Flegrovo orákulum - předpověď Apokalypsy nebo další exhibice?

V poslední době je hitem internetu katastrofické věštění doktora Flegra. Možná tomu napomáhá jeho satanská vizáž s očima těkajícíma ze strany na stranu, možná to, že se mu podařilo tipnout si, že na podzim se epidemie vrátí,

což mimochodem předpokládali hlavou uvažující lidé už na jaře, ale nikdo jim tehdy (a ani teď) nevěnoval pozornost.

Takže pan doktor Flegr si včera v TV Prima užil další hodinku slávy a přiložil svůj metrák koksu pod kotel strachu, děsu a hrůzy, který tady klokotá od samého Kovidova zjevení na začátku letošního roku. Svými děsuplnými prognózami zcela jistě potěšil zástupy bojovníků proti zákeřné potvoře a posílil je v úsilí odstranit z lidských životů cokoliv, co sahá přes rámec holého biologického přežití. Dokonce vytáhl tabulku s grafem, pomocí níž znázornil, že nyní již bez legrace spějeme k neodvratnému konci, a - jak skutečně řekl! - už nám není pomoci. Apokalypsu nelze zastavit. Příští sobotu budou 4000 nově nakažených a za 14 dní 10 231. Mrtvých bude 50 tisíc, později dalších 100 - 150 tisíc přidal. To vše se navíc odehraje v horizontu kratším než 1 měsíc. Také připomněl, že hygienici nestíhají trasovat, že testů je málo a že mnoho nakažených uniká, kteroužto poznámku současně přebil tvrzením, že smrtnost viru přesahuje 1 %.

Co mě zaujalo, byl ten graf. Řekl jsem si, že by nebylo marné najít funkci, která tomu grafu odpovídá. Přemohla mne však vrozená lenost, takže jsem hledání funkce odložil na později, a jen tak si popřemýšlel.

Pan doktor předpokládá, že tento týden v sobotu budou 4000 nově nakažených. Přímo to neuvedl, ale z grafu, do kterého vynášel hodnoty uvedené na stránkách ÚZIS, vyplývá, že je to jeho předpověď hodnoty naměřené testováním. Takže pracuje s čísly ze stránek www.uzis.cz. Z nich zřejmě vypočítal i smrtnost viru, tedy poměr počtu dosud zemřelých ku kumulativnímu počtu nakažených. Nevím, ke kterému dni přesně údaje bral, zvolme tedy pátek 11.9.2020, což byl v neděli poslední den, k němuž byla kompletní data (počet pozitivních za předchozí den bývá znám již první hodinu dne nového, zatímco počet použitých testů až cca po 40 hodinách - zvláštní). Takže tzv. smrtnost k tomuto dni byla 454/33857=0,0134 přibližně, tedy 1,34%. Což odpovídá vyjádření pana profesora parazitologie (hle - zubař a onkolog vadí, parazitolog ne, zajímavé) o tom, že smrtnost přesahuje 1 %.

Přijměme tedy logiku pana profesora a postupujme dále. Pan profesor v tomto výpočtu tedy předpokládá, že testování odhalí všechny nové případy nakažených (jinak by mu neseděla smrtnost), tito nově zjištění budou izolováni a dál virus šířit nebudou. Zároveň předpokládá, že v populaci je skupina nakažených o neznámé velikosti a umístění, protože kdyby nebyla, od koho by se ti nakažení nakazili? Hranice jsou prakticky zavřené, kdo přijede musí do karantény, a navíc - kdo by jezdil do země, jejíž obyvatelstvo v krátké době prakticky vymře na strašlivou infekci?
Takže - uvnitř populace je skupina nemocných šířících nákazu a zároveň testování nově nakažené kompletně odhalí a systém izoluje, a tato skupina vygeneruje každý den nové nakažené takovou rychlostí, že v sobotu jich budou již 4 tisíce. Musím přiznat, že teoreticky je to možné.

Jenom mě tam drobet nesedí jeden detail. Kovid má dobu potřebnou k uzdravení 10 dní. Podle Ministerstva zdravotnictví jen asi 2,5 - 5 % lidí je po této lhůtě pozitivních, což je podle něj z epidemiologického hlediska zanedbatelné. Tak to zanedbám.
Logickým důsledkem toho je fakt, za deset dní ta skupina zanikne. Ti lidé se prostě uzdraví. A kdo tedy bude šířit nákazu? Nově nakažení jsou přece izolovaní? Kde se za dva týdny vezme těch 10 231 nově nakažených, které s tak dojemnou přesností pan profesor vyvěštil?

A, málem jsem zapomněl. Pan profesor přece řekl, že se nestíhá trasovat a že spousta nakažených testům uniká. Což je zcela jistě pravda. Ale jak potom může pan profesor tvrdit, že smrtnost je tolik a tolik procent, když ani netuší, kolik lidí to vlastně má? Jak může tedy s vážnou tváří tvrdit, že zdravotnictví zkolabuje a ekonomika se zhroutí, protože lidi se budou bát a přestanou chodit do práce?

Pane profesore Flegre, jste lhář a manipulátor s čísly. Pro svou vlastní slávu se neštítíte zneužívat této zjitřené situace a z titulu své akademické funkce děsit lidi až k smrti. Vůbec se nebudu divit, pokud na Vás někdo podá trestní oznámení pro podezření z trestného činu šíření poplašné zprávy. Rád se přidám.
Dobrý den.

 

Autor: Lumír Vitha | pondělí 14.9.2020 6:37 | karma článku: 31,67 | přečteno: 1158x