Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Když se máma stane macechou.

Zcela subjektivní úvaha o rolích, které nás mohou v životě potkat. A ovlivnit nejen nás, ale celé naše okolí.

Řada z nás vstupuje do druhých (i vícerých) partnerství a tak vznikají propletence vlastních a nevlastních rodičů, "tlupy" mých dětí - tvých dětí - a našich dětí a s tím spojené veselé i smutné historky. Do druhých a dalších vztahů vstupujeme vybaveni zkušenostmi, které nám život do pomyslného batůžku už naskládal.

Do nových rolí tak nevstupujeme jako nepopsané listy. Je to tak i s rolí macechy - tedy životní partnerky muže, který má vlastní děti. Termín macecha jsem si vybrala záměrně. Polechtal totiž můj smysl pro poněkud sušší humor a navíc - slovní spojení nevlastní máma mám vyhraženo pro ženy, které nevlastní děti skutečně vychovávají a budí ve mně hluboký respekt.

Zato macecha nebo maceška, to je spíš parťačka a má to (alespoň v relativně klidných vztazích) jednoduché. Nemusí totiž vychovávat. Pojďme se zamyslet nad macechami, které už mají vlastní děti a tedy jsou (a to zejména) matkami. Cesta k nevlastňatům vede v tom lepším případě přes rozpad vlastního vztahu. Žena  tak získá zkušenost s rozvodem nebo rozchodem, "sociálkám" vysvětluje, že potřebuje výživné, přehodnocuje život a nad postýlkami dětí přemýšlí nad tím, jak zvládnout to, že ten nemožnej chlap, s nímž se rozešla, je současně otcem jejích dětí a po mnoho následujících let s tím prostě všichni budou muset žít. Ve světě "rozvedenek" jsem se pohybovala řadu let. Všechny jsme to nakonec nějak zvládly. Někdo popustil uzdu temperamentu, někdo dočasně znásobil spotřebu kapesníků, někdo se vztekal a někdo mlčel. Ale vztahy mezi rodiči se nakonec nějak nastavily a  jakž-takž fungují. Každá z matek tak získá cennou zkušenost. A ví, jak je dětem, které zůstaly bez táty. Ví, jak je matkám, které najednou zůstaly na všechno samy a vědí i to, že většina matek i tuhle roli nakonec zvládne (těch dramatických případů je skutečně malé, zato hlasité, procento).  A pokud má to štěstí a podaří se jí navázat nový vztah v němž jí přibyde role macechy, její mateřské zkušenosti logicky tuto roli ovlivní.

Je až zvláštní, jak náhled na "macešskou" roli ovlivňují ženy. Možná je to tím, že chlapi to prostě zas tak moc neřeší. A ženám jakoby nedocházelo, že každá druhá z nich se může macechou poměrně snadno stát. Žena se zkušeností matky může využít svůj nadhled daný zkušeností. Může partnera nejen povbudit, ale také mírnit, když v něm "chytnou saze" (a to se přece děje i ve fungujících rodinách, tak proč by to nemělo být v těch rozbitých jinak?).  Proč by měla chtít vychovávat cizí děti? Má přece svoje a tak lze předpokládat, že její potřeba ovlivňovat skončí u nastavení pravidel společného chodu domácnosti. Taková macecha si může dovolit jistou "lehkost bytí" a dětem být spíš parťákem. Být "na blbosti". A proč by si to neužila? Mým pohledem vzato, je to spíše role "tetovská", umožňující dopřát si zážitky a dělat radost prostě proto, že je to možné.

Komplikace samozřejmě nastávají už proto, že se protínají děti z domácností s různým provozem a hodnotami. Jedny děti se  tak zlobí, že druhé děti mají výhody (třeba se nemusí učit), druhým dětem vadí, že jedny děti mají nové aktovky a ony ne. Maceška je pak v roli "strážníka" a urovnávače. Chce to diplomacii a takt. Jenže ženská, která prošla rozpadem vlastního vztahu nejméně na "dobrou", to musí nutně brát jako zvládnutelný úkol.

Další úroveň komplikací už je vážnější - macechu zaskočí tehdy, když se rozhoří spor rodičů spojený s výchovou dětí a ona se stane jeho nutnou součástí. I v tom okamžiku je totiž pořád matkou. A ví, jak by se v daných situacích zachovala. Možná je zažila a řešila. A možná naprosto nechápe. Nicméně tvrdit, že situaci nerozumí je od ostatních účastníků sporu poněkud hloupé. Rozumí. Je matka. Pravděpodobně nějakou dobu sama vychovávala své děti. A možná ví víc, než rozhádaní rodiče. Přesto se (právem) očekává, že počká v ústraní na vyřešení sporu. V posledních týdnech přemýšlím, jestli je to vůbec možné.

Kompetence matek se v posledních letech mění. Se stoupající samostatností také častěji opouštějí partnerské vztahy, které z nějakého důvodu cítí jako nefunkční. A jejich děti tráví (což osobně velmi oceňuji) s otci více času, než tomu bylo před několika málo lety. Téměř každá z nás se tak potká s nějakou macechou. Může se jí stát každá z nás, macecha může stát na druhé straně pomyslné barikády a být partnerkou otce našich dětí. Nebo ji máme ve svém blízkém okolí. Zeptejte se takové matky-macešky, jaké to je. Možná by to bylo užitečnější než samoúčelná kritika.

