Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

A ve včerejším tahu bylo vylosováno číslo 798! (Bez záruky)

Není to žádné překvapeni. Pátky pravidelně přinášejí zdaleka nejvyšší čísla z celého týdne, navíc roste počet upotřebených testovacích sad. A proč bez záruky? 

1) Ke korekci čísel dochází denně. Zdůvodnění lze dohledat na stránkách ÚZIS, není třeba je opakovat.

2) Nemáme ani tušení, jak ta čísla vznikají. Obočí mi nadzvedává třeba skutečnost, že k 5.9.2020, 1.01 hod. víme přesně, kolik bylo zachycených nově nemocných, ale přesný počet testů známe pouze k 4.9.2020, 18.05 hod. Dodatečně je pak hodnota navýšena o cca 1 000 testů. Proč to tak je? Vždyť nejprve musí být proveden test a až po nějakém čase může být vyhodnocen. Logicky tedy nejdříve znám počet provedených testů a až potom počet pozitivních (negativních) výsledků. Vede mě to k další domněnce, za kterou mě možná spousta lidí sežere, ale zároveň nikdo nedokáže, že je nesprávná: Domnívám se, že administrativní chybou jsou výsledky testů získané mezi cca 18. a 24. hodinou každého dne započteny dvakrát. Než mi začnete nadávat do hlupáků, (Bednar a spol.), dokažte, že to není pravda.

Uvědomme si, že čísla, kterými jsme denně bombardováni, jsou skutečně vytažená k králiččího klobouku. Co o nich víme a nevíme, to jsem shrnul včera. Ani tolik nevadí, že jsou to čísla sesbíraná z množiny cca 10 000 lidí, což je cca 1 promile populace. Data s vysokou vypovídací hodnotou lze v rámci ČR získat i ze vzorku 10 x menšího. Jde o to, že ten vzorek musí být nějak popsán, musí splňovat základní parametry, a údaje musí být získány a zpracovány jednoznačně definovanou metodikou. 

Za 6 měsíců, po které celá společnost nežije prakticky ničím jiným než děsem z koronaviru, nikdo, opakuji nikdo neodpověděl na tyto základní otázky:

1) Jak jsou vybíráni lidé k testování? Kolik z nich je vytrasovaných? Kolik je samoplátců? Kolik je příznakových (indikovaných ošetřujícími lékaři)? Kolik je naopak těch, kteří očekávají negativní výsledek testu (třeba aby mohli odjet do zahraničí)? Kolik testů je opakovaných (opakovaně provedených na téže osobě)? Proč tyto údaje nejsou součástí zprávy o stavu covidu?

2) Jaká je hranice virové nálože, kterou jsou ještě testy schopny detekovat? Jak moc jsou infekční ti, kteří pomocí použitých testů nejsou zachyceni, přestože virus mají?

3) Jaká je spolehlivost testů? Kolik procent pozitivních testů je "falešně pozitivních" (falešná negativita je vysoká, test zachytí pouze vysoké virové nálože - Dr. Dušek, ředitel ÚZIS)? 

4) Jestliže je aktuální průměrný počet záchytů cca 600 z 12 000 testů, z nichž je drtivá většina navíc bezpříznaková a nemocí by prošla, aniž by si toho všimla, proč vůbec dochází k trasování? Proč ty skupiny hygieniků, kteří skutečně pracují do úmoru, ztrácejí čas tak neproduktivní činností? Kdo věří, že při otestování 1 promile populace zachytí hygiena všechny nově nakažené? To je přece nesmysl už na první pohled. Proč raději netestují reprezentativní vzorky populace, abychom měli skutečný přehled o tom, co je ta nemoc zač a jak vážnou hrozbu doopravdy představuje?

Místo toho, aby někdo odpověděl na tyto otázky, pracujeme s náhodnými neověřenými čísly bez vypovídající hodnotu. Na základě těchto doslova vylosovaných čísel:

1) zavíráme provozovny desítkám tisíc živnostníků, jejich rodiny připravujeme o živobytí a uvrháváme je do dluhových pastí,

2) zavíráme školy, děti připravujeme o vzdělání i sociální návyky, rodiče stahujeme ze zaměstnání a tím působíme další obrovské a nedozírné ekonomické škody,

3) rušíme kulturní, sportovní a společenské akce, jsme naháněni do zdí svých domovů, ze kterých můžeme vystrkovat své do hadru zabalené nosy pouze v určenou hodinu, v povoleném počtu a schváleným směrem

4) osekáváme své životy a přetváříme je na pouhé biologické přežívání, s pofidérní vizí že "Bude líp". Kdy? Až nebude virus?

