Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Flegrovo orákulum - předpověď Apokalypsy nebo další exhibice?

V poslední době je hitem internetu katastrofické věštění doktora Flegra. Možná tomu napomáhá jeho satanská vizáž s očima těkajícíma ze strany na stranu, možná to, že se mu podařilo tipnout si, že na podzim se epidemie vrátí,

což mimochodem předpokládali hlavou uvažující lidé už na jaře, ale nikdo jim tehdy (a ani teď) nevěnoval pozornost.

Takže pan doktor Flegr si včera v TV Prima užil další hodinku slávy a přiložil svůj metrák koksu pod kotel strachu, děsu a hrůzy, který tady klokotá od samého Kovidova zjevení na začátku letošního roku. Svými děsuplnými prognózami zcela jistě potěšil zástupy bojovníků proti zákeřné potvoře a posílil je v úsilí odstranit z lidských životů cokoliv, co sahá přes rámec holého biologického přežití. Dokonce vytáhl tabulku s grafem, pomocí níž znázornil, že nyní již bez legrace spějeme k neodvratnému konci, a - jak skutečně řekl! - už nám není pomoci. Apokalypsu nelze zastavit. Příští sobotu budou 4000 nově nakažených a za 14 dní 10 231. Mrtvých bude 50 tisíc, později dalších 100 - 150 tisíc přidal. To vše se navíc odehraje v horizontu kratším než 1 měsíc. Také připomněl, že hygienici nestíhají trasovat, že testů je málo a že mnoho nakažených uniká, kteroužto poznámku současně přebil tvrzením, že smrtnost viru přesahuje 1 %.

Co mě zaujalo, byl ten graf. Řekl jsem si, že by nebylo marné najít funkci, která tomu grafu odpovídá. Přemohla mne však vrozená lenost, takže jsem hledání funkce odložil na později, a jen tak si popřemýšlel.

Pan doktor předpokládá, že tento týden v sobotu budou 4000 nově nakažených. Přímo to neuvedl, ale z grafu, do kterého vynášel hodnoty uvedené na stránkách ÚZIS, vyplývá, že je to jeho předpověď hodnoty naměřené testováním. Takže pracuje s čísly ze stránek www.uzis.cz. Z nich zřejmě vypočítal i smrtnost viru, tedy poměr počtu dosud zemřelých ku kumulativnímu počtu nakažených. Nevím, ke kterému dni přesně údaje bral, zvolme tedy pátek 11.9.2020, což byl v neděli poslední den, k němuž byla kompletní data (počet pozitivních za předchozí den bývá znám již první hodinu dne nového, zatímco počet použitých testů až cca po 40 hodinách - zvláštní). Takže tzv. smrtnost k tomuto dni byla 454/33857=0,0134 přibližně, tedy 1,34%. Což odpovídá vyjádření pana profesora parazitologie (hle - zubař a onkolog vadí, parazitolog ne, zajímavé) o tom, že smrtnost přesahuje 1 %.

Přijměme tedy logiku pana profesora a postupujme dále. Pan profesor v tomto výpočtu tedy předpokládá, že testování odhalí všechny nové případy nakažených (jinak by mu neseděla smrtnost), tito nově zjištění budou izolováni a dál virus šířit nebudou. Zároveň předpokládá, že v populaci je skupina nakažených o neznámé velikosti a umístění, protože kdyby nebyla, od koho by se ti nakažení nakazili? Hranice jsou prakticky zavřené, kdo přijede musí do karantény, a navíc - kdo by jezdil do země, jejíž obyvatelstvo v krátké době prakticky vymře na strašlivou infekci?
Takže - uvnitř populace je skupina nemocných šířících nákazu a zároveň testování nově nakažené kompletně odhalí a systém izoluje, a tato skupina vygeneruje každý den nové nakažené takovou rychlostí, že v sobotu jich budou již 4 tisíce. Musím přiznat, že teoreticky je to možné.

Jenom mě tam drobet nesedí jeden detail. Kovid má dobu potřebnou k uzdravení 10 dní. Podle Ministerstva zdravotnictví jen asi 2,5 - 5 % lidí je po této lhůtě pozitivních, což je podle něj z epidemiologického hlediska zanedbatelné. Tak to zanedbám.
Logickým důsledkem toho je fakt, za deset dní ta skupina zanikne. Ti lidé se prostě uzdraví. A kdo tedy bude šířit nákazu? Nově nakažení jsou přece izolovaní? Kde se za dva týdny vezme těch 10 231 nově nakažených, které s tak dojemnou přesností pan profesor vyvěštil?

A, málem jsem zapomněl. Pan profesor přece řekl, že se nestíhá trasovat a že spousta nakažených testům uniká. Což je zcela jistě pravda. Ale jak potom může pan profesor tvrdit, že smrtnost je tolik a tolik procent, když ani netuší, kolik lidí to vlastně má? Jak může tedy s vážnou tváří tvrdit, že zdravotnictví zkolabuje a ekonomika se zhroutí, protože lidi se budou bát a přestanou chodit do práce?

Pane profesore Flegre, jste lhář a manipulátor s čísly. Pro svou vlastní slávu se neštítíte zneužívat této zjitřené situace a z titulu své akademické funkce děsit lidi až k smrti. Vůbec se nebudu divit, pokud na Vás někdo podá trestní oznámení pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Rád se přidám.
Dobrý den.

 

Autor: Lumír Vitha | pondělí 14.9.2020 6:37 | karma článku: 31,67 | přečteno: 1158x
  • Další články autora

Lumír Vitha

FVE přemítání, pro příště už nepáchnoucí benzínem, aby to někoho nemátlo

Potřetí usedám ke klávesnici, abych veřejně popřemýšlel, proč FVE, vlastně kompletně OZE, ano, nebo ne. Podle reakcí pod mými dvěma předchozími texty usuzuji, že je to téma přinejmenším dráždivé. Vlastně neusuzuji, spíš se to

10.4.2024 v 5:57 | Karma: 6,48 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

FVE zamyšlení páchnoucí benzínem - pokračování

V pátek jsem si položil otázku, proč se zasazovat o další závislost na zdrojích energetických surovin ze zemí s těžko předvídatelnými režimy, když k nám dopadá dostatek energie ze slunečního záření, které je zdarma

9.4.2024 v 5:44 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3187x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Malé fotovoltaické zamyšlení trochu páchnoucí benzínem

Dnes se opět po nějakém čase v tisku objevila informace o tom, že země OPEC snižují těžbu ropy, aby udržely, případně zvýšily cenu. Což mě přivedlo k tomu, hodit na papír otázku, kterou už mám na jazyku dlouho.

5.4.2024 v 6:10 | Karma: 12,51 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma: 18,52 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma: 31,83 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Dezinformacím podlehnete postupně. Ezovíkend život nezmění, říká psycholog

4. května 2024  12:38

Češi mají velké sklony k ezoterice, což postupně vede také k náchylnosti věřit dezinformacím nebo...

G7 plánuje pomoc Ukrajině za 50 miliard dolarů, píše Bloomberg

4. května 2024  12:32

Spojené státy jednají s blízkými partnery o poskytnutí pomoci Ukrajině ve výši až 1,2 bilionu Kč....

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....

  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.