Autor: Marie Vavrušová | neděle 22.7.2012 22:57 | karma článku: 8,75 | přečteno: 1398x
  • Další články autora

Marie Vavrušová

O porozchodových starostech s dětmi - Asociace neúplných rodin

Máme je všichni, kdo jsme prošli rozpadem manželství a zůstali jsme sami s dětmi. Nebo naopak bez dětí. Starosti. Jeví se nám jedinečné a neopakovatelné. Většinou to tak není. Lidské příběhy jsou si podobné a dá se z nich leccos přiučit. Když o sobě víme. Když starosti známe. Když o nich dokážeme věcně mluvit a upozorňovat na to, co mezi námi i ve společnosti nefunguje. Když dovedeme problém pojmenovat.

21.2.2013 v 10:27 | Karma: 9,73 | Přečteno: 1055x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Rovné příležitosti? Máme co jsme chtěli (nebo chtěly?).

Ať se nám to líbí nebo ne, společnost se mění. Ženy získávají sebevědomí, jsou vzdělané a vzdělávají se dál, mají své zájmy. Jejich hlas je (pomalu ale přece) slyšitelnější. O tzv. "rovných příležitostech" se mluví, píše, vytvářejí se pro ně rozumné podmínky na pracovištích. A jako každé konání, i tyto "akce" probouzejí "reakce" a ty dál mění společnost. Společnost, jejíž součástí jsme my všichni. Dospělí i děti.

18.11.2012 v 17:19 | Karma: 12,26 | Přečteno: 2178x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Pod ořechem

Ořešák byl odjakživa důležitý strom. Jeho koruna přináší stín, kořeny odvedou vodu od základů domu, oříšky provoní vánoce. Ve stínu ořechu se v létě obědvá a večer zpívá s kytarou, na lavičce se řeší věci lehounké i vážné. Ořešák na naší zahradě je přesně takový. Pan strom, střed zahrady, střed našeho malého světa. Pod ořechem se i u nás dějí důležité věci.

11.11.2012 v 23:17 | Karma: 9,94 | Přečteno: 835x | Ostatní

Marie Vavrušová

Odvolání II. - jak se vyjádřit k odvolání

Článek navazuje na dříve publikovaný popis toho, jak v opatrovnických soudních sporech probíhá odvolání. Dovoluji si navázat několika drobnými postřehy, které se mohou hodit těm, kdo se do této situace dostali, avšak nejsou tou "stranou", která se odvolává, naopak se k odvolání vyjadřují. Nebo pro srovnání těm, kdo tento typ zkušeností mají. A samozřejmě všem zvídavým a těm, co se právě teď nudí a tak čtou a čtou a čtou.

3.11.2012 v 23:11 | Karma: 12,72 | Přečteno: 5432x | Diskuse| Ostatní

Marie Vavrušová

Když se děti začnou ptát

Když se rodiče nedokáží domluvit a po jejich rozchodu se děti stanou součástí jejich sporu, můžete je nějakou dobu poměrně účinně držet stranou všeho. Dřív nebo později se ale začnou ptát. Spor běží, děti rostou. Dokud jsou malé, můžete se tvářit, že konflikt neexistuje. S běžícím časem to přestane být možné. Co s tím? Nevěděli jsme a tak se šli zeptat odborníka.

28.10.2012 v 23:30 | Karma: 11,82 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Novotný je na vyhazov z ODS. Výroky o Slováčkové překročil hranici, řekl Benda

12. května 2024  12:11

Starosta Řeporyjí Pavel Novotný překročil hranice, které by se překračovat neměly, kritizoval v...

Máš jiný názor? Tak tohle je výsledek. Kaliňák o zákulisí atentátu na Fica

18. května 2024

Premium Je jedním z nejbližších lidí premiéra Roberta Fica ve straně Smer-SD. Byl ve všech Ficových vládách...

Se samopalníky šli svrhnout komunisty. Proč největší Prokešův puč nevyšel

18. května 2024

Premium Před 75 lety, v polovině května 1949, se měl odehrát vůbec nejvážnější ozbrojený pokus o svržení...

Hlavně díky manželce. Britský premiér Sunak je se svou ženou bohatší než král

17. května 2024  22:12

Britský premiér Rishi Sunak a jeho manželka Akshata Murtyová v loňském roce, kdy byl Sunak celou...

Vlak na Děčínsku usmrtil člověka, provoz na trati do Ústí nad Labem byl přerušen

17. května 2024  18:10,  aktualizováno  21:32

Vlak u Dobkovic na Děčínsku v pátek vpodvečer srazil člověka. Na místě podlehl svým zraněním, řekl...

Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA
Rozdáváme batolecí mléko ZDARMA

Na cestě mateřstvím se potkáváme s různými výzvami. V případě výživy našich nejmenších představuje kojení ten nejlepší základ. Pokud však kojení...