Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Jak dál, aneb konec dinosaurů v Čechách

Současná politická situace vyvolává u většiny národa pocit znechucení a z politiků činí zvlášť odpornou sociální skupinu. Jejich prestiž se nyní dostala až na úroveň prestiže sňatkových podvodníků. Nechutnost situace vyvolává v lidech pocit, že by se vlády měl ujmout osvícený a spravedlivý diktátor, který by podvodníky a zloděje vypráskal bičem. Pokud chtějí páni poslanci a senátoři pomoci zachovat demokracii, měli by pochopit, že nastal čas přestat se starat o vlastní, firemní a stranický prospěch, a začít odvádět poctivou práci pro stát.

Pokud by politické strany skutečně chtěly získat zpět důvěryhodnost, mají jen tři možnosti:

  1. Vyhovět přání většiny občanů a odstoupit z vlády. Zbylo již jen pár optimistů, kteří věří, že tato vláda je schopna řešit něco jiného než vnitřní spory. Vládu by po předčasných volbách získala ČSSD. Tuto výhodu by ovšem zaplatila nutností provést reformy zdravotnictví, důchodového zabezpečení a snížit rozpočtový deficit státu. Občan si bude muset utáhnout opasek a takovou vládu si neoblíbí. Opozice získá do dalších voleb výhodu.  ODS a TOP by získaly čas na nápravu pošramocené pověsti. Pro Věci veřejné je tato situace nebezpečná. Naplnila by se částečně jejich vize o konci dinosaurů v Čechách.
  2. Vytvořit menšinovou vládu TOP a ODS. Vládnutí by bylo náročné a vláda by musela respektovat požadavky opozice, tj. především ČSSD. Nevýhodou je to, že vláda by měla VV v zádech a ty by byly stále připraveny ji jakýmkoliv způsobem poškodit. Výhodou by byla trvalost provedených reforem a klid pro ně. TOP a ODS by vydělaly, ale ČSSD by prokázala státnickou velkorysost a mohla by i nadále tvrdit: „My bychom to udělali lépe“. Pro ČSSD ideální varianta, neboť s KSČM a VV mohou vládu kdykoliv sesadit. To je pro vyjednávání o reformách se členy koalice výhodná pozice. Souhlas s čímkoliv lze podmínit úpravami nebo schválením vlastních návrhů atd. Pro ostatní strany je tato varianta také relativně výhodná. TOP a ODS mohou aspoň částečně dokázat, co umí. VV se mohou v klidu naučit žít v míru s ostatními členy parlamentu a osvojit si podstatu parlamentní práce.
  3. Vytvořit velkou koalici ODS, ČSSD a TOP. Takzvaná velká koalice se zpravidla sestavuje, když má země vážné problémy, k jejichž řešení je nutná shoda všech hlavních hráčů na politickém kolbišti. Velký státní dluh, nedostačující důchodové zabezpečení a zdravotní pojištění, miliardy peněz, které mizí díky „neschopnosti“ úředníků atd., to jsou dost závažné důvody ve prospěch velké koalice. Každý člen koalice má stejná práva a platí zde zásada moderního vyjednávání „vyhráli všichni zúčastněni“. Všechny strany získají uznání, že dokázaly najít optimální řešení.
  4. Pro úplnost i možnost čtvrtá, která však nevede k obnově důvěryhodnosti. TOP, ODS a VV se dohodnou na nutnosti prosadit reformy. Ukřivděné strany (minimálně ODS a VV) budou mít pocit, že je zbylé dvě strany podvedly. To povede k dalším faulům. Bude se číhat na chyby a slabé stránky druhé strany. Jednotlivé strany budou zdůrazňovat: „my jsme ti čistí – oni dělají chyby a kradou“. Nepravdivé výroky typu „my nic, to oni“ budou dále zhoršovat vztahy a pro budoucnost znamenají vážné překážky ve spolupráci. Uslyšíme další odposlechy, další obvinění. Autoři nebudou mít zdánlivě nic společného se stranami koalice, ale informace doputují od jejich příznivců přes prostředníky až do redakcí. Ve vládě se bude prohlubovat nedůvěra, podezírání a skryté nepřátelství. Pan Bárta bude dál skrytým ministrem čtyř ministerstev, ale bude dělat, že není. Proto již porady vedení ministerstva nebudou v jeho bytě. V této variantě vydělává KSČM, ČSSD a ultrapravicoví radikálové. Dinosauři přežijí a navíc se rozšíří o nové členy.

