Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsem ideální chlap - ale?

V jednom ženském časopise jsem se dočetl, jak by měl asi vypadat ideální chlap. Na začátku článku jsem si ujistil, že pojem ideální chlap neexistuje. Nicméně několik dámských odbornic dalo hlavy dohromady a pokusili se sestavit ideálního chlapa. Bohužel jsem se v několika bodech jako ideální chlap nejevil, proto jsem se rozhodl, že se o to pokusím.

Úkol byl jasný – uvařit. Vzhledem k tomu, že momentálně bylo navařeno a nebylo potřeba vyrábět další oběd, rozhodl jsem se úkol trošičku pozměnit – upéct. Bábovku nebo perník umím již od svého dětství, takže by to chtělo něco speciálního. Rozhodl jsem se zkusit Míša řezy. V internetové kuchařce jsem se dočetl, že příprava pokrmu je jednoduchá a rychlá. Za cca 40 minut by mělo být hotovo. Na kousek papíru jsem si opsal potřebné suroviny a vydal se na nákup. První menší problém nastal hned na začátku u tvarohu. Na lístečku bylo napsáno: tvaroh, ale v regálu bylo tvarohů hned několik. Polotučný, tučný, nízkotučný, bez tuku. Který bych měl vzít? Zavřel jsem oči a nějaký vzal. Ponechal jsem to náhodě. Další potíž nastala při hledání polevy. Věděl jsem, že poleva je vlastně rozteklá čokoláda a tak jsem jí hledal u čokolád. Nakonec jsem ji po cca 20 minutách objevil u kypřících prášků a mouky.

Zcela vyčerpán náročným nákupem jsem dorazil domů. Dal jsem se do příprav. Nejdřív jsem uklidil nepořádek na lince, který tam zůstal po ranní snídani. Když jsem dokázal naskládat talíře do myčky, rozhodl jsem se také, že tam přidám veškeré nože a misky. Podařilo se mi naplnit myčku tak, abych případně nedostal vynadáno, že pouštím myčku poloprázdnou.

Podle receptu jsem měl oddělit bílky od žloutků. V tom by nebyl žádný problém, kdyby nebyli veškeré misky v myčce. Ač nerad musel jsem otevřít zapnutou myčku. S vejci jsem byl úspěšný, což mi dodalo sebevědomí a pustil jsem se do dalšího pečení. V kuchyni jsem se cítil jako ryba ve vodě. Podruhé jsem otvíral zapnutou myčku, když jsem zjistil, že nemám čím smíchat mouku s cukrem a žloutky. Práce mi ubíhala a musím říct, že mě to i bavilo. Stejně jako Babica jsem míchal, prohazoval, no prostě vařil.

Podařilo se mi umíchat precizní těsto, které jsem do předem vymazaného a vysypaného plechu vykydnul. Těsto jsem dal zapéct do trouby, a s pocitem dokonalého chlapa si šel odpočinout na gauč. Postupoval jsem přesně dle návodu a tak po cca 10 minutách jsem již upečené těsto vyndal z trouby. Musel jsem nechat buchtu vystydnout a tak jsem otevřel okno a chtěl jí dát na parapet. Bohužel parapet byl proti. Nepraktičnost našeho parapetu byla zarážející, ale rozhodl jsem se, že se nevzdám. Hned za oknem máme šňůry na prádlo. Rozhodl jsem se, že pekáč položím na ně. Pohled z místního dvorku to musel být úžasný. Na jednom sušáku prádlo, na druhém prádlo, na třetím pekáč.

Žasl jsem nad svou genialitou a nadřazeně se posmíval parapetu. Začal jsem míchat tvaroh, ze kterého jsem i nemálo ujídal. Opět jsem se ponořil do kuchařského míchání a prohazování, když se z venku ozvala zvláštní plechová rána. Musím se přiznat, že jsem se celkem bál otočit hlavou k oknu. Nedalo se nic dělat, zvědavost byla silnější. Pomalu jsem otáčel hlavou a doufal, že se ta rána netýkala mého pekáče. Pohled na okno byl zdrcující. Pekáč byl fuč. Pomalu jsem se plížil k oknu a doufal, že jsem nikoho nezabil svou buchtou. S vytřeštěným výrazem jsem se podíval z našeho druhého patra. Pekáč byl na zemi. Byl jsem asi první v historii naší ulice, kterému vypadlo jídlo z okna.  Nedalo se nic dělat, musel jsem dolů. S naprosto klidným výrazem jsem zvedl pekáč ze země a na ostatní jsem se tvářil, jakoby se nic nedělo.

