Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Referuji poslední příhody z natáčení: V mém okolí jsou již případy covid19. Pozitivita v jednou případě zjištěna tak, že zákazník pro nějakou reklamní akci požadoval od zúčastněných negativní test. Tak negativní nebyl, takže pro tohoto člena statut nakaženého. A teď pozor: Kolegové co s ním byli v předchozích 3 dnech v kanceláři se rozhodli nepodstupovat test, z důvodu rizika, že výsledek testu bude: NEGATIVNÍ. Ano, negativní, protože to by znamenalo karanténu a další test na závěr. Takže rozhodnuto ty lehké (pokud vůbec budou jaké) příznaky vyležet - a hotovo, skončeno. - - - - Běžně se setkávám s tím, že je lidem při setkání navrhováno, že pokud bude mít někdo pozitivní test, že pomlčí o tom, že se s někým v té kritické době setkal. Až bych to označil za převládající chování. - - - Soudím tedy, že s růstem těch počtů ofiko nakažených už to nebude tak horké. Lidi už jsou rozhodnutí se nenechat zbytečně šikanovat a posílat do nějaké pomatené karantény (a odmítají ostatní lidi kvůli tomu udávat). A je pravda, že i já už jsem přestal brát neznámá čísla. Nikdy nevíte, jestli vás nějaký expert neudá na hygieně a nezmaří vám tak 14 dnů času. Fakt ohromná legrace.... už mám té šaškárny taky plný zuby.

0 0
možnosti
Foto

Pane Vitho, zdravím Vás! Bohužel jsem si Vašeho článku všiml až teď! Jasně pan Flegr je snadný terč, protože tu apokalypsu v Excelu namodeloval tak, aby to šlo zjednodušeně podat, a to se líbí v médiích (absolutní katastrofa je vždycky vítána). Každopádně uvidíme v tomto týdnu, jestli se bude stíhat ještě tak nějak trasovat nebo se jim to už definitivně vymkne z rukou (v Praze už to myslím žije svým životem, to šíření nákazy). Nakonec (tj. fakticky už do voleb 2. a 3. října) dojde na model, o kterém jste již minule referoval - denně se pak v republice nakazí třeba 10 či 20 tis. lidí (většina lehký průběh nebo bez příznaků a než se prudit s testy a karanténou, tak to doma přes víkend bez velké publicity "vyleží") a protože kapacity testů rozhodně zrovna násobně neporostou, tak bude denně třeba 2000 či 3000 "ofiko" nakažených. Samozřejmě na tento počet bude připadat třeba 10 či 20 zemřelých ("s covidem", hlavně), což ovšem bude počítáno z těch 2000 ofiko nakažených jako 1% smrtnost. Fakticky se bude jednat o smrtnost třeba 1 promile (0,1%), což je ekvivalentní smrtnosti chřipky. Samozřejmě uvidíme, ale je možné, že Vám nakonec dám za pravdu (alespoň v něčem, tedy). Pokud zanedbám časové posuny mezi: nakažením-příznaky-testem-hospitalizací-přístroji-smrtí (což není správně, ale řekněme....), tak tu budeme mít prostě novou virózu, pěkně nakažlivou, kterou se postupně "promoříme". Většina - s lehkým průběhem, nebo bezpříznakově. Víte, nač jsem zvědav? Pokud do toho termínu voleb výrazně nenaroste smrtnost, zamyslí se někdo, že by se k tomu mohl změnit přístup? Jakože ano, hadry přes ksicht, proč ne, ale s těmi desetitisíci lidí v karanténě je to trochu zbytečné? Copak u chřipky se to tak dělá (a to je pěkně nebezpečná nemoc!)? Co si tipujete, rozbřeskne se v nějakých hlavičkách a změní se přístup, nebo se ulockdownujeme k smrti? /pozor, stále nevylučuji scénář bližší předpovědi pana Flegra - jen uvažuji jiný, také poměrně dosti pravděpodobný vývoj)?

