Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

V pondělí si neberte dovolenou (u nás).

Každý rok se těšíme na týden poznávání naší malebné české kotliny, každý rok nadáváme na zavírací pondělky na státních hradech a zámcích (vč.dalších institucí potřebných pro cestování), když každý rok na "naše pondělí" vždy zapomeneme.

 

Prázdninové cestování je kouzelné. Kamkoliv. K moři, do hor, nebo třeba po krásách (i nekrásách) naší rodné hroudy. Je smutné, když byl někdo třicetkrát v Chorvatsku (dříve Jugoslávii), ale nikdy nebyl na Sněžce, u třeboňských rybníků nebo třeba na zámku v Kroměříži. Když se Plzeňák nikdy nepodívá do Beskyd a Ostravák na Šumavu. Tyto nedostatky se snažíme už léta alespoň částečně napravovat, a proto cestování po cestách i necestách, městech i vesničkách, rovinách i kopečcích, věnujeme alespoň jeden prázdninový týden.

Máme zdatné pomocníky, ale i ty, co to s turisty po naší republice stále ještě nemyslí vážně (a v médiích brečí nad nedostkem financí). Za posledních dvacet let se neuvěřitelně zlepšilo ubytování, kvalitou i kvantitou. Často jsou české apartmány a penzióny vybaveny lépe než vlastní domácnosti turistů, na oběd už také není pouze guláš nebo smažák. Skvěle značené turistické trasy a nejrůznější poznávací okruhy i v místech, kde bychom to v žádném případě nečekali.

Ale mráz nepřichází poze z Kremlu, ze záhrobí 2.poloviny 20.století na nás dýchají i naši čeští kostlivci. Menší i větší, ale největší ze všech se jmenuje PONDĚLÍ. Přesněji řečeno, formulka známá všem milovníkům hradů a zámků, "pondělí - zavírací den". Tuhle se mě známí ptali, jé, ty pondělky ještě stále trvají.? Ano. V době Windows 7 nebo ratingu AA+ v USA se tomu opravdu nechce věřit.

Lépe řečeno, zavírací dny v pondělí platí pouze na státních hradech a zámcích, či jiných památkách, soukromých ani většiny obecních památek se to netýká. Ale na mapách se u značek vlastnictví bohužel neuvádí, je lepší se v pondělí příbytkům našich feudálních předků preventivně raději vyhnout.

Takže ani letos nás pondělí bohužel neminulo a (ne)překvapilo, ale vyzbrojeni internetem, jsme před branami našich státních památek naštěstí nepřešlapovali. Je fakt, že jsme do Prachovských skal jeli s troškou nejistoty, zda i do lesa nebude v pondělí vstup zakázán. Měli jsme štěstí, pokladní při vstupu pondělky asi nevadí, bodře nás vítala slovy, snad nezmoknete. A my na oplátku rádi zaplatili desítky korun s pohledem na vůbec ne modrou oblohu. Restaurace, bufety a stánky v tomto krásném kraji jely na sto procent (otevírací doba celý týden). Po našem nedělním příjezdu do jednoho z center Českého ráje a při prozkoumání malebného místa našeho týdeního pobytu jsme se dozvěděli, že místní infocentrum v neděli zvírá ve čtyři a v pondělí má zavřeno. No nic, mapu jsme stihli koupit ještě včas. Hned naproti stojí nádhrný roubený dům s ještě kouzelnější hospodou uvnitř. Pohledná děvčata se otáčejí a u dubových stolů hosté slintají nad výborným domácím jídlem a skvělým pivem. Ale v neděli se tu nenavčeříme, zavírají už v sedm. Takže dnes pouze kafe a na večeři (viděli jsme úžasnou rajskou a svíčkovou) až zítra. Ale ouvej, roubenka i s mistní galerií a hospodou má v pondělí zavřeno. Ještě že je naproti sámoška, kde nakoupíme něco proviantu a snad to pondělí nějak přežijeme.

