Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Špatný primární výběr

Tento příspěvek je malé soukromé intermezzo.  O tom, proč píšu. O tom, proč jsem se k tomu odhodlala. O tom, že nejsem zastánce ničeho jiného, než prosté lidské slušnosti a rozumu.

V diskusích používám přezdívku macecha_marie. A nemám ty dukáty, co jsou potřeba k tomu, abych mohla odpovídat. A proto vzniká tento příspěvek.

Má role Macechy není zdaleka první, v níž jsem se ocitla a která s tématikou tohoto blogu souvisí.

Jsem také Vnučka úžasné babičky. Znáte ty z pohádek? Tak takovu jsem měla. Když jsem se narodila, byla už vdova. Děda umřel děsně po své čtyřicítce, máma byla tenkrát na gymnáziu. Bábinka byla nesmírně silná osobnost, ač se to neprojevovalo žádnou dominancí. Prostě s námi všemi byla. A léčila starosti svou moudrou přítomností, rybízovým koláčem a hrnkem melty. Pomáhalo to i na nešťastné lásky. Já ji vlastně nikdy neviděla se vzdávat. Ať jí život dělal cokoliv, nikdy jsem ji nezažila zlou. A to ani v posledním období života, když už se obtížně pohybovala a bydlela u nás.

Taky jsem sbírala zkušenosti jako Dcera. Z toho období vím, že mizerné manželství je pro děti zátěž. V takovém případě je lepší každý rodič zvlášť a  dětem klid.

A v neposlední (snad dokonce první) řadě jsem Matka. Matka, která sama vychovala děti. Neuděláte vůbec nic, když s vámi ten druhý nechce zůstat. Můžete vysvětlovat, prosit, hrozit, můžete ronit krokodýlí slzy, házet talíři, skákat z okna...můžete cokoliv, toho druhého neudržíte. Nebo ne na dlouho. Vždycky jsem byla přesvědčená, že A. by děti nikdy neopustil. Je hračička a blbnutí s nimi ho prostě bavilo. Jenže...byl hračička. A tak ho přitáhla lákavá blikátka hracích automatů. Začal utíkat a možná utíká dodnes, pokud nepochopil, že největším nepřítelem je sám sobě. Myslím, že nepochopil a pořád viní svět. Dlouho jsem nevěřila, že už je na zcela jiné oběžné dráze než já. Snad čtyři - pět let. Čekala jsem na něj nevědomky, nějak uvnitř sebe. A protože jsem v sobě měla tu Dceru s narušeným vztahem k vlastnímu otci, nechtěla jsem, aby totéž v budoucnu řešily moje děti. A tak jsem jejich setkávání maximálně usnadňovala. Není to žádná věda, stačí v okamžiku, kdy se rozhodujete, potlačit svoje zájmy a zraněné ego. Rozhodnout se, co je důležité.

 Všechny popsané role mi daly slušné zkušenosti pro tu nejnovější - Maceší. Když jsem si s ní přestala vědět rady, přečetla jsem snad všechno co na dané téma existuje a nějak si to utřídila. Promluvila s každým v okolí, kdo se vztahy v rodině a vztahy k dětem zabývají. A mimo jiné se rozhodla o problematice psát. V duchu vidím bábinku a vím, že jsem tak trochu po ní. A že "Vavrušky" neplivou špínu, neházejí kamení, ale taky se nevzdávají.

Měla jsem době po rozpadu manželství kamaráda, který byl rozvedený a už s tím vším srovnaný. Měl pro mne báječné vysvětlení. Vždycky mi vyjasnil, že ani já nejsem špatná ani můj bývalý manžel není špatný. Prostě to byl "špatný primární výběr" a nehodíme se k sobě. Není důvod se kvůli tomu trápit víc, než je nutné. Tenkrát jsem mu nedokázala věřit. Časem jsem mu dala za pravdu snad tisíckrát. Proto se nám rozpadají vztahy. Neochota nést zodpovědnost za navázaný vztah, onen špatný primární výběr, ale také úrovněň společnosti, která umožňuje pohodlný život. Nejsme na sobě závislí a prostě se rozcházet můžeme. Žijeme ve společnosti, kde jsou neúplné rodiny už snad častější než ty fungující a všichni to vnímáme jako "normu". Zvláštní svět, že?

Možná by stačilo, abychom si v porozvodových tahanicích uvědomili, že náš bývalý partner je taky nejspíš smutný, naštvaný a utahaný. Že je to ten člověk, s nímž jsme si, zcela si vědomi souvislostí, pořídili děti. Jsem si jista, že docela často lze "bitvu o děti" zastavit, dohodnout se a tím způsobit, že vítězi se stanou všichni. Jinak to totiž nejde. Všichni vyhrají nebo všichni prohrají. Rozvod a následná péče o děti není fotbal a jakýkoliv "gól" v podobě konfliktu jde vždycky do obou pomyslných branek. Přesto se hádáme. Přesto si myslíme, že je možné vyhrát. Několika "bojujících rodičů" jsem se ptala, co je v tomto případě výhra. A často je odpovědí rozpačité ticho.

Poněkud vyhrocené názory se objevily (jen maličko) i v mé diskusi k poslednímu článku. A tak si dovolím vysvětlení. Nejsem zastánkyní žádného z možných modelů péče o děti po rozvodu či rozpadu vztahu. Zato jsem zastánkyní slušné a co nejkultivovanější komunikace. Nechci tady hledat viníky a zastávat se otců či matek. Nechci řešit, kdo z rodičů může dětem co dát. Já totiž, milý čtenáři tohoto intermezza, neměla patent na rozum ani ve dvaceti, natož teď.

Vím, co by vyhovovalo Tátovi. Konec konfliktů, klidně děti u mámy, ale častý, přirozený kontakt s možností domluvy. Nemusí být úsměvná. Stačí věcná. Aby Syn nepropadal z matiky a z fyziky (když on sám je vzdělaný technik a může mu s tím pomoci), aby bylo možné vzít děti do divadla tehdy, když je to správné představení a ne tehdy, když je "lichá sobota", aby se bylo možné domluvit na vhodných dárcich, aby...aby...aby.... Jenže "nemocí" je na téhle komunikací  bohužel daleko více. Jen sem prostě nepatří.

Nemyslím si, že existuje univerzální recept na to, jak upravit styk rodičů s dětmi. Domnívám se ale, že nekomunikující rodič by měl být rychle systémem přiveden k rozumu tak rychle a efektivně, aby nemohlo dojít ke škodám na dětských duších. Nástroje nepochybně existují.  Jen je náš systém nějak nechce vidět.

Dávno si nemyslím, že děti musí být s mámou. Nevím, zda je střídavka vhodná vždycky (mimochodem, kdyby byla "obvyklá", možná by ubylo situací, kdy muž před padesátkou odejde s o dvacet let mladší ženou. Řadu z nich by nejspíš odradil fakt, že mají mít doma každý druhý týden dva "cizí" teenagery :-) ). Je mi jasné, že mnohdy spolu rodiče skutečně nedokáží společně na maturitní ples dětí, které spolu dokázali splodit.

Ale základní slušnost by se ztrácet neměla. Ze vztahů, z rozhodovacích procesů, ale ani s diskusí. V těch svých si o ni tedy diskutující dovolím tímto požádat.

Autor: Marie Vavrušová | pátek 13.1.2012 19:40 | karma článku: 13,11 | přečteno: 1520x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!