Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

S bídáky proti bídě

Dnes se na Václavském náměstí pořádá demonstrace označená jako “celonárodní setkání”, kterou organizuje předseda PRO Rajchl, senátorka Zwyrtek Hamplová, bloger Vidlák a další osobnosti našeho veřejného života. 

Nejprve musím konstatovat, že uspořádat demonstraci proti vládě, kterou část občanů viní z aktuálních ekonomických problémů, není ničím nelegálním, zavrženíhodným a ve své podstatě může někdy takový způsob protestu vytvořit tlak na establishment, který může být tímto způsobem legálně vyzýván k promptnímu řešení různých problémů. 

Osobně si sice nemyslím, že jen vláda je odpovědná za současný stav, který nám je tak usilovně prezentován jako katastrofický, až tomu snad opravdu věříme, a považuji za do značné míry spekulativní, jestli se dalo aktuálním problémům zcela zabránit. Je však patrné, že se stala řada chyb, ale na druhou stranu se nenaplnily různé katastrofické předpovědi. Mnoho lidí také stále nechce pochopit, že už nežijeme v socialismu s centrálně řízenou ekonomikou, že tedy vláda nemůže určovat cenu vajec apod. 

V tomto ohledu tak dnešní demonstrující budou jaksi plakat na špatném hrobě. Ona totiž ta řešení ohledně cen energií, které se postupně vrací do normálu, či potravin nejsou tak snadná, jak je různí populisté prezentují, na druhou stranu je extrémně vysoká inflace nepochybně způsobená i systémovými chybami. 

Jak jsem již uvedl, považuji takovýto protest za zcela legitimní a pochopitelný, ale to, co mě poněkud zarazilo, jsou požadavky organizátorů i samotné osoby organizátorů. Nevím, jestli si dnešní demonstrující zjistili, co jsou ti lidé zač, případně jestli je to v rámci výletu do Prahy většinou ze severních Čecha ze severní Moravy vůbec zajímá. Také mám určité pochybnosti o tom, jestli se ti lidé zamysleli nad reálností a v některých případech také etikou příslušných požadavků, případně jestli jsou toho všichni vůbec schopni. 

Zásadním organizátorem akce se jeví Jindřich Rajchl, předseda strany PRO, který na mě působí jako tak nedůvěryhodná (posuďte sami z odkazů) osoba, že bych s ním nešel ani na jím organizovaný masopust. Dalšími zajímavými lidmi, kteří se na akci podílí, jsou senátorka Zwyrtek Hamplová či bloger Vidlák. První jmenovaná je opět nositelkou takových názorů a postojů (třeba v souvislosti s covidem či válkou na Ukrajině), že se zdá být až neuvěřitelné, že zároveň mohla být i poměrně úspěšnou právničkou i političkou. Odkazy na blogera Vidláka, který je typickým šiřitelem různých, někdy vskutku absurdních konspiračních teorií, jsou pak už jen takovým humorným oživením tohoto článku (zde a zde). 

Vrátím-li  se k účastníkům demonstrace, které ve chvíli, kdy píšu tento článek, již přiváží do Prahy svozové autobusy, tak je mi jich tak trochu líto. Někdo je přesvědčil, že touto demonstrací bojují za lepší život, ale realita bude taková, že pouze pomáhají naplňovat osobní ambice a možná také peněženky aktivistických politiků a různých pochybných existencí. Pocit, že řešením problémů je hulákání na Václaváku, mi přijde poměrně naivní. 

V tomto ohledu je asi dobré zmínit protesty organizované organizací Milion chvilek pro demokracii, protože by někoho mohlo napadnout, že je to podobný druh protestu. Opak je pravdou. Tyto masové protesty, ač neměly žádný faktický dopad, nebyly motivovány tím, že má někdo mnohdy vlastní vinou “vítr v peněžence” a “prázdné břicho”, ale byly cíleny na Andreje Babiše, tedy na morálku a politickou (ne)kulturu a tím i na neslučitelnost chování a jednání politiků s výkonem jejich funkcí.   

 

Tato akce má alarmující název Česko proti bídě, který vyvolává pocit, že obecně v bídě žijeme a do ještě větší se řítíme. V tomto ohledu si dovoluji podotknout, že by si každý na základě mnoha dostupných informací měl srovnat v hlavě, co to skutečně znamená žít v bídě, co sám mohl udělat a neudělal a v budoucnu udělat může, aby v “bídě” nežil. Ta rada je prostá: uvážlivě ve volbách volit své zástupce a místo demonstrací pořádanými různými hochštaplery vzít svůj život do vlastních rukou, pracovat a nečekat na to, že se o něj postará stát. Ta doba je už dávno pryč. 