    Velmi brzy je třeba řešit i závažné problémy, které byly příčinou vládní krize nebo jejími doprovodnými jevy:

    Prvním problémem je zjištění, nakolik jsou obvinění firmy ABL a pana Bárty pravdivá a závažná. Obsazení míst na ministerstvu obrany, dopravy (2 lidé), místního rozvoje (2 lidé), vnitra (5 lidé), školství (2 lidé) svědčí o tom, že 12 lidí úzce spojených s firmou ABL působí na vrcholu státní správy. Je to důkaz uskutečňování pětiletého plánu o rozšíření ekonomického vlivu prostřednictvím politiky, nebo malého počtu členů Věcí veřejných, nebo snad jejich neschopnosti působit v tak vysokých a dobře placených funkcích?

    Druhým vážným problémem je jasná formulace zákonů, upravujících chování volených zástupců i občanů.

    • Měla by být určena hmotná odpovědnost pro zaměstnance ministerstev i ministry a jejich náměstky a další státní úředníky za způsobené škody. (Předražené zakázky, prodej se ztrátou, manipulace s veřejnými zakázkami atd.)
    • Jasně formulovat zákony proti průmyslové a obchodní špionáži. Jak bude stíhána a potrestána firma ABL za odposlech manažera ČEZ!! Nerozumím stavu, kdy policie nesmí bez souhlasu soudu provádět odposlech, ale detektivní agentury bez souhlasu soudu nahrávají, co chtějí a jak se zdá zcela beztrestně!
    • Ochrana soukromí občana před tajným nahráváním soukromých, firemních nebo stranických rozhovorů. Domnívám se, že nahrávání rozhovoru bez souhlasu všech účastníků, je stejný přečin jako odposlech. Ten, kdo bez souhlasu nahrává druhého je v podstatě šmírák a jako takový by měl být potrestán.

    Volba jednoho ze čtyř výše nastíněných řešení ukáže, nakolik to myslí naši politikové s touto zemí vážně. Pak, podle postoje k podnikové špionáži, korupci a rozkrádání majetku státu a ochraně svobody občanů uvidíme, zda to myslí vážně s demokracií.

    Autor: Vladimír Vocelka | čtvrtek 14.4.2011 14:36 | karma článku: 13,86 | přečteno: 1074x
    • Další články autora

    Vladimír Vocelka

    Hra s ohněm aneb odbory a sociální smír

    Včera jsem se díval na televizní pořad Reportéři, kde mne zaujal rozhovor s řeckými občany, kteří se znovu vracejí do Krnova. Jde o potomky řeckých emigrantů z padesátých let, kteří se narodili v Československu a po uvolnění situace v Řecku se vrátili vlasti svých předků. Nyní se opět stěhují zpět do České republiky. Příběh jednoho z nich by mohl být poučný pro nás všechny.

    20.3.2012 v 18:53 | Karma: 22,06 | Přečteno: 895x | Diskuse| Společnost

    Vladimír Vocelka

    Kdo škodí studentům práv v Plzni?

    Dnes proběhne v Praze demonstrace studentů Právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni. Jejím cílem je zpochybnit rozhodnutí akreditační komise a donutit ministra školství, aby vydal rozhodnutí, které by popřelo práci akreditační komise. Zkusme se zamyslet nad třemi základními otázkami: Kdo za to může? Kdo vyhraje, když ministr couvne? Jaké řešení je prospěšné pro studenty?

    9.3.2012 v 8:29 | Karma: 12,81 | Přečteno: 594x | Diskuse| Společnost

    Vladimír Vocelka

    Dobře míněná rada ministrovi financí

    Ministr financí chce ušetřit na školství 15 miliard a to znamená propuštění 17 000 učitelů. Před několika dny nás také seznámil s návrhem zmrazit důchody. V kontextu s volebními programy koaličních stran je to velmi dojemné prohlášení, signalizující neschopnost řešit racionálně problémy. Téměř všechny volební strany se zaklínaly sloganem: „Děti jsou budoucností národa“ a slibovaly maximální podporu rozvoje školství. Konzervativní strany, zvláště pak ty, které zdůrazňují křesťanský základ evropské kultury, se často ohánějí i úctou ke stáří.

