Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Řidič ten tvrdý chleba má

Kamion. Slovo, při kterém se většině lidem ježí chlupy po celém těle. Všichni je nenávidíme. Překáží nám, zdržují a blokují silnice a dálnice. I přesto všechno se občas najde někdo, kdo si chce tento kolos vyzkoušet řídit. 

Stejně jako někdo nezapomene první sex, první lásku, první nevím co. Já nezapomenu na svou první cestu jako řidič kamionu. Autoškolu jsem absolvoval celkem s přehledem, a tak nebyl důvod k obavám, ale přeci jen pořád vedle vás sedí někdo, kdo vám muže pomoci nebo poradit. V zaměstnání už jste na vše sám. Už jen samotné nastěhování do auta bylo zábavné. Jako rodák ze severních Čech jsem si kamion musel vyzvednout na parkovišti v Plzni. To je jako by se člověk vlastně stěhoval. Peřiny, notebook, kartáček, oblečení atd. Vzhledem k tomu, že kabina byla nějaké 2 metry vysoko, přenosit všechny věcí z osobáku nahoru do kabiny byl dost tělocvikářský úkol. Když jsem se konečně nastěhoval byl jsem zralý na sprchu. Po nezbytných úkonech před jízdou, které by měl každý řidič vždycky udělat jsem mohl vrazit.

Auto jsem měl úplně nové. Krásně čisté a voňavé. Jelo velice potichu, až jsem se občas bál, jestli se opravdu točí motor. Vzhledem k tomu, že parkoviště bylo hned vedle dálnice tak jsem se nemusel motat nikde mezi domy a v pohodě najel na dálnici. Zařadil jsem se do vláčku kamionů a valil směrem Deutschland. Kamion byl už naložený, takže jsem rovnou mohl jet na vykládku. Po zhruba 2 hodinách mi volá dispečer s dotazem kdy budu na vykládce. Odpověď, kterou jsem mu řekl asi nečekal a moc ho nepotěšila. „Hele vůbec netuším. Jedu s tím prvně. Vůbec nevím, kde to je. Jedu podle navigace a ta ukazuje 16:00“. Dispečer chvilku nadával, že je to pozdě, ale za to já nemohu. Dříve jsem vyjet nemohl. Cesta příjemně ubíhala a po dalších dvou hodinách byl čas na první přestávku. Zastavil jsem na odpočívadle a poprvé za celý den jsem něco snědl. Musím přiznat, že jsem byl celkem nervózní, tak jsem moc chuť na jídlo neměl.

Po pauze jsem opět vyrazil.  Po chvilce mi opět volá dispečer. „Kdy chceš nakládku na zpátek?“ zněla jeho otázka. „Tak to fakt nevím. Mám tam být v 16 a netuším, jak dlouho mně budou skládat, a tak všechno. Já vážně nevím“. Opět jsem ho moc nepotěšil. Za zhruba 20 mi už přišla jen sms s německou adresou, nějakým kodem a časem 15:00 – 15:30. Byli to údaje k nakládce. Sakra, jak mám nakládat v 15, když na vykládku mám přijet až o hodinu později? Musel jsem zavolat. Byl to profík. Člověk přesně na svém místě, protože mi telefon už nezvedl. Tímto mu dodatečně děkuji za to, že mě vystresoval ještě víc, než jsem byl. Protože jsem si nevěděl rady rozjel jsem kolotoč telefonů. Volal jsem všem různým známým, co mají dočinění s dopravou a ptal se na rady. Podle všech jsem si s tím neměl lámat hlavu, a tak jsem i udělal. Na vykládku jsem nakonec dojel ještě o hodinu později, než jsem všem řekl, jelikož se na dálnici stala nehoda, která mne zdržela. Musím se pochválit, protože vykládku jsem našel perfektně. Dokonce i na rampu se mi povedlo nacouvat relativně dobře. Stáhl jsem okénko, vystrčil loket a užíval si chvilek klidu. Bohužel pro mne jsem stále nevěděl, co s nakládkou, která měla proběhnout už před celkem delším časem. Nakonec se mi dispečerovi podařilo dovolat a nakládku mi dal na druhý den.