Se zavíracími pondělky, resp. jakýmkoliv jiným dnem, jsem se v Evropě nikde nesetkal. Turista je zlatý důl. Někdy je dokonce vstup i docela zadarmo. (Ale i v Holandsku je vlastně jedno muzeum v pondělí zavřené, je provozované naším státem, muzeum J.A.Komenského). 1/7 výdělku za týden v kasách našich státních památek chybí, přesouvá se do pokladen soukromých či obecních hradů a zámků, však on to poplatník daní zatáhne. Že by to byl takový problém alespoň o prázdninách zajistit celotýdení provoz tak, jako je to běžné jinde? Možná sbírat peníze ze země se nikomu nechce, a tím pádem je zbytečné o tom vůbec mluvit.

Ale jasně, ani pondělí nic nezmění na tom, jak je nádherné prázdninové putování po vlastech českých.

Autor: Michal Vavřík | úterý 16.8.2011 7:00 | karma článku: 15,39 | přečteno: 1801x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Má to ČR1 zapotřebí?

Dva letmé a laické postřehy ke kvalitě naší první stanice veřejnoprávního rozhlasu. Proč mám někdy pocit, že stále poslouchám Hvězdu?

10.1.2011 v 7:00 | Karma: 38,09 | Přečteno: 7777x | Diskuse| Kultura

Michal Vavřík

Rudá kniha Laurenta Bineta

Mám zvláštní "štěstí", o Vánocích již podruhé čtu knihu o esesácích. Minule to byly Laskavé bohyně, letos úžasná kniha o Heydrichovi a atentátu na něj Francouze Laurenta Bineta - HHhH (přeloženo do češtiny Himmlerův mozek se jmenuje Heydrich).

3.1.2011 v 7:00 | Karma: 9,51 | Přečteno: 1516x | Diskuse| Kultura

Michal Vavřík

Postavit stadion nebo knihovnu?

Toť zapeklitá otázka, která, zdá se, nebude v Ostravě jen tak v dohledné době vyřešena. Půjčit si na oboje jako v televizní reklamě na kuchyň i motorku podle rady sličné úřednice nelze.

25.11.2010 v 7:00 | Karma: 11,07 | Přečteno: 1662x | Diskuse| Ostrava

Michal Vavřík

Vepřové z Polska, smetana z Německa, ...

Při čekání, až se zavaří rajská polévka a bedlivém sledování stoupající červené pěny, která mi, mimochodem, opět utekla, jsem v duchu počítal státy původu jednotlivých surovin, ze kterých se bude skládat naše polední menu. Jsme opravdu světoví!

9.11.2010 v 7:00 | Karma: 41,90 | Přečteno: 15999x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Zase ty předsudky...

Ve čtvrtek 30.9. vyšel v MF Dnes článek Příliš drahá diskriminace. Opět jsme byli (zřejmě my "bílí") označeni nejen za viníky špatné situace Romů, ale jakousi zahraniční studií bylo vyčísleno, kolik nás to v době úspor stojí. Na vině jsou prý naše předsudky.

5.10.2010 v 7:00 | Karma: 25,77 | Přečteno: 2842x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Tuleja vzdal nominaci na ministra, připustil selhání. Fiala rozhodnutí vítá

3. května 2024  14:19,  aktualizováno  15:20

Pavel Tuleja se vzdal nominace na post ministra pro vědu, výzkum a inovace. Připustil selhání v...

Vagony po nehodě u Klínce odklidí dopravce. Policie zahájila úkony trestního řízení

3. května 2024  11:11,  aktualizováno  15:17

Policie prověřuje čtvrteční vykolejení osobního vlaku bez strojvůdce poblíž Klínce u Prahy pro...

Tramvaj srazila chlapce, který přebíhal přes ulici. Skončil v nemocnici

3. května 2024  15:03

Záchranáři převezli v pátek ráno do nemocnice šestiletého chlapce, kterého srazila v Plzni tramvaj....

Do školy v Litvínově vnikl muž. Policie ho zadržela poblíž kvůli jiné krádeži

3. května 2024  8:31,  aktualizováno  14:23

Desítky policistů, hasiči i záchranáři se ráno sjeli k litvínovskému gymnáziu. Důvodem bylo...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám