Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Striktní odmítnutí utečeneckých kvót je populistický nesmysl

Ministr Chovanec si asi myslí, že kroky, které odporují rozhodnutí EK i obecným principům demokratického a civilizovaného státu, jsou záchranným kruhem pro potápějící se ČSSD a je, jako mnozí jiní, proto schopen obětovat renomé ČR

Jsem si vědom, že tento můj názor zdaleka nebude odpovídat většinovému mínění českých občanů a ví to i politikové a volby se blíží… Dovolím v tomto ohledu odporovat obecnému názoru, že politik má povinnost hájit aktuální názory a nálady většiny obyvatelstva. Myslím si, že je to spíše naopak, jelikož má danou odpovědnost za svou zemi a její obyvatele, musí jít v zájmu státu a ústavních principům někdy i proti  aktuálnímu většinovému mínění. Pokud je schopen takto jednat, může si říkat státník, pokud to udělat nedokáže, je jenom populistickým pohůnkem.

Ale vraťme se k problému. Současná bezpečnostní situace ve světě a nedávné teroristické útoky vyvolávají pochopitelné emoce, které kromě vnímání reálných rizik vytváří také emotivní zkratky typu: utečenec – terorista, muslim-terorista, Arab – terorista a podobně. Nemá asi smysl argumentovat, že to tak není, respektive, že kdyby to tak bylo, situace by vypadala docela jinak. Kdo si to uvědomuje, žádné další argumenty nepotřebuje, kdo žije v zajetí oněch zkratek, toho asi nepřesvědčím.

Česká republika má podle schválených kvót přijmout 400 (slovy: čtyři sta) prověřených uprchlíků z uprchlických táborů jihoevropských zemí, aby ulehčila těmto státům, členům stejné unie, které jsme členy i my, a které mají tu smůlu, že jsou „ na ráně“. Tedy nikdo po nás nechce, abychom u nás vypustili „do krajiny“ tisíce podezřelých individuí nejasného původu a nejasných plánů. Přijali bychom 400 prokazatelných utečenců před válkou s doklady a jen takové, které chceme, a kteří k nám chtějí.

Co kdyby byl mezi nimi terorista? Pochopitelně to s jistotou nikdo nemůže vyloučit, jenom bych rád upozornil, že se k nám naprosto nekontrolovaně (pokud není sledován) může dostat jakýkoli občan Německa, Francie, Spojeného království či Itálie se záměrem provést teroristický čin, a s platným vízem klidně občan Saúdské Arábie nebo jakékoli jiné potenciálně rizikové země. Jinými slovy nežijeme na opevněném ostrově a sdílíme stejná rizika s ostatními, která se přijetím těchto uprchlíků nijak nezmění.

Nevím, jestli je to přijatelný argument, ale vezměme také v potaz, že u nás žije s dřívější doby tisíce muslimů z různých zemí, o nichž nikdo dříve nepřemýšlel, jakého jsou vyznání (oni to ti lidé nemívají napsané na čele). Žijí tady a nejsou s nimi problémy, tedy alespoň ne větší, než s našinci. S nadsázkou lze říci, že nejnebezpečnějším muslimským radikálem (poté, co si to Lukáš Lhoťan rozmyslel, a dal se ke katolíkům) je salafista Sáňka, Čech jak poleno.

Nejsme však sami, kdo odmítá příslušné kvóty, naprosto je odmítli Maďaři, Poláci a bratia Slovaci, tedy prakticky všichni ti, kteří do nedávna utíkali ze svých zemí a hledali azyl v demokratickém světě. Trochu paradoxní, co říkáte? Jsou však i postkomunistické státy, které se dokáží chovat humanisticky, byť i tam jsou jistě hlasy proti, třeba Slovinsko, které mělo podobnou startovací pozici jako naše republika, ale které nás již ve všech směrech předhání. Abych byl objektivní, hodně opatrné jsou v důsledku své vnitropolitické situace i jiné státy, ale zásadně kvóty neodmítly.

Ono ani nejde o to, jestli budeme finančně EK sankcionováni za nedodržování kolektivních rozhodnutí EU (ekonomika nám přece šlape a máme na to), ale takovýto přístup nás posune jen dál na „východ“ mezi nespolehlivé spojence a partnery, kteří se dosud nevymanili ze své minulosti. Tedy posune nás tam, kde už reálně jsme. Už jsem to tady deklaroval, když nejsme ochotni dodržovat pravidla a nést důsledky i nepopulárních rozhodnutí, tak z té Unie vystupme a připojme se ke Společenství nezávislých států. Vedle Běloruska a Kazachstánu se budeme cítit lépe.  