0 0
možnosti

"Absolutní katastrofa" je sice v médiích vítána, ale když vědecký pracovník a uznávaná kapacita v oboru parazitologie prohlásí v přímém TV přenosu, že je jisté, že naše zdravotnictví kvůli Covidu-19 do měsíce zkolabuje, to už je na pár facek. Dokážu si představit, co to se slabšími a důvěřivými povahami může udělat.

0 0
možnosti
Foto

Pane kolego, pan profesor je poněkud odtržen od reality a příliš pohroužen do laboratorních misek se všelijakými potvorami.

Ale Vy byste se měl též držet zpátky, protože Váš článek a komentáře, kde je podle Vás v teflonu křemík, zatím nemají obdoby. A další skvosty, které by inženýr technik opravdu nemusel napsat. ;-(

1 0
možnosti
LV

Pane kolego, pokud nemáte věcnou připomínku k textu, raději prosím mlčte. Už jste s křemíkem v teflonu poněkud vyčpělý. Držte se laskavě tématu - o křemíku zde nepadlo ani slovo.

1 0
možnosti
AT

Stačí i když neprší, ale alespoň kape, ale pod okapem, je přeci jen krásně......

Chudák p. Flégl, když se ráno v pondělí probudil a po zhlédnutí dat z neděle, tak začal zcela určitě lkát a naříkat, ale zcela jistě se již odpoledne rozjařil, jak mu vše zase krásně vychází, nebo i jeho kamarádi ,,z pod okapů" jej zcela jistě, jej v jeho úsilí rádi podpořili a nadále i podpoří.

2 1
možnosti
LV

Já bych nebyl tak kategorický, víkend je víkend, když to v sobotu nafoukli, musí jim to někde chybět. Uvidíme v týdnu.

Ale taky mě to v koutku škodolibě zacukalo :-)

Děkuji a hezký den!

0 0
možnosti
IB

I29v72o 65B19o75u20š89e

14. 9. 2020 10:43

Asi byste si měl poslechnout celou řeč znovu. A nevytrhávat z kontextu.

2 0
možnosti
LV

Prosím konkrétně.

1 0
možnosti

Pořad jsem zatím neviděl, ale určitě to napravím. Pokud tam z úst pana Flégra padly výroky, obsažené v odstavci

"Příští sobotu budou 4000 nově nakažených a za 14 dní 10 231. Mrtvých bude 50 tisíc, později dalších 100 - 150 tisíc přidal. To vše se navíc odehraje v horizontu kratším než 1 měsíc."

vašeho článku, lze to podle mne skutečně považovat za šíření poplašné zprávy. Jestli například ve 212 miliónové populaci Brazílie zemřelo za c e l o u d o b u trvání pandemie kolem 132 tisíc lidí, jsou Flégrovy předpovědi o statisících mrtvých u nás v horizontu jednoho měsíce zcela mimo mísu. Je nás nejen dvacetkrát méně, ale i zdravotnictví máme na nesrovnatelně vyšší úrovni.

1 0
možnosti
LV

Podívejte se na to. Je to zajímavé, takový souboj kapacit, kterým sekunduje pan Cikrt.

0 0
možnosti
Foto

Je to celkem jednoduché:

Pan Flégr přednesl nějakou hypotézu o vývoji situace v nejbližších dnech.

Zkuste zde přednést alternativní hypotézu tohoto vývoje.

Po těch několika dnech se můžeme podívat, která z hypotéz bude blíže pravdě.

1 0
možnosti
LV

Ano, je to jednoduché. Počkáme si. Moji hypotézu najdete v mých blozích níže. Budu rád, když ji okomentujete stejně argumentačně, jako já hypotézu prof. Flegra.

0 0
možnosti
PR

Jaká je vaše odbornost pane Vitha že zpochybňujete pana profesora ?

1 0
možnosti
LV

Jako inženýr technik a učitel zpochybňuji jeho výpočty a upozorňuji na rozpory v předpokladech. To dělám u každého žáka, aniž bych se pídil po jeho jménu či akademické hodnosti. I peofesoři se mýlí. Nehledě na to, že tyhle triviální chyby si nesmí dovolit ani žák matematiky na druhém stupni ZŠ.