Buchta co mi v pekáči zbyla, byla nepoužitelná. Rozhodl jsem se nevzdat. Vzhledem k předchozí praxi jsem už přesně věděl kolik, co a čeho. Nová buchta byla hotová za chvilku. Poučil jsem se předchozích chyb a pekáč s horkou buchtou nechal vystydnout na kamnech. Okno jsem raději zavřel. Po vystydnutí jsem buchtu potřel tvarohem, co jsem měl připravený a na vrch jsem dal polevu. V půlce mi poleva došla. Takže můj výtvor jsou Míša řezy jen z poloviny. Zbytek je buchta s tvarohem.

I tak jsem byl na sebe pyšný. Výsledek tak nějak odpovídal obrázku na internetu. Je sice pravda, že to nebylo nejjednodušší a místo zmiňovaných 40 minut jsem nad tím strávil 2 hodiny, ale je to. Jak se říká: Není důležité jak, hlavně že to je.

Doma jsem se pochlubil svým výtvorem a užíval si slova chvály a uznání. Nikomu jsem o mé létající buchtě raději neřekl.  

Autor: Michal Vlášek | středa 24.4.2013 12:40 | karma článku: 17,82 | přečteno: 921x
  • Další články autora

Michal Vlášek

Můžeš tu ruličku vyhodit?

Žijeme s přítelkyní ve spokojené domácnosti. Na všem se dokážeme shodnout nebo najít kompromis. Sem tam se ale najde něco, díky čemu máme doma veselo. Tentokrát to byla rulička toaletního papíru.

1.4.2019 v 9:34 | Karma: 25,89 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ostatní

Michal Vlášek

Řidič ten tvrdý chleba má

Kamion. Slovo, při kterém se většině lidem ježí chlupy po celém těle. Všichni je nenávidíme. Překáží nám, zdržují a blokují silnice a dálnice. I přesto všechno se občas najde někdo, kdo si chce tento kolos vyzkoušet řídit.

31.3.2019 v 0:03 | Karma: 19,70 | Přečteno: 622x | Diskuse| Ostatní

Michal Vlášek

Můj život řídí telefon. Proč?

Nedávno jsme se s přítelkyní domluvili, že si večer pustíme film. Měla to být krásná, romantická a neopakovatelná večerní chvilka. Svíčky hořely, na stole něco k zobání v televizi připravený film, ale jak to dopadlo?

17.3.2019 v 23:33 | Karma: 18,59 | Přečteno: 764x | Diskuse| Osobní

Michal Vlášek

Dobrý táta? Ne! Ten nejlepší.

Stal se ze mě otec. Do občanky se to sice nepíše, ale i tak je to důležitý mezník v mém životě.Nastal konec prohýřeným nocím, neplánovaným výletům, dnům prováleným v posteli. Láhevalkoholu jsem vyměnil za láhev Sunaru. O malých dětech jsem přečetl knihu, abych věděl, co měčeká. Bohužel, realita je jiná – horší, avšak příjemná.

10.1.2014 v 9:59 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Ostatní

Michal Vlášek

Úspěšný dárek - kvalitní zážitek.

Na Vánocích je nejhorší vymýšlení dárků. Člověk musí spojit několik faktorů, aby to moc nestálo, aby to bylo využitelný a aby se to líbilo. Dlouhou dobu jsem si lámal hlavu s tím, co své přítelkyni koupit k Vánocům. Nejsem moc zastánce šperků, raději investuju do zážitků. Přijde mi to lepší, než vždy v zimě kupovat řetízek, náušnice nebo třeba pozlacenou korunu. Tentokrát jsem se rozhodl jít na to od lesa. Co by se líbilo mně?

5.9.2013 v 14:51 | Karma: 9,72 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Pokleknete a budete prosit. Generál slíbil zničit NATO do roku 2030

24. dubna 2024  21:21

Velitel čečenských sil bojujících na Ukrajině a věrný obdivovatel ruského prezidenta Vladimira...

Silný vítr komplikuje dopravu. Z Havlíčkova Brodu nejezdí vlaky na dvou tratích

1. května 2024  17:13

Silný vítr potrápil hlavně řidiče na Pardubicku. Z důvodu pádu několika stromů museli policisté...

V O2 areně prochází voda magnetickou rezonancí. Zlepší led pro MS v hokeji

1. května 2024  16:57

Organizátoři se připravují na mistrovství světa v ledním hokeji, nedávno instalovali unikátní...

První máj lákal motorkáře, nehodu na Klatovsku jeden z nich nepřežil

1. května 2024  16:40

Krásné počasí a sváteční volno vytáhly ven motorkáře, jarní vyjížďky měly ale v Plzeňském kraji i...

Práce k lidem patří, hodnotí účastníci první máj. Oslavy zdůrazňují i politici

1. května 2024,  aktualizováno  16:31

Politické strany, hnutí a spolky a jejich příznivci se sešli k oslavám prvního máje. V Praze se...

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1081x
Nechci psát o politice, finanční krizi a tak podobně. Chci psát příběhy opravdu ze života a snad třeba i někoho pobavit.

Seznam rubrik