Kdo je pravý Vidlák? Kdo píše Vidlákovy kydy? A kolik Vidláků bylo na Václaváku? 

https://www.youtube.com/c/sifrovanysvet 

Autor: Jiří Turner | sobota 11.3.2023 9:52 | karma článku: 44,12 | přečteno: 10540x
  • Další články autora

Jiří Turner

U nás mají Babišem vychovávaní důchodci třicetiprocentní přirážku

„Tak to máme cappuccino, koláčky, velkou becherovku, buřtíky a pivečko. Dělá to 275 korun.“- „A důchodcovská sleva by, pane vedoucí, nebyla?“- „Nebyla, ale mohu vám naúčtovat třicetiprocentní důchodcovskou přirážku!“

5.3.2024 v 12:09 | Karma: 44,05 | Přečteno: 12451x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Prima zprávy

Pamatuji, jak za bolševika byla média přehlídkou vítězství, úspěchů, pozitiv a jistot. Dnes jsou to katastrofy, neúspěchy, hrozby, varování, katastrofální vyhlídky a prognózy vyvolávající strach, nejistotu, zklamání a skepsi.

4.3.2024 v 14:27 | Karma: 30,78 | Přečteno: 810x | Diskuse| Média

Jiří Turner

Dvě sociální demokracie? A není to málo, „příteli“ Paroubku?

Ambice některých lidí jsou bezbřehé a patrně rostou přímo úměrně se ztrátou soudnosti a věkem. Hrobař staré dobré sociální demokracie se vložil do nové sociálně demokratické strany a nepokřtil mu ji nikdo jiný než lánský důchodce.

28.2.2024 v 14:05 | Karma: 20,37 | Přečteno: 337x | Diskuse| Politika

Jiří Turner

Jak levně, rychle a spolehlivě oživit protiromské nálady ve společnosti?

Recept na to našel zpěvák Jan Bendig, který na Českém slavíku zinscenoval své rasově motivované přebílení, patrně aby vzbudil u posluchačů lítost na trpkým osudem romského chlapce, který musí překonávat překážky a příkoří.

22.2.2024 v 11:16 | Karma: 26,56 | Přečteno: 934x | Diskuse| Společnost

Jiří Turner

Koho brání Národní domobrana?

Taky tápete ve všech těch vlasteneckých hnutích a spolcích, které vznikly na ochranu našich národních zájmů a které se svorně prezentují jako nezávislé, apolitické a nadstranické iniciativy? Tak se na jednu z nich podívejme.

21.2.2024 v 15:39 | Karma: 36,98 | Přečteno: 2431x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Podvod století za 2,4 miliardy. Ortinskému hrozí osm let a peněžitý trest 25 milionů

29. dubna 2024  6:21,  aktualizováno  13:19

Luxusní auta, zlaté cihly, diamanty a drahé nemovitosti. To vše si kupoval osmadvacetiletý Jakub...

Zemřel bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek. Bylo mu 79 let

1. května 2024  12:58

Ve věku 79 let zemřel bývalý místopředseda ODS a federální vlády Miroslav Macek, bylo mu 79 let. O...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

To nemyslíte vážně! Soudce ostře zpražil bývalého vrchního žalobce

1. května 2024  10:17

Emotivní závěr měl úterní jednací den v kauze údajného „podvodu století“, v němž měly přijít tisíce...

D35 u Litovle zablokovala nehoda, ze zdemolovaného vozu se vysypal náklad

2. května 2024  10:45,  aktualizováno  11:01

Cestu po dálnici D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici zkomplikovala dopoledne nehoda nákladního...

Summity EU jsou válečné kabinety, nemáme mírovou iniciativu, stěžuje si Fico

2. května 2024  10:59

Evropská unie není s to přijít s mírovou iniciativou pro Ukrajinu, všechny schůzky státníků...

SPOLU vsadilo na antikampaň. Paroduje heslo ANO a spojuje hnutí s Ruskem

2. května 2024  10:56

V kampani před volbami do Evropského parlamentu vsadila koalice SPOLU i na antikampaň. Na sociální...

KOMENTÁŘ: EU byla naše výhra a šťastné rozhodnutí, byť přinesla i chyby

2. května 2024  10:41

Česká republika i Evropská unie stály před dvaceti lety před velkým rozhodnutím. Pro obě strany to...

Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!
Chcete, aby vaše děti měli v dospělosti bohatství? Přečtěte si, jak na to!

Správné finanční návyky a dovednosti vznikají právě v dětství. Mnoho dětí je přijímá přirozeně od svých rodičů, kteří jsou pro děti velkým vzorem....