně drogy nezlegalizovat? PS: Informace pro šťouraly - žádné drogy kromě alkoholu a tabáku nepožívám. Jen mi jako daňovému poplatníku přijde zbytečné vyhazovat peníze za Národní protidrogovou centrálu. Když musí stát a vnitro šetřit, tak tady je například docela slušný prostor.

Můj starší článek na toto téma si můžete přečíst ZDE .

 

Hlasujte ve finále ankety Blogera roku

Autor: Petr Voříšek | čtvrtek 2.6.2011 12:30 | karma článku: 15,40 | přečteno: 1894x