Po vyložení nákladu jsem přejel na parkoviště a chystal se ke spánku. Ležel jsem a přemýšlel nad tím jaký byl první den v nové práci. Jak moc jsem se stresoval. Jestli to stálo za to. Jestli jsem udělal něco špatně nebo. Nakonec jsem usnul. Původně jsem chtěl napsat něco vtipného z tohoto zaměstnání, ale opravu moc toho není. Spíš je to stres, nuda, čekání a stesk po domově. Všem těm, kteří na kamiony nadávají bych dal týden, aby si jízdu v kamionu vyzkoušeli. Řidič musí neustále hlídat různá omezení. Výšku, váhu, délku, dodržovat AETR (že dodržujete přestávky tak jak máte a nejedete nonstop jako Rumun nebo Polák). Snaží se dojet včas na vykládky a nakládky, který mu někdo někde od stolu v klidu od pc naplánuje. Občas úplně nesmyslně. To jen tak, aby jste věděli jaká může být práce řidiče kamionu. Příště snad už i trochu veseleji :-) 

Autor: Michal Vlášek | neděle 31.3.2019 0:03 | karma článku: 19,70 | přečteno: 622x
  • Další články autora

Michal Vlášek

Můžeš tu ruličku vyhodit?

Žijeme s přítelkyní ve spokojené domácnosti. Na všem se dokážeme shodnout nebo najít kompromis. Sem tam se ale najde něco, díky čemu máme doma veselo. Tentokrát to byla rulička toaletního papíru.

1.4.2019 v 9:34 | Karma: 25,89 | Přečteno: 1081x | Diskuse| Ostatní

Michal Vlášek

Můj život řídí telefon. Proč?

Nedávno jsme se s přítelkyní domluvili, že si večer pustíme film. Měla to být krásná, romantická a neopakovatelná večerní chvilka. Svíčky hořely, na stole něco k zobání v televizi připravený film, ale jak to dopadlo?

17.3.2019 v 23:33 | Karma: 18,59 | Přečteno: 764x | Diskuse| Osobní

Michal Vlášek

Dobrý táta? Ne! Ten nejlepší.

Stal se ze mě otec. Do občanky se to sice nepíše, ale i tak je to důležitý mezník v mém životě.Nastal konec prohýřeným nocím, neplánovaným výletům, dnům prováleným v posteli. Láhevalkoholu jsem vyměnil za láhev Sunaru. O malých dětech jsem přečetl knihu, abych věděl, co měčeká. Bohužel, realita je jiná – horší, avšak příjemná.

10.1.2014 v 9:59 | Karma: 21,09 | Přečteno: 1088x | Diskuse| Ostatní

Michal Vlášek

Úspěšný dárek - kvalitní zážitek.

Na Vánocích je nejhorší vymýšlení dárků. Člověk musí spojit několik faktorů, aby to moc nestálo, aby to bylo využitelný a aby se to líbilo. Dlouhou dobu jsem si lámal hlavu s tím, co své přítelkyni koupit k Vánocům. Nejsem moc zastánce šperků, raději investuju do zážitků. Přijde mi to lepší, než vždy v zimě kupovat řetízek, náušnice nebo třeba pozlacenou korunu. Tentokrát jsem se rozhodl jít na to od lesa. Co by se líbilo mně?

5.9.2013 v 14:51 | Karma: 9,72 | Přečteno: 354x | Diskuse| Ostatní

Michal Vlášek

Dobro se oplácí dobrem – ani náhodou !

Každý den podstupujeme mediální masáž o vraždách, přepadeních a všemožných podvodech. Celé dny neposloucháme nic jiného, než jak někdo někoho podvedl, oloupil nebo přepadl. To, co dříve dělali loupežníci, na které platil pouze Robin Hood, dnes dělá každý. Má tedy vůbec cenu ostatním pomáhat? Existuje ještě vlastně „dobro“?

28.8.2013 v 17:07 | Karma: 17,18 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 18
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1081x
Nechci psát o politice, finanční krizi a tak podobně. Chci psát příběhy opravdu ze života a snad třeba i někoho pobavit.

Seznam rubrik