    5.3.2012 v 13:20 | Karma: 38,94 | Přečteno: 2571x | Diskuse| Politika

    Vladimír Vocelka

    Proč upadá kvalita školství?

    Deník.cz přinesl článek „Trojčlenka je základ všeho“. Informuje o aktivitě podnikatelů, která chce dosáhnout zlepšení úrovně českého školství. Nepřekvapuje mne, že v čele tohoto rozumného myšlenkového proudu nestojí zástupci pedagogické vědy, ale odborníci z praxe. Česká pedagogika si totiž stále ještě neuvědomila, že se doba změnila. Po roce 1989 se ministerstvu podařilo prosadit „Bílou knihu“ a následně „rámcové vzdělávací programy“, které přenesly odpovědnost za kvalitu obsahu vzdělávání na učitele. Učitel pak místo přípravy na vyučování sepisuje projekty a tvoří rámcové vzdělávací programy, což jsou obory činnosti pro něž nebyl vzděláním připraven. Zbytečně tak přichází o svou tvořivou energii, kterou by účelněji využil při práci se žáky ve třídě. Důsledkem těchto neuvážených změn je výrazné zhoršení výsledků žáků ve srovnávacích testech OECD.

    23.2.2012 v 0:30 | Karma: 41,25 | Přečteno: 6347x | Diskuse| Společnost

    Vladimír Vocelka

    Zrušit nebo zachovat speciální školy?

    V televizních novinách byla zveřejněna informace o petici na obranu speciálních škol, podepsaná 18 000 lidmi. Speciální školy jsou tradiční součástí školského systému v Českých zemích. Vznikly na základě výzkumů pedagogů a psychologů, opírajících se i o zkušenosti učitelů. Jejich cílem nebyla diferenciace žáků na dobré a špatné, ani zlovolná diskriminace určité skupiny obyvatel, ale snaha pomoci postiženým dětem získat kvalitní vzdělání. Druhým důvodem rozvoje těchto škol byla ochrana postižených dětí před agresivitou spolužáků (dnes ji označujeme jako šikanu), zaměřenou na ty, kteří se něčím odlišují. Přínosem těchto škol je i to, že dávají dětem šanci, prostřednictvím srovnání se spolužáky, vylepšit si sebevědomí a sebeúctu.

    5.2.2012 v 9:00 | Karma: 23,19 | Přečteno: 911x | Diskuse| Společnost
    • Nejčtenější

    Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

    15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

    Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

    Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

    15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

    Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

    Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

    16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

    Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

    Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

    13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

    Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

    Putinova časovaná bomba. Kadyrov umírá, rozjíždí se krvavý boj o trůny

    17. května 2024  14:16

    Premium Ramzan Kadyrov ještě dýchá, v Čečensku se však už začíná hledat jeho nástupce. Naznačují to i...

    Řekni, kde ti muži z Gazy jsou. Otazníky ohledně obětí: násobně více dětí a žen

    19. května 2024

    Premium V Gaze je problém, na který upozorňovala už Marlene Dietrichová. Teď si s ní notují demografové a...

    Češi umějí vyrobit řadu vojenských dronů. Ale armáda o ně nestojí

    19. května 2024

    Premium Letecká výroba byla v České republice vždy na špičkové úrovni. Menší dopravní letouny, ultralighty,...

    Gruzínská prezidentka vetovala „ruský“ zákon. Jde do boje s vládou

    18. května 2024  16:55,  aktualizováno  22:06

    Gruzínská prezidentka Salome Zurabišviliová podle tiskových agentur vetovala kontroverzní zákon o...

    Izraelský válečný kabinet se bortí. Ganc označil Netanjahuovy plány za fanatické

    18. května 2024  20:36,  aktualizováno  21:41

    Člen izraelského válečného kabinetu Benny Ganc v sobotu řekl, že jeho strana přestane podporovat...

    • Počet článků 27
    • Celková karma 0
    • Průměrná čtenost 2497x
    učitel, psycholog, nyní v důchodu

    Seznam rubrik