Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Český sport. Co to je a potřebujeme jej?

S narůstajícími problémy Sazky a.s. se pomalu obnažují problémy, které před skoro dvaceti lety tehdejší vlády zametly zbaběle pod koberec. Problém s financováním sportovních klubů a vrcholového sportu. Sportovní svazy představují s poměrně velkou členskou základnou a ještě kruhem fanoušků, sáhnout do orloje se zde bojí asi každá vláda. I proto byla tehdy Sazka transformována na akciovou společnost a věnována sportovním svazům jako jejím akcionářům. Zdálo by se, že to bylo ideální řešení - sportovní svazy budou žít z výnosů téměř monopolní sázkové firmy a stát to nebude stát žádné další finance. Kdyby ovšem nebylo impotence a ekonomické naivity akcionářů Sazky.

Sportovní svazy si totiž domluvily hokejový šampionát v Praze a pak zjistily, že na něj nemají stadion. Takový, aby splňoval kapacitu a technické požadavky mezinárodních organizátorů. A začalo se lobovat a musím říci, že i vydírat. Pokud nebude svatostánek, šampionát se bude konat jinde, což bude strašná ztráta. A tak se začala připravovat Sazka Aréna.

Musím říci, že dodnes obdivuju Špidlu, že tomu nedal státní garanci (ačkoliv jinak socialisty nemusím). Dnes se ukazuje, jak ten šampionát byl špatné rozhodnutí a že došlo na tehdejší slova kritiků, kteří poukazovali na neufinancovatelnost projektu a na investiční a provozní náklady haly. Výsledek známe - oslíku otřep se jménem Sazka bude sportovním svazům odňat a převezmou ji pravděpodobně PPF spolu s KKCG. Sportovní svazy přijdou o svoje příjmy. Dá se čekat, že přijdou ke státu s nataženou rukou, ve které bude hodně velký klobouk žebráka. Co s tím?

Otázka je mnohem hlubší než se zdá. Problém totiž není v tom, jak a kolik zaplatit sportovním svazům, ale jestli vůbec stát (my všichni) tyto struktury potřebuje a jestli je má nějak podporovat. Jestli jsou to rentabilně vynaložené peníze a zda vůbec stát sportovní kluby a vrcholový sport potřebuje. Mnozí argumentují tím, že "český sport" potřebuje podporu. Co to je český sport? Jsou to ony polosoukromé sportovní kluby, které hospodaří trvale se ztrátou a potřebují trvale dolévat rozpočet z jiného zdroje? Pokud ano - jakou veřejnou službu nabízejí, že bychom je měli financovat? Prý vychovávají nové generace fotbalistů, hokejistů a jiných sportovců. Bez nich by fotbal a hokej skončil. Troufám si říci, že ne. Zájem státu totiž není podporovat většinové kolektivní sporty (ty mají nejlepší lobby a tak urvou nejvíce peněz), ale je podporovat pohybové aktivity dětí. Ať už jsou jakékoliv.

Když se ale podíváte na aktivity, které podporuje z rozpočtu MŠMT, zjistíte, že peníze jdou pouze do sportovních aktivit zastřešovaných nějakým sdružením, tělovýchovnou jednotou. Stát podporuje jen organizované sportovce. Jakoby ti neorganizovaní, rekreační sportovci ani neexistovali. Ano, je zde otázka, co to vůbec sport je a co od něj očekáváme. Jestli to je organizovaná činnost usilující o dobrý sportovní výsledek, o týmového ducha a prestiž klubu. A jestli toto podporovat je zájem státu. Anebo zda má stát podporovat jakoukoliv pohybovou aktivitu dětí i dospělých, ať už v rámci sportovního klubu nebo mimo něj.

Když už vůbec má stát podporovat sport (jako liberál bych do toho nedával z rozpočtu nejraději ani krejcar), jsem přesvědčený, že zájem společnosti je zpřístupnit pohybové aktivity co nejširšímu množství lidí. Problémem společnosti je totiž obezita, kardiovaskulární potíže lidí a kriminalita mládeže plynoucí z nedostatku volnočasových aktivit. Pokud má stát něco podporovat, pak prostor je zde.

Osobně bych byl pro to, aby stát dával nějakou formou (ne hotově) peníze přímo lidem, kteří příhlásí nějakou formu pohybové aktivity (na sportovní potřeby, služby apod.). Bylo by pak věcí sportovních klubů, aby se snažily přilákat co nejvíce členů a získat tak co nejvíce příspěvků. Bez ohledu na to, zda je dotyčný sportovec výkonostní nebo rekreační. Dnes jsou rekreační sportovci z organizovaného sportu vyloučeni. Co s nimi, když nedodávají výsledky, že ..

Vrcholový sport ať podporují sponzoři z řad soukromých firem. Stát může vypsat nějaké prémie za medailová umístění např. na OH a MS. Nic víc.

