Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Soudní peripetie - aneb soudní znalec nastupuje I

Věděla jsem o existenci znaleckých posudků. Samozřejmě. Nikdy jsem ale nemusela přemýšlet nad tím, že takové "zkoumání" se může týkat jednou také mých nejbližších a nejspíš s mojí aktivní účastní. Tématem "dne" je tedy role soudního znalce ve sporech o děti.

Konečně se dokážu vrátit ke svému hledání a třídění informací. Venku je zima až praští, v krbu to pro změnu praská, Táta je ještě v práci a já "nic nemusím". Dcery se na koleji moří zkouškami a už se těší na začátek semestru, Tátovy děti jsou s Maminkou, kocour mi spí za krkem, v hrnku kouří čaj. Ideální podmínky ke čtení. A psaní. Tak tedy - jak je to s těmi soudními znalci? Respektive jak by to být mělo?

České právo obsahuje zásadu, která tvrdí, že je v soudních řízeních nutno zachovat co největší nezávislost dětí na vůli rodičů. Záměr lze v zásadě hodnotit jako dobrý - má děti ochránit před "vyřizováním účtů" mezi dospělými. Jejich frustrace a zjitřené emoce se totiž často projevují právě během soudních sporů a asi je zbytečné rozebírat, že často zatlačí do pozadí zájmy dětí. Jedním z užívaných nástrojů je instit kolizního opatrovníka, který má zájmy dětí hájit. Zpravidla jím soud ustanoví OSPOD (orgán sociálně právní ochrany dětí).

Subjektivní vsuvka:

Nechci kritizovat dámy z OSPOD, zažila jsem je dříve jen u soudních jednání, která se týkala mých dcer. A prostě tam jen tak byly. Poprvé mi pomohly sepsat žádost (to jsem byla z rozchodu "div živá"), podruhé se prostě účastnily těch několika jednání, jejichž výsledkem bylo velké NIC. Budiž bráno v potaz, že poprvé jsme se s (tehdy ještě) manželem na všem kolem dětí bez potíží dohodli. A ve druhém zas nebyl k nalezení, tedy sice bylo co řešit, ale ne s kým. Mým pohledem vzato, pokud takto kolizní opatrovníci fungují standardně, příjde mi to jako, mírně řečeno, diskutabilní role.

Při rozhodování o svěření dítěte do výchovy rodičů je soud povinen sledovat především zájem dítěte. Nepochybně je to náročný úkol a tak je pochopitelné, že v případě složitějších případů chce mít soudce maximum podkladů k rozhodování. V takovém okamžiku může soud doplnit jako důkazní prostředek posouzení znalcem. Většinou jsou využíváni znalci z oblasti dětské psychologie (pedopsychologie).

Soud pro znalce zformuluje otázky na něž chce získat odpověď, která pak poslouží jako podpora pro rozhodování. Otázky by měly být postaveny tak, aby znalci neukládali právní posouzení situace. To zůstává plně v kompetenci soudu, který má za úkol zodpovědně posoudit všechny souvislosti. Že se jedná o závažnou problematiku dokazuje fakt, že se jí zabýval i Ústavní soud (nález ÚS 2630/07).

Soudní znalec by měl přispět svým náhledem. Musí proto prostudovat spisový materiál a rovněž se setkat osobně s těmi rodinnými příslušníky, jichž se šetření týká. Výběr použitých metod je v kompetenci samotného znalce. Zkušený znalec tak může pomoci zorientovat se ve spleti problémů spojených s výchovným prostředím u rodičů, v rodinných vztazích a zachytit možné skryté motivace obou rodičů. 

Znalecký posudek je následně zpracován písemně a doručen soudu. Je rovněž obvyklou praxí, že je znalec v rámci jednání vyslechnut a osobně se ho zúčastní.

Úkolem soudu je pak to, aby nepraktikovali (zdá se, že poměrně obvyklý) problematický přístup, který nekriticky a schématicky přebírá závěry znaleckých posudků, které mohou (a často se tak stává) překračovat meze odborného posouzení a dávají přímý návod, jak má soud rozhodovat. Tím přímo zasahují do rozhodování soudů. Rozhodnutí soudu pak je spíše rozhodnutím soudního znalce, což není v souladu s jednou z nezpochybnitelných zásad civilního procesu - tedy zásadou volného hodnocení. Ta říká, že závěr, který soudce učiní o pravdivosti či nepravdivosti tvrzených skutečností je věcí vnitřního soudcova přesvědčení a jeho logického myšlenkového postupu. Je tedy korektní, pokud soudce hodnotí všechny důkazy jednotlivě a následně ve vzájemných souvislostech.