Autor: Jiří Turner | středa 7.6.2017 12:05 | karma článku: 33,37 | přečteno: 5868x
  • Další články autora

Jiří Turner

Je Země plochá nebo dutá?

Na Slovensku to asi brzy budou rovnocenná stanoviska se skutečností, že je Země obecně kulatá a že žijeme na jejím povrchu, a ne v dutině.

15.5.2024 v 8:16 | Karma: 16,63 | Přečteno: 306x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Noční vlci na Olšanech? Jak je to vůbec možné?

Naše liberálnost už překračuje snad všechny meze. Po Praze se prohánějí Putinovi hoši, kterým sekundují proruští kolaboranti, a nic se neděje.

7.5.2024 v 15:07 | Karma: 41,18 | Přečteno: 4147x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Respektujte můj názor!

Pletete si názory s fakty a také právo názor vyjádřit s povinností ho respektovat, sdílet či šířit. Myslíte-li si, že Slunce obíhá kolem Země, není to názor.

7.5.2024 v 10:36 | Karma: 19,78 | Přečteno: 521x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

O mrtvých jen dobře?

Říká se to a mnozí se dle tohoto rčení také chovají. Je to však nutné? Argument, že mrtvý se nemůže bránit, je asi jediným relevantním argumentem. Já si myslím: O mrtvých jen pravdu.

26.4.2024 v 9:39 | Karma: 23,02 | Přečteno: 654x | Diskuse| Ostatní

Jiří Turner

Už začínám věřit tomu, že ANO příští parlamentní volby nevyhraje

Proč? Inu proto, že část aktuálně nespokojených voličů pochopí, že Babišovo hnutí není konstruktivní politickou silou, ale spíše destruktivní „sektou“.

24.4.2024 v 9:25 | Karma: 28,33 | Přečteno: 1035x | Diskuse| Politika
  • Nejčtenější

Atentát na Fica. Slovenského premiéra postřelili

15. května 2024  14:56,  aktualizováno  17:56

Slovenského premiéra Roberta Fica ve středu postřelili. K incidentu došlo v obci Handlová před...

Fico je po operaci při vědomí. Ministr vnitra mluví o občanské válce

15. května 2024  19:25,  aktualizováno  23:12

Slovenský premiér Robert Fico, který byl terčem atentátu, je po operaci při vědomí. S odkazem na...

Fica čekají nejtěžší hodiny, od smrti ho dělily centimetry, řekl Pellegrini

16. května 2024  8:42,  aktualizováno  15:38

Zdravotní stav slovenského premiéra Roberta Fica je stabilizovaný, ale nadále vážný, řekl po...

Pozdrav z lůžka. Expert Antoš posílá po srážce s autem palec nahoru

13. května 2024  18:48,  aktualizováno  14.5 22:25

Hokejový expert České televize Milan Antoš, kterého v neděli na cestě z O2 areny srazilo auto, se...

Drahé a rezavé, řeší Ukrajinci zbraně z Česka. Ani nezaplatili, brání se firma

18. května 2024  12:02

Premium České zbrojařské firmy patří dlouhou dobu mezi klíčové dodavatele pro ukrajinskou armádu i tamní...

Pátrací složky našly vrtulník íránského prezidenta, píší agentury

19. května 2024,  aktualizováno  20:33

Aktualizujeme Íránská státní televize hlásí nehodu vrtulníku při přesunu prezidenta Ebráhíma Raísího. Stroj...

Obrat. Neučte už sporné teorie o 72 pohlavích, instruuje britská vláda školy

19. května 2024  20:22

Britská vláda představila nové pokyny pro sexuální výchovu. Vyzývá v nich školy, aby přestaly učit...

Armáda pošle miliardy „do luftu“. Kbely dostanou novou věž a dopravní letadla

19. května 2024  20:21

Armádní letectvo získá o téměř devatenáct miliard korun víc pro následující čtyři roky, než bylo...

Policie jde po majetku „nemajetného“ Kaderky. Zaměřila se i na manželku

19. května 2024

Premium Šéf Českého tenisového svazu Ivo Kaderka je vyšetřován ohledně jeho příjmů. Detektivy zajímají také...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!