Autor: Petr Voříšek | úterý 24.5.2011 16:10 | karma článku: 21,14 | přečteno: 2476x
  • Další články autora

Petr Voříšek

Dvě nutné změny pro boj s korupcí

Na korupci si stěžujeme všichni, dnes a denně čteme o nových protikorupčních opatřeních a stejně často vyplouvají na povrch nové a nové aféry. Českou republiku stojí korupční prostředí poměrně hodně peněz, je dost investorů, kteří z České republiky odešli, když je státní úředníci začali ždímat o úplatky. Stát tak jednak přichází o pověst a peníze zvenku, jednak díky korupci utrácí v investicích řádově více peněz, než by musel. Největší malér ale je, že s korupcí bojují ti, kteří z ní mají současně nejvíce peněz. Je to jako kdyby v Itálii Cosa nostra bojovala proti drogám. Je vůbec cesty ven?

29.9.2011 v 19:54 | Karma: 15,98 | Přečteno: 1238x | Diskuse| Ekonomika

Petr Voříšek

Počet výherních automatů není třeba omezovat

Pokaždé mi zůstává rozum stát, když se mluví o regulaci výherních automatů. Ty zlé blikající strojky, do kterých především sociálně slabí nahážou za večer celou svojí podporu, je podle většiny politiků i občanů potřeba nejlépe sprovodit ze světa, případně alespoň je vyhnat z měst někam do polí a lesů. Protože oni chudáci gambleři jinak hrát prostě musí a my jim v tom musíme zabránit. Zabránit se rovná v řeči úředníků zakázat (žádný úředník nechce pracovat s motivací lidí, protože by ztratil svou moc). Bude skutečně zákaz nebo omezení automatů něco řešit?

17.9.2011 v 18:08 | Karma: 13,97 | Přečteno: 1686x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Multikulturalismus se neosvědčil ani v České republice

Nevole obyčejných pracujících lidí v severních Čechách naměřená směrem k romské nepracující minoritě ukázala jasnou naléhavost problému. Neschopnost státu postavit se k problému čelem a začít kromě sypání cukru i používat bič na ty, kdo systém zneužívají, vyhřezl do syrové reality. Různí lidskoprávní odborníci se do nynějška předháněli v receptech na sociální začleňování Romů, na jejich podporu a odstranění diskriminace. Nějak se ale zapomnělo, že tihle lidé mají také povinnosti a že jsou tu psané zákony země, ale i nepsané normy, které se obyčejně dodržují, aby jeden člověk druhému obyčejně nepil krev. Není vina demonstrujících, že jim po létech nečinnosti státu došla trpělivost.

4.9.2011 v 21:30 | Karma: 31,90 | Přečteno: 2169x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Zrušme tělocvik a další zbytečné předměty na školách

Začal nový školní rok a neustále se mluví o neostatku peněz ve školství, o platech učitelů, kuchařek, družinářek, školníků, uklízeček. Všem se musí platy zachovat, nejlépe přidat a proto je potřeba do školství nalít ještě více peněz. Hlavně se nesmí šetřit. Přitom i školství je oblast, kde se nebetyčně plýtvá. Nedalo by se prosím i zde trochu ušetřit?

3.9.2011 v 19:55 | Karma: 44,13 | Přečteno: 23030x | Diskuse| Společnost

Petr Voříšek

Vyhlašuji bojkot pivům od Pilsner Urquell

Přiznávám bez mučení, že už nějaký rok dávám přednost menšinovým značkám piva, někdy to je bašta, někdy úlet, ale pokaždé je z piva cítit snaha o co nejlepší výsledek. Alespoň není pivo pokaždé stejné - je to živý materiál a uniformní eurochuť pivu nesluší. Prazdroj jsem ještě občas vzal na milost, pokud nebylo zbytí, Gambrinus se už asi 10 let pít nedá. Stejně na tom je Staropramen, který snad vaří bezkonkurenčně nejhorší vodovou desítku v republice.

3.9.2011 v 18:51 | Karma: 34,21 | Přečteno: 2909x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Poslance SPD jsem zbil já, přiznal se 17letý mladík. Došlo k dalšímu ničení

5. května 2024  11:22,  aktualizováno  20:49

Drážďany v sobotu zaznamenaly další předvolební útok. Tentokrát šlo o stánek protiimigrační...

Strach z migrace i rebelie proti levici. Mladí Němci se přiklánějí k AfD

5. května 2024  20:15

Čekali byste, že mladí Němci volí hlavně Zelené nebo jiné levicové strany? Omyl Roste podíl těch,...

Méně teorie a faktů, více praktických znalostí. Blíží se reforma školních osnov

5. května 2024

Premium Ministerstvo školství chystá změnu toho, co a hlavně jak by se měli žáci na základních a středních...

Usnul za volantem a srazil lidi na chodníku. Pro ženu a dítě letěl vrtulník

5. května 2024  19:10,  aktualizováno  19:48

V Kostelní Lhotě na Nymbursku vjel v neděli odpoledne řidič osobního auta na chodník, kde srazil...

  • Počet článků 40
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 4245x
Milovník alternativ, menšinových názorů, kverulant a šťoural.
Liberál, který nemá rád politicky korektní postoje a jiné lakování na růžovo.