Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Zase ty předsudky...

Ve čtvrtek 30.9. vyšel v MF Dnes článek Příliš drahá diskriminace. Opět jsme byli (zřejmě my "bílí") označeni nejen za viníky špatné situace Romů, ale jakousi zahraniční studií bylo vyčísleno, kolik nás to v době úspor stojí. Na vině jsou prý naše předsudky.

Nechci polemizovat s "odborníky" Světové banky, pod jejíž hlavičkou kdosi vyčíslil na 16 miliard Kč částku, kterou náš stát vydá proto, že Romové nejsou začleněni do společnosti a díky svému vzdělanostnímu handicapu trpí obrovskou nezaměstnaností, a tudíž nepřinášejí do státního rozpočtu potřebné finance. Nic nového pod sluncem, podobných studií vzniklo za poslední léta tisíce, novum je pouze v tom, že někdo začal uvádět i konkrétní částky škod, které pácháme. Pouze laicky můžu namítnout, s jakými že to pracovali podklady, když sami přiznávají, že vlastně přesně ani neví, kolik Romů v ČR doopravdy žije. A pokud má Světová banka čas, zabývat se čísly, která nejsou v reálném světě použitelná, tak se vůbec nedivím, že propukla finanční a hospodářská krize.

Hned v úvodu si autor článku (Filip Rameš, koordinátor romského programu organizace Open Society Fund Praha) neodpustil hořkou slinu, bohužel již tradiční u článků s touto tématikou, která ukápla na českou majoritní společnost. Za problémy Romů totiž stojí naše předsudky.

Ať si říkáme, co chceme, nejrůznějšími předsudky trpíme všichni, Romy nevyjímaje. Je to většinou problém konkrétních osob, ale aby trpěl stejným předsudkem celý národ či dokonce národy, se mi zdá poněkud přitažené za vlasy. Předsudek je definován jako předpojatost, nepřátelský postoj k jevu, předmětu, činnosti či člověku. Předsudek vzniká na základě konkrétní zkušenosti nebo nedorozumění, pokud příčiny odezní nebo jsou vysvětleny, mizí. Předsudky z oblasti mezilidských vztahů jsou většinou překonány s příchodem nových generací. Abych byl konkrétní, a vidím to kolem sebe, změnil se, nebo mění, třeba pohled na Vietnamské imigranty. Svou neuvěřitelnou pracovitostí se většina z nich nějak zařadila do společnosti, jejich děti navštěvují bez sebemenších problémů všechny typy škol, počínaje mateřskými a konče univerzitami. Nemají to lehké a jako přistěhovalci ze zcela jiného "světa" musí "makat" mnohem usilovněji než my. Ale nevzdávají to a dnes jsou tam, kde jsou.

Romové (lépe řečeno, nejrůznější "osvícení" představitelé organizací s co nejdelšími anglickými názvy, živených z veřejných rozpočtů a pracujících pod patronáty institucí jako Rada Evropy či OSN, nevím, zda je někdo z Romů o to kdy žádal) vyčítají majoritní společnosti předsudky vůči nim a svalují na ně veškerou vinu za svoji situaci, která je u velké části opravdu zoufalá. Tato tvrzení jsou přinejmenším nespravedlivá a nepravdivá. A ti lidé to vědí. Absenci smysluplných programů a opatření, za jejichž nalézání jsou placeni, se snaží "hodit" na ostatní, kteří mají ovšem úplně jiné starosti než věčně zasedat a radit se, musí především uživit sebe tak, jak je to všude na světě normální. A jejich logický nezájem potom nazývají předsudkem. A pokud se někdo ozve, pak rasizmem. Když už by měl někdo dělat osvětu mezi Romy, tak samotná vzdělaná romská elita.

Jak je vidět, problémy nejsou pouze v naší kotlině. Na vlas stejné problémy jsou ve všech zemích, kde Romové tvoří rozsáhlejší komunitu. Nezaměstnanost a nedostatečné vzdělání. (Nezaměňovat s přístupem ke vzdělání, tento je opravdu stejný v "kulturní" části Evropy pro všechny. Že je to pravda, svědčí mnoho vzdělaných a uznávaných Romů u nás i za hranicemi. Ale sami určitě dosvědčí, že za své životní úspěchy vděčí pouze sobě, své píli a vytrvalosti. A kdo tvrdí, že je někomu upíráno vzdělání v našich školách, ať je, prosím, navštíví). Spory vznikající z neschopnosti přizpůsobit se ustáleným zvyklostem života majoritních společností. Nevím, zda i všude jinde se mluví o předsudcích. Francie, Německo, Maďarsko, Slovensko, Rumunsko. Velká Británie se bránila přílivu Romů (Pákistánci, Indové, atd. přicházejí stále), Kanada po počátečních prohlášeních, že jsou Romové vítáni, zavedla víza.