1 0
možnosti
MS

Pane Vitha, vy jste hlava! Sám prof. Flegra citujete, "že hygienici nestíhají trasovat, že testů je málo a že mnoho nakažených uniká". Vaše základní teze, že to přebíjí číslo smrtnosti, je nesmysl; je to naopak předpoklad Flegrových výpočtů. Pak je celá Vaše úvaha naprosto mimo.

Na druhou stranu prof. Flegr ve výpočtech nejspíš nebere v úvahu snížení reprodukčního čísla zaváděnými izolačními opatřeními a používá nerealisticky vysoký údaj smrtnosti, takže reálný vývoj bude spíše níž. Ale kam se hrabe na mimóznost Vašich úvah, to se nedá srovnat! ;-D

0 0
možnosti
LV

A, málem jsem zapomněl. Pan profesor přece řekl, že se nestíhá trasovat a že spousta nakažených testům uniká. Což je zcela jistě pravda. Ale jak potom může pan profesor tvrdit, že smrtnost je tolik a tolik procent, když ani netuší, kolik lidí to vlastně má? Jak může tedy s vážnou tváří tvrdit, že zdravotnictví zkolabuje a ekonomika se zhroutí, protože lidi se budou bát a přestanou chodit do práce?

Zdroj: https://vitha.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=757225

Běžte si kleknout na hrách.

2 0
možnosti
Foto

Chápu, že volá na poplach. Dovedu naslouchat. Vědce bych nosila v dnešní době na rukou a velmi si přeji jim skutečně naslouchat...Ale cosi mi velí vyjevit, že při vší úctě nevím, jestli tohle jevení, jak zaručeně bude, je pro tuto notně mezi lidmi rozmrvenou atmosféru to pravé ořechové. Obecně řečeno, vadí mi v téhle době všechno - a víceméně bulvární věštění a psaní bulvárních článků - jak bude. Jak zaručeně bude se vším. S tituly knížek, filmů, jak bude s naší smrtí, jak bude...Vadí mi diskuze tady s mistry přeučenými internetem, kdy je patrné, že všechno tohle, ač i zřejmě upřímné profesorovo snažení, je ve výsledku ne ku prospěchu, ale k větší rozdělenosti lidí. Spojuje nás všechny pak strach ze smrti. Vědec, chce-li si lidi získat, musí pořád vyzařovat pochopení a cosi komunikativního a přece jen pozitivního směrem k životu, aby si lidi naklonil... K tomu patří klidnější přístup, víc úsměvu a méně nervů a poplašnosti... Protože zcela upřímně - můžu dodržovat všechno a stejně všechno nezvládnu. Výsledek je, že slyším katastrofa scénář a vypínám a nechci. A ... to já vědcům naslouchám jako vášnivý otrok. Takže tak. Žalobu bych proboha svatého nevytahovala. Ale i tenhle váš výkřik je živou ukázkou produkce toho nešťastného, o čem tohle píšu a kam to při vší úctě k panu profesorovi ve společnosti vede.

1 0
možnosti
LV

Děkuji za příspěvek, paní Kielbergerová, a trochu rozpačitě s ním souhlasím. Víte, co mi vadí nejvíc? Že se dodneška nikdo nepokusil odpovědět na otázku: Kolik je skutečně teď aktuálně nemocných?". Bez znalosti tohoto čísla se bude stále jen trumfovat, kdo je blbý a kdo blbější, bez reálného základu. Ta čísla, která máme, sama o sobě neříkají vůbec nic. Říkáme: "Za včerejšek přibylo XY případů", ale testujeme, kolik je aktuálně nemocných, počítáme smrtnost a přitom ani netušíme řád, ve kterém se počet aktuálně nemocných pohybuje.

Proč to nikoho nezajímá? Odpovězme si sami.

1 0
možnosti
  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.