Největší podíl na tomto marasmu ale nemají samotní politici, Prymulové a Maďaři, tesající se mezi sebou o teplá místečka a závodící, kdo z nich nasadí národu více náhubků, největší podíl mají novináři, ti takzvaní "hlídací psi demokracie". Ti, místo aby jako skuteční psi šli po politicích, kladli jim výše uvedené otázky a nepřestávali trhat, dokud nedostanou odpovědi, jako hyeny zalezli do nor svých redakcí a home officů, aby každý den vygůglili morbidnější zprávy o tom, jak covidem zasažení padají na ulicích, jsou nakládáni na kamiony vysokozdvižnými vozíky a zahrnováni buldozery v hromadných hrobech, aby závodili, kdo přinese drastičtější zprávu opatřenou co nejkrvelačnějším titulkem...

A my jako stádo ovcí jim to všem žereme.

Není divu, že jsme tam, kde jsme. Že stojíme jako trubky, už zase sháníme hadr na pysk a třeseme se, jestli tahle výplata nebude náhodou na dlouho poslední...

Jak dlouho si to necháme líbit?

Autor: Lumír Vitha | sobota 5.9.2020 10:13 | karma článku: 24,16 | přečteno: 508x
  • Další články autora

Lumír Vitha

FVE přemítání, pro příště už nepáchnoucí benzínem, aby to někoho nemátlo

Potřetí usedám ke klávesnici, abych veřejně popřemýšlel, proč FVE, vlastně kompletně OZE, ano, nebo ne. Podle reakcí pod mými dvěma předchozími texty usuzuji, že je to téma přinejmenším dráždivé. Vlastně neusuzuji, spíš se to

10.4.2024 v 5:57 | Karma: 6,48 | Přečteno: 381x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

FVE zamyšlení páchnoucí benzínem - pokračování

V pátek jsem si položil otázku, proč se zasazovat o další závislost na zdrojích energetických surovin ze zemí s těžko předvídatelnými režimy, když k nám dopadá dostatek energie ze slunečního záření, které je zdarma

9.4.2024 v 5:44 | Karma: 18,38 | Přečteno: 3187x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Malé fotovoltaické zamyšlení trochu páchnoucí benzínem

Dnes se opět po nějakém čase v tisku objevila informace o tom, že země OPEC snižují těžbu ropy, aby udržely, případně zvýšily cenu. Což mě přivedlo k tomu, hodit na papír otázku, kterou už mám na jazyku dlouho.

5.4.2024 v 6:10 | Karma: 12,51 | Přečteno: 730x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval? - Pokračování

Nebo spíš rozvinutí toho, co jsem napsal v pátek. To proto, že debata pod článkem se stočila pouze na školné, jako kdybych označil školné za univerzální všelék. V úvodu pro přehlednost zopakuju stěžejní odstavec zmíněného textu.

27.11.2023 v 6:04 | Karma: 18,52 | Přečteno: 300x | Diskuse| Společnost

Lumír Vitha

Za co bych stávkoval?

Na pondělí se chystá generální stávka, byť podle způsobu informování médií to vypadá jako stávka učitelů za vyšší platy. No neva, zůstanu jako učitel u toho, že i tak se to dá vyložit a že tudíž celkem snadno dopředu odhadnu,

24.11.2023 v 8:24 | Karma: 31,83 | Přečteno: 852x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Nekritizuji pomoc Ukrajině, brání se Babiš ve sporu s Černochovou o munici

4. května 2024  12:07

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš uvedl, že nekritizuje pomoc Ukrajině, ale netransparentnost aktuální...

Auto za tahačem s tankem zastavilo. Už ale ne kamion, který osobák sešrotoval

4. května 2024  9:48,  aktualizováno  11:55

Při nehodě tří aut zemřel na dálnici D1 mezi Bohumínem a Polskem jeden člověk, další dva jsou...

Zemřel bývalý šéf izraelské společnosti přátel ČR. Přežil Osvětim, skrýval se v Praze

4. května 2024  11:39

Ve věku 99 let zemřel někdejší předseda Izraelské společnosti přátel České republiky a jeden z...

Novodobí husaři. Polsko zná podobu F-35, budou bez červeno-bílé šachovnice

4. května 2024  11:07

V polských ozbrojených silách se zakrátko opět objeví husaři. Nikoliv však jako těžká kavalérie,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 222
  • Celková karma 12,46
  • Průměrná čtenost 1280x
Narcistní civilizace se vyznačuje tím, že v totalitě komunikačních technologií prakticky nekomunikuje, jen vytváří hluk.

Závěr: Internet je dokonalý vynález. Bez něho by blbost chřadla.