Ano, negativní vztah vůči Romům obecně ve společnosti existuje, ale určitě není prvotním problémem jejich současné tíživé životní situace. Romové nespadli z Marsu, žijí mezi námi celá staletí. A žádné "předsudky" vůči nim nejsou také dnešního nebo včerejšího data. Vzpomněl jsem si na výlet do jihočeských Nových Hradů, kde v místním hradě visí na konci prohlídkové trasy pár nenápadných a hlavně starých obrazů. Jsou na nich zobrazeni oběšenci v lesích. Paní průvodkyně se k nim vyjádřila až na dotaz návštěvníků, se strojeným a naučeným výrazem. "Ti oběšení jsou Romové. Tyto obrazy se umísťovaly podél cest přes hranici do Čech a sloužily jako výstraha a zákaz vstupu Romům na naše území.". Poněkud kruté, ale zřejmě již tehdy lidé trpěli "předsudky". Od té doby uplynula spousta let, změnilo se snad úplně vše vč.názorů na život u většiny lidí, na věci v nejrůznějších oblastech a je zajímavé, že vesměs negativní obecný vztah k Romům přetrval. A nezměnil se ani nyní, snad v nejtolerantnější době za celou lidskou historii. A bohužel, nic nenasvědčuje tomu, že by se něco změnilo do budoucnosti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nominujte autora do ankety Bloger roku

Autor: Michal Vavřík | úterý 5.10.2010 7:00 | karma článku: 25,77 | přečteno: 2842x
  • Další články autora

Michal Vavřík

Nový prezident neví, co je milost nebo amnestie?

Nedoplaval náhodou Miloš Zeman k prvnímu ostrůvku negativní deviace, když ve svém prvním prezidentském projevu odmítl udělování milostí a vyhlašování amnestie?

13.3.2013 v 10:33 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1004x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

V zimě kupovat polobotky, v srpnu zimní bundu, je to normální?

Když jsem si nedávno kupoval v již končícím výprodeji poslední pár zimních bot a ve sportovní megaprodejně se v rohu tísnily 3, slovy tři páry krátkých, tedy zcela neprodejných běžek, uvědomil jsem si, že je asi něco v nepořádku s časem.

26.2.2013 v 7:06 | Karma: 20,35 | Přečteno: 1059x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Sobotko, morální nebezpečí z prodlení trvá již 20 let!

Zaorálku, Sobotko, máte pravdu, z hlediska právního žádné nebezpečí z prodlení nehrozí, z hlediska morálního jsou ovšem všechny termíny vyrovnání se s církevními restitucemi prošvihnuty již dávno.

25.2.2013 v 7:06 | Karma: 23,37 | Přečteno: 710x | Diskuse| Společnost

Michal Vavřík

Vysoké Tatry na otočku-Koprovský štít

Z Ostravy je všude daleko. Existuje jediná výjimka, a to jsou překrásné slovenské hory. Již léta jezdíme do těchto nádherných končin, přírodního balzámu na duši, většinou "na otočku". Tentokrát byl zvolen Koprovský štít, můj prvovýstup.

26.7.2012 v 8:01 | Karma: 17,03 | Přečteno: 1285x | Diskuse| Cestování

Michal Vavřík

Další operátor nebude spasitel, aneb rozjímání v lese na pařezu

Obávám se, že čekání na dalšího operátora v českém éteru jako na novodobého spasitele, je přinejmenším bláhové, neli úplně zcestné. Jestli si někdo myslí, že bude nabízet technicky nadstandrdní služby za polovinu současné ceny, tak je, slušně řečeno, ťulpas.

9.7.2012 v 8:00 | Karma: 23,29 | Přečteno: 2010x | Diskuse| Věda
  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Auto vyjelo z vozovky a srazilo tři lidi. Žena zemřela, dvě vnučky jsou zraněné

2. května 2024  16:40,  aktualizováno  3.5 12:38

Osobní auto srazilo dnes odpoledne v Čáslavicích na Třebíčsku ženu a dvě děti. Žena srážku...

Hamás kývl na návrh k příměří. Izrael má řadu výhrad, akce v Rafáhu pokračuje

6. května 2024  18:56,  aktualizováno  21:56

Palestinské hnutí Hamás v pondělí přijalo návrh dohody o příměří s Izraelem předložený Egyptem a...

Německo na Putinovu inauguraci zástupce nevyšle, Francie a Slovensko ano

6. května 2024  16:14,  aktualizováno  20:36

Německo v pondělí oznámilo, že nebude mít svého zástupce na úterní inauguraci ruského prezidenta...

Za další případ pohrdání vás můžu poslat do vězení, varoval soudce Trumpa

6. května 2024  20:17

Soudce v probíhajícím procesu s Donaldem Trumpem v pondělí rozhodl, že americký exprezident...

Ve hře o post ministra je nyní i Ženíšek. TOP 09 chce vybrat tento týden

6. května 2024  16:43,  aktualizováno  20:10

Při hledání kandidáta do vlády na post ministra pro vědu, výzkum a inovace začala TOP 09 skloňovat...

  • Počet článků 103
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3121x
Martin Ryšavý oživil krásný ruský citát:"Snít neškodí, škodí nesnít".
návštěvnost sledována od 25.2.2009

Seznam rubrik

Oblíbené blogy

Oblíbené knihy

Oblíbené články

Oblíbené stránky

Co právě poslouchám