Subjektivní vsuvka 2:

To nám tak někdy kolem Mikuláše vysvětlovala sociální pracovnice, že doporučí soudu nechat zpracovat znalecký posudek vzhledem k tomu, že ona sama nedokáže posoudit míru ovlivnění dětí. A že Maminka, Táta a děti pojedou ke znalci a ten sám rozhodne, jak koncipovat vyšetření (či jak to celé nazvat). U soudu Táta vyrozuměl, že se vyšetření týká celých nově ustavených párů (oba páry jsou manželské). Tak se možná setkám s psychologem a třeba poprvé uvidím Šoféra. Světe div se, já toho pána fakt neznám, jen podle hlasu v telefonu. Skoro to v tom našem miniměstě není možné. Ale mně se to může stát klidně. Jednak si venku myslím na svoje a lidí si moc nevšímám, jednak nemám paměť na obličeje. Lhala bych, kdybych netvrdila, že na to celé nejsem zvědavá. Jsem. To je výhoda Macech. Můžete si dovolit mírně zlehčovat a pozorovat. Tak uvidíme.

Uznávám, že toto téma je náročné a dovolím si tedy k němu vrátit v ještě jednom vstupu. Tentokrát věnovaném tomu, co by v posudku nemělo chybět. I propříště jsem si k problematice znaleckých posudků našla oporu. Tentokrát to bude ASPI. Při prosévání internetu jsem jsem taky narazila na hezké informace o tom, kterému rodiči by mělo být dítě svěřeno a jak to vlastně vidí soudy.  Ale o tom...no třeba zase potom.

Jednoznačné je, že znalecký posudek má nemalou váhu a může citelně ovlivnit další život dětí. Je ale potřeba pozorně sledovat vývoj české legislativy a také způsob užívání předpisů. Ten může totiž výrazně ovlivnit samotný výsledek soudního jednání. A tak jsme v závěru zase u toho systému.

 

 Pro článek byl využit následující příspěvek se sborníku:


HOŘÍNOVÁ, Anna. Znalecký posudek jako důkaz v rámci péče soudu o nezletilé. In: Dny práva 2008 [online]. Brno: Právnická fakulta Masarykovy univerzity, 2008 [cit. 2012-01-30]. Dostupné z: http://www.law.muni.cz/sborniky/dp08/files/pdf/obcan/horinova.pdf

Autor: Marie Vavrušová | pondělí 30.1.2012 20:20 | karma článku: 9,87 | přečteno: 1519x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5450x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Silné bouřky zasáhly Česko, v Praze průtrž zatopila ulice a omezila dopravu

27. června 2024  11:22,  aktualizováno  18:29

Přímý přenos Na Česko během odpoledne udeřily silné bouřky. Postupovaly od jihozápadu ke středním Čechám. Kolem...

Rychlík z Prahy narazil na Slovensku do autobusu, zemřelo sedm lidí

27. června 2024  18:35,  aktualizováno  28.6 10:48

Sedm lidí zemřelo a pět dalších se zranilo při srážce rychlíku s autobusem na jihu Slovenska. Vlak...

Hrůza, závory se zvedly, říká svědkyně. Vlak jel po zavřené koleji, uvedl ministr

28. června 2024  11:21,  aktualizováno  15:52

Rychlík z Prahy, který se ve čtvrtek srazil na Slovensku s autobusem, jel po koleji, jež byla pro...

Oběť jsem já, hájí se cyklista, po jehož útoku zemřela řidička

26. června 2024  11:43,  aktualizováno  12:52

Řidička, která po konfliktu s cyklistou Václavem Socherem před dvěma lety zemřela v nemocnici, si...

VIDEO: Výbuch poničil dům, je prakticky na odpis. Na vině může být fotovoltaika

25. června 2024  16:47,  aktualizováno  21:41

V Šonově na Náchodsku zasahovali hasiči u výbuchu v domě. „Pravděpodobná příčina výbuchu je...

Na Plzeňsku u Seče se srazila auta, jeden řidič zemřel. Havarovalo se i jinde

29. června 2024  19:28,  aktualizováno  21:37

Smrtí jednoho z řidičů skončila sobotu odpoledne nehoda u Seče na jižním Plzeňsku. Na silnici první...

Sesuvy půdy v Kyrgyzstánu mají sedm obětí, pět z nich jsou děti

29. června 2024  21:15

Sedm lidí včetně pěti dětí zemřelo na jihu Kyrgyzstánu při sesuvech půdy. Informovala o tom v...

V AfD si nechali staré vedení. Na demonstraci se vážně zranili dva policisté

29. června 2024  13:03,  aktualizováno  20:53

Alternativa pro Německo (AfD) si v sobotu v Essenu na úvod dvoudenního sjezdu vybrala jako své...

Pozor na jahody. Ve Švédsku z jejich prodeje těží i gang vedený vládcem Jahodou

29. června 2024  20:30

Že se stačí podívat, jestli nejsou pomačkané nebo nahnilé? Švédové nakupující jahody od stánkařů u...