Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Lichonožka růžovopatá

Sbírám prádlo a zase ji držím v ruce. Lichonožku. Kolikátou už ve svém životě? Mám jich nepočítaně. Mají všechny barvy, jsou malé i velké, krátké i dlouhé. Každá je jiná. Jen jednu vlastnost mají společnou. Lichost.

Stává se mi to často. Z páru ponožek, které kdosi z nás odložil do praní, zůstane lichonožka. Jedna opuštěná ponožka smutně ležící v koutě prádelního koše. Je opuštěná a nemá své dvojče. Přitom všichni lidští členové domácnosti mají nohy dvě. Při letmé kontrole je snadné zjistit, že ponožky mívají na nohou obě. Do prádla je tedy snad také dají obě. A přece se na trase mezi prádelním košem a sušákem na prádlo občas nějaká ztratí. No, přiznávám. Často se nějaká ztratí.

Nejdřív jsem si myslela, že je to pračkou. Že v ní, takhle těsně pod bubnem, bydlí ponožkožrout nenápadný a když se mu podaří ukrást ponožtičku, spokojeně se nadlábne a pak pár týdnů tráví. Víc nebo méně. Snad podle velikosti ponožky. Jenže pak se pračka pokazila a už nešla, stařenka, opravit. Koupili jsme novou. Doma jsme ji pečlivě vybalovali z bublinkové fólie až poté, co byla stará odvezena. To aby si ponožkožrout nevšiml a nepřestěhoval se. Úleva trvala jen pár pracích cyklů. Pak i nová pračka vyplivla první lichonožku.

Pořídila jsem si na ně pytlík. Někde přece musí být sourozenec do páru. Pod postelemi, skříněmi, prostě někde v bytě. Není. Přísahám. Hnízdo odbojářských druhých ponožek jsme nenašli ani při stěhování. Ostatně, stěhování mi přineslo novou naději. Třeba je ta záhada, ta patogenní zóna přenášející ponožky do samého středu Bermudského trojúhelníku, právě v mojí koupelně. Přestěhovali jsme zánovní pračku (tu bez ponožkožrouta) do nové koupelny. Změnila vzduch a chvilku to vypadalo dobře. Tak tři, snad čtyři prací cykly. A pak se zase objevila. Bílá, s kytičkami, lichá. Smutně jsem ji dala do prázdného šuplíku v komodě v opakované naději, že se druhá objeví. 

Neobjevila. Naopak se rozšířil šik lichých. Kdyby všechny zmizelé ponožky mého života byly v Bermudském trojúhelníku, už by se o tom psalo. Byla by jich hromada. Tam asi nebudou.

Dneska jsem sundala ze šňury černou. S růžovou patou. Smutně jsem se prohrabávala rostoucí hromádkou. Není tam k ní sestřička? Nebyla. Zato se mi zdá, že některé osamělé obyvatelky šuplíků vůbec neznám. Nepřišly k nám z jiných praček? Z jiných domácností? A tak mne napadlo, jestli neexistuje nějaká tajná ponožková cestovka a ty tulačky se nevydávají na výlety do jiných praček a jiných domovů.

Nemáte doma náhodou ty naše? Nechybí vám nějaká, která by mohla být u nás? Pošlete popis, mohli bychom je zas dát dohromady, podzim se blíží a rána budou chladná. Mohli bychom to stihnout ještě v září. Ráda bych ty zbylé liché poslala Santu Clausovi. Tomu by se o Vánocích mohly hodit. Jenom si pohledám PSČ na Severní pól. To aby docestovaly spolehlivě a včas.

A já si uvolním šuplík na další lichonožky. Už jsem se nejspíš s jejich existencí smířila.

 

Autor: Marie Vavrušová | sobota 1.9.2012 23:04 | karma článku: 14,74 | přečteno: 1263x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 834x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5423x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

NATO by Rusy porazilo, Putin má jedinou naději, řekl polský ministr zahraničí

26. dubna 2024  12:04

Rusko by se mělo bát Severoatlantické aliance, protože ho v případě střetu s ní čeká „nevyhnutelná...

Dvacet let dotací z EU. Přinesly zločiny, ale i vlaky, techniku a splavné řeky

2. května 2024

Premium Lázně, které nevznikly a je z nich night club nebo zdvihací most, který se nikdy nezdvihl. Česko...

Rus má imperialistické myšlenky. Ukrajinou nekončí, říká velitel v Donbasu

2. května 2024

Premium Doněcká oblast (od zpravodajů iDNES.cz) Vymlácená okna, ale i celé domy srovnané se zemí. Tak vypadá Doněck a celý průmyslový Donbas....

Zelenskyj odvolal šéfa kybernetické špionáže kvůli skandálu s bytem manželky

1. května 2024  22:26

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal šéfa kybernetického oddělení tajné služby SBU...

V Břeclavi na chlapce spadla branka, na následky zranění zemřel

1. května 2024

V Břeclavi ve středu v podvečer po úrazu na hřišti zemřel dvanáctiletý chlapec. Policie okolnosti...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!